52 éves Patrick Ewing

52. születésnapját ünnepli a mai napon a New York Knicks legendája, Patrick Ewing. Isten éltesse sokáig!

Egy tavaly megjelent cikkünkkel "köszöntjük":

NBA-pályafutását meglehetősen későn, 23 évesen kezdte, azonban tehetségét mi sem jellemzi jobban, hogy kora ellenére a profiliga csapatai mindent megtettek, hogy megszerezzék a játékjogát – ennek köszönhetően alakították át a draft rendszerét úgy, ahogy ma ismerjük. Összeszedtük életének és pályafutásának fontosabb momentumait, íme.

Patrick Ewing, a bevándorló. A család jamaicai származású, és a későbbi center 1975-ig a szigeten is élt, ekkor költözött el a család Massaschusettsbe. Ewing egészen 1981-ig nem is vette fel az amerikai állampolgárságot. Kiváló mozgáskoordinációját és térlátását egyébként annak is köszönhette, hogy Jamaicában nagyon sokat focizott és krikettezett.

Patrick Ewing és Boston ellentéte. Ewing már a középiskolában is óriási sztárnak számított, és a bostoni drukkerek úgy hitték: a center valamelyik helyi felsőoktatási intézménybe megy. Ewing azonban John Thompson edzőt és a Georgetown Egyetemet választotta. A későbbiekben a bostoni közönség néha meg is találta ezért az "árulásért" – egyébként érdekesség, hogy John Thompson korábban Celtics-játékos volt.

Patrick Ewing és a berobbanás. A nagyember azonban jól döntött, mert a jó középcsapatnak számító Georgetownnak pont rá volt szüksége, és Thompson kezei alatt rögtön első idényében az NCAA nagydöntőjéig meneteltek, ahol csak a Michael Jordan, James Worthy és Sam Perkins vezette North Carolina tudta megállítani őket, óriási csatában és némi szerencsével. Ewing a nagydöntőben az UNC első 5 dobását blokkolta – apró szépséghiba, hogy mindet leszálló ágban.

Patrick Ewing és a alsónadrág. Első egyetemi évében máig tartó divatot teremtett azzal, hogy az akkor még szó szerint rövidnadrágja alá egy "biciklisnadrágot" húzott.

Patrick Ewing és a rasszizmus. Egyetemi évei alatt sorozatosan megtalálták bőrszíne és származása miatt az ellenfelek drukkerei, olyan is előfordult, hogy az ellenfél edzőjének, Jim Boeheimnek kellett leállítania a drukkereket, akik folyamatosan dobálták Ewingot.

Patrick Ewing és a végső győzelem. Ewing hosszú és eredményes pályafutásának három bajnoki címéből kettő 1984-hez köthető: ebben az évben a Georgetown éppen a Houston Egyetem és centere, Akeem Olajuwon ellenében győzött az NCAA döntőjében, és Ewing a legjobb játékosnak járó díjat is besöpörte. Az már csak hab volt a tortán, hogy a Team USA-val hazai pályán, Los Angelesben megszerezte első olimpiai bajnoki címét is. A másodikat 1992-ben, a Dream Team tagjaként.

Patrick Ewing és 1985. Ez év tavaszán Ewing harmadszor is döntőzhetett, de ezúttal a Villanova Egyetem két ponttal jobbnak bizonyult a Georgetown Hoyasnál – ennek ellenére Ewing egyértelmű első pickként várhatta a draftot. Azt a draftot, ahol először fordult elő, hogy nem a két konferencia legrosszabbja között döntötték el pénzfeldobással az első választás jogát – mivel egyes csapatok annyira látványosan tankoltak, hogy amellett már a liga sem mehetett el szó nélkül. Az első lottery-t a New York Knicks nyerte – talán nem is remélték, hogy Ewing még az új évezred elején is őket erősíti majd.

Patrick Ewing és a nehéz kezdés. Első két NBA-évében elég sokat volt sérült, ennek ellenére 1986-ban All-Star és az Év Újonca lett.

Patrick Ewing és a 10-es sorozat. 1988 és 1997 között minden évben ott volt az All-Staron.

Patrick Ewing és a szerencsétlenség. Hiába volt a Knicks az egyik alapító tagja a ligának, a bajnoki címek valahogy elkerülték a csapatot: mindössze 1970-ben és 1973-ban sikerült aranygyűrűket szerezniük. Ewing hiába volt extraklasszis center, pályafutása elején elég gyenge volt a „kiszolgálószemélyzet”, aztán a 80-as évek végén előbb a Detroit Pistons, a 90-es évek elején a Chicago Bulls állta útját a feltörekvő gárdának (1993-ban a főcsoportdöntőben). Michael Jordan első visszavonulása után azonban a Knicks Pat Riley vezetőedzővel bejutott a nagydöntőbe, azonban hiába vezettek 3-2-re az 1994-es fináléban, a Houston Rockets és centere, Hakeem Olajuwon visszavágott, és hét meccsen behúzta a bajnokságot.

Patrick Ewing és John Starks. A kissé öntörvényű Starks és Ewing fantasztikus párost alkottak Ewing kései éveiben, a duó 1990 és 1998 között játszott együtt a Knicksben. Közös bennük, hogy nem csak Ewing, hanem Starks nevéhez is fűződik egy fontos szabálymódosítás: az 1994-es nagydöntő harmadik meccsén a Knicks három pontos hátrányban volt az utolsó másodpercekben, amikor Olajuwon faultolta Starksot tripladobás közben. Ekkor azonban még egy ilyen faultért is 2 büntető járt – a Knicks hátvédje hiába dobta be mindkettőt, ez kevés volt az egyenlítéshez. Az NBA ezt követően vezette be a szabályt, mely szerint ilyen esetekben három büntető jár.

Patrick Ewing és a nemezis. Minden játékosnak van mumusa – ez Ewing esetében az Indiana Pacers és Reggie Miller. Miller és Spike Lee "csatájáról" külön dokumentumfilm is készült, amely alapján elképzelhető, hogy mi zajlott a két franchise között a 90-es években. Ewing 1995-ben a Pacers elleni hetedik meccsen egy sima ziccert hagyott ki, amilyet körülbelül milliónyit dobott már be meccseken és edzéseken – ezzel esett ki csapata. 1998-ban 5 meccsen verte ki őket az Indiana.

Patrick Ewing és a szerencsétlenség 2. 1997 decemberében egy rossz leérkezést követően szenvedte el azt a sérülését, ami alapvetően befolyásolta pályafutását a későbbiekben. A remek kézzel megáldott Ewing csuklótörést szenvedett, amiből hamar visszatért ugyan, de hamarosan Achilles-gondjai támadtak. 1999-ben a lockout miatti csonkaszezonban a Knicks éppen csak becsúszott a 8. helyen, azonban a gárda hihetetlen menetelésbe kezdett. Előbb kiverték az első kiemelt. Alonzo Mourninggal felálló Miami Heatet, aztán kisöpörték a Dikembe Mutombo fémjelezte Atlanta Hawksot, végül hat meccsen búcsúztatták a nagy ellenfelet, az Indiana Pacerst. Patrick Ewingra óriási szükség lett volna a nagydöntőben a David Robinson-Tim Duncan páros ellen, ám a kiváló centert végképp maguk alá gyűrték a sérülések.

Patrick Ewing és a búcsú. 2000-ben távozott New Yorkból, de előtte még átlépett egy határt: 1000. meccsét játszotta a Knicksben (1039-nél állt meg), messze a legtöbbször viselte a csapat mezét. Még két évet levezetett (Seattle SuperSonics, Orlando Magic),majd szögre akasztotta a csukáit. Amikor az Orlando Magic színeiben utolsó meccsét játszotta a Madison Square Gardenben, a közönség percekig felállva tapsolt. 2003-ban vissza is vonultatták 33-as mezét.

Patrick Ewing és a nyugdíj. Ewing rögtön visszavonulása után átült az edzői székbe, segédedzőként előbb egykori nagy ellenfele, Michael Jordan csapatát, a Wizardsot segítette (Kwame Brown sajnos nem sokat tanult tőle), majd három évig a Rocketsnál csiszolgatta Jao Minget, végül 2007-2012 között Dwight Howardot oktatta a Magicnél. Két éve nagyon szeretett volna vezetőedző lenni, azonban nem kapott ajánlatokat – tavaly újra segédedző lett, újra Michael Jordan csapatánál, a Bobcatsnél, és jelenleg is Steve Clifford első számú segítője..

Patrick Ewing és az utánpótlás. Fia, Patrick Ewing Jr. évek óta próbál bekerülni az NBA-be, azonban a kiscsatár mindig elbukik a legutolsó küszöbben.

Patrick Ewing, a legenda. A Dream Team tagjaként és önállóan is beválasztották a Hírességek Csarnokába.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus