Amit ma megtehetsz... azt inkább gondold át még kétszer

Az NBA idei deadline-jára a nagy igazságot az egyik ligaforrás mondta ki: "az idei cserehatáridő előtt kötött üzletek, illetve egyáltalán a beszélgetések mindössze 10%-a történt a kosárlabda miatt, a többi 90% üzleti szempontok okán zajlott". Ennek megfelelően elég csendes napon vagyunk túl, elmaradt a várt tűzijáték. Hogy kik húzták a legnagyobbakat, illetve kik voltak azok, akiknek talán lépniük kellett volna, azt vesszük most sorba - jöjjön az összes együttes értékelése!

Atlanta Hawks: Megszerezték ugyan Antawn Jamisont, de a hírek szerint azonnal ki is vásárolják (valószínűleg pénzügyi okai voltak az ő idecserélésének), úgyhogy gyakorlatilag semmi nem történt náluk. Fölösleges is lett volna megpróbálni lépni, mivel Al Horford sérülése után egyre lejjebb süllyednek a keleti tabellán is. A Hawks nem nagyon tudott volna kört menni az idei PO-ban, úgyhogy ha bejutnak, akkor hozzák ugyanazt, ami korábban is bennük volt, ha pedig nem, akkor egy értékes draftjoggal, és ezáltal egy jó fiatallal lehetnek gazdagabbak.

Boston Celtics: Semmit nem lépett Danny Ainge, ami kevéssé meglepő, ha azt nézzük, kiért milyen ellenértéket lehetett kapni tegnap. Az egyetlen játékos, akitől kötelező lesz megszabadulni előbb vagy utóbb, az Gerald Wallace, de csak fizetéscsökkentési szempontból sem Jeff Greentől, sem Rajon Rondótól nem kellett megválniuk, bőven ráérnek kérőt találni rájuk a nyár folyamán is - mindkettejük sorsa elég sokban függ attól is, ki húz majd a Boston a drafton.

Brooklyn Nets: Marcus Thornton megszerzése logikus lépés volt részükről, hiába keres a dobóhátvéd 1-1.5 millió dollárral többet, mint az érte adott Jason Terry - Reggie Evans páros. Terry semmit nem hozott már a Netsnél, amit korábban tudott, és bár a PO-ban talán még így is jobb lett volna, mint Thornton, az alapvetően most már jobb scorerként kezelt MT-vel kis kockázat mellett lehet próbálkozni. Evans teljesen teret vesztett az utóbbi időben, alig került pályára, így elvesztése nem igazán fog fájni - ha csak nem sérül le még valaki a magasemberektől.

Ami meglepő, hogy Jordan Hillt nem szerezték meg, de egyrészt úgy tűnik, hogy az a +17 millió dollár és a 211 milliós fizetési lista (+luxusadó) már Mihail Prohorovnak is sok lett volna, másrészt a Lakers talán túl mohó volt azzal, hogy még picket is akart (2018-ig egyébként sem volt második köröse a Brooklynnak). Amit viszont Evansnél el lehet mondani, azt itt is: mennyiségileg megvan jelenleg a Nets, nem feltétlenül volt szükségük Hillre.

Charlotte Bobcats: A jelenlegi keleti 8. okosan erősítette padját, hiszen Ramon Sessions és Jeff Adrien 6 milliónyi lejárója helyett megszerezte Luke Ridnourt, illetve a komoly tapasztalattal rendelkező shootert, Gary Nealt is. Ridnourral konzervatívabb, de csapatjátékra alkalmasabb karmestere lesz a második sornak, Neal pedig a tűzerőt hozhatja a padról. Ami extra, hogy a nyári költőpénzt is csak 3.25 millió dollárral csökkentették, ezáltal úgy erősödtek rövid távon, hogy hosszútávon is maradhatnak ugyanazok a tervek.

Náluk talán az lehet érdekes "nem létrejött" üzlet, hogy Ben Gordon 13.2 milliónyi lejárója maradt, és így nyáron kifut, ez viszont egyrészt a szabadügynökpiacon még jól jöhet, másrészt az a tegnapi napon bebizonyosodott, hogy ennél kisebb lejáró szerződéseket sem egyszerű mostanában értékesíteni.

Chicago Bulls: Úgy döntöttek a Bullsnál, hogy Luol Deng elcserélését követően csendben maradnak. A hírek szerint Tom Thibodeau-t sem akarták tovább bosszantani, de mivel a csapat lassan kelet 3. helyére kúszik fel, ezért nincs is nagyon értelme megbontani őket. Mike Dunleavy és Kirk Hinrich távozhattak volna még, de egyikőjüket sem volt értelme kis ellenértékért eltávolítani, olyan nagyon sokat pedig a hasonló profilú és minőségű emberekért más csapatok sem kaptak.

Cleveland Cavaliers: Az egyik legtöbbet ők mozgolódtak a piacon, végül aztán "csak" Spencer Hawes megszerzését tudták felmutatni. Ez az üzlet majdnem biztosan pozitívan fog elsülni, hiszen Hawes Anderson Varejao és Tristan Thompson mellé is kitűnően illik - védekezésbeli problémáit a társak elfedik, pattanózásban is segítenek neki, cserébe Hawes távoli dobásaival nyithat nekik terepet. Az egyetlen kérdőjel az, mi lesz így Tyler Zellerrel - ezt a Cavs vezetősége is tudta, azonnal elkezdték árulni a fiatal középjátékost Hawes megszerzése után, de egyelőre maradt Clevelandben.

Luol Dengről sok csapattal tárgyaltak, de se jó első köröst nem kaptak érte, se jó játékost. Mint ismeretes, Deng szerződése lejár a nyáron, és egyáltalán nem biztosak abban a Cavsnél, hogy sikerül megtartani, ezért próbálták meg értékre váltani. Pont lejáró szerződése volt azonban az, ami elriasztotta attól a többi együttest, hogy komoly értéket adjanak érte, hiszen mindenkitől leléphetett volna júliusban. Jarrett Jacket előbb a Sacramentóval, majd a Minnesotával hozták szóba, egyik fronton sem sikerült azonban megegyezésre jutni, így az alulteljesítő irányító maradt Irving helyettese.

Dallas Mavericks: Sok minden nem csináltak, de nem is lehetett tőlük várni, nem nagyon volt semmi a kezükben az erősítésre. Mindössze a Luol Deng körüli pletykákban kaptak helyet, de konkrétumok nélkül.

Denver Nuggets: Meglépték a kötelezőket. Egyrészt eltakarították az elégedetlen és elvágyódó Andre Millert, akiért Jan Vesely érkezett cserébe. A cseh csatár nem annyira kutyaütő játékos, mint amennyire rossznak kinéz jelenleg, büntetődobása azonban egész játékát és önbizalmát visszavetette az utóbbi években. 30 meccse van arra a Nuggetsnek, hogy felmérje, számolni akarnak-e vele hosszútávon is.

A csereirányítói pozíciót Jordan Hamilton elcserélésével oldották meg, helyére a Houstonban újra feltámadó Aaron Brooks érkezett. Ez egy mindenki számára előnyös üzlet lehet, hiszen Brooks és Hamilton sem kapott játékidőt egykori kenyéradójától, a kereteket nézve azonban most mindkettejük számára több játékidő áll majd rendelkezésre - a Nuggetsnek nagyon kellett valaki Ty Lawson mögé, Brooks pedig pár idei meccsen megmutatta, hogy alkalmas lehet a poszt betöltésére.

Detroit Pistons: Komoly meglepetés, hogy nem csináltak semmit, hiszen az egyértelműen rájátszásra készülő gárda jelen állapotában nem sok mindenben bízhat, ha még mindig a PO-ba akar kerülni. Josh Smith elcserélése jelen körülmények között még egy teljesen haszontalan lejáróért sem volt reális, de Rodney Stuckey-ból, Charlie Villanuevából, és az ő összesen 17 milliónyi lejáró szerződésükből sem sikerült megerősíteni a kettes és a hármas posztot, nem tudtak kinti dobót szerezni (míg mások igen), így a Pistons "semmittevése" inkább volt szerintem hiba, mint higgadt cselekvés.

Golden State Warriors: Pár hét alatt rájöttek, hogy Jordan Crawford nem fogja megoldani a cserePG problémájukat. Szerencse, hogy abban a cserében nem adtak fel semmit, így most szívbaj nélkül hoztak még egy irányítót, Steve Blake-t - az ellenérték ezúttal is csekély volt Kent Bazemore és a lehetőséget nem kapó MarShon Brooks személyében. Blake sokkal kiegyensúlyozottabb, és biztosabb megoldás egyesben, mint Crawford, úgyhogy játékerőben szinte biztosan előrelépett az oaklandi gárda.

Ettől függetlenül tökéletesen nem sikerült a Warriors deadline-ja, mivel magasembert nem sikerült szerezniük - ha a palánk alatt akarnak erősíteni, akkor azt a szabadügynökpiacról kell majd megtenniük. Jordan Hillre rá tudtak volna menni ők is a Richard Jefferson cseréből származó 9 milliós TPE-jükkel, de akkor luxusadóba kerültek volna, ezt pedig valószínűleg el akarták kerülni.

Houston Rockets: Csendes volt a Rockets, de ez a ligát nézve nem volt meglepő, Ömer Asikot csak értékén alul tudták volna eladni (vagy még így sem), így viszont nyáron kell mindent megtenniük eltávolítása érdekében, ha nem akarják a 15 millióját fizetni. Aaron Brookst cserélték Jordan Hamiltonra, ami sok változást nem fog hozni. Brooks harmadik számú irányító volt, Hamilton viszont a lehetőségek számát növeli majd a wing posztokon - mivel általában shooterei vannak a Rocketsnek, ő pedig inkább atletizál, így több opciót ad Kevin McHale vezetőedző kezébe.

Indiana Pacers: A keleti első tovább erősödött - azt még nem merném leírni, hogy ők a "team to beat", ez minden esetben a regnáló bajnokot illeti, de nagyon közel vannak a Miami Heathez. Danny Granger távozott, Evan Turner és Lavoy Allen érkezett. Allen egy csendes, jól védekező magasember, aki biztosíték lehet a padon a Scola, Mahinmi, Bynum trió mögött - ez a pad egyébként egészen kiváló, és még akkor is nagyon szépen mutat, ha Bynum itt is becsődöl majd.

A fontosabb változás mezőnyben történt. Granger annyit volt sérült az utóbbi időben, hogy az, hogy Turner új érkező, és be kell építeni a csapatba, szinte nem is probléma - Grangernek ugyanígy meg kellett volna még keresni az igazi helyét, szerepét. Az ex-Sixer védekezése össze sem hasonlítható Grangerével, és bár utóbbi támadásban azért jóval nagyobb repertoárral bír, ebben a csapatban talán nagyobb szükség van egy olyan elöl-hátul is használható emberre, mint Turner - ráadásul kórlapja jóval jobban néz ki, mint a kiscsatáré. Az egykori 1/2-es mentálisan jobb állapotban nem is lehetne, hiszen az egyik ligautolsótól érkezik egy bajnokesélyeshez.

Lejáró szerződésű Turner és Allen is, így a nyári terveket, Lance Stephenson hosszabbítását nem zavarják, sőt. Turnerrel van egy olyan B terve is a Pacersnek, amely eddig nem volt - ha esetleg valaki túlfizetné Stephensont, és el kellene engedniük a korlátozott szabadügynök dobóhátvédet, még mindig fordulhatnak Turnerhez, így nem maradnak üres kézzel ebben az esetben sem.

Los Angeles Clippers: Nem jutottak dűlőre a New York Knicksszel a Darren Collison - Iman Shumpert cserében. Utóbbit valószínűleg ilyen alacsony áron nem tudták volna megszerezni máskor, ezért merülhetett fel, hogy az egyébként is telített wing posztokra megpróbálják még őt is elhozni a második számú irányítóért. Elcserélték azonban Antawn Jamisont és BJ Mullenst is, ami azt vetíti előre, hogy lesz még magasember igazolásuk, nem is egy. Amennyiben Ivan Johnson és/vagy Big Baby Davis érkezik a szabadügynökök közül, úgy azért elég sokat erősödhetnek a kispadon az eddigiekhez képest is.

Los Angeles Lakers: Kisebb meglepetésre csak Steve Blake-t cserélték el, ezzel csökkentették ugyan az általuk fizetendő luxusadót, nem kerültek azonban a luxusadó szintje alá. Az érkezők közül MarShon Brooks nagyon komoly lehetőséget kapott, hiszen Mike D'Antoninál védekezni nem kell, statisztikát tud gyártani, mert támadásban használható, úgyhogy most próbálhat meg visszakapszkodni a ligába.

Sem Jordan Hill, sem Pau Gasol esetében nem volt elég nekik a spórolás. Ez már csak azért érthetetlen, mert Hill szinte biztosan nem marad nyár után Mike D'Antoni vezetőedző miatt, máshol sokkal több lehetősége lenne játszani, míg Gasol Bird-jogait nem volt értelme megtartani. Ha érkezik egy sztár, akkor azért, mert le kell mondani róluk ahhoz, hogy capspace-ből igazolni tudjon a Lakers, ha pedig nem érkezik, akkor simán a sapka alatti helyből vissza tudták volna hozni akárhonnan, a Bird-jogoktól függetlenül. Már ha egy Kobe Bryantre építő, más sztárral nem rendelkező Lakersnek szüksége van egy idős Gasolra egy vélhetően újabb gyenge szezonban.

Memphis Grizzlies: Végül nem köttetett meg a Tayshaun Prince-t, Tony Allent, JJ Bareát és Chase Budingert felölelő tranzakció, így ők nem léptek semmit tegnap. Játékerő szempontjából ez mindenképpen jobb így, mert bár Allennek komoly konkurenciája akadt Courtney Lee személyében kettes poszton, a négy játékos közül messze ő a leghasználhatóbb. Fizetésügyileg már más a helyzet, hiszen Allennek még három évig szerződése van, míg Budinger kontraktusa maximum 2016-ig szól, a másik két delikvensé pedig 2015-ben lejár, de ezúttal nem a spórolásra szavaztak a Grizzliesnél, az is valami.

Miami Heat: Roger Mason Jr-t elküldték Sacramentóba, ezzel egy rosterhelyet felszabadítottak, ahova igazolhatnak. Nagyon nincs mit változtatni a kétszeres bajnoknál, a kivásárolt játékosok közül azonban felszedhetik Glen Davist vagy Caron Butlert.

Milwaukee Bucks: Olyan rettenetesen sok dolgot nem csinált a Bucks, pedig lehet, hogy kellett volna. Luke Ridnour és Gary Neal távoztak a Bobcatshez, míg Ramon Sessions és Jeff Adrien érkeztek, ezzel 3.25 millió dollárral nőtt a sapka alatti terület a nyáron. OJ Mayón és Caron Butleren azonban nem sikerült túladniuk, Ersan Ilyasován pedig meg sem próbáltak - állítólag a tulaj kedvence a török... Hibát nem csináltak az utóbbi egy napban, de sokkal több takarítanivaló lenne még itt annál, hogy olyan nagyon pozitívnak lehessen értékelni tevékenységüket.

Minnesota Timberwolves: Egyetlen üzletet sem sikerült nyélbeütniük, ami egyáltalán nem túl pozitív, tekintve állományukat, eddigi játékukat és jövőképüket. Valószínűleg nem most sikerült meggyőzniük Kevin Love-ot, hogy maradjon, mert még bármi lehetséges...

New Orleans Pelicans: Szintén semmit nem csináltak, ami azért meglepő, mert égető szükségük lenne magasemberekre. Sokáig ott voltak a Jordan Hill körül pletykákban, de ők sem voltak hajlandók semmit adni Hillért, azonkívül, hogy átvették volna szerződését.

New York Knicks: Ahhoz képest, hogy legalább 4 irányítóval is szóba hozták őket, talán a legnagyobb szenzációt az okozta, hogy nem cseréltek egyet sem. Esetükben ez felemás érzéseket kelt az emberben, mert azért bőven kellett volna változtatniuk, ez a mostani keretük egyszerűen képtelen ahhoz mérten teljesíteni, amit vártak tőlük. Másrészt viszont üdvözítő lehet a drukkerek számára, hogy nagy butaságot sem csinált a klub, Iman Shumpert elcserélésével erre is lett volna ugyanis lehetőség - mindegy, ki érkezett volna egyes posztra, mert a liga leggyengébb perimétervédekezésével rendelkeztek volna, ha Shumpert is elhagyja a Nagy Almát.

Oklahoma City Thunder: Ők is érdeklődtek Shumpertért, ráadásul a New York szempontjából talán jobb megoldással, egy első körös draftjoggal, de a dobóhátvéd sérülése elvette a kedvüket a további próbálkozástól. Maradtak, ahogy voltak, de nyugat egyik legjobbjától ez nem meglepő.

Orlando Magic: A floridaiak is kimaradtak a nagy tüzijátékból, de ez sem meglepő. Veterán játékosaik közül Arron Afflalónak sokkal nagyobb az értéke annál, minthogy elkótyavetyéljék, Glen Davis és Jameer Nelson pedig cserélhetetlen volt, hiszen még csak nem is lejárókról beszélünk. Davist azóta ki is vásárolták, ez a spórolás volt a legtöbb, amit ki lehetett hozni a dologból (Nelsont valószínűleg nyáron küldik el, mert jövőre akkor alig kell neki valamit fizetni, szükségük pedig ugyanúgy nincs rá, ahogy Davisre se volt).

Philadelphia 76ers: A Sixersnek két célja volt: megpróbálni értékké tenni veteránjait és elérni a minimum fizetési szintet. Előbbi nem sikerült, utóbbi igen. Spencer Hawes lejárókért és két második körösért ment Clevelandbe, Eric Maynort és két második köröst szereztek a semmiért, míg Evan Turner és Lavoy Allen Danny Grangert váltották Indianában, így elmondható, hogy második körös draftjogokon kívül semmit nem kaptak a két használható, nagy lejáró szerződéssel rendelkező emberükért, viszont legalább elérték a ligaminimumot.

A második körösöknek még később lehet értéke, de hogy pontosan mekkora, az a drafton kiderül. Thad Young megtartása egyértelmű plusz az oldalukon, őt semmi értelme nem lett volna kiszórni a semmiért egy olyan csapatnál, ahol még több évig nem nagyon kell aggódni a sapka alatt hely miatt, míg Turner és Hawes esetében legalább minimális dolgot kaptak azelőtt, hogy nyáron mindketten ingyen távoztak volna.

Phoenix Suns: Az arizonai együttes is kikosarazta a kapzsi Lakerst, ők is lemondtak Pau Gasolról, így ők sem változtattak. Nem probléma ez oldalukról, hiszen elég stabil, jó, élvezetes játékot mutatnak, rájátszáshelyen állnak - igaz, kipottyanhatnak még a legjobb 8-ból a Grizzlies feltámadása miatt -, így semmi értelme nem lett volna, hogy akár csak egy első köröst is kockáztassanak azért a Gasolért, aki vagy illik a játékukba, vagy nem, vagy marad a nyáron, vagy nem.

Portland TrailBlazers: Kimaradt a cserékből nyugat másik meglepetéscsapata, a Blazers is. Kicsit talán meglepő lehet ez, főleg a magasembereket sújtó sérüléshullám miatt, de nagy valószínűséggel ezeket az átmeneti gondokat a szabadügynökpiacról próbálják majd megoldani, még csak kósza cserepletykákban sem szerepelt a nevük.

Sacramento Kings: Aktív volt nagyon az új tulajdonossal és vezetőséggel felálló kaliforniai együttes, de csak két cserét hoztak össze. Az egyik ráadásul egy másik csapatot megsegítő tranzakció volt: pénzért átvették Roger Mason Jr-t, akit ki is raktak azóta a keretből.

A másikban feldarabolták az együttesbe nem igazán illő, idén pocsék formát mutató Marcus Thornton szerződését, két kisebb, ugyanolyan hosszú kontraktusra (Jason Terry, Reggie Evans). Evans egészen hasznos is lehet DeMarcus Cousins mellett, hiszen védekezik, pattanózik, labdát viszont támadásban nem igényel, úgyhogy ez az üzlet nagyon jónak tűnik, előrelépés a korábbi állapotokhoz képest. Még akkor is így van ez, ha Terry valószínűleg semmilyen szinten nem lesz motivált a Sacramentóban, ezt viszont legalább olcsóbban teszi, mint Thornton.

San Antonio Spurs: Nando De Colót cserélték be Austin Daye-re a nap leglényegtelenebb olyan cseréjében, amelyben mindkét csapat adott játékost. Ami meglepő, hogy magasembergondjaikat nem tudták, vagy nem is akarták megoldani Matt Bonner 4 és Boris Diaw 4.7 milliós lejárójával, ez pedig még akkor is hibának tűnik, ha tudjuk, hogy mindkét játékos kívülről fújja Gregg Popovich rendszerét, egy érkezőnél pedig bizonytalan, mennyi időbe telne azt megtanulni.

Toronto Raptors: Miután kiderült, hogy inkább a PO-ot és a keleti harmadik helyet célozzák meg, egyértelmű volt, hogy nagy mozgás nem várható tőlük, maradt DeMar DeRozan és Kyle Lowry is. Nando De Colo személyében kaptak egy hátvédet, aki esetleg Greivis Vasquez perceit átveheti, ha a venezuelai továbbra sem képes jó játékot nyújtani (ez eddig igen ritkán sikerült neki Kanadában), de ez csere a Raptors oldaláról nézve sem kavarta fel túlságosan az állóvizet.

Utah Jazz: Semmit nem csináltak, ami csak azért lehet meglepetés, mert 31 milliónyi lejárójuk volt (Richard Jefferson, Andris Biedrins, Marvin Williams, Brandon Rush), viszont ez idén nem volt olyan vonzó, mint bármikor korábban lett volna. Gordon Hayward esetleges elcseréléséről pletykáltak még, de valószínűleg semmilyen komoylabb ajánlatot nem kaptak a swingmanért, ezért döntöttek a megtartása mellett. Izgalmas nyara lesz a Jazznek, mert elég valószínű, hogy csak túlfizetéssel tudják megtartani Haywardot, vagy el kell majd engedniük, ha más nem, sing-and-trade keretein belül.

Washington Wizards: Csereirányítót kerestek és szereztek is Andre Miller személyében. Az biztos, hogy nagy lesz a bizonyítási vágy a veterán PG-ben, hiszen Denverből méltatlanul, de (legalább részben) saját hibája miatt kellett távoznia. A cserén biztosan nyertek, mivel a feladott ellenérték nagyjából a nullával volt egyenlő. Jan Vesely-ről, egykori hatodik választásukról már lemondtak a fővárosiak, nem is adták meg neki a negyedik éves csapatopciót, míg Eric Maynorrel befürödtek, nem nyújtott jó teljesítményt, és éppen a helyére kellett Miller.

Fizetésekben sem szálltak el, hiszen ha Millert kiteszik júniusban, akkor ugyanannyit kell csak fizetni neki, mint kellett volna Maynornek - egyébként 4.6 millió dollárért tartható, és a fizetési listát nézve van rá esély, hogy meg is tartják a veterán karmestert.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus