Az alapszakasz hajrája

Három nap van hátra az alapszakaszból, lássuk, hogy a még PO-ért vagy helyezésekért küzdő csapatok az egyes meccsek alakulásának fényében hogyan végezhetnek a tabellán.

A múlt csütörtöki állapotokat ezen a linken tudjátok elolvasni!

Kelet

Keleten a 3., 4., és 5. helyen továbbra is küzd egymással a Toronto Raptors, a Chicago Bulls és a Washington Wizards, csak utóbbiak helyzete lett egyre reménytelenebb.

3. Toronto Raptors 48-32
4. Chicago Bulls 48-32
5. Washington Wizards 46-34

Toronto: @BOS, CHA(b2b)
Chicago: @BKN, ATL
Washington: @IND, @CLE(b2b)

Annyi biztos, hogy a fővárosiak már nem lesznek harmadikak, mert a kanadaiakkal maximum azonos mérleggel végezhetnek, abból pedig divíziógyőztesként a Raptors jön ki jobban.

A Wizards csak akkor lehet még negyedik, ha mindkét hátralévő meccsét hozza, a Bulls pedig mindkét hátralévő meccsén kikap (ekkor a Washington 32-20-ra végezne a konferenciában, a Chicago pedig 31-21-re, ezzel előznék meg őket a végén) - minden más esetben a Wizards ötödik.

A Chicago helyzete is egyszerű, hiszen ezt az esetet leszámítva minden felállásban negyedikek lesznek, ha nem tudnak 1-gyel többször nyerni legalább, mint a Raptors. Ez azt is jelenti, hogy a Toronto sorsa továbbra is a saját kezében van: ha mindkét meccsükön nyernek, övék a harmadik hely.


A keleti 6-11. helyeken jóval egyszerűbb lett a képlet, miután két győzelemmel bebiztosította hatodik pozícióját a Milwaukee Bucks - a Bostonnal már hiába végeznek azonos mérleggel, utolsó meccsüktől függetlenül övék a tie-breaker 3-0-s vagy 2-1-s egymás elleni eredménnyel. Ahogy arra számítani lehetett, a Charlotte Hornets gyorsan elszállt, és matematikai esélyei maradtak már csak a Miami Heatnek is.

7. Boston Celtics 38-42
8. Brooklyn Nets 37-43
9. Indiana Pacers 37-43
10. Miami Heat 35-45

Boston: TOR, @MIL(b2b)
Brooklyn: CHI(b2b), ORL
Indiana: WAS, @MEM
Miami: ORL, @PHI

A Heat helyzete egyszerű: mindkét hátralévő meccset nyerni kell, miközben az Indianának és a Brooklynnak is buknia kell 2-2 még lejátszandó meccsét. Ekkor 37-45-tel végezne mindhárom együttes, ebből jönne ki a legjobban a Miami a minitabellán 5-3-mal (1-3 Pacers, 4-0 Nets) a 4-3-as Indiana (3-1 Heat, 1-2 Nets) és a 2-5-ös Brooklyn (2-1 Pacers, 0-4 Heat) ellen. Minden más eredménynél a Heat elszállt.

A Bostonnak egyetlen győzelem kell az utolsó két meccsen a hetedik helyhez, ugyanis a Nets (3-1) és a Pacers (3-1) ellen is jobbak az egymással elleni összevetésben. Ha nem nyernek, akkor az is elég, ha Brooklyn és az Indiana valahol kikap - a lényeg az nekik, hogy a hetedik helyhez annyi kell, hogy se a Nets, se a Pacers ne szerezzen két győzelemmel többet. Ha mindkét ellenfelük kétszer nyer, ők pedig kétszer kikapnak, akkor kiestek kilencedikként, de ha kétszer kikapnak és csak az egyik ellenfelük győz kétszer, akkor 8. kiemeltként ott lesznek a PO-ban.

A Brooklyn és az Indiana esetében át lehet emelni az előzőeket, tehát hetedik csak akkor lehet bármelyik együttes, ha a Boston kétszer kikap, ők pedig kétszer győznek - ha mindkét csapat megteszi ezt, akkor a Nets a hetedik, mert 2-1-re nyerte a Pacers elleni különpárharcot az alapszakaszban, az Indiana pedig ekkor nyolcadik. Pont ez a tie-breaker az, ami a Pacerst a jó forma ellenére is a szakadék szélére sodorja, a legjobb nyolchoz ugyanis vagy az előző forgatókönyvnek kell teljesülnie - Celtics két vereség, náluk pedig két győzelem -, vagy 1-gyel többször kell nyerniük, mint teszi azt a Nets.

A Brooklynnak elég, ha nem teljesül a legelső forgatókönyv - Heat két győzelem, Nets és Pacers 2-2 vereség -, és legalább ugyanannyiszor nyernek, mint az Indiana, ez a bostoni két vereséges, náluk két győzelmes scenariót leszámítva a nyolcadik helyet jelenti Deron Williamséknek. Ha tehát például az Orlandót megverik az utolsó körben, amire jó esély van, akkor a Pacersnek mindkét hátralévő meccsét meg kell nyernie az előzéshez, az rettenetesen nehéz lesz.

 

Nyugat

A nyugati nyolcadik helyen az állás ugyanaz, de a helyzet Russell Westbrook ma hajnali technikaija után erősen fokozódik, szezonbeli 16. ilyen figyelmeztetése ugyanis azt jelenti, hogy elvileg az irányító ma este nem játszik a Portland TrailBlazers ellen - már ha nem vonják vissza ezt, de nem nagyon látni, mitől törölné ezt a technikait a liga.

8. New Orleans Pelicans 43-37
9. Oklahoma City Thunder 43-37

New Orleans: @MIN(b2b), SAS
Oklahoma City: POR(b2b), @MIN

Ma mindkét csapat b2b játszik, de a Thundernek papíron is jóval nehezebb dolga volt még Arron Afflalo kiesése után is, Westbrook nélkül pedig az életben maradásért kell pályára lépniük - vele is így kellett volna, csak a feladat lesz sokkal nehezebb hiányában. Amennyiben a Pelicans nyer, a Thunder pedig kikap, akkor a versenyfutás eldőlt, az Oklahoma City ugyanis csak abban az esetben előzi meg a New Orleanst, ha 1-gyel több győzelmet szereznek ezen a két meccsen - ma tehát ők még biztos nem jutnak be.


A nyugati 2-6. hely között viszont még mindig óriási a tömörülés.

2. San Antonio Spurs 55-26
3. Los Angeles Clippers 54-26
4. Portland TrailBlazers 51-29*
5. Memphis Grizzlies 54-26
6. Houston Rockets 54-26

San Antonio: @NOP
Clippers: DEN, @PHX(b2b)
Portland: @OKC, @DAL
Memphis: @GSW, IND
Houston: @CHA(b2b), UTA

A Portland teljesen outsider lett, ők biztosan negyedikként és biztosan pályahátrányból kezdik már a rájátszást az ötödikkel szemben. Egyik csapatnak sincs teljesen saját kezében a sorsa. A Spurs egy esetleges Rockets-Memphis-San Antonio vagy egy négyes holtversenyből is jól jönne ki, de például egy Clippers-Memphis-San Antonio trióban már nem. Ha elkerülik, hogy csak a Memphisszel legyenek holtversenyben vagy hogy a Rockets-cel összekerüljenek bármilyen többes összevetésben, akkor övék a második hely (a Houstonnal 3-1-et játszottak, az összes többi egymás elleni eredmény a négy 26 vereséges csapatnál 2-2 lett az alapszakaszban).

A Memphisnek nagyon nehéz meccsei lesznek még a liga legjobb csapatával meg egy PO-ért küzdővel szemben, a Houstonnak valamivel könnyebb a dolga - bár a Utah Jazz még hazai pályán sem sétagalopp mostanában -, a Spursnek lehet nagyon nehéz és könnyebb dolga is attól függően, hogy a Pelicans szintén az életéért küzd majd szerda este vagy már bejutottak a PO-ba, míg a Clippers olyan formában van, hogy nekik ez a két mérkőzés két győzelemnek tűnik így első ránézésre. Ezekben a pozíciókban még mindig nem igazán lehet számolgatni, majd a mai mérkőzések után inkább, mert még mindig nagyon sok a variáció a négy együttes között.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus