Az utolsó tánc... de milyen lehet Kobe búcsúja?

Kobe Bryant utolsó(?) szezonjára készül, de vajon ez mennyire befolyásolja majd a Los Angeles Lakers nyári lépéseit?

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy Kobe Bryant utolsó szezonjára készül, egy nagy korszak zárulhat le tehát a Los Angeles Lakers történetében. Sem az érintett, sem a GM, Mitch Kupchak nem nyilatkozott egyértelműen azzal kapcsolatban, Bryant abbahagyja-e, de hatalmas dolgoknak kellene történnie, hogy a súlyos sérülésekkel most már elég hosszú ideje bajlódó játékos rávegye magát még egy idényre. Ennek megfelelően az is benne van a pakliban, hogy az aranysárga-lilák nagy butaságokra vetemednek a drafton és a szabadügynökpiacon is, egy utolsó esélyt adva Kobe-nak egy értékelhető szezonra, de nézzük, mik a lehetőségeik.


Üres roster, de több érdekes fiatal

Bryant mellett összesen egy része van a jelenlegi keretnek, amely semmilyen szinten nem illik egy új Lakers elképzeléseibe: Nick Young. A valószínűleg anno több elsős tantárgyból is felmentett dobóhátvéd szerintem nettó pénzkidobás egy olyan gárdának, aki valami komolyabb dolgot szeretne elérni annál, minthogy minden héten rajtuk röhögjenek egy-egy nyilatkozat vagy jelenet miatt. Nagyjából évi 5.5 milliós évi fizetése a következő három szezonra csak azért nem végzetes baklövés, mert a sapka emelkedésével egy ilyen elpazarolt szerződés még beleférhet. Ryan Kelly egy jó kinti dobó négyes, viszont minden másban akkora a lemaradása a ligához képest, hogy az is erősen kérdéses, van-e helye egyáltalán az NBA-ben hosszútávon - ő viszont legalább tényleg olcsó Younggal ellentétben. Van azonban mellettük 3(-4) fiatal, akikre érdemes lehet odafigyelni.

Jordan Clarkson mutatott tőlük a legtöbbet, hiszen az Év Újonc ötösében is szerepelt, de egyelőre óvatosan bánnék azzal, hogy kezdőként lehessen vele számolni. Egy elképzelés és célok nélküli csapatban produkált számokat. Ez se kevés (Andrew Wiggins és Nerlens Noel is ugyanilyen helyzetben volt), de egyelőre csak reménykedni lehet, hogy ezt a hatékonyságot kevesebb labdával, sokkal nagyobb tét mellett is le tudja tenni az asztalra.

Clarkson ugyan nagyobbat villantott, de Julius Randle az együttes legnagyobb reménysége, hiszen őt 1/7-tel vitte el a Lakers az előző drafton. Lábtörés miatt kihagyott egy évet, ez sosem túl jó kezdet egy pályafutásnak, ráadásul a lábával voltak már gondok a középiskolában és a draft környékén is. Egyelőre nem lehet tudni, mennyire krónikus ez a "lábgond" - a törést egy szerencsétlen szituációnál szedte össze -, de franchise játékosként talán előtte sem számoltak vele, nagyon hasznos kiegészítőként, potenciális 3. opcióként azonban igen.

Ott van az a Jabari Brown, aki  csak az idény végén csatlakozott az együtteshez, de nagyon jó véleménnyel voltak róla, padscorernek, 4-5. hátvédnek jó lehet idővel, ideje szinte biztosan lesz a fejlődésre. Aki viszont szerintem aranyat érhet még a későbbiekben, az a védekezéséről és pattanózásáról híres Tarik Black, akinek nagy szerepe lehet a Lakersben a jövőben - kissé érthetetlen volt, hogy pont őt dobta ki a Houston Rockets. Black a draft és a szabadügynökpiac alakulásától függően nagyon fontos szerepet játszhat akár a vártnál sokkal korábban is a csapatnál.


Draft

Alapvetően kétesélyes szerintem a dolog: vagy Karl-Anthony Towns vagy Jahlil Okafor kerül a Lakershez, amelyiket a Minnesota Timberwolves nem fogja kiválasztani. Towns ide is borzasztóan jól illene, mivel a palánk alatti izmozásban is erős Randle mellett jó fit támadásban, védekezésben pedig megadhatná azt az alapot, ami mellett egyrészt Randle, másrészt a periméter játékosok is sokkal hasznosabbak tudnak lenni hátul. Ő az az igazi rim protector, aki a betörő játékosok rémálma, és a jelenlegi (jó) NBA csapatokba szinte közelező centerek prototípusa. Towns egyértelműen jackpot lenne a csapatnak a szabadügynökpiac és Kevin Love miatt is, aki mellé szintén tökéletesen illene, de erről egy kicsit később.

Okaforral már lehetnének problémák, méghozzá a védekezés miatt. Randle a gyűrűtől távolabb sem rossz, így támadásban a festékben hatékony Okaforral jó párost alkothatnának, hátul viszont egyetlen igazi blokkolója, gyűrűt hatékonyan védő magasembere sem lenne az együttesnek, Okafor az atletikus képességei, Randle pedig a méretei miatt nem tudná ezt a szerepet betölteni. Emellett Okafor arra sem igazán képes, hogy a tavalyi Noah vagy Marc Gasol mintájára hátulról irányítsa az egész védelmet, ennek eddig semmi jelét nem mutatta - a remény hal meg utoljára, de reális alapokra helyezve a dolgot Okafor nem lesz jó védő az NBA-ben sosem.

Ami miatt mégis őt választják, az szerintem egyrészt a "tradíciók", ilyen képzett magasembert sosem szoktak otthagyni kisemberek kedvéért. Emmanuel Mudiay-nak (dobás) és D'Angelo Russellnek (atletikusság) is megvannak a hiányosságai, nem kevésbé rizikós választások lennének, mint Okafor. Másrészt Randle nem (valószínű, hogy) franchise játékos, míg Okafor az lehet, így ha ez a páros nem válna be, de Okafor kifutná magát támadásban, még mindig lehetne mellé keresni egy jól védekező magasembert. Egy ilyet jóval könnyebb találni, mint egy 20-25 pont környékére várt, ténylegesen képzett, nemcsak a támadópattanókból és abból visszatett ziccerekből, illetve az alley-oopokból élő centert.


Szabadügynökpiac

Ez az a pont, ami náluk talán még a draftnál is érdekesebb lesz. Nagyjából 37 millió dollárjuk foglalt, ha Jordan Hill 9 millió dolláros csapatopcióját nem hívják le, és jelen helyzetben ennek semmi értelme nem lenne. Ezzel és a második draftjog várható fizetésével (5 millió dollár az első évben) körülbelül 25 millió dollárnyi költőpénzük lesz a 67.1 millió dolláros sapka alatt. Kevin Love-ot nagyon sokat mondogatják velük kapcsolatban, aki nagyjából évi 20 milliónál kezdődne. Lenne is értelme a leigazolásának Towns kiválasztása esetén, Okaforral azonban botrányosan gyenge párost alkotnának. Bármennyire is jók lennének támadásban, még mindig csak egy labdával játsszák ezt a játékot (Love esetében a háttérbe szorulással már a Cavsnél is voltak gondok), cserébe a festékben csak az nem szerezne ellenük pontot, aki nem akar - az idei Clevelandből szerintem sokan tanultak, így Kupchakék csak Towns kiválasztása esetén mozdulnak rá, különben nem.

Love mellett természetesen szinte az összes létező magasembert felsorolták már náluk, de nem látni, miért választanának egy újjáépülésben pont felúton (vagy éppen az út elején) járó, erről a pontról egy évig még elmozdulni biztosan nem tudó csapatot. DeAndre Jordan ezért nem fogja otthagyni a Clipperst, ahol éppen már csak a kispad hiányzik egy komolyabb eredményhez. Marc Gasol egy talán még ennél is jobb helyzetben van a Grizzliesnél, LaMarcus Aldridge pedig elvileg mehet a Spurshöz is. Főleg Gasol és Aldridge nincs már pályafutása azon szakaszában, ahol 1-2 évet kidobhat a kukába csapatújjáépítés címén, szerintem náluk szóba nem kerülhet még idén a Lakers, Jordannél talán egy halovány esélyt látok - más kérdés, hogy ő Towns mellé teljesen fölösleges, Okafor helyét meg támadásban csökkentené látványosan.

Alapvetően nincs egyszerű helyzetben a Lakers, mert kompetitív csapatot nem nagyon látni, hogyan fognak tudni összerakni ezen a nyáron, ahhoz Kobe szerződése túl nagy albatrosz. Clarksonnal kezdő egyesként egyelőre szerintem nem lehet nekifutni egy PO-ért folytatott küzdelemnek nyugaton, egy (vagy kettő) elit vagy aközeli  3&D swingman mindenképpen nagyon kellene Kobe mellé, és visszavonulása után a helyére is, de Towns/Okafor és Randle párosa Blackkel kiegészülve sem éppen az a magasemberrotáció, amivel jelenleg akár csak a nyugati 8. helyről is lehetne álmodozni (2-3 év múlva pofás lehet ez, de jelenleg, szinte teljesen nulla profi tapasztalattal még nem az).

Valószínűleg nem is lesz szép búcsúja Bryantnek pont emiatt. Az irányító felhozatal nagyon gyenge idén, a velük kapcsolatban sokszor felmerülő Rajon Rondo szerintem borzasztó fit lenne ide rövidtávon Bryant mellé (két igazi ballhog) és hosszútávon is (mindenhonnan, még büntetőből is gyengén dobó, atletikusságából ACL szakadása miatt sokat vesztő, nem egyszerű személyiségű játékossal szerintem nem sokra lehet menni már manapság). Egyedül Goran Dragic tűnik jó fitnek, de a Miami Heat miatt egészen biztos, hogy csak maximum szerződésért, azaz első évben 20.1 millió dollárért lehet megszerezni. A capspace nagyrésze elmenne rá úgy, hogy óriási lyukak maradnának még így is.

A legfontosabb szerintem az atletikus, jól védekező és jó kinti dobó swingman(ek) megszerzése lenne. Kobe szempontjából lehet, hogy nem ez lenne a gyors siker titka, de ha Clarkson nem is futja be a neki remélt pályát és hozni kell a helyére valakit, kettes és hármas poszton két kiváló védővel, illetve jó kinti dobókkal lehet "aratni" és hatékony játékot játszani Towns és Okafor mellett is. A mai játék egyik, ha nem a legfontosabb eleme egy Jimmy Butler, egy Kawhi Leonard. Erre a két említett úriemberre pont nincs sok esélye a Lakersnek (mindketten korlátozott szabadügynökök, mindkettejüket tartani fogja jelenlegi csapata), de DeMarre Carroll, Khris Middleton, Wes Matthews, Danny Green vagy éppen Arron Afflalo megfelel ezeknek a kitételeknek - főleg előbbi kettő. Ha a Lakers kicsit is a jövővel törődik, akkor legalább egy ilyen játékosra erősen rá fog menni a nagy nevek helyett/előtt.

Javíthatja az összképet, ha Nick Youngtól valahogy szabadulni tudnak az 1/27, a 2/34 vagy más assettek segítségével, de eléggé kérdéses, hogy bárki is átvenné az úriembert még hároméves szerződéssel, ilyen hosszú kontraktussal talán még a Philadelphia Sixers is lemondana egy újabb első körös pick megszerzéséről. Az ő 5.2 millió dolláros szerződésétől megszabadulva lehetne a Lakersnek esélye egy nagyobb, 20 milliós sztárra, illetve egy kiegészítőre is a felsoroltak közül. Évi 10 millió dollárért már elérhető a fenti ötös valamelyike (Afflalónál ez túlfizetés lenne, Greennél és Matthewsnál rizikó), de a két legérdekesebb játékosért, Carrollért és Middletonért elképzelhető, hogy még ez is kevés lenne.


Összességében nézve nem lesz egyszerű Kupchak helyzete. Kobe-t kielégíteni és egy versenyképes csapatot összerakni szerintem lehetetlenség, nagyon sok a lyuk a keretben - a cserepadról egy szót sem szóltunk, mivel a kezdőötöst sem lehet szerintem teljes egészsében összerakni a jelenlegi lehetőségekkel, nemhogy a mögöttük lévőket. Towns vagy Okafor is nagy előrelépés lesz, mert a jövő Lakersét mindkét játékos köré fel lehet húzni. Clarksonban és Randle-ben reménykedni kell, a lehető leginkább fejleszteni őket, de a szabadügynököknél nagyon óvatosan kell nekifutni a dolgoknak.

Egy Dragicnál vagy Love-nál szerintem sokkal fontosabb lenne a védekezés és a kinti dobások, de Kupchak többféleképpen is gondolkodhat, hiszen Bryant szerződése 2016-ban lejár, pont amikor több kategóriát emelkedik a sapka (a hírek szerint 88 millió dollár környékére), tehát ott is rendezhet nagy bevásárlást, azt is előkészítheti most.

Készülhet a Lakers például Kevin Durantre, és ezt is megteheti többféleképpen. Ebben az esetben Towns draftolása után Love leigazolása nem biztos, hogy hiba, még ha jövő nyáron Durant mellett találni is kell jól védekező és kinti dobó hátvédeket, akiknek a krémjéből többen idén fognak elkelni. Pont emiatt akár Patrick Beverley és mondjuk Middleton is lehetnek első számú célpontok a Lakersnél - Middleton kiscsatárként használható idén, majd jövőre Durant mellett dobóhátvédként. Durant belebegtetése lehet az, amivel mondjuk egy DeAndre Jordant is meg lehet győzni adott esetben, Aldridge és Gasol viszont szerintem így sem reális célpontok, egy feltételes Durantre, egy év kukába dobásával szerintem nem fognak aláírni.

Borzasztóan sok lehetőség van tehát azzal kapcsolatban, mit csinál majd a Lakers, és a szabadügynökpiac meghatározó szereplői lesznek, ez már most biztos. Az idei nyarukat viszont szerintem reálisan csak jövőre lehet majd megítélni, amikor kiderül, hogy a mostani erősítések és draftok mellé kit tudnak leigazolni Bryant szerződésének lejártával. Az aranysárga-lilák új korszakának felépítése ugyanis azzal lehet teljes, idén még biztosan nem lesz az.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus