A 2021-22-es NBA-szezon felvezetője IV.- Pacific divízió

A Suns egy lépésre van a tökéletes offszezontól, a Lakers összerakott egy kérdőjeles Nagy Hármast, a Clippers megtartotta értékeit, a Warriors kénytelen fiatalokat fejleszteni, a Kings pedig még mindig nem mozdult el a senki földjéről.

A korábbi részek:

Central

Atlantic

Southeast

 

Phoenix Suns

Távozott: Torrey Craig, E’Twaun Moore, Jevon Carter, Langston Galloway

Maradt/Érkezett: Chris Paul (4 év/120 millió), Cameron Payne (3 év/19 millió), Frank Kaminsky (1 év/minimum), Abdel Nader (2 év/minimum), Landry Shamet (csere), JaVale McGee (1 év/5 millió), Elfrid Payton (1 év/minimum), Chandler Hutchison (two-way).

Várható rotáció:

Paul-Booker-Bridges-Crowder-Ayton
Payne-Shamet-C. Johnson-Saric-McGee
Payton-Nader-J. Smith-Kaminsky

A Suns a playoff-menetelést követően három nagyobb feladat előtt állt, ezek közül kettőt kiválóan megoldottak. Először is újraigazolták Chris Pault és Cameron Payne-t (illetve az abszolút kiegészítő Kaminsky-t és Nadert), megtartva a csapat magját. Másodszor megfelelő embereket hoztak néhány olyan szerepkörre, ami hiányzott a playoffban: a friss olimpiai bajnok JaVale McGee tökéletes helyettese Aytonnak, Landry Shamet pedig folyamatos és megbízható triplázást jelent a padról (illetve a Shametért elcserélt Jevon Carter helyett Elfrid Payton jött harmadik irányítónak, ami szintén jó húzásnak tűnik). A sérülésből lábadozó Dario Saric átmeneti pótlását is meg tudják oldani házon belül a fiatal Jalen Smith-szel.

A 2021-22-es szezonra így össze is állt egy olyan csomag, amely joggal pályázik egy újabb mély playoff-menetelésre, ugyanakkor a harmadik feladatot, a hosszabb távú jövőt egyelőre csak félig biztosították be, miután nemrég 4 évre 90 millióért hosszabbítottak a periméter-védekezés alapjával, Mikal Bridges-szel. Ő és Deandre Ayton az alapszakaszban és a playoffban is bizonyítottak, kulcsszereplőkké léptek elő, mindkettőjüknek 2022 nyarán lejár(na) az újoncszerződése, azonban nagyon elhúzzák a folyamatot a Sunsnál. Ayton esetében állítólag olyan érvek kerültek elő, hogy még nem kellően bizonyított egy maximum közeli szerződésért.

Nyilván van ebben ráció, mert Ayton azért első két évében közel sem villogott ennyire, de egy 23 éves centerről beszélünk, aki még nincs is a prime korszakában. Ha nem sikerül megegyezni vele, az még komoly problémákat generálhat az öltözőben és a pályán is, hiszen onnantól kezdve szerződésért (is) fog játszani. Ha viszont sikerül a centerrel is hosszabbítani (ne adj Isten a "világutazó" Landry Shametet is idő előtt lekötni), akkor tökéleteshez közelítő offszezont futna a Phoenix. 

 

Los Angeles Lakers

Távozott: Montrezl Harrell, Kentavious Caldwell-Pope, Kyle Kuzma, Alex Caruso, Dennis Schröder, Markieff Morris, Andre Drummond, Ben McLemore, Marc Gasol, Jared Dudley, Wes Matthews, Alfonzo McKinnie, Devontae Cacok, Kostas Antetokounmpo.

Maradt/Érkezett: Talen Horton-Tucker (3 év/30.8 millió), Russell Westbrook (csere), Carmelo Anthony (1 év/minimum), Dwight Howard (1 év/minimum), Rajon Rondo (1 év/minimum), DeAndre Jordan (1 év/minimum), Kendrick Nunn (2 év/10.3 millió), Trevor Ariza (1 év/minimum), Malik Monk (1 év/minimum), Wayne Ellington (1 év/minimum), Kent Bazemore (1 év/minimum), Sekou Doumbouya (two-way), Austin Reaves (1 év/minimum).

Várható rotáció:

Westbrook – Horton-Tucker – Ariza – James – Davis
Rondo-Nunn-Bazemore-Anthony-Howard
Monk-Reaves-Ellington-Jordan

A Davis és James sérüléseivel tarkított 2020-21-es évad után ritkán látható nagytakarításba kezdtek a Lakersnél, hiszen a két sztáron kívül egyedül Talen Horton-Tucker maradt meg a gárdából. Azt lehetett tudni, hogy THT és Alex Caruso közül csak az egyiket tudják megtartani, így egy közönségkedvenc távozott; azt is lehetett sejteni, hogy Dennis Schröder nem marad, hogy Marc Gasol, Markieff Morris és Andre Drummond is mehet, a többi kisebb nevű távozó pedig (szintén) könnyen pótolható.

Az már nagyobbat szólt, hogy a Harrell-Kuzma-KCP triót beváltották Russell Westbrookra – sokáig úgy volt, hogy Buddy Hieldért Sacramentóba mehet ennek a csomagnak a kétharmada, de az utolsó pillanatban Westbrook nyomására sikerült nyélbe ütni az üzletet. A Wizards annyit nyert rajta, hogy sok kisebb szerződést kapott és azokat egyenként ki tudja majd pörgetni, míg a Lakers kapott egy olyan harmadik sztárt, aki papíron egyáltalán nem illik a James-Davis páros mellé (sem). Ezt orvosolandó gyorsan tele is pakolták a keretet tripladobókkal, ami mindhárom sztárnak fontos, illetve rutinrókákkal, ami Jameséknek, és igyekeztek ezt a két típust egy szűk közös halmazból, majdhogynem exkluzív játékoslistából kiválasztani.

Természetesen elsősorban veteránok jöttek: Rajon Rondo és Dwight Howard egy évvel ezelőtt a bajnokcsapat tagja volt, Ariza a 12 évvel ezelőtti Lakersszel nyert gyűrűt, DeAndre Jordan egy kisebb brooklyni kitérő után tért vissza LA-be, Carmelo Anthony pedig ezúttal a baráti hívószóra hallgatott és elhagyta Portlandet. Próbálták azért megtalálni az egyensúlyt korban is, a 26 éves Kendrick Nunn például remek Schröder-pótléknak ígérkezik, Malik Monk mindössze 23 éves, ez némileg azért tompítja a 2012-13-as Lakers emlékét – akkor a Nash-Bryant-Gasol-Howard féle gárda óriásit égett a sérülések és a nem túl erős rotáció (no meg Howard akkori „egyénisége”) miatt. A mostani Lakersben is benne van a bukta-faktor (THT és Ariza eleve párhetes pihenővel kezdi a szezont…), de ha James és Davis egészséges marad, Westbrook egóját sikerül kordában tartani, akkor papíron felépítésben egy klasszikus James-csapatot sikerült összerakni, még ha egy kicsit öregnek tűnőt is - de hát jelentkezzen, aki nem öregszik, hanem fiatalodik...

 

Los Angeles Clippers

Távozott: Patrick Beverley, Rajon Rondo, DeMarcus Cousins, Patrick Patterson, Daniel Oturu.

Maradt/Érkezett: Keon Johnson (draft), Jason Preston (draft), Brandon Boston Jr. (draft), Kawhi Leonard (4 év/176 millió), Nicolas Batum (2 év/6.5 millió), Reggie Jackson (2 év/21.6 millió), Amir Coffey (two-way), Eric Bledsoe (csere), Justise Winslow (2 év/8 millió). Isaiah Hartenstein (1 év/minimum).

Várható rotáció:

Jackson-George-Mann-Batum-Ibaka
Bledsoe-Johnson-Kennard-Morris-Zubac
Preston-Boston Jr.-Leonard-Winslow-Hartenstein

A Clippers pár hónapja története során először jutott be a főcsoportdöntőbe, de Steve Ballmeréknek ennél merészebb álmaik voltak, amit viszont keresztülhúzott Kawhi Leonard súlyos térdsérülése, így aztán félig üres maradt az a bizonyos pohár. Nyáron sok problémával kellett szembenézniük, de a végére egész jól kisimultak a ráncok a piros-kékeknél (lábjegyzet: az új csarnokuk építése elől is elhárultak az utolsó jogi akadályok). A legfontosabb lépés Leonard hosszabbítása volt – soha nem tudjuk meg, hogy a sérülés mennyire befolyásolta a döntését, hogy már most aláírta a nagy szerződést, mindenesetre a LAC jól jött ki a helyzetből. Az egyértelműnek tűnik, hogy a playoffban óriásit játszó, nemrég tisztességes pénzzel, de nem százmilliókkal meghosszabbított Terance Mann megkapja a helyét a kezdőben, így rövid távon nem várható akkora visszaesés, mint általában egy ilyen kaliberű sztár kidőlésénél.

A szezon jelentős részét (a legrosszabb esetben előfordulhat, hogy az egészet) így is nélküle kell végig harcolniuk, és erre igyekeztek felkészülni. A magot sikerült együtt tartani: Serge Ibaka maradt, Reggie Jacksonnal és Nicolas Batummal is jutányos áron sikerült megegyezni, a PG-Morris-Zubac-Kennard négyes pedig eleve szerződés alatt állt. Egy fontos láncszemtől köszöntek el, Patrick Beverley-t elcserélték Memphisbe Eric Bledsoe-ért. Rondo, Cousins és Patterson távozása nem rengette meg a világot, ugyanakkor Bledsoe és az FA-piacról elhozott Justise Winslow az elmúlt 1-2 éve alapján vastag kérdőjel – esetükben a közeg felfelé húzó erejében bízhatnak a Clippersnél, ahogyan ez megtörtént Batum és Jackson esetében is.

Amit még érdemes kiemelni a LAC-nál, hogy három újoncnak is szerződést adtak, közülük a szuperatléta hátvéd, Keon Johnson még az aktív rotációba is beverekedheti magát, de a swingman Boston is használhatónak tűnik részfeladatokra – vagyis még a jövőbe is sikerült egy kicsit invesztálni (az előszezonban jól mozgó újonc irányító, Jason Preston sajnos lesérült, a szezon nagy részét ki kell hagynia). A csapat playoff-eredményességét nyilván nagyban befolyásolja majd, hogy Leonard mikor és milyen formában térhet vissza, de a rájátszásba jutásnak így sem szabad gondot okoznia.

 

Golden State Warriors

Távozott: Kelly Oubre Jr., Kent Bazemore, Nico Mannion, Eric Paschall, Alen Smajlagic.

Maradt/Érkezett: Jonathan Kuminga (draft), Moses Moody (draft), Andre Iguodala (1 év/minimum), Nemanja Bjelica (1 év/minimum), Otto Porter Jr. (1 év/minimum), Chris Chiozza (two-way)

Várható rotáció:

Curry-Poole-Wiggins-Green-Looney
Lee-Kuminga-Porter-Iguodala-Bjelica
Thompson – Moody - Toscano-Anderson - Wiseman

A Warriors a 2020-21-es évadban szépen lassan elkezdte újjáépíteni magát, Steph Curry bizonyította, hogy még mindig extraklasszis, és bár a társaival akadtak gondok (Green és Wiggins hektikusan játszott, Wisemannél pedig komoly képzettségbeli hiányosságok merültek fel), összességében egy vállalható szezont raktak össze, bár a végén a playoffról éppen csak, de lemaradtak. A nyáron sokáig benne voltak a hírekben, hiszen két lottery pickjük volt, amit Wisemannal és/vagy Wigginsszel együtt próbáltak beváltani nagyobb nevekre, de a piac könyörtelenül beárazta ezeket a próbálkozásokat – a két játékos maradt, melléjük pedig két újoncot húztak. Kuminga idővel egy új D-Green, Moody pedig az új Klay Thompson lehet.

Apropó, Klay Thompson, vele egyelőre nem érdemes számolni komolyabban, de a tervek szerint karácsonykor visszatér, így a szezon második felében már hatással is lehet a csapat játékára. A kezdőötösben a remekül fejlődő Jordan Poole helyettesítheti, Curry mellé illik a játéka, mellettük pedig Wiggins és Green helye biztos. Wiseman sérült, így Looney-t írtuk a helyére, de itt könnyen előfordulhat, hogy egy small-ball felállásban játszik majd a GSW – Otto Porter Jr. kifejezetten illene ebbe a rendszerbe (Steve Kerr szerint is), ahogyan Iguodala, még kicsit talán Bjelica is.

Az érkezőkre áttérve, Iggy, Bjelica és Porter a rutint adhatja a mixhez, a sérüléssel indító Kuminga és Moody a fiatal lendületet. Érdekes projektnek tűnik a GSW az eltérő korosztályokkal, sok variációs lehetőséggel, ugyanakkor a gond is ez vele. A csapat idősebb korosztályának a „projekt” részével lehet problémája (Green nem is tartja magában ezt…), hiszen Curryék utolsó prime éveiben járunk, a fiatalabbak pedig az „érdekes” részt tekinthetik kérdőjelnek, hiszen számukra a sok játékperc és dobás lenne a fontos, nem az, hogy a taktika és az esetleges cserék miatt hol játszanak, hol nem. Curry a nyáron 2026-ig hosszabbított, ezzel adott időt a csapatnak, hogy ne kelljen azonnal bajnokesélyes csapattá változtatni a gárdát – a pénzügyi megszorítások miatt ez amúgy sem ment volna. Idén playoff környékén lehet számolni a GSW-vel, hiszen még a divíziójukban is csak negyedik helyre férnek be az előzetes rangsorokba, így vérmes reményeik egyelőre még nem lehetnek.

 

Sacramento Kings

Távozott: Delon Wright, Hassan Whiteside, Kyle Guy, Justin James.

Maradt/Érkezett: Richaun Holmes (4 év/46.5 millió), Terence Davis (2 év/8 millió), Moe Harkless (2 év/9 millió), Davion Mitchell (draft), Neemias Queta (draft, two-way), Tristan Thompson (csere), Alex Len (2 év/7.7 millió).

Várható rotáció:

Fox-Haliburton-Hield-Barnes-Holmes
Mitchell-Davis-Harkless-Bagley-Thompson
Ramsey-Woodard-Metu-Len-Jones

Idén nyáron egyetlen nagy távozója akadt a Kingsnek, az amúgy is telített hátvédposztról cserélték el Delon Wrightot, pedig ennél sokkal többen reménykedtek. Buddy Hield Lakerses átigazolási szerződésén már majdnem megszáradt a tinta, de végül Westbrookért ment el a remélt Kuzma és talán Harrell köré épülő csomag, innentől kezdve pedig meg volt lőve a menedzsment. Ben Simmonsra próbáltak rámenni, de a Philly érthetően nagyobb értéket akart Hieldnél, Fox viszont már a Sactónak lett volna sok.

A Kingsnél ugyanis a hátvédsor már-már közelít a tökéleteshez, hiszen a Fox-Haliburton páros fiatal, tehetséges és valamelyest bizonyított is, a drafton behúzott Davion Mitchell mindkettőjük mellé jónak tűnik (még háromhátvédes felállásban is), a hosszabbító Terence Davis triplái pedig jól kiegészítik a csomagot. Buddy Hield játéka és személyisége is abszolút feleslegessé vált, az ő cseréje továbbra is lóg a levegőben, ahogyan az idő előtti hosszabbításra hiába váró Marvin Bagley-é is, a nagy kérdés, hogy kik adnak értük olyan csomagot, ami megfelel a Kingsnek.

A nyár egyik fontos húzása volt Richaun Holmes hosszabbítása, itt kicsit kényszerhelyzetben volt a Sacramento, mivel Holmes ugyan alulméretezett center, de távozása érzékenyen érintette volna a magas posztokon foghíjas gárdát. Veteránok (Thompson, Len, Jones) és a portugál újonc Queta behúzásával igyekeztek tovább erősíteni ezt a szekciót, de talán túl is biztosították, plusz egyik érkező sem tűnik hosszú távú megoldásnak. Amíg Hieldet nem cserélik, esetleg Bagley varázsütésre nem lesz small-ball center vagy stretch-4, hanem marad a senki földjén, addig hosszú távon nagy előrelépés nem várható a Kingstől ezen a borzasztó sűrű Nyugaton.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus