A 2021-22-es NBA-szezon felvezetője I.- Central divízió

A címvédő Bucks magja együtt maradt, a Bulls újrahúzta a keretet, a Pacershez tapasztalt edző érkezett, a Pistons elkezdi a tehetséggondozást, a Cavaliersnél pedig keveredik a múlt és a jövő.

Milwaukee Bucks

Távozott: PJ Tucker, Bryn Forbes, Jeff Teague, Mamadi Diakite, Justin Jackson, Sam Merrill, Axel Toupane.

Maradt/Érkezett: Bobby Portis (2 év/9 millió), Thanasis Antetokounmpo (2 év/minimum), Georgios Kalaitzakis (draft), Grayson Allen (csere), George Hill (2 év/8 millió), Semi Ojeleye (1 év/minimum), Rodney Hood (1 év/minimum).

Várható rotáció:

J. Holiday-DiVincenzo-Middleton-G. Antetokounmpo-B. Lopez
G. Hill-G. Allen-P. Connaughton-Ojeleye-Portis
J. Nwora-R. Hood-T. Antetokounmpo

A bajnoki címvédő Bucksnál a mag természetesen együtt maradt, hosszabbítottak Jon Horst GM-mel, mindössze egy komolyabb távozó miatt lehetnek gondban: PJ Tucker még mindig óriási fegyver lehet a playoffban, ráadásul épp a rivális Miamihoz ment el a védőspecialista mindenes. Házon belül erősödtek a bajnokságot kivívó playoff-csapathoz képest, hiszen Donte DiVincenzo felépült: védekezésben annyit nem tud hozzátenni, mint Tucker, de egyáltalán nem lyuk, cserébe támadásban óriási területeket nyithat Gianniséknak, hiszen a passzjáték mindkét oldalán nagyon hasznos.

A kispadra jött egy-két bulldog (Grayson Allen és Semi Ojeleye), ők Connaughtonnal együtt mindenkinek kellemetlen perceket okozhatnak, Bobby Portis maradása is fontos a matchupok szempontjából, George Hill pedig rutinos irányítóként tudja mozgatni a csapatot. Az Nwora-Hood páros inkább az alapszakaszban kaphat perceket, összességében a csapat váza Tucker kivételével megmaradt, az új érkezők várhatóan sok terhet levehetnek a kezdők vállairól az alapszakaszban. Talán egy rutinos játékos még elférne a playoff felé közeledve – Mr. X-et valószínűleg ugyanúgy a szezon közben próbálják megtalálni, mint az előző évadban Tuckert.

 

Chicago Bulls

Távozott: Daniel Theis, Lauri Markkanen, Al-Farouq Aminu, Tomas Satoransky, Thaddeus Young, Denzel Valentine, Garrett Temple, Adam Mokoka, Cristiano Felicio.

Maradt/Érkezett: Devon Dotson (two-way), Javonte Green (2 év/minimum), Lonzo Ball (snt, 4 év/85 millió), DeMar DeRozan (snt, 3 év/85 millió), Alex Caruso (4 év/37 millió), Derrick Jones Jr. (csere), Tony Bradley (2 év/minimum), Matt Thomas (1 év/minimum), Alize Johnson (2 év/minimum), Ayo Dosunmu (draft), Marko Simonovic (2020-as draft), Tyler Cook (two-way)

Várható rotáció:

Ball-LaVine-DeRozan-P. Williams-Vucevic
Caruso-White-D. Jones-Simonovic-Bradley
Dosunmu-Thomas-Troy Brown Jr.-Green-A. Johnson

A Bulls GM-je, Arturas Karnisovas már előző szezon közben nagyon aktív volt, hiszen megszerezte Nikola Vucevic-et, nyáron pedig turbó fokozatba kapcsolt és teljesen átalakította keretet. A kezdőötös nagyon érdekes képet mutat, hiszen a Ball-LaVine-DeRozan trió esetében háromhátvédes rendszerről beszélnénk, ha DeRozan a Spursben az előző években nem kiscsatárt, sőt small-ball erőcsatárt játszott volna – akár Patrick Williams, akár Derrick Jones Jr. kerül melléjük a kezdőbe, egy borzasztó mozgékony, kellemetlen stílusú csapat lehet idén a Bulls. Bár LaVine egyelőre nem kapott idő előtti hosszabbítást, azt nyilatkozta, hogy mindez nem lesz hatással a csapatra, ám ez még egy kisebb drámát belevihet a Chicago szezonjába – ha nem lesz megegyezés, akkor LaVine kikerülhet a piacra, de ez a valószínűtlenebb verzió.

A cseresort is sikerült megerősíteni, Derrick Jones előző szezonja nem sikerült, de itt ki tudják használni a képességeit, Alex Caruso egy éve bajnoki címből vette ki az alapos részét, Marko Simonovic pedig egy fizikálisan feljavított Lauri Markkanennek tűnik. Akadnak természetesen kérdőjelek, magas posztokon azért nem túl mély a rotáció, de az szinte biztos, hogy ezzel a kerettel már alapelvárás a playoff még akkor is, ha idén alaposan megerősödött Kelet. Külön piros pont a menedzsmentnek Ayo Dosunmu draftja – a chicagói újonc mindent ki fog tenni a pályára, ilyen közönségkedvencek minden csapatba kellenek.

 

Indiana Pacers

Távozott: Nate Bjorkgren vezetőedző, Aaron Holiday, Doug McDermott, JaKarr Sampson, Cassius Stanley, Amida Brimah.

Maradt/Érkezett: Rick Carlisle vezetőedző, TJ McConnell (4 év/33.6 millió), Chris Duarte (draft), Isaiah Jackson (draft), Torrey Craig (2 év/10 millió), Brad Wanamaker (1 év/minimum).

Várható rotáció:

Brogdon-Lamb-LeVert-Sabonis-Turner
McConnell-Duarte-J. Holiday-Craig-Bitadze
Wanamaker-Brissett-K. Martin-TJ Warren-Jackson

A Pacersnél nem történtek nagy mozgások a nyáron, ugyanakkor a fentebb vázolt rotáció még változhat: egyrészt TJ Warren felépülése, másrészt Ben Simmons miatt, bár egyelőre egyikre sem túl nagy az esély. A legnagyobb változás a kispadon történt, hiszen egy 13 éves „rövid dallasi kitérő” után visszatért az edzőlegenda Rick Carlisle, ami óriási plusz a szakmát jól tudó, de az emberekkel bánni képtelen Nate Bjorkgren után. Kelleni is fog Carlisle tudása, ugyanis több gonddal meg kell küzdeni.

Egyrészt az egészség hiányával, hiszen TJ Warren sérülése annyira makacs, hogy nincs is céldátum a visszatérésére, LeVert hátsérüléssel bajlódik, Brogdonba pedig kódolva vannak pár hetes, hónapos pihenők – ráadásul a hátvédrotációban fontos szereplőnek szánt Edmond Sumner a teljes évadra kidőlt, őt el is cserélték a Netshez. Másrészt megörökölte a klasszikus Sabonis-Turner problémát, a két magasember hiába van jó viszonyban, de a pályán sokszor üti egymást a játékuk, viszont mindkettőnek akadnak olyan tulajdonságai, amik időnként kiegészítik egymást. A keretben most már nem csak Goga Bitadze várja, hogy eldőljön a kérdés, de az újonc Isaiah Jackson is, ami tovább bonyolítja a dolgokat. Igazából a Pacers évek óta toporog, viszont mostanra állt össze egy olyan keret, ami igazából mindkettejük mellé passzolna, ha a másikat elcserélnék…

Akadnak kisebb problémák is, nyáron az egyik ujjába bele kellett harapnia a Pacersnek a McConnell-McDermott esetnél, csak az egyik szabadügynöküket tudták visszaigazolni – irányító poszton bebiztosították magukat, cserébe a spacingben gyengültek, ráadásul Lamb is lejáró szerződéssel játszik idén, ez pozitív és negatív irányba is elsülhet. A sok gond után akad jó hír is: a 24 éves túlkoros újonc, Chris Duarte az első perctől kezdve minőségi perceket tud elvinni 2-3-as posztokon, ami óriási segítség lehet a szezon első hektikus heteiben.

 

Detroit Pistons

Távozott: Mason Plumlee, Jahlil Okafor, Dennis Smith Jr., Tyler Cook, Sekou Doumbouya, Wayne Ellington.

Maradt/Érkezett: Hamidou Diallo (2 év/10.4 millió), Corey Joseph (2 év/10 millió), Frank Jackson (2 év/6 millió), Saben Lee (3 év/minimum), Rodney McGruder (1 év/minimum), Cade Cunningham (draft), Isaiah Livers (draft), Luka Garza (draft), Kelly Olynyk (3 év/37 millió), Trey Lyles (2 év/5 millió).

Várható rotáció:

Cunningham-K. Hayes-S. Bey-J. Grant-I. Stewart
C. Joseph-H. Diallo-J. Jackson-Lyles-Olynyk
F. Jackson-Lee-McGruder-Livers-Garza

Troy Weaver jött, látott és - cserélt. Az új GM mindössze 10 hónap alatt az összes olyan játékostól megszabadult, aki kinevezésekor a csapat tagja volt, időközben pedig több tehetséges fiatalt, köztük az 1/1-es Cade Cunninghamet is behúzta. Ráadásul Jerami Grant, Kelly Olynyk és Corey Joseph révén néhány rutinos, döntőket, főcsoportdöntőket megjárt játékossal is erősített a regnálása alatt, akik jó szellemiségűek, lehet tőlük tanulni, de még a pályán is képesek a sereg élére állni, ha az ifjoncok meginognának (szó van például arról, hogy Olynyk kezd majd a szezon elején). Weaver tökéletes munkát végzett, nem húzta el a rebuildet, lecserélte a veteránokat, remekül draftolt, így máris kezdődhet a csapatépítés.

Az biztosnak tűnik, hogy a 2021-22-es évadban nem várható a Pistonstól playoff, de nem is ez a fő cél, hanem a csapatjáték összerakása, kicsiszolása, a szerepek egyértelmű kiosztása, és a rengeteg tehetség esetében a folyamatos tapasztalatszerzés - ezért is érkezett az NCAA-edzőlegenda John Beilein, illetve a klublegenda Ben Wallace tanácsadónak. Cade Cunningham ebben a környezetben jó esélyekkel indul az Év Újonca Díjért, hiszen egyrészt ugye „tét nélküli” a szezon, másrészt ezt a gárdát arra építették, hogy ő legyen a támadójáték vezére, ebből pedig látványos dolgok sülhetnek ki. Erre a tiszta lapra nagyon vártak már Detroitban, és az NBA-követők számára fél szemmel kifejezetten ajánlott a Pistons követése, mert lépésről lépésre látható, ahogyan Weaver egy leendő élcsapatot igyekszik felépíteni a nulláról – ezt egyszer másodhegedűsként Sam Presti mellett már megcsinálta Oklahomában.

 

Cleveland Cavaliers

Távozott: Larry Nance Jr., Isaiah Hartenstein, Matthew Dellavedova, Damyean Dotson, Taurean Prince, Jeremiah Martin, Anderson Varejao.

Maradt/Érkezett: Jarrett Allen (5 év/100 millió), Evan Mobley (draft), Lauri Markkanen (4 év/67 millió), Ricky Rubio (csere), Kevin Pangos (2 év/minimum), Denzel Valentine (1 év/minimum), Tacko Fall (two-way), RJ Nembhard (two-way), Ed Davis (1 év/minimum).

Várható rotáció:

Sexton-Garland-Okoro-Mobley-Allen
Rubio-Windler-Osman-Markkanen-Love
Pangos-Valentine-L. Stevens-D. Wade-Davis

Amennyire letisztázódtak a szerepek egy év alatt Detroitban, annyira sikerült összekuszálni a szálakat Clevelandben, de ezt nem varrnám a menedzsment nyakába. Az hamar kiderült, hogy Kevin Love szerződését senki nem fogja átvenni, kivásárlása pedig sokba kerül, így abban reménykedhetnek, hogy a következő hónapokban sok játéklehetőséget kapva picit fel lehet boostolni az értékét: 2023-ban jár le a kontraktusa, idén 31 millió, jövőre 29 millió körül keres majd. Ez a projekt azonban több sebből is vérzik: egyrészt Love az utóbbi 1 (2? 3?) évben nem úgy nézett ki, mint akiben még maradt bármi, másrészt ott a kérdőjel, hogy mégis melyik fiatal perceiből (és életkedvéből) kellene elvenni egy teljesen bizonytalan projekt miatt. A Cavs azért van nehéz helyzetben, mert Love-ot nem sikerült kitakarítani, viszont most volt lehetőség arra, hogy az utódjait megszerezzék. Jarrett Allent egyértelműen azért hozták el szezon közben a Netstől, hogy nyáron megtartsák, Evan Mobley skill-setjét egyszerűen nem lehetett bent hagyni a draft 3. helyén, és őket egészen jól kiegészítheti egy hármas rotációban Lauri Markkanen, akit ha nem is olcsón, de nem is drágán sikerült megszerezni.

A másik probléma, hogy azt is minél hamarabb ki kellene deríteni, hogy például Allen és Mobley mennyire használható együtt. A következő kérdés, hogy Collin Sexton és Darius Garland mennyire jó opció a magasemberek mellé. A védekezésben alkata miatt használhatatlan Sextonnak is kifelé állt a rúdja, de érte sem kapkodtak a csapatok, a Cavs itt is előre menekült és bebiztosította magát Ricky Rubióval, akinek ugyan volt 38 pontos meccse az olimpián, de inkább passzjátéka és védekezése az, ami szépen illene a magasemberekhez. Csak ugye itt is kérdés a „hiszti-faktor” Sexton vagy Garland mennyire veszi jó néven, hogy a spanyol levesz a perceikből, esetleg bekerül a kezdőbe - az érem másik oldala, hogy Rubio felől is olyan hírek érkeztek, hogy bajnokesélyes csapatban akar játszani, és ha ez nem jön össze, hazamegy Európába...

Összességében a keretben keveredik a múlt és jövő, több igénylő van ugyanazokra a szerepkörökre és játékpercekre, e dilemmák feloldása/megoldása lesz a menedzsment és az edzői stáb fő feladata az egész szezonban, mert ebben a formában a Cavs nagyon nem tűnik működőképesnek. Isaac Okoróból például kiváló glue guy lehet idővel, aki összeragasztja a hátvédsort és a magasembereket, de neki se ártana, ha lassan tudná, hogy pontosan kiket is kell majd összekötnie...

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus