A legjobb és legrosszabb kezdések az NBA történetében

A Golden State Warriors 11-0-lal, a Philadelphia Sixers 0-11-gyel kezdte az idényt - a legjobb és legrosszabb idénystartokat vesszük sorra.

A Golden State Warriors van közelebb egy új rekordhoz, hiszen a pozitív csúcsot 15-0-val tartja két együttes is. A Warriors 11-0-s idénynyitását eddig 11 együttes produkálta a liga történetében, 12-0-ig viszont már csak hatan jutottuk. Közülük két együttes, az 1996/97-es Chicago Bulls és az 1982/83-as Seattle Supersonics meg is állt ennél a számnál.

A Bullst kevésbé kell bemutatni, hiszen a bajnoki címvédő ebben az idényben sem talált legyőzőre, a 72-10 után futottak egy 69-13-as alapszakaszt ebben a szezonban, amelyet zsinórban 12 győzelemmel kezdtek - az utolsó négy mérkőzésből 3-at buktak, így zártak "csak" 69 győzelemmel a végén. A PO-ban is megvolt a diadalmenet a Washington, az Atlanta és a Miami testén keresztül, majd a Flu Game-mel megfűszerezett döntőben a címvédés a Utah Jazz ellen.

A Seattle azért ennél nagyobb meglepetést okozott a 12-0-val, hiszen ők 1979-ben voltak korábban bajnokok, de Dennis Johnson azt követően lelépett a csapattól - Gus Williams, Jack Sikma és a korábbi denveri dobógép, David Thompson alkották a keret vázát, a legendás Lenny Wilkens ült viszont még mindig a kispadon. A Supersonics vissza is esett a jó idénykezdet után, csak 48-34-gyel zártak nyugat negyedik helyén, a PO-ban pedig a Portland TrailBlazers pályahátrányból is kiejtette őket 2-0-lal, már rögtön az első körben.
 

Aki eljutott 13-ig, az a 14-et is sikerrel vette - 14-0-lal a 2002/03-as Dallas Mavericks és az 1957/58-as Boston Celtics kezdett alapszakaszt

A Boston még 8 csapatos ligában érte ezt el, de nagyon felemás összképet mutatott ez a szezon számukra. A 72 meccses alapszakaszt még 49-23-mal megnyerték, méghozzá utcahosszal (41-31 volt a második és a harmadik legjobb mérleg), de jött a PO. Mint ismert, a Celtics az 1956/57-es és az 1968/69-es idény között 13 évből 11-szer bajnok lett, a két "kivételes" szezon közül pedig ez volt az egyik, amelyet nem sikerült behúzniuk - ekkor még csak egyszeres címvédők voltak, és a döntőben a St.Louis Hawks megtréfálta őket.

A 2002/03-as Dallas 60-22-vel szintén a legjobb mérleggel végzett a ligában, de csak harmadik kiemelést kaptak nyugaton, mivel a San Antonio Spurs is 60-22-vel zárt, egy divízióban voltak, és a Spurs jött ki jobban az összevetésből. A PO-ban a nyugati döntőben találkozott a két együttes, azt a párharcot 4-2-re nyerte a Spurs, így bajnoki címet nem ért nekik sem a 14-0-s kezdés - ekkor még a Steve Nash, Michael Finley, Dirk Noiwtzki korszakot éltük a Dallasnál Nick Van Exellel, Shawn Bradley-vel, Raef LaFrentz-cel vagy éppen Eduardo Najerával, illetve a kispadon Don Nelsonnal.
 

Két együttes vitte ennél is tovább, de 15-0-nál mindketten megálltak: az 1993/94-es Houston Rockets, illetve az 1948/49-es Washington Capitols.

A Rockets ebben az évben lépte át árnyékát: bár a 15-0 után nem tudták behúzni nyugatot az alapszakaszban, 58-24-gyel csak a másodikok lettek, a Seattle Supersonics azonban megtette azt a szívességet nekik, hogy már az első körben kiesett a Denver Nuggets ellen. A Portlandet, a Phoenixet és a Utah-t is kiejtették, a nagydöntőben pedig 4-3-ra diadalmaskodtak a New York Knicks ellen Hakeem Olajuwonék a franchise első bajnoki címét szerezve ezzel - ez még a Clyde Drexler nélküli évük volt a másodéves Horryval, az újonc Sam Cassell-lel, a szezon előtt egy második körösért szerzett Mario Elie-vel, Vernon Maxwell-lel, Kenny Smith-szel, és a következő szezon során Drexlerre cserélt Otis Thorpe-pal.

A Washington anno közel sem járt ennyire jól. Már az alapszakaszt is csak keleten zárták az első helyen, összességében csak a harmadikok lettek, miután a 15-0-ra egy 23-22-t produkáltak, így 38-22-vel végeztek a 60 meccses reguláris rész során. A döntőbe még bejutottak a Philadelphia és a New York testén keresztül, de George Mikan és a Lakers első bajnoki címéhez csak asszisztálni tudtak a 4-2-re bukott sorozatban. Ez volt egyébként az utolsó BAA szezon, ezt követően lett NBA a liga neve.


A Warriors sorsolása nem éppen könnyű a következő időszakban, a rekordért meg kell majd küzdeniük, hiszen ma éjszaka a Toronto Raptorst fogadják, két napra rá pedig rangadót játszanak a Los Angeles Clippers vendégeként. Ha ez a két mérkőzés meglenne is jön egy Chicago Bulls számukra, ráadásul a Clippers és a Bulls back-to-back mérkőzések lesznek - tavaly az alapszakaszban két vereséget szenvedett el összesen a Warriors hazai pályán, abból az egyiket épp a Chicago ellen. Ha még aktuális lesz, a Denver Nuggets ellen állíthatják be a rekordot hétfő hajnalban, megdönteni pedig két nappal később, a Los Angeles Lakers ellen lesz lehetőségük, ha addig hibátlanok maradnak.

 

A Philadelphia Sixers számára azért még messze van a csúcs, azt ugyanis 0-18-cal a 2009/10-es New Jersey Nets tartja - a 19. meccsükön a Charlotte Bobcatset verték 97-91-re. A Nets abban az idényben 12-70-nel végzett a liga csontutolsó helyén, a lotteryt azonban bebukták, csak a harmadik helyen választhattak, így John Wall helyett Derrick Favors jutott nekik.

0-17-ig három csapat vitte még rajtuk kívül. Az egyik az 1988/89-es Miami Heat volt, amely abban az idényben alakult, és még nyugaton lett 13. 15-67-tel az akkor még 25 csapatos bajnokságban - ők a 18. meccsükön a Los Angeles Clipperst verték 89-88-ra. 1/4-en választhatott a Heat a drafton, ahol Glen Rice-t húzták ki. 10 évvel később az 1998/99-es Los Angeles Clippers is 0-17-tel nyitott - a 18. meccsen a Sacramento Kingst múlták felül 106-92-re -, de a lockout által megkurtított idényben utolsó előttiek lettek 9-41-es mérleggel, egy győzelemmel többet szereztek, mint a Vancouver Grizzlies. Ők is 1/4-gyel választhattak ezt követően és Lamar Odomot húzták ki a drafton.

Annál azonban semmi nem mutatja jobban, hogy mennyire rossz csapat a Sixershez, hogy a harmadik 0-17-nél megálló együttes a 2014/15-ös Philadelphia volt - a Minnesota Timberwolvest verték 85-77-re, hogy ne állítsák be a rekordot. Soha nem kezdett egy franchise még csak 0-9-cel sem két egymást követő idényben, most 0-11-nél járnak, és hol van még a vége... Mint ismert, 18-64-gyel csak a harmadikok lettek végül hátulról nézve, az 1/3-on pedig Jahlil Okafort húzták ki.
 

A Philly következő három meccse azért "álomkategória" a saját szemszögükből nézve, hiszen fogadják az Indiana Pacerst, majd a Charlotte Hornetshez és a Miami Heathez látogatnak, sok esélyük egyik meccsen sincs. Kedd hajnalban utaznak a Minnesotához - ez a tavalyi meccs mellett azért is érdekes, mert a TWolves otthon még nem nyert mérkőzést ebben az idényben. A rekord beállítása azért nem lenne nehéz feladat számukra, ha Kevin Garnették ellen ki tudnak kapni, utána ugyanis Bostonba, Houstonba és Memphisbe látogatnak - még a Rockets edzőbuktatásába segíthetnek bele, a másik két helyszínen szinte borítékolható a zakójuk. A csúcsdöntés két hét múlva, december elsején éjszaka történhet meg, ehhez azonban a Los Angeles Lakerstől kell vereséget szenvedniük hazai parketten, ha addig minden úgy alakul, ahogy most kinéz.

Az aranysárga-lilák tehát mindkét esetben, a Sixersnél és a Warriorsnél is a történelem könyvek hasábjaira kerülhetnek - akár azzal, hogy megakadályozzák az új csúcsokat, akár azzal, hogy ellenük sikerülnek az új rekordok.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus