A 2022-es draft és a kapcsolódó cserék értékelése

Összeszedtük és értékeltük az egyes csapatok draftját, egyéb játékosmozgásait és kiosztottuk az osztályzatokat. 

 

Atlanta Hawks: B+

AJ Griffin (1/16), Tyrese Martin (2/51)

A Hawks sokáig szemezett a 4. pickkel, de a Sacramento még csak be sem ajánlotta John Collinsért, így a 16. pickkel kihúzták az idei osztály egyik legjobb 3-D prospectjét. AJ Griffin apja, Adrian Griffin korábban kiegészítő emberként több, mint 500 meccset játszott a ligában, jelenleg a Toronto elismert segédedzője, a pedigré tehát remek. A második körben a Hawks még keresett 2 millió dollárt, miután a 44. picket elcserélte a Warriorsszal az 51.-re, ahol szintén egy kiválóan triplázó, mellette kiemelkedően lepattanózó, 23 éves hátvéd-kiscsatárt is behúzott, aki ideális rotációjátékosnak tűnik. A Hawks bevallottan a védekezését akarja megerősíteni, és bár Collins (plusz valószínűleg Capela) “átváltása” még odébb van, amit a draftból ki lehetett hozni, azt jó szinten megoldották. 

 

Boston Celtics: C

JD Davison (2/53)

A Celtics az előző évhez hasonlóan csak egy kései másodikkörössel vett részt a drafton, amivel kihúztak egy igazi boom or bust energiabombát a hátvéd JD Davison személyében. Sokat nem kockáztattak, ha bejön, akkor örülnek, ha nem, akkor sem történik semmi, a tavalyi hasonló húzásukra (Juhann Begarin 2/45) sem emlékszik már senki és nem is volt nagy hatással a csapat jelenére. 

 

Brooklyn Nets: -

A Netsnél tavaly öt draftee kötött ki, most egy sem - idén náluk másfajta izgalmak jellemezték a draft napját...

 

Charlotte Hornets: A-

Mark Williams (1/15), Bryce McGowens (2/40)

Mitch Kupchak általában jó a draftokban, idén sem volt ez másképp. A 13. és 15. pickkel indultak az első körben, és bár szó volt róla, hogy a kettővel együtt feljebb cserélnek, erre nem találtak a partnert, így jött a Kupchak-mágia. A 13. pickkel elvitték Jalen Durent, akire nagyon fájt a Pistons foga, mehetett is Detroitba: a Nuggets 2023-as lottery-védett elsőköröséért, továbbá négy (!) másodikkörösért (2023-as Knicks, Jazz, Mavericks/Heat magasabbja, 2024-es Knicks). 

A 15. pickkel kihúzták a Hornetshez hasonlóan észak-karolinai Duke hatalmas kezű, a festék védésében kiemelkedő, támadásban a gyűrű közelében rettentő erőszakos centerét, Mark Williamst, aki legit és nagyon hasznos kezdő lehet, ha az FA-piacról nem jön össze egy tapasztalt magasember. A 2/45-ről felcseréltek 2/40-re, ehhez a 2023-as Knicks második köröst áldozták be, és a támadásban nagyon tehetséges, de kisebb hozzáállásbeli gondokkal küzdő dobóhátvédet, Bryce McGowenst húzták be. Itt még talán lehetett volna jobb játékost is húzni, viszont ha rendezik McGowens fejét, akkor az az osztályzat később akár A+ is lehet. 


Chicago Bulls: B+

Dalen Terry (1/18)

A két méter feletti winget/mindenest nem nagyon jegyezték sehol június előtt, utána viszont több felmérőn is bizonyított és az idei draft egyik legnagyobb felemelkedőjévé vált. Azért is volt logikus a választás, mert Terry védekezésben abszolút használható, ráadásul irtózatosan robbanékony akár lerohanásoknál, akár felállt védelem ellen. A Bulls idei legnagyobb gondja az volt, hogy a sérülések miatt beszűkült a kerete és főként periméter-védekezésben borult meg a csapat játéka, ezeket a problémákat az újonc jól orvosolhatja. 

 

Cleveland Cavaliers: A-

Ochai Agbaji (1/14), Khalifa Diop (2/39), Isaiah Mobley (2/49), Luke Travers (2/56)

A Cavalierst hetek óta összekötötték a az idei NCAA-bajnokkal és a Final Four legjobbjának választott Ochai Agbajival, így nem volt meglepetés a draftja. A hátvéd-kiscsatár egy kiforrott, azonnal bevethető 3-D specialista, érett személyiség - ha Collin Sexton marad, akkor mélyíthető vele a keret, ha nem marad, akkor rövid időn belül kezdőként is használható spíler. A második körben volt két joguk, készpénzért szereztek egy másikat. Khalifa Diop idén a EuroCup legjobb fiatalja lett, illetve bekerült az ACB Liga legjobb öt fiatalja közé - meg lehet esetleg nézni Summer League-ben, de a tengeren innen is hagyható. Evan Mobley bátyjának ledraftolása komoly gesztus a kiváló fiatal sztár felé, itt hosszú távra gondolkodott a menedzsment, a kisebb mínuszt a sehol nem jegyzett Luke Travers miatt kapják - az ausztrál hátvéd-kiscsatár amúgy lehet még decens NBA-játékos, de nála lehetett volna kevésbé bizonytalant is húzni, esetleg egy európai prospectet. 

 

Dallas Mavericks: A

Christian Wood, Jaden Hardy (2/37)

A draft előtt nem sokkal az 1/26-ot elpostázta a Mavs, cserébe pedig egy mozgékony, jó kezű 4-5-öst szereztek, ami papíron kiváló fit Luka Doncic mellé. Woodnak azért a múltban akadtak mentális megzuhanásai, de a tehetsége kétségtelen, összességében a kései elsőkörös és 4 abszolút kiegészítő játékos (Marjanovic, Sterling Brown, Burke, Chriss) nem ár érte, talán csak az öltöző hangulatfelelőse, Boban fog kicsit hiányozni. 

A Dallasnak második köröse sem volt, de a saját 2024-es és 2028-as második köröséért megszerezte a 37. picket, amivel kihúzták Jaden Hardyt. A G-Ligában nehezen induló, de aztán feljavuló kiváló képességekkel megáldott hátvéd idővel a second unit Jordan Clarkson/Buddy Hield-féle pontfelelőse lehet, amire nagy szüksége van a Mavsnek. Low risk-high reward játékos, ráadásul a sok kiegészítő távozása miatt kell is a keretbe. 

 

Denver Nuggets: B

Christian Braun (1/21), Peyton Watson (1/30), Ismael Kamagate (2/46)

A Nuggets a draft előtt JaMychal Greent elpasszolta az 1/30-ért, majd a draft estéjén üzletelt a Trail Blazersszel is, így három új arccal gyarapodott. Christian Braun egy hajtós, képzett mezőnyjátékos, akinek nincs igazán gyenge pontja, de cserébe semmiben sem kiemelkedő. Akár már a következő szezonban lehet neki adni lehetőséget, hamar megbízható rotációjátékossá válhat - talán lehetett volna nála jobb játékost is draftolni, bár nyilván az egyéni felmérőkbe és a csapat needjeibe nem teljesen látunk bele. 

A Denver Peyton Watson draftolásával teljesítette a tehetségmaximalizálást, a kiscsatárban óriási a potenciál, de valószínűleg 1-2 évig a G-Liga és a kispad között fog ingázni - ővele egy kicsit a középtávra készül fel a Nuggets, ha esetleg 1-2 komolyabban megsérült húzóember egészsége veszélybe kerülne, legyen kihez nyúlni. A második kör közepén üzleteltek egyet a Blazersszel és elhozták a francia Ismael Kamagatét, aki könnyen lehet, hogy még Európában marad - védekezésben extra képességeket villantott, támadásban azért nem annyira, de ilyen “atlétikus szörnyeteg” játékosok korábban is lehetőséget kaptak arrafelé, lásd Bol Bol. 

 

Detroit Pistons: A+

Jaden Ivey (1/5), Jalen Duren (1/13), Gabriele Procida (2/36)

Troy Weaver az idei drafton megmutatta, hogy mindent megtanult Presti Mestertől, gyakorlatilag tökéletes draftot rakott össze. Egyrészt nem kapkodott az 5. pickkel, így végül leesett hozzájuk a draft legjobb hátvédje, az erőszakos pontszerzésben hasznos Jaden Ivey, aki az inkább szervezésben erős Cade Cunningham mellé tökéletesnek tűnik. Ivey könnyek között ment fel a pódiumra, élőben nehéz volt eldönteni, hogy örömében vagy megkönnyebbülésében sír, hogy előtte nem húzta ki a Kings... :)

A Bucks 2023-as, Top4 védett draftjogát felhasználva aztán addig bűvészkedett, hogy egy hármas cserében (technikailag két külön cserében) megszerezte az 1/13-on kihúzott centert, Jalen Durent. “Kisegítette” közben a Kemba Walkertől szabadulni akaró New York Knickset, az egykori All-Star nem túl magas szerződését pedig ki fogja vásárolni. A draft előtt Ivey-t és Durent tekintették a Pistons fő célpontjainak, Weaver pedig jutányos áron szállította is őket. 

A második körben még befizetett a Presti-féle európai szerencsekerékre is, a fiatal olasz válogatott hátvéd-kiscsatár Gabriele Procidát hozta el a Blazerstől szerzett joggal, összességében csak ismételni tudom magam: ennél jobb draftot képtelenség lett volna összehozni a Pistonsnál. 

 

Golden State Warriors: C+

Patrick Baldwin Jr. (1/28), Ryan Rollins (2/44), Gui Santos (2/55)

A bajnokcsapatnál egyrészt nem sok idő volt felkészülni a draftra, másrészt nem is nagyon voltak rászorulva. Hely/lehetőség hiánya és a plusz luxusadó miatt a hírek szerint az 1/28-at és a 2/55-öt szerették volna elpasszolni, de a nyakukon maradt, ez pedig érződik is a húzásaikon. PBJ beceneve nem véletlenül hajaz MPJ-re, egy vajkezű kiscsatár-erőcsatárról beszélünk, akinek a sérülések tönkretették egyetlen egyetemi szezonját, így valószínűleg a következő 1-2 évben a G-Ligában fog sűrűn megfordulni, hogy fel tudja magát építeni - ha ez gyorsan sikerül, akkor annak örülnek, ha nem, akkor gyorsan lemondhatnak róla, hogy ne kelljen utána luxusadót fizetni. 

Az 51. picket beváltották a 44. helyre, ahol elvitték a draft legnagyobb sleeperének tekinthető Anfernee Simons-klónt, Ryan Rollinst, amit pár év múlva lehet, hogy zseniális húzásként emlegetünk majd, de most még nem. A második kör végén a brazil válogatott 20 éves hátvéd-kiscsatára, Gui Santos nevéről a többség akkor hallott először, amikor bemondták a drafton - bevallom, én is közéjük tartoztam. 

 

Houston Rockets: A+

Jabari Smith Jr. (1/3), Tari Eason (1/17), TyTy Washington (1/29)

Egy évvel ezelőtt négy elsőköröst húzott a Rockets, most hármat - a 2021-es draftjuk sem sikerült rosszul papíron, hiszen Jalen Green mellett Alperen Sengün is fényesen bevált, míg Usman Garuba és Josh Christopher kevésbé. Az idei börzén igazából próbálkoztak felcserélni az 1-2. helyre, de ők sem erőltették, és az Orlando-OKC páros sem igazán hajlott erre, így az 1/3-on kicsit utasok voltak - szerencséjükre a Magic Paolo Bancherót húzta, így a jó fit helyett egy tökéletes fitet sodort le hozzájuk a szél. Jabari Smith Jr. dobásaira és védekezésére hatalmas szükségük lesz, ráadásul hibátlanul egészíti ki Sengünt. 

1/17-en a draft talán legnagyobb védőpotenciállal rendelkező periméter-játékosát nem hagyták bent, ő abszolút egy bajnoki címre építkező csapat alapembere lehet belátható időn belül. A kiváló börzéjüket aztán azzal koronázta meg Rafael Stone, hogy a Dallastól kapott 26. picket átváltotta a 29.-re és elvitte a draft legjobb kész kombóhátvédjének tartott TyTy Washingtont, aki nem csak gond nélkül elvezeti a second unitot, de bármikor beugorhat a kezdőbe is - a Pistons mellett a Rockets draftja érdemelte ki a csillagos ötöst. 

 

Indiana Pacers: A-

Bennedict Mathurin (1/6), Andrew Nembhard (2/31), Kendall Brown (2/48). 

A draft előtt leginkább arról szólt a Pacers élete, hogy az újságírók éppen melyik veteránt hová cserélték el virtuálisan, végül azonban egyelőre mindenki maradt, a frontoffice pedig kiváló munkát végzett a börzén. A hatodik helyen csak utaztak, mert felfelé nem volt esélyük cserélni, lefelé nem lett volna értelme, végül pedig kihúzták a jövő támadójátékának egyik alapját: Mathurin életveszélyes a triplán túlról, megoldja magának a helyzeteket, ha kell, beleugrik a gyűrűbe. Régi mintát követnek, hiszen korábban Reggie Miller (kivéve a gyűrűbe ugrást), később Danny Granger, legutóbb pedig Paul George alakította ezt a szerepkört a csapatban, Mathurinban pedig benne van, hogy minimum Granger szintjére (1x All-Star) eljusson. 

Ami miatt kiérdemelték az A-s osztályzatot, azok a második körös pickek és az aktivitás. Andrew Nembhard a Gonzagán bizonyította, hogy sztár mellett (Chet Holmgren) is kiválóan el tudja gardírozni egy jó csapat támadójátékát, ráadásul remekül dob - rögtön megkaphatja a második sor vezetését, de ha sikerül feljavítani a védekezését, akkor kezdővé is avanzsálhat, a második kör elején nagyszerű húzás. Több pickje nem volt az Indianának, de végül cseréltek a 48. jogért, és Kendall Brownt hozták el, akit a korábbi mock draftok időnként a Top20-ba tettek - a periméter-védekezésben és a lerohanásokban hatalmas potenciál van benne, ha pedig rendbe teszik a tripláját, a draft egyik nagy stealje lehet. 

 

Los Angeles Clippers: B+

Moussa Diabate (2/43)

A Clippersnek nem volt túl sok mozgástere, a draft előtt olyan hírek érkeztek, hogy Luke Kennard szerződését akarják kitakarítani, ami végül nem történt meg. A második kör közepén a Michigan francia erőcsatárát választották, aki elsősorban lendületével és kiváló fizikai mutatóival tűnt ki. Nem az új Serge Ibakát találták meg, sosem volt egy kiemelkedő blokkoló, de jó lábmunkája és helyezkedése miatt sokat segíthet védekezésben a festék tömörítésében és a periméteren is, támadásban pedig a lerohanások befejezésére és elzárás-leválás utáni alley-oopokra jó célpont lehet - már ha nem hagyják Európában még fejlődni egy kicsit. 

 

Los Angeles Lakers: B-

Max Christie (2/35)

A Lakersnek nem volt pickje, de folyamatosan teszteltek játékosokat, végül pedig a Magic-nél “befizettek” 2/35-re. Nem lehet tudni, hogy eredetileg volt-e kiszemeltjük, akit esetleg elvitt más, vagy eleve Max Christie-t akarták kihúzni. Választottjuk egy Landry Shamet/Evan Fournier-hasonmás, a spacingben rengeteget segíthet a hármasaival, emellett leütésből is jól dolgozik, kiválóan büntetőzik, ugyanakkor egy picit alacsonyabb és fizikálisan gyengébb annál, hogy 3-D-ként számbavehető legyen. Ezen a helyen nem rossz választás, majd az idő eldönti, hogy megért-e egy 2028-as másodikköröst és körülbelül 2 millió dollárnyi készpénzt. 

 

Memphis Grizzlies: A

Jake LaRavia (1/19), David Roddy (1/23), Kennedy Chandler (2/38), Vince Williams Jr. (2/47). 

A Grizzlies érdekes drafton van túl, első blikkre B-t adtam volna, de a végére ez egy stabil A-ra változott. Az 1/22-vel és 1/29-cel (és a 2/47-tel) vágtak neki a börzének, amit egyrészt a csapat erősítésére használtak fel, másrészt felkészültek a nyárra is De’Anthony Melton elcserélésével. A hátvéd-kicsatárnak jövőre 9, utána 9.7 milliót kellett volna fizetni, és hiába villogott az alapszakaszban, az idei playoffban kiderült, hogy nagyon gyorsan ki tud kopni a rotációból. Ez különösen úgy probléma, hogy idén nyáron lejár Tyus Jones és Kyle Anderson szerződése, 2023 nyarától Brandon Clarke és Dillon Brooks is nagyobb szerződésen lehet, sőt 2023-tól indulhat Ja Morant még megkötés előtt álló idő előtti hosszabbítása - miközben a minimumon futó Desmond Bane és Ziaire Williams remekül teljesít. 

A Grizzlies ezért Meltont elcserélte a Sixershez, ahonnan Danny Green 10 milliós szerződése (pontosabban annak 6.52 milliós, részlegesen garantált része) érkezett - őt valószínűleg gyorsan ki is vásárolják. Mellette megkapták az 1/23-as picket is, amitől a Sixers akart szabadulni. Eközben a Minnesotával is üzleteltek, a 22. és 29. jogért megszerezték a 19. választási jogot - még egy húzásuk volt, a Spurs 2/38-át szerezték meg egy jövőbeni másodikkörösért és készpénzért. 

A nagy cserebere után elkezdték behúzni azokat a játékosokat, akik a meglévő mag mellett tovább sűríthetik a rotációt. Jake LaRavia személyében kihúztak egy 3-4 átmenetet, aki tulajdonképpen egy számmal nagyobb Grayson Allen. Hátul kőkemény a palánkok közelében és a periméteren is, igazi vezér védekezésben, támadásban pedig egyrészt remekül hármasozik, a festékben is borzasztó erőszakos, meccsenkénti közel 5 büntetőjét 80%-kal értékesíti - a Grizzlies-drukkerek imádják a Grit&Grindet, LaRavia gyorsan közönségkedvenc lesz. A 23. helyen, némi meglepetésre korán kihúzott David Roddy szintén: a közel kétméteres, 115 kilós hátvéd-kiscsatár felépítésre olyan, mint egy linebacker, brutális széles vállakkal rendelkezik, ehhez viszont egy 44%-os triplázás tartozik, sőt felépítésének köszönhetően a palánkok alatt is elboldogul. LaRaviával együtt csatlakozhat Ja Morant “testőrségéhez”, akik felkérdezik majd a keménykedő ellenfeleket - olyan kész játékosok, akik azonnal segítséget nyújthatnak, több poszton képesek mismatchet kreálni és illenek a csapat filozófiájába. 

A második kör elején a LaRavia-Roddy páros ellentétét szerezték meg, Kennedy Chandler egy szuperképzett, villámgyors, kicsit old school irányító, aki viszont 183 centi és 78 kiló, rá fog szorulni a védelemre, ha a nagyobb ellenfelek elkezdik fizikálisan terrorizálni. Kicsit biztosítéknak tűnik arra az esetre, ha Tyus Jonest nem sikerül megtartani. A 2/47-en húzott Vince Williams a másik olyan játékos, akiről a draftja pillanatában hallottam először: 22 éves végzős a VCU-ról, alulméretezett, védekezésben és triplázásban remek kombócsatár, aki a pályán és azon kívül is nagyon okos: az egyetemen biológiából szeretne diplomát szerezni. Összefoglalva a Grizzlies nagyon sűrű drafton van túl, Meltontól megszabadultak és négy olyan játékost szereztek, akik mindegyike specialista, mismatcheket kreálhat védő és/vagy támadóoldalon, illenek a csapat filozófiájába, ráadásul az esetleges további távozók (Kyle Anderson, Tyus Jones?) helyébe léphetnek. 

 

Miami Heat: A

Nikola Jovics (1/27)

A Heatnek nem volt túl nagy mozgástere, a büntetésből elvett másodikkörös nélkül és egy kései elsőkörössel rendelkeztek - a 11-30. helyek közötti nagy csereberékből kimaradtak, és végül Pat Riley döntött jól, hiszen lecsúszott hozzájuk az ideális választás, Nikola Jovics. A szerb kosárlabda legújabb nagy tehetsége már bizonyított felnőttmezőnyben, a 3-4 átmenet triplázása és mozgékonysága rengeteget segíthet a Heatnek, idővel a Miami 2-3. opciójává is válhat. Védekezése még kérdéses, de olyan upside van benne támadásban, hogy ezt szinte zárójelbe is tehetjük. További pluszpont, hogy ha úgy alakul (valószínűleg nem fog), még Európában is hagyhatják 1-2 évre. Összefoglalva, a szűkös lehetőségekből a maximumot hozta ki a Heat, aki nem hiszi, járjon utána - például a GSW 1/28-as húzásának. 

 

Milwaukee Bucks: B+

MarJon Beauchamp (1/24), Hugo Besson (2/58)

A Bucks is a legutóbbi FA-piac nyitásakor elkövetett viselt dolgai miatt bukta a másodikkörösét, de last minute megszerezték Mr. Irrelevantot, a draft utolsó pickjét. Zsinórban egyébként másodszor: tavaly a görög Kalaitzakiszt húzták ki, idén pedig az ausztál bajnokságban pallérozódó, de francia 3-D prospect Hugo Bessont. Tavaly a görög nem váltotta meg a világot, Besson talán nagyobb esélyekkel indul, de utolsó pickként azért nem lesz mindenkiből Isaiah Thomas - annyiból is jó pick Besson, hogy Ausztráliában, Európában, vagy akár two-way játékosként a G-Ligában is fejlődhet. 

Az 1/24-es húzás már sokkal érdekesebb, mivel egy kettes-hármas “Giannist” hoztak el a G-Ligás Ignite-ból. MarJon Beauchamp egy magas, szuperatletikus swingman, remek védekezése és pattanózása miatt már most bevethető, a támadójátékát kell majd apránként felépíteni - kicsit a jövőt is építették ezzel a pickkel. Összességében a Bucks nem húzott rosszat, de elvihették volna az azonnali segítséget adó Jovicsot is, emiatt nem tudtam nekik A-t adni. 

 

Minnesota Timberwolves: A

Walker Kessler (1/22), Wendell Moore (1/26), Josh Minott (2/45), Matteo Spagnolo (2/50)

A Wolves tavaly nem rendelkezett draftjoggal, most viszont Tim Connelly gyorsan belecsapott a lecsóba. Első körben bizniszelt egyet a Memphisszel, a 19. pickért megkapta a 22. és 29. választás jogát, majd a 29. pickért és két későbbi másodikkörösért felcserélt a 26. helyre - végül a második körben is mozgolódott, a 40. picket a 45.-re cserélte, amivel a Knicks 2023-as másodikkörösét is begyűjtötte. 

A jogokkal aztán jól is gazdálkodott a denveri draftokon már bizonyított Connelly. A 22. pickkel elvitte az NCAA legjobb blokkolóját és az Év Védőjét, az auburni óriást, Walker Kesslert, aki a festék védésében brutális, ráadásul lábon sem lassabb, mint mondjuk Rudy Gobert. Jabari Smith Jr. mellett jól játszott az egyetemen, jó opció lehet a hasonló stílusú KAT mellé is, hiszen a Wolves bevallottan ilyen centert keresett. Ennél pedigrésebbet nem találhattak volna, nagyobb potenciált valószínűleg igen, de Karl-Anthony Townsnak most kezdődik a peak időszaka, nem három év múlva. Kessler draftja azért is érdekes, mert apja, Chad Kessler (1987-ban drafolta a Clippers, de sérülései miatt soha nem játszott a ligában) és nagybátyja, a néhai Alex Kessler (az 1990-es draft 1/12-ese, négy évet játszott a Heatben) Minneapolisból származnak. 

A másik elsőkörössel egy Duke-játékost vittek el, Wendell Moore egyes, kettes és hármas poszton is bevethető támadásban, újonc Jolly Jokerként tud több poszton perceket és tapasztalatokat gyűjteni. Játéka erősen hasonlít Dillon Brooksra, akadnak bőven hibái, de ezt kompenzálja azzal, hogy lerohanásokban, pozíciózásban, játékszervezésben és tripladobásokban is hasznos, megállás nélkül megy előre. A második körben Josh Minott egy sokkal kiforrottabb, de meglehetősen egydimenziós védőspecialista kicsatár hatalmas karokkal - hátul óriási upgrade lehet és PatBev-től sok apróságot megtanulhat. A második kör végén húzott Matteo Spagnolo abszolút draft-and-stash játékosnak tűnik, aki még egy kis időt eltölt Európában - nyilván nem lesz belőle Nikola Jokics, akit anno szintén Connelly vitt a második körben, de itt már logikus lépés volt a 19 éves olasz hátvéd húzása. 

 

New Orleans Pelicans: A

Dyson Daniels (1/8), EJ Liddell (2/41), Karlo Matkovics (2/52). 

A Lakers idei bénázásának köszönhetően egy Top10 pick esett a Pelicans ölébe, akik nem is hibáztak: a 8. helyen elvitt ausztrál Dyson Daniels a G-Ligában edződött, de igazán a felmérőkön mutatta meg, hogy brutális two-way potenciál van benne - egyes és kettes poszton is gond nélkül bevethető, de fizikai képességei miatt hármasban is vígan megél, így kis kockázat mellett több helyen is szerepet kaphat a rotációban. Nem extra védő, de megoldja a helyzeteket, elöl fejlődik a dobása, de amiben igazán jó, az a helyzetfelismerése és passzkészsége - mondhatni, hogy egy Ben Simmonshoz hasonló játékos, kisebb magassággal, gyengébb védekezéssel, de jobb dobással. 

Tavaly a második körben Herb Jonest kukázta ki a Pels, akiből hónapok alatt a liga egyik legnagyobb védőígérete lett, most pedig ugyanerre számítanak EJ Liddellnél is, aki az idei draftosztály legjobb Draymond Green-hasonmása, 37%-os triplázással, de rosszabb lábmunkával. Liddell folyamatosan formálta át a testét, pont mint anno az NBA-be kifejezetten ducin érkező Green, a potenciál bőven megvan benne, hogy pár éven belül hasonlóan sokoldalú mindenessé fejlesszék New Orleansban. Az 52. helyen húzott szerb erőcsatár-center, Karlo Matkovics esetében ugyanaz a helyzet, mint fentebb Matteo Spagnolónál - marad még Európában, és ha fejlődik, akkor bármikor át lehet vinni a tengerentúlra. 

 

New York Knicks: B-

Trevor Keels (2/42)

A Knicks úgy indult neki a draftnak, hogy volt egy 1/11-e és egy 2/42-je, de amit ennél lényegesebbnek tartott Leon Rose: volt egy Kemba Walkere, akit el akart takarítani, hogy minél nagyobb sapka alatti helyet kreáljon a nyári szabadügynök-piacra. A Thunderrel sikerült egy érdekes üzletet kötni, az 1/11-esért kaptak három darab 2023-as elsőköröst: a Wizards Top14 védett, a Nuggets Top14 védett, illetve a Pistons Top18 védett pickjét, amelyek később is valamilyen szinten védettek lesznek. 

A Nuggets elsőkörösét aztán összecsomagolták Kembával, a 2023-as és 2024-es másodikörössel, majd elpasszolták Detroitba - technikailag ez nem a Jalen Duren-csere része volt, de gyakorlatilag igen. Így a nap végén maradt két jövőbeni védett elsőkörösük, ami szinte biztosan lottery-n kívüli, illetve a 2/42, amivel Trevor Keelst húzták ki. Keels a Duke-ról érkezik, hajtós, jól védekező hátvéd-kiscsatár, Tom Thibodeau legnagyobb örömére, de nála azért többre számítottak a Nagy Almában. A Knicks szurkolótáborában annyira nagy volt az értetlenkedés és felháborodás, hogy Leon Rose-nak külön közleményben kellett megvédenie, megmagyaráznia a frontoffice lépéseit. Nem biztos, hogy sikerült meggyőzni az egyre türelmetlenebb drukkereket, akik az elmúlt évek FA-piaci eseményei alapján abban sem bízhatnak, hogy a sapka alatti hely kitakarításából bármi jó kisülhet... 


Oklahoma City Thunder: A-

Chet Holmgren (1/2), Ousmane Dieng (1/11), Jalen Williams (1/12), Jaylin Williams (2/34). 

Elég egyértelműen Chet Holmgren mellett tette le a voksát Sam Presti, Kevin Durant után ismét egy vékony, de félelmetes játékintelligenciájú és csuklójú játékost húzott ki a második helyen. Az idő eldönti, hogy ez mennyire bizonyult jó döntésnek, de ha a potenciált nézzük, akkor talán Jabari Smith Jr. jöhetett volna még szóba - Holmgren egyébként boldognak tűnt az OKC-vel, ami azért fontos szempont. 

Ezt követően indult be igazán az OKC, hiszen a a töménytelen mennyiségű, más csapatoktól kapott elsőkörösök egy részét kipucolva felcseréltek az 1/11-re, ahol Ousmane Dieng személyében egy igazi boom or bust játékost vittek el: a francia kiscsatár-erőcsatár nagyon magas és brutálisan atletikus, aki egyelőre nagyon nyers támadásban, de védekezésben már most használható - ha támadásban is fel lehet építeni, hatalmas nyereség lehet 2-3 év múlva. Az 1/12-vel Jalen Williamst húzták, a kiscsatár hihetetlen hosszú karokkal és óriási súlypontemelkedéssel rendelkezik, 40%-os triplázó, jól szervez - ő is projekt játékos, de készebbnek tűnik, mint Dieng. 

A második kör elején aztán kihúzták a Bobby Portis-Brandon Clarke átmenet Jaylin Williamst is, aki klasszikus harmadik ember lehet bármilyen magasember rotációban: művészi szinten harcolja ki a támadóhibákat, de labdaszerzésben, blokkolásban és pattanózásban is remek, miközben elkezdte kifejleszteni a tripláit. Összességében nem csalódtunk Prestiben, szokás szerint nagyon érdekes skill-settel rendelkező játékosokat húzott - legutóbb Josh Giddey nagyon bejött neki, meglátjuk, az idei évfolyam hogy teljesít. 

 

Orlando Magic: A

Paolo Banchero (1/1), Caleb Houstan (1/32). 

A Magic sokáig lebegtette, hogy kit visz el az első pickkel, amit annyira jól csináltak, hogy a draft reggelén még Adrian Wojnarowski is Jabari Smith Jr.-t hozta az első helyre, csak utána kezdte el ő is Bancherót jelölni. Végül a Magic a Duke kiválósága mellett döntött, egybehangzó szakértői vélemények szerint a Banchero és Smith közötti karakterbeli különbség döntött: Banchero egy klasszikus vezér, alfahím. Az idő majd eldönti, hogy valóban az-e, igazából mindkét játékossal jól járt volna az Orlando - így viszont az biztos, hogy a Houston jobban járt Smith-szel, nekik inkább rá volt szükségük. 

A második kör elején kihúzott Caleb Houstan egy klasszikus 3-D alapanyag, hátvéd-kiscsatár átmenet hihetetlenül hosszú karokkal és 35% feletti triplázással, közel 80%-os büntetőzéssel - a játékszervezése, leütése nem jó, de erre nem is lesz szüksége, ideális catch and shoot triplázó lehet a Magicben. Összességében a floridaiaknak az első helyen két jó közül kellett választania, a második körben egy szinte késznek tűnő 3-D játékossal gazdagodtak, ennél több nem elvárható. 

 

Philadelphia 76ers: B

De’Anthony Melton

A Sixers nem akart draftolni, inkább megegyezett a Memphisszel, a 23. pickért és Danny Greenért szerzett egy fiatal, de tapasztalt kombóhátvédet a kispadra, aki jól triplázik, nem rossz a védekezése és meglepően jól lepattanózik. Ha minden így marad, a liga Meltonja és Miltonja, De’Anthony és Shake jövőre csapattársak lesznek. 

 

Phoenix Suns: -

Jött egy-két kósza hír, hogy a Suns felméri Jae Crowder értékét, hátha ad valaki érte egy elsőköröst, de ez vagy nem volt igaz, vagy nem voltak elég élelmesek (lásd a 76ers-Grizzlies cserét). 

 

Portland Trail Blazers: A-

Jerami Grant, Shaedon Sharpe (1/7), Jabari Walker (2/57)

A Blazers eredetileg három pickkel vágott neki a draftnak, de a Jerami Grant-cserében érkező 46. választási joggal Ismael Kamagatét ugyan kihúzták, ám azonnal el is postázták Denverbe egy 2024-es másodikkörösért. Jerami Grantet a 36. és 46. pick kicserélése mellett mindössze a Bucks Top4 védett 2025-ös pickjéért hozták el, ami Joe Cronin GM-től kifejezetten szép húzás (fun fact: Cronin és a Blazers vezetőedzője, Chanuncey Billups anno Denverben játszott egymás ellen, még az állami középiskolás bajnokságban). 

A drafton a hátvéd Shaedon Sharpe-ot húzták, aki előéletét tekintve egy Anfernee Simons, mivel a szakértők és egyetemi edzője, a sokat látott John Calipari szerint is még egy egyetemi szezon kellett volna neki - Calipari szerint simán 1/1-es is lehetett volna 2023-ban. A közel két méter magas Sharpe egy iszonyatos atléta, akinek majdnem 215 centis a karfesztávja, ráadásul óriásiak a kezei, ezt Kawhi Leonard óta tudjuk, mennyit számíthat. Az egyetlen egyetemi évében szinte alig tudott játszani, a hozzáállását is megkérdőjelezték, ugyanakkor a felmérőkön mindenkit meggyőzött, hogy teljesen rendben van minden szempontból - a 8. helyre rangsorolták a draft előtt, de nem ment el addig. (Azon már csak zárójelben lamentálunk el, hogy vajon Damian Lillard mit gondolt erről a húzásról, miközben bent volt még például a bizonyított, nagyon erőszakos pontszerző, jól védekező Johnny Davis, aki végül a 10. helyen ment el.)

A második körben az 57. helyen már nagy csodát ne várjunk, ehhez képest egyébként egy teljesen decens, viszonylag atletikus, jól triplázó, jól védekező, jól büntetőző erőcsatárt sikerült kifogni Jabari Walker személyében, akit azonnal rotációba lehet tenni. Össszességében jó drafthéten van túl a Blazers, hiszen egy kései elsőkörösből varázsoltak egy Jerami Grantet, a második kör végén meglepően jót húztak. A tökéletes draftjukat egy kicsit lehúzza, hogy Shaedon Sharpe-nál picit potenciálra és nem meglévő tulajdonságokra szavaztak - idővel az a mínusz lehet plusz is, de a Blazersszel ellentétben mi nem láttuk a zártkapus edzéseit.

 

Sacramento Kings: A

Keegan Murray (1/4)

A Kings eredetileg két pickkel indult harcba, és bár korábban szó volt róla, hogy az 1/4-et elcserélik, végül szerencsére csak a 2/37-et passzolták el a Dallasnak a 2024-es és 2028-as másodikkörösért - ez így teljesen korrekt lépés volt Monte McNairtől. 

A 4. pick végül maradt, a hírek szerint csak irreális ajánlat esetén váltak volna meg tőle (John Collinsért fel sem ajánlották...), és ezúttal nem csak megtartották, de kihúzták a tutit, az Iowa erőcsatárát. Keegan Murray gyakorlatilag tökéletes fitnek tűnik Sabonis mellé, extra a csuklója, jól védekezik, és ha Harrison Barnes is marad, ez a trió kifejezetten jól nézhet ki. 

Lábjegyzet: kering egy nagyon érdekes kép arról, hogy az utóbbi bő 10 évben a Sacramento Kings milyen játékosokat nem húzott ki. 2011-ben a 10. pickkel (Jimmer Fredette...) elvihették volna a végül 11. helyen húzott Klay Thompsont; 2012-ben az 5. pickkel (Thomas “Who?” Robinson) elvihették volna a 6. helyen kiválasztott Damian Lillardöt; 2018-ban a 2. pickkel (Marvin Bagley III) jöhetett volna a 3. helyen elkelő Luka Doncic. 

Ez alapján a Pistons megütötte a főnyereményt az 5. helyen húzott, leendő Hall of Famer Jaden Ivey-val, a 2/37-en kiválasztott, Dallasba cserélt Jaden Hardy pedig All-Star lesz - lefotóztam a képernyőt, itt olvastátok először...


San Antonio Spurs: A

Jeremy Sochan (1/9), Malaki Branham (1/20), Blake Wesley (1/25). 

A Spursnek eredetileg megvolt még a 2/38-as választási joga is, de azt végül a Grizzlies elvitte a Lakers 2024-es másodikköröséért és készpénzért - három elsőkörös mellett ez egy logikus és jó döntés volt. 

A 9. helyen rögtön megkavarták kicsit az állóvizet, de Gregg Popovich és a Spurs múltjának tükrében nem meglepő, hogy egy amerikai-angol-lengyel játékost húztak ki, aki egyébként már bemutatkozott a lengyel felnőtt válogatottban. Jeremy Sochan hetente változó hajszíne, játékstílusa és mozgása is kísértetiesen hasonlít Dennis Rodmanre, a személyisége szerencsére teljesen más. Egy klasszikus, 1-5-ig szinte bárkit megfogni képes, palánk alatt és periméteren is kiváló védőjátékost szerzett a San Antonio, aki kicsit lassan szokott bele az amerikai egyetemi kosárlabdába, de amint felvette a ritmust, folyamatosan szintet lépett. Sochan pallérozódott az angol, az amerikai középiskolai és a német kosárlabdában is, és mindenhol sikerült felszednie valamit - nagyon gyorsan tanul, hihetetlenül okos játékos, emellé pedig megvan benne az a fajta gyilkos ösztön is, ami anno Rodmanben volt.

A 20. helyen Malaki Branham egy korai Khris Middleton, akinek azért a védekezése még messze nem olyan, mint a Bucks sztárjáé. Branhamben óriási potenciál van a kettes-hármas poszton mindkét oldalon. Branham az akroni St. Vincent-St. Mary Gimnázium negyedik NBA-játékosa (köztük van bizonyos LeBron James is) - ide járt egyébként Brian Windhorst, az ESPN neves szakírója is, ha majd Branhamről is könyvet kell írni, nem kell keresgélni a szerzőt... 

A 25. helyen Blake Wesley egy hatalmas rugókkal és sebességgel rendelkező kombóhátvéd, aki jól védekezik, a dobásán és a játékszervezésén kell majd javítani, de ez Popovich keze alatt nem lehet probléma - Tony Parker és Dejounte Murray rá az élő példa. Összességében Sochan húzása akár a franchise sorsát is befolyásoló döntés lehet, abszolút el lehet képzelni egy bajnokesélyes csapat vezérének, a másik két játékos pedig kiváló atletikus alapokkal rendelkezik, már csak meg kell tanítani őket erre-arra. 

 

Toronto Raptors: B+

Christian Koloko (2/33)

A Raptors mindössze egy másodikkörössel rendelkezett, azt viszont az egyik legnagyobb needjükre, a festéket védeni képes center posztjára használták fel. Ráadásul Pascal Siakam személyében honfitárssal együtt játszhat, és Masai Ujiri egyébként is szeret afrikai játékosoknak lehetőséget adni, így semmi nem állhat a kameruni Christian Koloko útjába. Bár már 22 éves, folyamatosan fejleszti magát, mára egy festéket remekül védő, periméteren sem könnyen eladható centerré vált, aki remekül támadópattanózik és 75% körül büntetőzik, simán fent lehet hagyni - ha esetleg nem sikerül tapasztalt centert szerezni az FA-piacon, akkor Koloko lehet a B-terv. 

 

Utah Jazz: -

A Jazznek idén nem volt pickje, nem is szerzett draftjogot. 


Washington Wizards: A

Johnny Davis (1/10), Yannick Nzosa (2/54)

A Wizards a hírek szerint próbált feljebb kerülni a drafton Jaden Ivey miatt, de aztán felmérték, hogy nincs rá esélyük, helyette egy kisebb potenciállal bíró, de kiforrottabb kombóhátvédet szereztek. Johnny Davis fiatal korában amerikaifocizott is, ebből eredően nem ijed meg a fizikai kihívásoktól: támadásban simán lepattannak róla a védők, szép számmal harcolja ki a faultokat, védekezésben pedig szintén nagy hasznát veszi a focista múltnak, pedig egyébként “csak” 195 centi körüli. Klasszikus two-way játékos, aki képes 30-40 pontokat dobni, majdnem 80%-kal büntetőzik, és a triplamutatója azért csak 30% körüli, mert sokszor egyszemélyes hadseregként kellett működnie az egyetemen - első évében, csereként majdnem 40%-kal célzott. Amiben extra, hogy idén 8 (!) lepattanót szedett, hátul rettentően sokoldalú - elöl viszont a passzjátéka, szervezése még fejlesztésre szorul, ezért nem ő kelt el a Top5-ben. Beal mellé tökéketes társnak tűnik, de ha ő távozik, akkor idővel Davis is lehet a Wizards szellemi vezére. 

A második kör végén a Wizards a kongói származású, nagyon atletikus és jó lábmunkájú erőcsatár-centerre, Yannick Nzosára dobott egy picket, aki az ACB-ben a 2020-21-es szezonban remekelt, idén viszont egy sérülés miatt nem tudott bekerülni csapata rendes rotációjába. Nzosa előélete nem egyszerű (első európai klubjától engedély nélkül távozott a Malagához, ki is kellett hagynia pár hónapot, mielőtt megegyeztek a felek), de a hírek szerint hatalmas munkabírású játékos, aki olyan akar lenni, mint Giannis - most nagyjából ott is tart, mint a görög klasszis az első NBA-szezonja előtt. 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus