Hírmorzsák 2024-04-16 (9:45)

Jalen Brunson és Nikola Jokics nyerte az idei utolsó Hét Játékosa díjat. Az edzői szakszervezetnél Mark Daigneault az év legjobbja. Jordi Fernandez veszi át a Nets irányítását. Willie Green még tavaly új szerződést kaphatott a Pelicanstól. Chauncey Billups maradhat a Trail Blazers kispadján. Grayson Allen hosszabbított a Sunsnál. Trae Young szeretne minél többet játszani a Bulls ellen. Ja Morant a nyári szezon közepére épülhet fel. Hamarosan 11 játékost bejelenthetnek a Team USA olimpiai keretéből. Troy Weaver marad a Pistons általános igazgatója. Caitlin Clark a WNBA 1/1-es választottja. Az OKC Blue a G Liga bajnoka. Rekordot döntött az NBA-meccsek helyszíni nézettsége.

A szezon során utoljára osztották ki a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Jalen Brunson, nyugaton Nikola Jokics kapta meg a díjat. A Knicks 4-0-s héten van túl, ami alatt a csapat irányítója 38,5 pontot, 3,5 lepattanót, valamint 7,5 gólpasszt átlagolt, míg a Nuggets 3-1-es időszakához meccsenként 26,5 ponttal, 11,5 lepattanóval, 7,8 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel járult hozzá a center. Keletről jelölt volt még Jarrett Allen, DeMar DeRozan, Tyler Herro és Myles Turner is, míg nyugatról Bradley Beal, Shai Gilgeous-Alexander, LeBron James, CJ McCollum és Jamal Murray merült még fel a díj kapcsán. Brunsont negyedszer díjazták a szezon során, ezzel keletről ő nyerte el legtöbbször ezt az elismerést Joel Embiidet (3) megelőzve, míg nyugaton Luka Doncic kapta meg legtöbbször a Hét Játákosa díjat, ő szintén négyszer nyert. Rajtuk kívül egynél többször még Giannis Antetokounmpo, Devin Booker, De’Aaron Fox, valamint az utolsó héten is díjazott Jokics kapta meg ezt az elismerést, mindannyian kétszer. További érdekesség még, hogy a Celticsből négy játékost is elismertek a szezon során, Jayson Tatum, Jaylen Brown, Derrick White és Kristaps Porzingis is egy-egy alkalommal nyert.

Az NBCA, vagyis az NBA-edzők szakszervezete szavazása alapján Mark Daigneault az év edzője a 2023/24-es szezonban. A Thunder mestere azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a modernkori NBA legfiatalabb konferenciagyőztes keretét irányította. Daigneault mellett JB Bickerstaff, Chris Finch, Joe Mazzulla és Jamahl Mosley kapott még szavazatot, a győztes pedig elmondta, hogy megtisztelőnek tartja azt, hogy a pályatársai őt választották, nagy tisztelője és csodálója a többi edzőnek. A csapatuk sikere sok olyan tehetséges játékosnak köszönhető, akiknek az elkötelezettségük és versenyképességük ritkán látott, kiváltság őket edzeni. Azt már csak mi jegyezzük meg, hogy ez az elismerés nem összekeverendő az NBA Év Edzője díjjal, arról az újságírók, illetve televíziós személyiségek szavaznak.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Nets megtalálta az új vezetőedzőjét, Jordi Fernandez veszi át a csapat irányítását. A Nets az elmúlt egy hónapban tucatnyi jelöltet meghallgatott, és Fernandez volt az egyik, aki bejutott az utolsó körbe, és aki találkozott Joe Tsai tulajdonossal is. A 41 éves szakember korábban a Cavaliersnél és a Nuggetsnél is dolgozott, 2022 óta pedig a Kings társvezetőedzője Mike Brown mellett, és amíg a Kings versenyben van, ő is ugyanúgy ellátja a munkáját, jelenleg a playinben érdekeltek. Fernandez már tavaly is több csapatnál komoly esélyes volt arra, hogy megkapja az első vezetőedzői kinevezését az NBA-ben, a Raptorsnál, a Sunsnál és a Bucksnál is felmerült, és azt követően még nagyobb lett az elismertsége, hogy Kanada szövetségi kapitányaként bronzérmet nyert a 2023-as világbajnokságon.

Christian Clarke (NOLA.com) információ alapján teljesen a radar alatt ment el az a fejlemény, hogy a Pelicans még valamikor 2023-ban meghosszabbította Willie Green szerződését. Nem csupán a vezetőedző írt alá új megállapodást, hanem a vezetőség két meghatározó tagja, David Griffin és Trajan Langdon is.

Joe Cronin GM egy kérdésfelvetés kapcsán megerősítette, hogy a Trail Blazers elkötelezett Chauncey Billups mellett, aki egy fantasztikus vezéregyéniség. Billups jövője kapcsán azt követően merültek fel kérdések, hogy 21-61-es mérleggel zárták ezt a szezont, és három idény alatt is csak 81-165-re áll vele a kispadon a Trail Blazers.

Grayson Allen a közelmúltban lett jogosult arra, hogy idő előtti hosszabbítást írjon alá a Sunsnál, és akkor ugyan úgy nyilatkozott, hogy csak a szezon befejezésére koncentrál, Adrian Wojnarowski információi alapján megegyezésre jutottak a felek. Allen ügynökei elmondták, hogy a hátvéd 4 évre 70 millió dollárért marad Phoenixben, miután a szezon során 13,5 pontot átlagolt 46,1 százalékos triplázással, utóbbi mutatójával vezette is a ligát.

Fontos meccsre készül a Hawks, a Bulls ellen eldől, hogy folytatódhat-e a szezonjok még legalább egy meccs erejéig, vagy kezdhetnek készülni a nyárra. Trae Young a közelmúltban tért vissza hosszú kihagyást követően, és a csapat tegnapi edzése után elmondta, hogy már sokkal jobban van, és próbál gondoskodni arról, hogy ezen a meccsen legalább meg tudja közelíteni azt a játékidőt, ami megszokott volt számára az alapszakasz korábbi szakaszában. A Hawks így is tartalékos lesz, Saddiq Bey, Jalen Johnson és Onyeka Okongwu sem bevethető, de Young szerint azokból a lapokból kell játszaniuk, amiket kiosztottak nekik, és úgy érzi, hogy képesek lehetnek így is megnyerni ezt a meccset.

Zach Kleiman elmondta, hogy a Grizzlies legtöbb sérültje egy hónapon belül teljesen egészséges lesz, ha minden jól megy. Az egyedüli kivétel a vállműtétjéből lábadozó Ja Morant, ugyanakkor a csapatvezető beszámolója alapján ő is fel fog épülni a nyári szezon közepére, és onnantól kezdve teljes értékű munkát végezhet.

Arról is a már többször hivatkozott Adrian Wojnarowski számolt be, hogy az Egyesült Államok válogatottja hamarosan bejelenthet 11 játékost az olimpiai keretéből, méghozzá az alábbiakat: Stephen Curry, LeBron James, Kevin Durant, Jayson Tatum, Joel Embiid, Devin Booker, Tyrese Haliburton, Anthony Edwards, Jrue Holiday, Bam Adebayo és Anthony Davis. Amennyiben valóban így történik, akkor Curry az első olimpiáján vehet részt, Durant célba veheti a negyedik aranyérmét, amivel egyedüli rekordtartó lehet Carmelo Anthony-t megelőzve, míg James két kihagyott játékok után térhet vissza a negyedik olimpiájára. A 2023-as világbajnokságon érem nélkül maradó csapatból mindössze két játékosnak, Haliburtonnek és Edwardsnak lehet helye az olimpiai csapatban is, illetve van még egy nyitott pozíció a keretben. Shams Charania és Joe Vardon (mindketten The Athletic) információi alapján Kawhi Leonard indul a legjobb eséllyel a 12. helyért, de rajta kívül Paul George, Paolo Banchero, Mikal Bridges és Jalen Brunson is esélyes lehet erre.

A minap felmerültek olyan híresztelések, hogy változások történhetnek a Pistons vezetőségében, és kérdéses az, hogy Troy Weaver általános igazgató milyen szerepkört tölthet be a jövőben. A Pistons közleményt adott ki, hogy egyértelművé tegyék a helyzetet, és ez alapján azok a korábbi híresztelések helyénvalóak, hogy valóban ki fognak nevezni egy szakembert a kosárlabdával kapcsolatos ügyek elnöke pozícióra, ugyanakkor Weaver és a stáb többi tagja is marad a jelenlegi pozíciójában – a gyakorlatban ez mégis azt jelentheti, hogy Weaver hatásköre csökkenni fog, és az újonnan érkező szakember lesz a legfőbb döntéshozó.

Éjszaka rendezték a WNBA 2024-es játékosbörzéjét, és nem történt különösebb meglepetés, Caitlin Clark lett az 1/1-es választott, így az Indiana Fever csapatában kezdheti meg a profi pályafutását. Clark történelmi egyetemi pályafutáson van túl, a Division I történetében senki sem szerzett nála több pontot, emellett ő lett az első játékos, aki elért legalább 3,000 pontot, 750 lepattanót és 750 gólpasszt ezen a szinten. Clark a négy szezonja alatt három-három alkalommal vezette az NCAA-t pontokban, illetve gólpasszokban is, előbbiből 3,951-ig, utóbbiból 1,144-ig jutott el egyetemi pályafutása során, és az Iowa Hawkeyes a tiszteletére vissza is vonultatja a 22-es mezszámát.

Szintén az elmúlt éjszaka zárult le a G Liga 2023/24-es szezonja, aminek a döntőjét az Oklahoma City Blue 2-1-es összesítésben nyerte meg a Maine Celtics ellen. Az első meccset még a Celtics fiókcsapata nyerte 106-86-ra, viszont egy 99-89-re megnyert meccsel egyenlített a Thunder partnercsapata, majd a döntő összecsapást is behúzták 117-100-ra. A döntő MVP-je Ousmane Dieng lett, miután az utolsó meccsen 25 ponttal, 6 lepattanóval és 4 gólpasszal állt a Blue élére a 2022-es draft 11. választottja.

Az NBA közreadta az elmúlt alapszakasz helyszíni nézettségi adatait. Összesen 22,536,341 szurkoló látogatott ki a meccsekre, ami átlagosan 18,322 nézőt jelent, vagyis 98 százalékos kihasználtsággal működtek a csarnokok. 872 meccsre kelt el minden jegy, vagyis az összes találkozó 71 százalékára, és 10 csapat mondhatja el magáról, hogy minden hazai meccsén teltház volt: a Celtics, a Cavaliers, a Mavericks, a Nuggets, a Warriors, a Heat, a Timberwolves, a 76ers, a Suns és a Kings. A helyszíni nézettség rekordmagas volt az elmúlt szezonban, túlszárnyalta a 2022/23-as idényt, amikor 22,234,502 néző (átlagosan 18,077) látogatott ki a mérkőzésekre, és tavaly még csak a mérkőzések 63 százalékára adtak el minden jegyet.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Több playoff-csapat is olyan védők játszanak, akik a rájátszásban nagyon villanhatnak a másik oldalon – a 12 legalulfizetettebb sztár – 15 fotó, ami összefoglalja az idei alapszakaszt – elkészült a play-in és a playoff első körének menetrendje – az alapszakasz legnagyobb győztesei és vesztesei – 4 playoff-párharc már ismert, kijött az első esélylatolgatás – több jó magasember jön ki az idei draftra, hol köthetnek ki? – Wemby az elmúlt szűk 50 év 5. legjobb újoncévét produkálta? – a Villanova három muskétása repíti a New Yorkot.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus