30 csapat, 30 csereötlet

A Durant-saga némiképp befagyasztotta a nyári cserepiacot az NBA-ben, a Lakers pedig látványosan megszenvedi a tavalyi Westbrook-csere következményeit, ezért az idei szezonban a szokásosnál korábban érkeznek a cserepletykák a tengerentúlról.

Vendégszerzőnk, Schwarcinger Péter írása.

A nyáron megkötött szerződések többsége december 15-től cserélhetővé vált, így könnyen lehet, hogy nem kell a február 9-ei határidőig várnunk a cseredömpingre. Ebből az apropóból összeszedtem 30 – helyenként valószínűtlen - csereötletet, amelyekkel az egyes franchise-ok tehetnek egy lépést előre (vagy éppen hátra) az építkezésben. 

Nyugati konferencia

Dallas Mavericks

DAL kapja: John Collins + Justin Holiday
ATL kapja: Tim Hardaway Jr. + Christian Wood

Collinst már többször szóba hozták a Mavs-szel, Wood pedig hiába néz ki jól támadásban Luka mellett, Jason Kidd vezetőedzővel továbbra sincsenek teljesen egy hullámhosszon. Dallasban így "megmenekülnének" attól, hogy a csapat plafonját maximalizálják Wood zsebének nyári kitömésével (és THJ megtartásával), a Hawks pedig két jó kezű játékost kapna.

DAL kapja: Eric Gordon
HOU kapja: Davis Bertans + 1st

A cél mindkét oldalon egyértelmű: Nico Harrisonék Bertans kitakarítása mellett egy játékszervezésre is képes 3&D winget kapnának, a Rockets-nak pedig a pick az érték. Bertans aligha javítana a houstoniak pocsék védekezésén, a „lett lézer” nem ártana a tanknak sem.

Denver Nuggets

DEN kapja: Nerlens Noel
DET kapja: Ish Smith + Zeke Nnaji

Bármennyire is pazar ötlet volt nyáron DeAndre Jordan leszerződtetése (nem volt az), a Nuggets-nek nagy szüksége lenne egy backup centerre, akinek nem csak az emléke tudja védeni a gyűrűt. Nnaji harmadik évére sem tudta igazán beverekedni magát Malone rotációjába, de a Pistons még tehet egy próbát a nem teljesen reménytelen egykori 22. pickkel. Szegény Smith pedig valószínűleg meg sem lepődne, hogy ismét költöznie kell; eddig 13 csapata volt (melyek egyike a Pistons, vagyis még a mezgyűjteménye sem bővülne).

Golden State Warriors

GSW kapja: Myles Turner
IND kapja: James Wiseman + Ty Jerome + Patrick Baldwin + GSW 2nd

Nem könnyű belőni a 2 évvel ezelőtti 1/2-es értékét, de ha Bob Myersék szeretnének még legalább egy bajnoki címet szerezni a Curry-éra alatt, akkor ilyen áldozatokra alighanem szükség lesz. Indianapolisban pedig kiderülhetne, hogy mi lesz Wisemanből.

Houston Rockets

HOU kapja: Landry Shamet (vagy Dario Saric) + Grayson Allen + PHX 1st + MIL 2nd
MIL kapja: Jae Crowder
PHX kapja: Eric Gordon + KJ Martin

A Bucks köztudottan védekező felfogású big winget keres és Allent árulja, a Suns köztudottan érdeklődik Gordon és Martin iránt, a Rockets meg… a Rockets meg köztudottan tankol.

Los Angeles Clippers

LAC kapja: Richaun Holmes
SAC kapja: J. Richardson
SAS kapja: Luke Kennard + BJ Boston + SAC 2nd

Holmes szinte teljesen kiszorult a rotációból Mike Brown irányítása alatt, pedig ennél azért több van benne. A Clippers így olcsón szerezhetne egy cserecentert, és még spórolna is. A Kings egy 2. körössel kitakarítaná a kegyvesztetté váló Holmest és egy lejáró szerződésű, hasznos kiegészítőt kapna vissza, a Spurs pedig egy fiatal és egy pick bezsebelése mellett később Kennardból is újabb értéket kreálhat.

Los Angeles Lakers

LAL kapja: Evan Fournier + Cam Reddish
NYK kapja: Patrick Beverley + Kendrick Nunn + Max Christie

Nem sok játékos maradt a ligában, akit még nem hoztak össze a Lakersszel, de Pelinka hiába adná fel a 2027-es és a 2029-es első körösét is, akkor is nehezen elképzelhető, hogy ebből a Lakersből instant bajnokesélyes lenne. Egy izzadtságszagú, "tettem valamit" típusú csere inkább szolgálná a csapat érdekeit, mint a jövő feladása. A Knicks az újonc Christie megszerzése mellé lejárókra cserélné Fournier túlárazott szerződését.

Memphis Grizzlies

MEM kapja: OJ Anunoby
TOR kapja: Danny Green + Ziaire Williams + Xavier Tillman + 2db MEM 1st

Egy újabb Crowder-csere (Crowder Memphisbe, Kuzma Phoenixbe, Green és pickek Washingtonba) helyett nézzünk inkább egy olyan játékosmozgást, ami már idén abszolút bajnokesélyessé tenné Morantékat: Anunoby parádés szezont fut, eszméletlenül jól illene a Macik játékrendszerébe, a keret mélysége mégsem szenvedne csorbát. Masai Ujiri biztos nem adja olcsón OJ-t, de a tavalyi 10. választott Williams és két első körös talán megolvasztja a torontói GM szívét.

Minnesota Timberwolves

MIN kapja: Mike Conley + Rudy Gay
UTA kapja: D’Angelo Russell + Bryn Forbes + MIN 2nd

Russell-lel nem terveznek hosszú távon Minnesotában, és nagy piaca biztos nincs. A Wolves mégis fejlődni szeretne annak ellenére, hogy a draftjogaik jelentős részét Ainge már nyáron zsebre tette. Conley jó fit lenne Edwardsék mellé, míg Gay hasznos kiegészítő lehet egy rájátszásba vágyó csapatban. Ha a Jazz folytatja a megkezdett újjáépülést, akkor valószínűleg Conleyt is igyekeznek majd komolyabb célokért küzdő csapathoz cserélni valami lejáróért.

New Orleans Pelicans

NOP kapja: Gary Trent Jr. + Malachi Flynn
TOR kapja: Devonte' Graham + Dyson Daniels

A Pelicans védekezésén sokat tudna lendíteni egy Trenthez hasonló játékos, és triplázása Grahamhez képest a támadójáték hatékonyságában is előrelépést jelentene. Trent ennek a csereötletnek a legjobb játékosa, de Dyson Daniels hosszú távon nagyon hasznos Raptors-hátvéddé nőhetné ki magát Nick Nurse kezei alatt.

Oklahoma City Thunder

OKC kapja: Jaxson Hayes
NOP kapja: Darius Bazley

Ez a két játékos egyre jobban csúszik a kispad széle felé, nem látni a jövőjüket a jelenlegi csapatuknál. Bazley talán javítana a New Orleans-i kispad hátrafele játékán, Oklahomában pedig annyira nincs center, hogy a 2019-es draft 8. választottja bőven megér egy próbát.

Phoenix Suns

PHX kapja: Draymond Green + Donte DiVincenzo/Ty Jerome
GSW kapja: Jakob Poeltl + Jae Crowder
SAS kapja: Landry Shamet + Dario Saric + PHX 1st + PHX 2nd

A cserepletykák egyik leggyakoribb szereplője idén a Phoenix Suns. Durant megszerzése talán kisebb az esély, mint nyáron volt, de James Jonesnak mindene megvan, hogy megerősítse az amúgy is bajnokesélyes keretet: az összes saját pick rendelkezésre áll, az elvágyódó Crowder keresett a piacon, és még a fizetések matchelése sem jelenthet akadályt Saric lejáró szerződésével vagy épp Shamet némiképp hosszabb kontraktusával. Draymond megszerzésének ötlete bőven valószínűtlenebb a többi jelölt Arizonába költözésénél, mégis érdekesebb ezen a vonalon eljátszani a gondolattal. Ha Green nyári bunyójának emléke nem múlt el nyom nélkül, akkor a Poeltl-Crowder duó jó pótléka lehet a Warriors-legendának. San Antonióban továbbra is az osztrák center értékre váltása tűnik a legracionálisabb döntésnek.

Portland Trail Blazers

POR kapja: Rudy Gay
UTA kapja: POR 2nd

Szívesen fogadok kreatív ötleteket a Portlandhez, mert itt bizony nehéz elképzelni komoly játékosmozgásokat a közeljövőben. Nerlens Noelért ugyan beajánlhatnak egy Winslow+Little csomagot, de Gay TPE-be történő befogadása talán valamivel jobb lépés lenne. A Jazz aligha kap egy 2. körösnél többet a szebb napokat is látott veteránért.

Sacramento Kings

SAC kapja: Jae Crowder
PHX kapja: PJ Washington
CHA kapja: Alex Len + 3db SAC 2nd + PHX 2nd

Sacramentóban mindent elkövetnek, hogy 2006 óta először playoffba jussanak, a Suns egy fiatal magasembert kapna Crowderért, a Hornets pedig hivatalosan is beleállna a tankba. És ekkor jön Michael Jordan, megvétózza a cserét, mert a golfpályán fogadott valakivel, hogy a Hornets még odaér a playin utolsó helyére…

San Antonio Spurs

SAS kapja: James Wiseman + Patrick Baldwin + GSW 2nd
GSW kapja: Jakob Poeltl + Keita Bates-Diop

A Warriors már mutatott érdeklődést a texasiak centerének irányába, márpedig Popovich-ék nem fogják könnyen elengedni őt. Nagyon érdekes lenne megnézni, hogy Wiseman mire lenne képes egy újjáépülő csapatban, ahol nincs eredménykényszer és van lehetőség hibázni.

Utah Jazz

UTA kapja: Duncan Robinson + Nikola Jovic + MIA 1st + MIA 2nd
MIA kapja: Lauri Markkanen + Rudy Gay

A Jazz mérlege 50% környékére romlott, Ainge aligha lesz tehát szívbajos, ha lehetőség nyílik szétcserélni a jelenlegi keretet. Markkanen értékét borzasztó nehéz meghatározni, de ez a Heat-csomag értékesebbnek tűnik, mint egy Collins köré épülő Hawks-pakk. Markkanen nagyszerűen illene Spoelstra rendszerébe Adebayo mellé, Rileytól pedig már megszokhattuk, hogy mindig nyerni akar.

 

Keleti konferencia

 

Atlanta Hawks

ATL kapja: Lauri Markkanen + Rudy Gay + UTA 2nd
UTA kapja: John Collins + Jalen Johnson + ATL 1st

John Collins távozása nagyságrendileg egy éve a levegőben lóg, a Jazz érdeklődik is iránta, viszont a Hawksnak célszerű lenne egy jó kezű erőcsatárt szereznie a helyére. Ez lehetne Markkanen is, aki piaci értéke csúcsán van, így a Jazznek most érné meg leginkább értékre váltani. 

Boston Celtics

BOS kapja: Cory Joseph
DET kapja: Danilo Gallinari + BOS 2nd

A Celtics abszolút egy kész csapat benyomását kelti (a mostani rossz forma ellenére is), nagy mozgás nem várható Bostonban. A bajnoki esélyek maximalizálása érdekében azonban Gallo könnyen belekerülhet egy cserébe. CoJo nyilván nem része a hosszú távú terveknek Detroitban, egy olcsó draftjogért valószínűleg vihető.

BOS kapja: Rudy Gay
UTA kapja: Gallinari + BOS 2nd

És akkor újra: a Celtics abszolút egy kész csapat benyomását kelti (a mostani rossz forma ellenére is), nagy mozgás nem várható Bostonban. A bajnoki esélyek maximalizálása érdekében azonban Gallo könnyen belekerülhet egy cserébe. Gay nyilván nem része a hosszú távú terveknek Salt Lake Cityben, egy olcsó draftjogért valószínűleg vihető.

Brooklyn Nets

BKN kapja: John Collins + De’Andre Hunter + Onyeka Okongwu (vagy AJ Griffin) + 3db ATL 1st
ATL kapja: Kevin Durant

Ha Durant a Nets javuló teljesítménye ellenére továbbra is elvágyódik, akkor Sean Marksnak most sem lesz egyszerű cserepartnert találni. A legtöbb értéket talán a Hawkstól lehet kicsikarni Durantért, akik három tehetséges fiatal mellé három 1. körös draftcetlit tudnak felajánlani. Az Atlanta mélysége megszenvedné a cserét, de egy Young-Murray-Bogdanovic-Durant-Capela  sor alighanem komoly erőt képviselne a rájátszásban - valószínűtlen csere, de Durantet ismerve bármikor változhat a kedve.

Charlotte Hornets

CHA kapja: Grayson Allen + MIL 2nd + PHX 2nd
MIL kapja: Jae Crowder
PHX kapja: Kelly Oubre Jr.

Nem kérdés, hogy a Charlotte-nak idén érdemes lenne tankolnia. Ha ezt a vezetőség is belátja, akkor Oubre Jr. is piacra kerül majd. Ezzel a cserével Kupchak pótolná is őt úgy, hogy mellé draftjogokat szerez. A Bucks-Crowder "házasság" több helyen előkerült, nem lenne meglepő, ha a rutinos 3&D játékos Wisconsinban kötne ki. A Suns célpontjai közül viszont a legtöbbért 1. köröst kér a csapata, Oubre Jr. talán kivétel lehet.

Chicago Bulls

CHI kapja: Russell Westbrook + Max Christie + 2db LAL 1st + LAL 2nd
LAL kapja: Zach LaVine + Coby White

Nem a legvalószínűbb csereötletek egyike, de ha a Bulls mégis lebontja a keretét, akkor alighanem a Lakers lehúzásával járnának a legjobban. (Persze csak, ha a Knicks nem szól közbe…) Rob Pelinka építkezési módszere így is nehéz helyzetbe sodorta már a franchise-t, de egy sztár elérhetővé válása valószínűleg újabb elvakult cserére sarkallná.

Cleveland Cavaliers

CLE kapja: Jae Crowder
PHX kapja: Eric Gordon + KJ Martin
HOU kapja: Dario Saric + Cedi Osman + Dylan Windler + PHX 1st + CLE 2nd

Crowder már a cikk elején elkezdett összepakolni, de mire ismét itt olvassa a nevét, valószínűleg már a reptéren van és várja, melyik járatra is kell majd felszállnia. Meleg ruhát biztosan csomagolt, mert - kis túlzással - Phoenixnél csak hűvösebb hely létezik az USA-ban… Ebben a változatban a napfényes Clevelandbe költözne, a Suns is erősödne, és a Rockets is megkapná azt az ellenértéket, amit a Gordon-Martin duó ér.

Detroit Pistons

DET kapja: Evan Fournier + LAL 1st
NYK kapja: Patrick Beverley + Kendrick Nunn
LAL kapja: Bojan Bogdanovic

Bogda remek szezont fut, de szerződése lejártakor, 2025-ben már 36 éves lesz. A jövő Pistonsának már nem lesz része, Troy Weavernek most kell értékre váltania a horvátot. A Knicks örül, ha Fournier szerződésétől draftjog áldozása nélkül megszabadul, a Lakers pedig folytathatja elkeseredett harcát a bajnoki címért playinért.

Indiana Pacers

IND kapja: Robert Covington + LAC 1st
LAC kapja: Myles Turner

IND kapja: Patrick Beverley + Kendrick Nunn + LAL 1st + LAL 2nd
LAL kapja: Myles Turner

1. körös draftjogok tekintetében hasonlóan áll a két Los Angeles-is franchise: a legkorábbi cserélhető pick a 2027-es, így maximum 2 cetlit (’27 és ’29) tehetnek bele egy üzletbe. Addigra valószínűleg már sehol sem lesz sem a LeBron-AD duó, sem a Kawhi-PG kettős, ezért nagy kockázattal jár ennyire előre kiárusítani a jövőt. Ha mégis megteszik, azt minimum egy Myles Turner kaliberű játékosért teszik majd.

Miami Heat

MIA kapja: Nerlens Noel
DET kapja: Victor Oladipo + MIA 2nd

Jimmy Butler kávéi nem rázzák fel eléggé a csapatot, de nem is tartanak ott, hogy Riley-nak érdemes lenne egy nagyobb cserét meghúznia. Oladipo és egy 2. körös pick feláldozásával azonban egy komoly hiányosságukat orvosolhatnák: Noel megbízható cserecenterként némi fizikai jelenlétet biztosítana a festékben.

Milwaukee Bucks

MIL kapja: Jae Crowder
DET kapja: Dario Saric + Grayson Allen + PHX 1st + MIL 2nd
PHX kapja: Bojan Bogdanovic

Igen, már megint Crowder… Arra, hogy nem tölti ki a szerződését Phoenixben, a kezdo5bet.hu kamu fogadóiroda is csak 1,05-szörös pénzt fizet. A cserepartner itt a tankoló Pistons és a Bogdanovic-csal szemező Bucks.

New York Knicks

NYK kapja: Myles Turner + Buddy Hield
IND kapja: Mitchell Robinson + Evan Fournier + Cam Reddish + Emmanuel Quickley + NYK 1st

A LAL-féle Westbrook + 2db 1st pakkot hónapok óta hiába várják Indianapolisban a Turner-Hield párosért. Azonban a New York-i klubvezetés is többet lát a saját csapatába, mint amennyire valójában képesek. Ez eredményezhet egy hasonló, asseteket feláldozó cserét, melynek a kimenetele kétséges.

NYK kapja: Eric Gondon + HOU 2nd
HOU kapja: Evan Fournier + NYK 1st

A Houston megkapná a kívánt első körös draftjogot Gordonért, a Knicks pedig csodálatos menetelésbe kezdene a playoff első köréig, ahol egy random csapat rávilágítana, hogy megint rossz úton halad a csapatépítésük.

NYK kapja: Kendrick Nunn + LAL 2nd
LAL kapja: Cam Reddish

A zuhanyhíradóban azt lehetett olvasni, hogy New Yorkban egy 2. körös draftcetlivel megelégednének Reddishért cserébe, ezt az árat pedig Pelinka örömmel kifizeti, ha nem talál jobb opciót a csapat megerősítésére.

Orlando Magic

ORL kapja: Edmond Sumner
BKN kapja: Terrence Ross + Josh Richardson
SAS kapja: Joe Harris + 2db BKN 2nd

Terrence Ross esetében már egy spórolás jellegű csere értékkel bírna az orlandói klubvezetés számára, de valószínűleg San Antonióban sem reménykednek sokkal nagyobb bejövő értékben Josh Richardsonnal kapcsolatban. A Nets viszont kitakarítaná Harris szerződését, és bízhatna abban, hogy a két lejáró szerződésű játékos megmutatja, hogy maradt még bennük valami.

Philadelphia 76ers

PHI kapja: Cam Reddish + NYK 2nd
NYK kapja: Matisse Thybulle + Saben Lee

Thybulle és Reddish csereértéke is nehezen meghatározható, de egyik fiatal jövője sem bíztató a jelenlegi állomáshelyükön. Egy környezetváltozás jót tehet nekik. Saben Lee nyilván hurkatöltelék.

Toronto Raptors

TOR kapja: Jakob Poeltl
SAN kapja: Precious Achiuwa + Khem Birch + TOR 1st

Kanadában régóta kérdéses a centerposzt. Poeltl visszatérésével tovább erősödne Nurse-ék amúgy sem gyenge védelme, Achiuwa pedig rövid pályafutása alatt már a harmadik edzőzseni kezei alatt fejlődhetne azzá, aki szeretne lenni.

Washington Wizards

WAS kapja: Dwight Powell + Frank Ntilikina + DAL 2nd
DAL kapja: Will Barton

Barton teljesítményével eddig nem lehetnek túlzottan elégedettek a fővárosban, így elképzelhető, hogy megpróbálják értékre váltani. Dallasban viszont szükség lenne egy másodlagos/harmadlagos labdakezelőre, és egy 2. körösért és nélkülözhető játékosokért megérhet egy próbát. Alacsony kockázat, alacsony megtérülés, de komoly érték feladása nélkül.

WAS kapja: John Collins + Jarrett Culver + ATL 1st
ATL kapja: Kyle Kuzma + Will Barton + WAS 2nd

Kuzma nyártól várhatóan hasonló szerződésen lesz, mint Collins. Az, hogy a Wizards melyikükkel szeretné folytatni a középmezőnyben vergődést, egyéni preferencia kérdése. Landry Fields viszont egy keretbe jobban illő 4-est szerezne Kuzma személyében, és a rájátszásra talán Barton is magára találna.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus