A 2013-as szabadügynökök - Irányítók

A 2012-2013-as szezon döntője még el sem kezdődött, de a liga nagy részének már nem is ezen, hanem a június végi drafton, illetve a július legelején nyitó szabadügynökpiacon jár az esze. Mostani sorozatunkban azokat a játékosokat vesszük végig posztonként, akik az idei nyáron önszántukból klubot válthatnak, és mondjuk Kevin Ollie-nál komolyabb játékerőt képviselnek. Kezdjük a sort az irányítókkal!


Chris Paul (Los Angeles Clippers, UFA)

A 28 esztendős klasszis az idei kínálat egyik, ha nem a legjobb játékosa, minden posztot figyelembe véve. Blake Griffin tavaly nyári hosszabbítását követően túl sok esély nem látszódott arra, hogy távozni fog a pont az ő megszerzésével gyökeres fordulatot vevő, nyugat második vonalának legelejébe tartozó Clipperstől, Donald Sterling azonban hibázott. Az NBA egyik legspórolósabb tulajdonosa elég ideig hagyta terjengni a médiában azt a pletykát, miszerint néhány játékos, köztük Paul nyomására kellett elköszönnie Vinny Del Negro vezetőedzőtől, ezzel pedig kiváltotta Paul haragját. Ha nem is biztos, hogy távozik, a vezetőség bakija utat nyitott más csapatok előtt, aminek nagyon csúnyán megihatják a levét.

Várható fizetés: maximum szerződés

Érdekes csapatok: Clippers, Hawks, Mavericks

Paul bajnokságot akar nyerni, méghozzá minél hamarabb, ezért olyan, tehetséges fiatalokkal és sapka alatti hellyel is rendelkező csapatok, mint a Pistons vagy a Jazz valószínűleg nem jönnek szóba nála, nem akar egyetlen évet sem várni arra, hogy mi lesz vajon a Drummond-Monroe vagy a Kanter-Favors kettősből - pedig mindkét duóban hatalmas lehetőségek rejlenek középtávon is.

A Clippers helyzeti előnye az, hogy egy évvel, és így csaknem 30 millió dollárral többet tud ajánlani bárki másnál - kérdés, mit lát Paul a jelenlegi keretben, amit szignifikánsan erősíteni egy ideig egészen biztosan nem fognak tudni. A Mavericks eléggé outsider, de sosem szabad leírni Mark Cubant, hátha valamit kitalál arra, hogy Paul mellett Dwight Howardot is leigazolhassa - amennyiben nem teszi, úgy valószínűleg egyikőjüknél sincs esélye.

A Hawks viszont nagyon érdekes kérdés lehet, hiszen ha elengedik RFA-n Jeff Teague-t, akkor 21.2 millió dolláron állnak fizetésügyileg. Mind Howard, mind Paul beférnek nekik a sapka alá - a két játékos 17.55 millió dollárra jogosult fejenként, az 58.5 milliós sapka 30%-ára - így Al Hordorddal kiegészülve brutális hármast alkothatnának. Howardról úgy hírlik, nem nagyon akar hazamenni játszani és az atlantai piac, valamint a nemlétező közönség is gátló tényező lehet, de a Hawks megfordíthat mindent ezen a nyáron.


Brandon Jennings (Milwaukee Bucks, RFA)

Az egyik legnagyobb talány az, mi lesz júliusban Jenningsszel. Tehetségét senki nem vitatja, mint ahogy sajnos kár lenne vitatni hozzáállását is a csapatjátékhoz. Egy irányító testbe bújtatott 1-1 gép, aki elvileg mindent tud a játékról, mégsem használja kellő hatásfokkal és a megfelelő időben tudását. Korábban sem volt rá jellemző a kiegyensúlyozott teljesítmény, idén pedig talán ez még rosszabbra fordult. Nem is volt könnyű dolga, hiszen a hozzá hasonló stílussal rendelkező Monta Ellis mellett kellett játszania, ám Ellistől eltérően rajta év végén közöny látszott annak ellenére is, hogy a liga legjobb csapatával mérkőzhettek meg a rájátszás első körében, ahol talán pont az ő posztján lett volna esélyük némi előnyre szert tenni.

Várható fizetés: évi 7-11 millió dollár

Érdekes csapatok: Bucks, Mavericks

Simán 10 millió fölötti fizetésre számíthatott volna Jennings a benne rejlő potenciál miatt, ám a hozzáállásával teljesen elrontotta ezt a lehetőséget, így azon sem lepődnék meg, ha még csak kísérleti jelleggel sem próbálkozna meg vele senki - a capspace-szel rendelkező csapatokban vagy van nála jobb irányító, vagy a fiatal magot nem akarják elrontani egy ilyen önfejű játékossal. A Mavericks érdekes lehet, amennyiben nem tartják meg Collisont és lemaradnak a legnagyobb nevekről, ők bepróbálkozhatnak nála, hátha Nowitzki jelenléte megregulázza kicsit, és képet kap a csapatjáték mivoltáról is.

A legnagyobb esély talán arra van, hogy a Bucks megtartja, hiszen korlátozott szabadügynök lesz. Ha elég kis ajánlatokat kap, és azokból választ egyet Jennings, akkor azért meccseli a Bucks, mert elcserélhető lesz és hátha alapon meg is változhat. Valószínűbb azonban, hogy ha nem kap elég komoly ajánlatokat, akkor inkább aláírja az egy éves QO-t, és jövő nyáron oda megy, ahova akar, 2014-re egyébként is jóval több csapat áll majd jóval komolyabb sapka alatti hellyel, nagyobb lesz a lehetőségek tárháza számára is.


Jeff Teague (Atlanta Hawks, RFA)

Az Atlanta irányítója szépen fejlődött évről évre, és nemcsak a több játéklehetőségnek köszönhetően, hiszen idén például kevesebbet játszott, mint tavaly, ennek ellenére gólpasszátlaga 4.9-ről 7.2-re ugrott. Teague nagy problémája az, hogy még mindig nem tudni, mire lesz jó. Komoly csapat kezdő irányítója még nem tud lenni, és kérdés, hogy lesz-e belőle valaha is, vagy egy nagyon jó kis csere lesz a kispadról a PO-os, bajnokesélyes csapatoknál.

Várható fizetés: évi 7-9 millió dollár

Érdekes csapatok: Hawks, Jazz, Pistons, Bucks

Teague nagy valószínűséggel az MLE fölött fog kapni, de szinte kizárt, hogy új szerződése elérje a Jrue Holiday-féle 4 év, 41 millió dollárt. Amennyiben a Hawks lemarad Chris Paulról - amire jó esélye van annak ellenére is, hogy töménytelen mennyiségű sapka alatti helye van -, akkor valószínűleg marad jelenlegi állomáshelyén. Amennyiben az Atlanta mégis véghez tudja vinni Paul, és vele együtt Howard leigazolását, akkor Teague az előbb említett Jennings utódja is lehet a Bucksnál. Atletikus kosaras ő is, gyengébb külső dobással, de sokkal inkább csapatjátékos.

A másik két felmerülő lehetőség közül a Pistons talán egy kicsit necces, ott nyáron akár vissza is térhetnek Brandon Knighthoz irányítóposzton, nem feltétlenül jelent hatalmas upgrade-t hozzá képest Teague, annyira pedig biztos nem erősítés, hogy a vonal alól a vonal fölé tegye az autóvárosiakat. A Jazz már más kérdés. Náluk Mo Williams után hatalmas előrelépés lenne egy ilyen egyes, aki ráadásul hasonló korban van, mint a keret magja. A Jazz viszont csak akkor jöhet szóba valószínűleg, ha a Hawks lemond Teague-ről - évi 10 millió fölé talán ők sem mennek, kevesebbet pedig tartani fog az Atlanta.


José Calderon (Detroit Pistons, UFA)

Nagyon érdekes kérdés lesz a Torontóból év közben Detroitba költöző spanyol egyes sorsa. Az teljesen egyértelmű számára is, hogy egyetlen komoly csapatnak sem lesz már a kezdő PG-je, védekezése a kritikán aluli és a ligaminimum közül utóbbihoz van közelebb, a mai NBA-ben ő már gyakorlatilag pályán tarthatatlan a nagyobb testű és a gyorslábú játékmesterek ellen is. Irányítói készsége - főleg felállt védelemmel szemben -, illetve jó kinti dobásai miatt azonban még így is hasznára válhat több együttes számára is, akik védekezésbeli hiányosságait képesek elfedni.

Várható fizetés: bi-annual - MLE

Érdekes csapatok: Grizzlies, Jazz, Pacers

Hogy Calderon iránt kik mehetnek, azt igen nehéz megjósolni. A padra határozott, irányításra képes és jó kinti dobókat kereső együttesek jönnek nyilván szóba, ahol a körülötte lévő védekezést meg tudják oldani. A Memphisnél például kérdés még, mi lesz az edzővel, de Lionel Hollins és legvalószínűbb utódja, David Joerger is védekezésközpontú. Azt viszont mindketten tudják, hogy se igazi irányítójuk nincs - Bayless sem az -, a kinti dobások pedig évek óta gyenge pontjuknak számítanak. Ha valahol meg lehet oldani Calderon bújtatását, akkor az éppen a Grizzlies, akiknél szinte kivétel nélkül csak jó védőket találunk, a spanyol rendszerbe rakva pedig elfedhetőek a fizikai gyengeségei. Ugyanez lehet a helyzet az Indiana Pacersnél, akiknek idén is nagyon szükségük lett volna egy jó irányítóra a padon, az ő csapatvédekezésük is kicsit árnyalhatja azt, hogy Calderon hátramenetben gyakorlatilag nem létezik.

A másik lehetőség, hogy valamelyik csapat mégis kezdőként számol vele, de ehhez valakinek nagyon hoppon kell maradnia a nyáron. A Jazznél jöhet szóba, amennyiben a Utah lecsúszik az első és második vonalban található emberekről, de jól meg kell gondolniuk, mit tesznek, mert Calderon nem is tud nagy tempót diktálni, ami a Jazz fiatal kereténél nagyon jól jönne, és nem is igazán az a pick-and-rollt erőltető egyes, Derrick Favors és Enes Kanter mellé pedig ilyen kellene.


Jarrett Jack (Golden State Warriors, UFA)

Kifejezetten jó contract-yeart futott a Warriors csereirányítója, akinek a csapat nagy idei menetelésében is fontos szerepe volt. Jack az egyik legkisebb lutri az idei felhozatalban, hiszen évek óta látjuk, tudjuk mire képes. Vannak óriási butaságokat hozó meccsei, de általában nagyon megbízhatóan teljesít elöl és hátul is, kintről és bentről is veszélyes, és még csak 29 esztendős, úgyhogy a legjobb korban van most talán.

Várható fizetés: 5-8 millió dollár

Érdekes csapatok: Warriors, Grizzlies, Bucks, Kings, Jazz, Clippers

A lehetőségek tárháza áll nyitva valószínűleg Jack előtt. A Warriorsnál tárt karokkal várják vissza, de valószínűleg 4-5 milliónál többet nem akarnak majd rákölteni, mert luxusadóban vannak Biedrins és Jefferson szerződése miatt. A Grizzlies MLE-vel jelentkezhet be nála, de esetükben is necces a luxusadó miatt a dolog, de ha az előbb leírtuk Calderonnál, hogy nagyban pótolná a pad hiányosságait, Jackre ez fokozottabban igaz, tekintve hogy még kategóriával jobb védő is. A Clippersnél nagyon nagy jövés-menés lehet. Paul és Chauncey Billups szabadügynök, Eric Bledsoe-t pedig elcserélik, ha Paul marad, úgyhogy Jacknek lenne helye bőven a keretben - vagy Bledsoe vagy Paul mögött.

A Bucks, a Kings és a Jazz viszont akár a kezdőbe is elvihetik, ráadásul az MLE szintjénél jóval többet ajánlva, Jack pedig utolsó zsíros szerződésére készül valószínűleg, úgyhogy nála nagy szerepet játszhatnak az anyagiak is. A Kingsnek egyelőre nincs rá helye papíron, de James Johnson és Toney Douglas QO-jának elengedésével 7 milliónyi helyük szabadulna fel, Tyreke Evansről pedig még nem döntöttek. Olyan pletyka is felmerült, hogy a gárda egyetlen igazi irányítóját, Isaiah Thomast felajánlották egy első körös draftjogért a Clevelandnek - ha ez igaz, akkor nyilván nem vele képzelik el a jövőt. Ölni tudna a Sacramento egy olyan hátvédért, aki a csapattal is foglalkozik, nemcsak magával, Michael Malone vezetőedző pedig személyesen is ismeri.

A Jazznél a fiatalok mellé nagyon szépen illene, és nekik aztán bőven van helyük, akár még egy, a fentebb említett 8 milliónál is komolyabb összeget elé tolni - ami azért már túlzás lenne, megbízható produkció ide vagy oda. A Bucks a Kings cipőjében jár némileg. A Jennings-Ellis kettős után valószínűleg felhagytak a két SG-s felállással, Jack komoly erősítés lenne IQ fronton, és szintén elég jól állnak sapka alatti hellyel.


Mo Williams (Utah Jazz, UFA)

Komoly bércsökkentésre számíthat Mo Williams, aki mellett valószínűleg elhaladt a liga, illetve annak felfogása. Kétségtelen, idén hiányzott a Jazzből, amikor nem játszott, de tekintve hogy kikkel lehetett pótolni - Earl Watson, Jamaal Tinsley -, ez nem túl meglepő. Maradt az a volume scorer - azaz nagyon sok kísérlettel operáló pontszerző -, aki mindig is volt, de hatékonysága pocsék szintre süllyedt, 52% alatti TS-sel dolgozott, ami borzasztóan gyenge.

Várható fizetés: bi-annual - MLE

Érdekes csapatok: Grizzlies, Blazers

Ahogyan azt már említettem, Williams komolyabb fizetési csekkjeinek ideje lejárt. Bajnokesélyes együttes már vagy nem számol vele, vagy van fontosabb pozíciója is, ahol erősítenie kell, vagy egyszerűen nem akar miatta horribilis luxusadót fizetni. A Grizzliesnél is valószínűleg csak sokadik opció a padra Jerryd Bayless utódjának és inkább csak az MLE egy részét költenék rá, ha lehet.

A Blazersnél a nem létező padot vele kezdhetnék feltölteni, amennyiben  Neil Olshey GM úgy dönt, hogy már idén nyáron meg kell próbálni a lehető legjobb együttest összehozni - ez a 2014-es nyár miatt erősen kétséges bármelyik félkész együttes esetében. A Portland Eric Maynort valószínűleg elengedi, hogy minél több helyük legyen egy centert igazolni, így pedig szükségük lehet a két hátvédposzton is bevethető Mo-Willre. Az oregoniaknál a védekezés Terry Stottsnál amúgy sem az első számú kérdés, úgyhogy Williams talán még jól is érezhetné magát az átalakulóban lévő Blazersnél.


Eric Maynor (Portland TrailBlazers, RFA(?))

Folytassuk a sort az előbb szóba került Maynorrel, akinek egyelőre a státusza sem tisztázott. RFA lehet, amennyiben tartja csapata a 3.3 milliós minősítő ajánlatát, de ebben az esetben ennyivel kevesebb helyük lesz igazolni egy centert LaMarcus Aldridge mellé, úgyhogy komoly esély van arra, hogy még a határidő előtt visszavonják Maynor QO-ját, aki így korlátozások nélkül, bárki számára szabadon igazolható lesz.

Nála nem szabad elfelejteni, hogy súlyos térdsérülése volt az előző szezonban, amiből ugyan visszatért, de Reggie Jacksonnal szemben elvesztette a csatát a Thundernél, így került a Blazershez. Pass-first PG, amiből egyre kevesebb van a ligában, és mivel visszafogott teljesítménye miatt valószínűleg nem lesz túl drága, ezért aki hosszabb távra leigazolja, az megoldhatja vele akár négy évre is a csereirányító problémáját - mivel ráadásul csak 25 esztendős. Kezdő egyes soha sehol nem lesz, de nagyon megbízható, a társakat előtérbe helyező játékmester igen.

Várható fizetés: vet.min - MLE

Érdekes csapatok: gyakorlatilag mindenki

Borzasztóan jó befektetés lehet Maynor, ezért gyakorlatilag a liga teljes egészének radarán lehet, majdnem kivétel nélkül az összes együttesnél lehet indokot találni arra, miért költsenek Maynorra egy kisebb, de legvégső esetben is csak egy közepesebb összeget rá. Nem lenne meglepő, ha ezt az ügynöke is tudná, és nem írna alá hosszútávra, csak olyan együtteseknél, akiknél a jelen és a jövőkép is fényesen csillog.


Nate Robinson (Chicago Bulls, UFA)

Az idei év egyik nagy nyertese a Chicago Bulls "irányítója". Derrick Rose a teljes szezont kihagyta, Kirk Hinrich pedig elég sokszor volt maródi év közben, úgyhogy karrierje egyik legjobb szezonját futotta. Önmagához képest minimális túlvállalása volt, és legtöbbször óriási segítség volt a sokszor haldokló Bulls-támadójáték számára. A liga egyik legszigorúbb edzőjének keze alatt is végig fókuszált tudott maradni, nem kis mértékben növelve ezzel ázsióját.

Várható fizetés: MLE

Érdekes csapatok: Pacers, Grizzlies, Clippers

A keleti döntős Pacershez való igazolás elég pikáns lenne, tekintve hogy a Bulls divízióriválisáról van szó, de nagy valószínűséggel a pénz számít majd a legtöbbet Robinson választásánál, az Indiana pedig beajánlhatja neki az MLE-t, amit a Chicago egészen biztosan nem fog megtenni. A Pacers védekezése rendben van, de a támadójáték sokszor akadozik - ismerős lehet tehát a helyzet Kryptonate számára.

A Grizzliesnél Bayless szinte tökéletes másolata azzal a kiegészítéssel, hogy talán valamivel még jobb scorer is, de alacsonyabb, szóval nagyjából ugyanott vannak vele. Nem valószínű, hogy a Memphis első számú tervei között van Robinson - tekintve a pénzügyi helyzetet és azt is, hogy nem biztos, hogy MLE-nél kevesebb pénz is elég lehet a megszerzésére -, de sokadik opcióként őt is számításba vehetik.

A Clippers helyzetét már Jacknél tárgyaltuk. Nekik ugyan egyelőre több mint sok irányítójuk van, de egyet ebből egészen biztosan elveszítenek/elcserélnek - vagy Pault vagy Bledsoe-t -, Billups esetleges távozása esetén pedig szükség lesz valakire a hátvédsorba.


Jerryd Bayless (Memphis Grizzlies, PO)

A Memphis Grizzlies hátvédjét egyelőre kérdőjelesen írjuk fel, mert még mindig nem tudni, hogy lehívja-e játékosopcióját, így szabadügynök lesz-e vagy sem. Valószínűleg azonban ki fog lépni szerződésének 3.135 millió dollárt érő utolsó évéből, és megpróbál ennél jobb feltételekkel, hosszabb kontraktust kötni, miután egészen szépen beilleszkedett a Memphis Grizzliesbe, és hasznosan játszott az év második felében, a padról kifejezetten jól teljesített és többször is új lendületet tudott adni az együttesnek - számai mondjuk így is jócskán elmaradtak az egy évvel korábban a Toronto Raptorsnél elértekhez képest, de jóval kevesebb dolga is volt. Kezdő nem lesz már ő sem - ráadásul ő inkább pontszerző és kicsit dobóhátvéd is.

Várható fizetés: MLE

Érdekes csapatok: Grizzlies, Mavericks, Pacers

Bayless lehetőségekben azért nagyon nem dúskál. A Memphis nagyon sokkal többet valószínűleg nem akar majd neki adni, mint a QO-ja, úgyhogy kérdés, ennyiért marad-e a nyugati döntős együttesnél a játékos. A Mavericks már más tészta, ők bevallottan szeretnék megszerezni, de nagy valószínűséggel ők is csak a padra - vagy a tank korai elindítása lenne az ő kezdőbe igazolása, vagy Cubannek elmentek otthonról. A Pacersről már többeknél tárgyaltuk - komoly problémájuk van a cserepadon, DJ Augustin teljesen felejtős, a helyét pedig könnyen átvehetné Bayless.


Chauncey Billups (Los Angeles Clippers, UFA)

Az öreg Billups hatalmas kérdőjel, hogy mit tud még ezen a poszton - lehet, hogy vele inkább már csak dobóhátvédként lehet számolni. A kosárIQ-ja még mindig nagyon rendben van, de az Achilles-szakadása miatt még lassabb lett, mint volt, és neki azért még vissza kell zökkennie a régi kerékvágásba ahhoz, hogy hasznos legyen. Nagy rizikó bárki számára, mert az utóbbi években egyik sérülésből a másikba esett, és semmi nem garantálja, hogy 36 évesen ilyen kórlappal sikerül még valaha is egészségesnek maradnia két-három hétnél tovább.

Várható fizetés: vet.min - MLE

Érdekes csapatok: Clippers, Grizzlies, Warriors, Pacers, Thunder, Nets

Teljes MLE-t azért már csak nagyon elvetemült esetben kaphat Billups, tekintve hogy az utolsó két szezonjában összesen 42 meccsen lépett pályára, jóval esélyesebb nála a vet.min, a bi-annual vagy az MLE töredéke. Csak bajnokesélyes csapat jöhet szóba esetében - és a Warriorsszal akkor jó szívűek voltunk -, ő már nem megy el olyan csapatba, ahol akár 1-2 év is szükséges ahhoz, hogy komoly, bajnoki célokat tűzhessenek ki. Kétséges, hogy elhagyja-e Los Angelest, mert költözni kifejezetten utál, ezért még mindig a Clippers a legesélyesebb a csapatok közül, de amennyiben ők másfelé kacsintgatnának - új tréner lesz náluk, aki esetleg nem tart igény a veterán kosarasra -, akkor szóba jöhetnek a többiek is. A visszavonulás sem kizárt esetében, de valószínűleg fognak még annyian próbálkozni nála, hogy ez ne következzen be.


És a többiek

Darren Collison (Dallas Mavericks, RFA): iszonyatosan rossz szezont zárt Collison, nem is az átlagai miatt, hanem mert előbb Derek Fisher, majd Mike James szorította ki a Dallas kezdőjéből - ajánlólevélnek a lehető legrosszabb. Valószínűleg a QO-ját visszavonják, hogy minél több helye legyen a Mavsnek a nyáron szabadügynökigazolásokra. Sokan próbálkozhatnak vele a padra csere egyesnek, kérdés, hogy elfogadta-e azt, hogy ő ebben a szerepkörben működik majd tovább a ligában, vagy vannak még komolyabb ambíciói is.

Devin Harris (Atlanta Hawks, UFA): Harrisre, mint irányítóra már nem nagyon emlékezhetünk, hiszen Utah-ban olyan súlytalan volt, amennyire csak lehetett, Atlantában pedig Teague mellett dobóhátvédként játszott - utoljára még a New Jersey Netsben látták az igazi Devin Harrist. Nagyon washed-upnak tűnik, de egy hoppon maradt, gyenge cserehátvédsorral rendelkező, közép vagy felsőkategóriás együttes megpróbálkozhat vele - nem túl sok pénzért, nem túl hosszú távra.

Will Bynum (Detroit Piston, UFA): Nate Robinson kinti dobás nélkül. Nagyjából ugyanazt tudja, amit a chicagói, de szinte soha életében nem játszott komoly csapatban, és nem biztos, hogy vele számolnak egyáltalán a liga első felében. Detroitban játszik öt éve, nem lenne meglepő, ha visszaigazolnák, más együttes esetében csak nagyon sokadik opcióként merülhet fel az ő neve.

DJ Augustin (Indiana Pacers, UFA): Valószínűleg nem kerül ki a ligából Augustin, de ez csak annak köszönhető, hogy valaki biztos emlékszik még rá a Charlotte Bobcatsből is. A Pacersnél bűngyenge idényt produkált, nem kis része volt abban, hogy a keleti döntős padja, illetve az ő játékuk a nullával volt egyenlő. Irányításban sem jó, borzasztó döntéseket hoz, és bár kintről éppen csak átlag alatti százaléka van, a 35%-os mezőnymutató a legalja szintet súrolja. Valaki megpörgetheti vele a szerencsekereket, de vet.minnél sokkal nagyobb, 1-2 évnél hosszabb szerződésre szinte esélye sincs.

Beno Udrih (Orlando Magic, UFA): Kifejezetten jót tett számára a csapatváltás, a statisztikáit tudta kicsit kozmetikázni az Orlando Magicnél. Azt nyilván ő is tudja, hogy a szép éveknek vége, az eddigi 7 milliós keresete közelében sem fog tudni szerződést kötni, valószínűleg 1-3 millió dollár között próbálják majd meg lekötni. Elég sok együttes számára jó megoldás lehet Udrih, hiszen távolról sem suta és képes betörni is. Top csapatba talán nem illik, de a középkategóriás együttesek számára ideális választás lehet 1-2 szezon erejéig.

Pablo Prigioni (New York Knicks, UFA): Komoly esély van rá, hogy a veterán argentin játékmester marad a Nagy Almában, főleg úgy, hogy Jason Kidd visszavonult, így Raymond Felton mögött egyértelműen második számú irányító lehetne. A Brooklyn Netsnél is van helye, hiszen a város másik csapata is olcsó, de megbízható csereirányítót keres, de vele egyébként is nagyon sokan próbálkozhatnak. Első szezonja nagyon szépen sikerült, ahhoz képest, hogy előzetesen azt lehetett várni, hogy olyan nagyon sokszor nem kerül pályára, úgyhogy több contender is megpróbálkozhat a megszerzésével vet.min és bi-annual közötti összegért.

Gary Neal (San Antonio Spurs, RFA): A Spurs triplavető egyese minden bizonnyal marad jelenlegi csapatánál, hacsak valakinek el nem száll az agya, és meg nem kínálja mondjuk egy 3-4 millió dolláros szerződéssel. Ebben az esetben valószínűleg elengedik a kiegészítőembernek tökéletes, de főleg a Spurs keretéből pótolhatónak tűnő kosarast.

Aaron Brooks (Houston Rockets, UFA): A Rockets Brooksról is lemondott időközben. Az egykor üstökösként berobbanó, inkább pontszerző, mint passzoló egyes utóbbi évei gyakorlatilag értékelhetetlennek minősíthetőek - akkor szakadt meg nála valami, mikor először elkerült Houstonból. Van benne lehetőség, de kicsit motiválatlannak tűnik, valószínűleg olyan együttesek fognak vele próbálkozni, akiknek idén belefér egy-két sötét ló kipróbálása a jövőbeli haszon reményében, és az se baj, ha az idei szezon erre rámegy. 2-3 milliónál valószínűleg nem kap többet majd senkitől.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus