Hírmorzsák 2013-06-15 (21:30)

Mark Heisler (CBS Los Angeles) információi szerint amennyiben Dwight Howard nem egyezik meg a Los Angeles Lakersszel a hosszabbításról, úgy a csapat nem fogja segíteni egy sign-and-trade-del, hogy még jobb anyagi feltételekkel írhasson alá. Ez alól kivétel persze, hogy ha a kapott csomag olyan szintű lenne, amivel egyelőre nem is számolnak - ilyen lehet az Eric Bledsoe-Blake Griffin kettős -, de alapvetően úgy indulnak neki az egésznek, hogy ha Howard lelép, akkor leírják a veszteségeket és a magot együtt tartják, amennyire csak lehet.

A másik Los Angeles-i együtteshez tartozik, hogy Marc Stein (ESPN) forrásai szerint egyre többen gondolják úgy a ligában, hogy a Doc Rivers, Kevin Garnett, Paul Pierce trió a Clippersnél együtt akarja folytatni pályafutását, amennyiben erre Bostonban nem lesz lehetőségük. Stein szerint Riversért pénzt és draftjogot adhat a Clippers - muszáj nekik, hiszen mint arról már reggel is beszámoltunk, külön pont tiltja meg a trénernek, hogy máshol edzősködjön, amíg bostoni szerződése érvényben van -, míg egy külön csere keretében érkezhetne a nyugati partra KG és PP - a felmerülő csereverziók egyikében sincs viszont ott Blake Griffin.

A Memphis vezetőedzői posztjáért is megy még a verseny, és valószínűleg nem is zárul le egy darabig. Holnap George Karl megy majd interjúzni a Grizzlieshez, kedden pedig David Joergerrel ülnek le beszélgetni. Tegnap volt náluk tanácskozáson Alvin Gentry, és Ken Berger (CBS Sports) információi szerint az egykori Suns-edző nagyon jó benyomást tett a vezetőségre.

Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) forrásai szerint egy állás elkelt viszont, méghozzá a Sacramento Kingsnél, akik az elmúlt percekben egyeztek meg a Denver Nuggets elnökével, Masai Ujiri egykori jobbkezével, Pete D'Alessandróval, ő lesz az újjáformálódó Kings új GM-je.

Még egy pozíciónak akadt gazdája, Darvin Ham ugyanis a Lakerstől a Hawkshoz tette át székhelyét, jövőre Mike Budenholzer segédedzője lesz.

A Brooklyn Nets orosz tulajdonosa, Mihail Prohorov Jason Kiddről nyilatkozott a New York Timesnak - szerinte Kidd egy sztáredző lehet idővel, figyelembe véve a tudását és a tapasztalatát, amit játékosként szerzett. Prohorov azt mondta, hogy szerinte az a lényeg, hogy vannak emberek, akik született edzők, az pedig köztudott, hogy Kidd játékoskarrierje alatt is nagyon sokszor játszotta el a tréner szerepét, nagyon sok edző alatt is játszott, és nagyon régóta szeretne edző lenne. Azt is hozzátette a milliárdos orosz, hogy bár nagyon nagy a versenyszellem a ligában, az edzők tekintetében kevés sztárkaliberrel bírnak, ők viszont nagyon örülnek annak, hogy egy ilyen csillag bontakozhat ki náluk.



Délelőtti hírek

Az előző egy nap legnagyobb vihart kavart híre, hogy Chris Broussard (ESPN) információi szerint Dwight Howard és Chris Paul az utóbbi időben sokat beszélgetnek arról, hogy szeretnének egy csapatban játszani a nyártól. Broussard egyik forrása szerint ha valaki megteremti erre a lehetőséget, akkor örömmel élnének vele. A két játékos jelenlegi csapatának, a Los Angeles Lakersnek és a Los Angeles Clippersnek nincs arra lehetősége, hogy leigazolja a másik sztárt, miközben megtartja sajátját. Az aranysárga-lilák lehetetlen pozícióban vannak gyakorlatilag, a Clippersnek pedig cserélnie kellene a centerért, az egyik forrás szerint az Eric Bledsoe - Blake Griffin páros működhetne érte. Több forrás is megerősítette azonban, hogy Griffin érinthetetlen, nélküle viszont valószínűleg nem lesz tranzakció.

Három csapatnak, a Houston Rocketsnek, a Dallas Mavericksnek és az Atlanta Hawksnak lesz a nyáron komoly sapka alatti helye, de további cserék nélkül csak az Atlanta tud mindkét kosarasnak maximum közeli szerződést adni majd, a másik két együttesnek egyelőre egy-egy maximumnyi vagy ahhoz közeli helye van. Úgy tűnt azonban ezidáig, hogy Howard nem nagyon szeretne szülővárosában játszani, úgyhogy az Atlantának sem olyan egyszerű a dolog - tekintve hogy ha ők bukják az egyiket, valószínűleg a másikat is. Paul és Howard egyébként mindketten először lesznek szabadügynökök pályafutásuk során.

Ha már szóba kerültek, akkor maradjunk a Lakersnél: Ramona Shelburne (ESPN Los Angeles) egyik forrása szerint a csapat ikonja, Kobe Bryant még legalább két évet szeretne játszani. Az Achilles-szakadásából lábadozó játékos állítólag még legalább két lehetőséget akar arra, hogy eljusson hét bajnoki címig. Bryant szerződése lejár az év végén, de ő és a csapat is azt szeretnék, ha karrierje végéig a Lakers kötelékében maradna. A vezetők minél előbb szeretnének tárgyalni Kobe-val a hosszabbításról - már amikortól az NBA szabályai is megengedik -, de súlyos sérülése kicsit komplikálja a helyzetet, hiszen belőhetetlen, mire lesz képes visszatérését követően.

Még mindig hozzájuk tartozik, hogy Phil Jackson gyakorlatilag nullára csökkentette annak az esélyét, hogy ő bármikor is visszatér vezetőedzőként a ligába, miután azt nyilatkozta, hogy néha eljátszik ugyan a gondolattal, hogy újra leül majd egy csapat kispadjára, de ilyenkor igazából csak saját magával viccelődik. Elmondása szerint mikor 2010-2011-ben visszatért egy utolsó évre, akkor azt is csak a néhai Dr. Jerry Buss kedvéért tette. Amikor fizikailag kimerült, akkor tudta, hogy vége van, annak ellenére is, hogy az utóbbi időben több műtéten is átesett. Jackson szerint a Lakers gödörben van, de ha arra kérnék, hogy menjen a franchise-hoz, és a háttérből figyelje meg a történéseket, arra hajlandó lenne. Most azonban nincs olyan állás a ligában, aminél komoly befolyása lenne egy csapatra.

Térjünk át a másik Los Angeles-i csapatra, a Clippersre: Broderick Turner (Los Angeles Times) forrásai szerint az NBA-ben dolgozó vezetők nem nagyon hisznek annak a pletykának, hogy Doc Rivers a Boston Celticst otthagyva a Cloppers vezetőedzője lesz, és ha van is ennek alapja, a legtöbbjük szerint akkor is nagyon kevés az esélye annak, hogy ez bekövetkezzen. Az egyik vezető azt mondta, nem hiszi, hogy ez megtörténik majd, mert nagyon bonyolult a helyzet, a Celtics nem fog elengedni csak úgy valakit, akinek még szerződése van, csak akkor, ha ez vagy az megtörténik. Amennyiben mégis realitássá válik Rivers és a Clippers házassága, akkor a GM, Danny Ainge valami komoly kompenzáció fejében engedi csak majd el a trénert, mert a tréner szerződésében van egy olyan pont, amely szerint nem ülhet más csapat kispadjára addig, amíg a kontraktus érvényben van, azaz 2016-ig, ettől pedig valószínűleg csak komoly ellenérték fejében mond le Ainge.

Mark Muprhy (Boston Herald) információi szerint amennyiben Rivers távozik Bostonból, akkor a csapat komolyan megfontolja majd Vinny Del Negro szerződtetését, mivel Ainge állítólag sokra tartja azt az up-tempo stílust, amit VDN játszat a csapataival - a Clipperstől kitett trénernek egyébként 53.3%-os nyerési mutatója van a ligában, a Los Angeles-iek előtt a Chicago Bulls vezetőedzője is volt. A forrás szerint Del Negro lenne a tökéletes megoldás a helyzetükre, tekintve hogy az összes All-Star kaliber edző elkel lassan, és Ainge is kedveli.

Szakadjunk ki kicsit Los Angelesből: Rob Pelinka, Andre Iguodala ügynöke csütörtökön tájékoztatta a Denver Nuggets igazgatóját, Josh Kroenke-t, hogy a játékos él kilépési lehetőségével, és nem hívja le szerződésének utolsó, 15.9 millió dollárt érő évét. Kroenke a Yahoo Sportsnak tegnap este azt nyilatkozta, hogy tisztában voltak Iguodala szándékaival, és a játékos is tisztában van azzal, hogy mennyire szeretnék őt visszaigazolni, az ő megtartása az első számú feladatuk a nyáron. Iggy így most 4 éves szerződést írhat alá bárkivel, vagy 5 éveset a Nuggets-cel, míg ha maradt volna, akkor csak 3 évet hosszabbíthatott volna a denveriekkel. A hírek szerint az Atlanta, a Cleveland, a Dallas, a Detroit, a New Orleans és a Houston is célkeresztjébe veheti a kosarast a nyáron.

Biztosabb hírek is érkeztek a coloradóiaktól: kiderült, hogy a gárda olasz kiscsatárának, Danilo Gallinarinak nem is volt teljesen elszakadva az ACL térdszalagja, így jóval korábban, az eddig tervezett február helyett már decemberben visszatérhet majd a parkettre.

Benjamin Hochman (Denver Post) információi szerint egyébként Lionel Hollins is megy majd interjúzni a Nuggetshez, valamikor a közeljövőben. Bár az év edzőjének választott George Karllal szakított az együttes, nagyon jól is kijöhetnek a dologból, tekintve hogy a Memphis Grizzliest idén a nyugati döntőig eljuttató Hollins mellett a másik lehetséges befutó az Indiana Pacers segédedzője, Brian Shaw, és nekik szinte a Nuggets maradt az egyetlen opciójuk, hogy jövőre vezetőedzőként dolgozhassanak az NBA-ben - Shaw még a Clippersnél is képben van, de ott vannak nála esélyesebb jelöltek.

A Miami Heatnél is zajlanak a dolgok, és nemcsak a döntővel kapcsolatban. Chris Bosh nemrég vallotta be, hogy még mindig gondja van azzal néha, hogy elfogadja, ő a harmadik számú a csapatban, de most azt nyilatkozta, semmi kedve nincs egy olyan csapat első embereként kosarazni, amelynek nincs esélye bajnokságot nyerni. Bosh azt mondta, hogy nem akar ő lenni a vezér mondjuk Milwaukee-ban, bármennyire is nem akarja megsérteni a várost. Szereti Miamit, és bizonyos dolgokon keresztül kell mennie, egyes dolgokat pedig fel kell adnia, hogy sikeres legyen, ő pedig éppen a jelenlegi szerepében próbál minél jobb produkciót nyújtani. Azt is hozzátette, hogy nem tud mit csinálni azzal, hogy a pályán a harmadik, de a cserepletyka-rovatot ő vezeti az együttesnél, úgyhogy nem is nagyon foglalkozik ezzel, csak játszik.

A vezetőedző, Erik Spoelstra azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy már 12 csapat váltott trénert, mióta befejeződött számukra a szezon - ez szerinte egy rettenetes állapot az ő szakmájuk szempontjából. Spoelstra szerint az NBA-ben igazi sikerek eléréséhez állandóságra van szükség, és ha időről-időre ilyen mértékű edzőváltások vannak, akkor az semmilyen állandóságot nem eredményez. A tréner példaként a San Antonio Spurst hozta fel, ahol 15 éve vezetőedző Gregg Popovich, és ez Spoelstra szerint nem is véletlen. Azt is hozzátette a Heat mestere, hogy szerinte szégyen az edzői szakmára nézve, hogy ilyen szinten kiszolgáltatottak és könnyen mozdíthatóak, de éppen ezért is nagyon hálás a csapat vezetőinek, hogy ők nem így állnak hozzá.

Dwyane Wade azért a fináléra is kitért, ő azt nyilatkozta, hogy az ötödik meccs lesz szerinte a sorozat legjobb meccse. Szerinte mindkét együttes úgy lép majd pályára, hogy ismerik egymást, és most már azt is tudják, mire számíthatnak a másiktól, mit akar a másik, úgyhogy nagyon jó meccsnek kell lennie az ötödiknek Wade szerint. Egyetértett ezzel az állásponttal Bosh is, aki csak annyit tett hozzá, hogy szerinte maradniuk kell annál a taktikánál, amit a negyedik találkozón játszottak. Bosh-t egyébként 5.000 dollárra büntette a liga, mivel a negyedik meccsen megsértette a flop-szabályt.

A Brooklyn Nets új vezetőedzője, Jason Kidd meghívta a stábjába Lawrence Franket, hogy legyen a segédedzője. Kidd azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy a meghívás már él Frank számára, innentől rajta múlik, hogy kihasználja-e. Tudja, hogy elég speciális helyzetben van Frank, mert otthon van a beteg feleségével, ezért nagyon is megérti, hogy a Detroit Pistons vezetése után most egy évet kihagyna az edzősködésből.  A fontos az szerinte, hogy Frank tudja, mennyire szereti őt és milyen nagy szüksége van rá, a család viszont mindig az első, úgyhogy ezt tiszteletben is tartja. Frank feleségének állapota egyébként márciusban már válságosa fordult, akkor meg is kellett műteni, de azt nem tudni, hogy mi volt a problémája. Kidd azt is elmondta, hogy tapasztalt stábot akar maga mellé, olyanokat, akik már voltak vezetőedzők, vagy olyan segédedzőket, akik tudják, hogy mi kell a győzelemhez, és akiktől tanulni tud. Az egyik ilyen lenne Frank, akivel nagyon jól kijön, bízik is benne, és szerinte ő tudja, hogyan kell ebben a ligában sikereket elérni.

Aki nagy valószínűséggel nem lesz már Kidd játékosa, az CJ Watson, aki kilépett szerződésének következő, utolsó évéből - tavaly két évre írt alá úgy, hogy a második év játékosopciós lehetőséggel bírt, ezzel élt most az irányító.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus