Danny Ferry, a buldózer

A csapatok nyarát bemutató sorozatunk mai részeiben olyan együttesek kerülnek terítékre, amelyeknél adódik a kérdés: mégis mit szeretnének? Nem egy ilyen gárda van, amelyiknél felmerül ez a dolog az idei nyáron elkövetett igazolások, cserék kapcsán, de lássuk először, mi történt az Atlanta Hawksnál.

A Hawks edzőt cserélt a nyáron, Larry Drew helyét a San Antonio Spurs egyik segédedzője, Mike Budenholzer vette át. Hoztak egy nagyon fontos döntést - nem Josh Smith-szel akarták folytatni, ezért szabadügynökként hagyták lelépni Detroitba, a helyére Paul Millsapet igazolták. Egy másik komoly kérdést is tisztáztak - bíznak Jeff Teague-ben, és abban, hogy tovább tud fejlődni az irányító, így vele viszont megegyeztek, a korlátozott szabadügynök a Hawksnál folytatja.

Borzasztóan sok lejárójuk volt, így távozott Devin Harris, Anthony Morrow, Ivan Johnson, Dahntay Jones, Zaza Pachulia, Jannero Pargo, Johan Petro, Deshawn Stevenson és Anthony Tolliver is. Helyükre a magas posztokra Elton Brand és Pero Antics érkezett szabadügynökként, Gustavo Ayont a szabadlistáról hívták le, mikor a mexikóit kirakta keretéből a Bucks, kiscsatárnak pedig DeMarre Carrollt vitték el.

A drafton behúzták Dennis Schrödert Teague mögé, a másik első körös draftoltjuk, a brazil Lucas Noguiera viszont idén még nem az NBA-ben játszik majd. Még a draft estéjén megszerezték Jared Cunninghamet a Dallas Maverickstől, így teljes a nyári játékosmozgásukat leíró lista.

Irányítóban viszonylag erősnek tűnik a csapat, hiszen Teague kiegyensúlyozott játékos, aki karrierje során folyamatosan tudott javítani statisztikáin. A játék szervezéséről van még mit tanulnia, és vezérszerepre egyelőre a legkevésbé sem alkalmas, de ő biztos pontnak tekinthető a Hawksnál. A német Schröder kifejezetten tehetségesnek tűnik az előszezon alapján, az újhullámos egyesek mintapéldája, és bár nyilván lesznek újonchibái, ezen a poszton nem csak a jelenben áll jól a Hawks, de komoly fejlődési is lehetőségekkel rendelkeznek. Mögöttük a Shelvin Mack - Royal Ivey kettősből az egyik kap majd szerepet, de nem oszt, nem szoroz, hogy melyik.

Ahol iszonyatosan nagy problémáik lesznek majd idén, az a két wing poszt, a kettes és a hármas. Lou Williams továbbra is térdszalagszakadásából próbál felépülni, egyelőre tart még a rehabja, úgyhogy vele szezon elején még nem számolhatnak. Kyle Korver egészen kitűnő éven van túl, meg is kapta az elég vaskos új szerződését, de tőle a tripláknál sokkal többet várni fölösleges. És ezzel a két játékossal le is zárult a legit kezdők száma, de kis túlzással a cseréké is.

Rajtuk kívül ugyanis egyelőre szerződése csak Carrollnak, John Jenkinsnek és Cunninghamnek van azok közül, akik bátorsággal bevethetőek ezen a két poszton - adott esetben Teague-t lehet játszatni Schröder mellett is kettesben, de az még egy small-ballhoz képest is alacsony felállás lenne. Carroll viszonylag jó védő, de az elittől nagyon messze van, támadásban leginkább semmire nem használható, egy energiabombánál nem jobb, nem véletlen, hogy soha sehol nem sikerült hosszabb időre még a cserék közé sem beverekednie magát, mindenhol kapott több-kevesebb lehetőséget, de játéklehetősége abszolút hullámzott hiányosságai miatt.

Cunningham egyelőre semmit nem bizonyított Dallasban, csak annyit, hogy nagyon sokat kell még érnie az NBA-hez. Az aktív rotációnak egy PO-ra vágyó csapatban egyelőre biztosan nem lehetne tagja, itt viszont jó eséllyel az lesz. Jenkins hármuk közül a legbiztosabb pont, ő egy kinti nehéztüzér, Korver gyengébb változata, de azt legalább tudja, triplákat dobni bármikor be lehet küldeni már most is.

A palánk alatt ennél jóval üdítőbb a helyzet. A kezdőben minden bizonnyal Millsap kap majd helyet a maradó Al Horford mellett, ez pedig egy kifejezetten jó párosnak tűnik keleten. Mindketten alulértékelt védők, elég sok helyről képesek hatékonyak lenni támadásban, úgyhogy elvileg sem hátul nem jelentenek borzasztó nagy lyukat, sem elöl nem zavarják egymás területét. Millsap annyival biztosan jobb lesz, mint Smith, hogy sokkal okosabb, a saját erősségeire építő kosaras, aki ezáltal kiegyensúlyozottabb is, ha már a tehetsége nem mérhető a távozó csatáréhoz.

Az fejvakarásra adhat okot, hogy Pero Anticsban mit láttak így 31 évesen - ő fejlődni biztosan nem fog már, ellenben egy elég sok labdát elhasználó, leginkább kintről dobáló magasember. A külső dobásai hasznosak lehetnének, de hatékonysága nem jó, túl sok rádobása pedig szinte biztosan nem lesz, így nagyon könnyen benne van, hogy Mirza Teletovic sorsára jut - annyi kiegészítéssel, hogy Antics legalább a játék többi elemében is hozzá tud tenni valamit, jó pattanózó és a pályán is jól lát, míg Teletovic csak scorer, semmi máshoz nem ért.

Elton Brand ennél jóval biztosabb befektetés, az ő leigazolása kifejezetten komoly erősítés, bár meg is kellett fizetni az árát (4 millió dollár). Ayonról aztán megint csak lehet polemizálni. Itt akár negyedik magas is lehet, hiszen Anticsot megelőzheti a rotációban, akkor pedig lesz ideje bizonyítani. A FIBA Americas tornán győzelemre vezette Mexikót a nyáron, ő lett a torna MVP-je is, úgyhogy valószínűleg az önbizalma rendben van.

Összességében nézve azonban ott motoszkál bennem a megválaszolatlan: mit szeretne Danny Ferry ezzel a kerettel?

Az egyik legjobb GM-nek tartom a ligában, amikor arról van szó, hogyan kell kitakarítani egy franchise-t fizetésileg, és hogyan kell helyzetbe hozni a szabadügynök piac előtt - gondoljunk csak a másfél évvel ezelőtt keretre, ami tömve volt Joe Johnsonék vaskos szerződéseivel, ebből etalon módon menekítette ki a gárdát. A liga talán leggyenggébb általános menedzserének tartom viszont abban, hogyan kell a pénzt elkölteni. A LeBron James körüli Cleveland Cavaliers sem volt éppen egy világverő alakulat, ez a csapat pedig azok után, hogy egy év alatt megszabadult Horfordot leszámítva az összes nagy fizetésétől, most megint úgy költötte el a pénzt, hogy annak semmi értelme nincs.

Rossz lesz ez a Hawks? Nem feltétlenül gondolnám - és pont ez is a gond, mármint hogy nem lesznek elég rosszak -, a palánk alatti részlegük nem gyenge, irányítóban kifejezetten jól állnak, viszont kettes és hármas poszton borzalmasak, főleg ha a keleti ellenfelekkel hasonlítjuk össze őket.

Mi lehet ebből? Keleti első kör, nagyon maximum. Rutinból behozhatják magukat valahol a 6-8. hely között - majdnemhogy erre vannak kódolva évek óta -, de simán lecsúszhatnak akár a 10-11. hely környékére is. Szinte semmilyen potenciál nincs bennük - sem arra, hogy idén megszorongassanak komoly csapatokat, sem arra, hogy a jövőben fejlődni tudjon a jelenlegi keret. Minden idők egyik legjobban várt draftja előtt így marad újra a középszer.

Az idei pénzköltés miatt jövőre sem lesz túl sok helyük a sapka alatt arra, hogy igazoljanak, és nincsenek tele plusz draftjogokkal sem. Ha valahogy nem építenék soha csapatot, akkor az ez a módszer - illetve az, amit mai másik, későbbiekben vizsgálandó csapatunk, a Bucks csinál. Ez a franchise sem a jelenben, sem a jövőben nem lesz képes nemhogy nagyobb, de még közepes eredmények elérésére sem. Ami azt nézve, hogy a nyarat úgy kezdték, hogy két maximum szerződésre van helyük, borzasztóan nagy csalódás.

Hogy a nagy sztárok nem igazolnak Atlantába, az talán kevéssé meglepő, de ennél jóval okosabban is szét lehetett volna osztani a pénzt - vagy éppen nem költeni egy ilyen draft előtt, mert minek -, és legalább a jövőre ráfeküdni, ha a jelenre nem is sikerült. Azt gondolom, Ferry újra megbukott csapatépítésből, mert egyszerűen nincs olyan forgatókönyv, amiből ez a Hawks jól jöhet ki, és mondjuk a lottóötösnél nagyobb sansz van rá. Egyszer még lehet hibázni (Cavs), két alkalom viszont már sorminta, főleg ha ugyanazokat a hibákat követi el valaki.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus