Egy újabb 1/1-es, de hogyan tovább?

Zsinórban három draft 1/1-eseit birtokolhatja a Minnesota Timberwolves, de vajon merre és milyen ütemben érdemes elkezdeniük építkezni?

A Minnesota tavaly nyáron végre húzott egy olyat - hosszú idő után először -, amely egyértelműen pozitívumként fogható fel: a nyáron szabadügynökké váló Kevin Love-ért megszerezték Andrew Wigginst, azt utóbbi évek (évtized?) legjobban várt 1/1-esét. Wiggins beváltotta a hozzá fűzött reményeket, teljesen egyértelműen franchise alapkő lett, aki köré mind támadásban, mind védekezésben lehet építkezni... de vajon mi adott mellette?
 

Túlfizetett, cserélhetetlen játékosok

Ez konkrétan Ricky Rubióra és Nikola Pekovicra igaz szerintem, de azért elég más a két eset. Pekovic már teljesen egyértelműen cserélendő lenne, főleg hogy nagy valószínűséggel még egy magasember érkezik a drafton a Wolveshoz. 3 éves, 35.8 millió dolláros szerződése és nem létező/üveg bokái miatt viszont szinte teljesen elképzelhetetlen, hogy bárki is átvenné komolyabb ellenérték nélkül - egy vagy több első köröst fel kellene áldoznia a Minnesotának ahhoz, hogy megszabaduljanak tőle. Védekezni alapból sem tud, támadásban pedig hiába képzett, összességében véve inkább káros, mint hasznos, évi 12 milliót fölöslegesen foglal a sapkából.

Rubióról már az NBA-be érkezése előtt is lehetett tudni, hogy nem lesz egyszerű eset - hogy a tanácsadói miatt vagy ő maga ennyire keményfejű, az a végeredmény szempontjából mindegy -, ezt pedig azóta is bizonyítja. Tavaly nyáron úgy kért cserét, mielőtt megegyezett volna a Timberwolves-zal új, 4 éves, 55 millió dolláros szerződéséről, hogy a liga legrosszabb hátvédje a ziccereket tekintve, középtávoli és külső dobása gyakorlatilag nincs, viszont volt már egy ACL-szakadása - erre pedig még rájött egy nagyon súlyos bokasérülés is idén. Az olyan irányítók, akik képtelenek dobni, egyre inkább kopnak ki a ligából, de mivel ez az a játékelem, amit bármikor meg lehet tanulni, illetve még mindig csak 24 éves, esélyt lehet neki adni - mást úgysem tehet a Minnesota.


Tehetséges, de szerintem nagyobb célok érdekében beáldozható fiatalok

Az egyik legfontosabb láncszem a szenegáli center, Gorgui Dieng, ő valószínűleg a legkevésbé mozdítható a jelenlegi keretből Wiggins mellett. Dieng támadásban sem elveszett, ezt többször megmutatta már az NBA-ben, de a világbajnokságon is, viszont a liga legjobb védekező centerei közé emelkedhet egy napon, a jelenlegi NBA pedig leginkább afelé tendál, hogy egy ilyen középjátékos kell egy jó, sikeres csapathoz. A draft erősen befolyásolhatja a jövőjét, de alapvetően van helye a keretben hosszútávon is.

Ugyanez az utolsó félmondat igaz lehet Shabazz Muhammadra és Zach LaVine-re is. Kettejük közül Muhammad a semmiből támadt fel erre az idényre, ilyen biztató játékot még a UCLA-n sem mutatott, mint sérüléséig ebben az idényben. A jövőben az első számú padscorere, a saját Jamal Crawfordja lehet a Minnesotának, erre a szerepre alkalmas - szerintem túlságosan egysíkú pontszerző ahhoz, hogy végig Wiggins mellett játsszon, hasznosabban lehet 25-30 perces csereként alkalmazni. LaVine nagyon hosszútávú projekt, de meglepően produktív volt első szezonjában. Szerintem nincs elég kosárIQ-ja ahhoz, hogy irányító lehessen, de egy combo-guard a padról igen, neki viszont még évek (legalább 2) kellenek, mire stabilizálni tudja teljesítményét. Egyik játékost sem akarja szerintem elcserélni a TWolves, viszont egyikük sem lesz akadálya egy nagyobb cserének, ha adódik a lehetőség.

A Wigginsszel együtt érkező Anthony Bennett és az év közben az Atlanta Hawkstól szerzett Adriean Payne azok, akiknek bizonyítaniuk kell még, hogy egyáltalán lehet velük számolni akár csak rotációemberként is. Bennett egészen jó középtávoli tempót fejlesztett ki, de attól a lepattanózó, a testi erejét a palánk alatt is kihasználó "dúvadtól" nagyon messze van, akit reméltek bele draftolásakor. Amennyit jelenleg mutat, annyiért borzasztóan sok a fizetése, és lesz még a megemelkedett sapka tudatában is. Payne alapjáraton az a prototípus erőcsatár lenne, aki mindenkinél elférne és akit egyre több együttes keres: jó felépítésű, jó pattanózó, ráadásul az egyetemen 40% fölött dobta a triplákat, tehát abszolút alkalmas stretch négyesnek. Eddig azonban nem nagyon tudott érvényesülni a ligában - őt viszont legalább 2-3 millióért lehet még próbálgatni jó ideig.


Cserélhető veteránok

Két ilyen embere is van a Timberwolvesnak, Chase Budinger és Kevin Martin. Budinger csak mint szerződés lehet érdekes bárki számára is, teljesítménye nemhogy az 5 millió dollárt nem éri meg, de még a veterán minimumon is el kellene gondolkodni esetében. Amennyiben fut egy jó első 1-2 hónapot, segíthet csapatának a cserében, ha nem, akkor spórolni kívánó együtteseknél jöhet szóba, akik egy használhatóbb, de hosszabb kontraktussal rendelkező embert adhatnak cserébe. Martin pont az ellentettje, ő még mindig 18-20 pontos ember 40%-os triplával és átlagos, vagy annál kicsit jobb hatékonysággal. Neki viszont még 2016/17-re is van egy 7.4 milliós játékosopciója. A sapka emelkedése miatt egyáltalán nem biztos, hogy le is hívja ezt, de ilyen szempontból rizikót kell vállalnia annak, aki át akarja venni.


Kevin Garnett vagy marad mentornak, vagy nem, de összességében sokat nem oszt, nem szoroz már a pályán. Hosszútávon tehát Wiggins mellett leginkább Dieng helye biztos, illetve két cserejátékosé - a mostani "kezdők" közül Rubióval nem tudni, lehet-e, Martinnal valószínűleg nem, Pekovic-csal pedig biztosan nem lehet számolni mondjuk 2-3 év múlva, mint hasznos játékosok. Hátvédposzton lenne hol erősíteni, de a draftot ez minden bizonnyal nem fogja befolyásolni.


Draft

Az 1/1-re a két lehetséges jelölt Karl-Anthony Towns és Jahlil Okafor, két magasember. Kettejük közül hosszútávon Townsban látják a több lehetőséget, mert atletikusabb, védőoldalon sokkal jobb játékos, támadásban pedig ugyan nyers, de bőven van benne lehetőség - nem egy Hasheem Thabeetet vagy Reggie Evanst kell elképzelni, Towns nagyon is használható elöl is. Nem annyira, mint Okafor, aki olyan képzett mozdulatokkal érkezik az egyetemről, amiket régóta nem láthattunk ilyen fiatal játékostól, viszont az atletikussága és a hátul mutatott intenzitása sincs Towns közelében, vélhetően nem lesz jó védő belőle soha - bár ezt kijelenteni nyilván nem lehet, nagy változásoknak kellene beállni Okafornál ehhez.

A két ember közül egy teljesen újjáépülő csapatban szerintem Townsnak sokkal több értelme van, hiszen van idejük csiszolni a támadójátékát, miközben egy jól védekező magas mindig kincs. Towns Dieng helyén és Dieng mellett is sokkal jobb opció szerintem a Minnesotának, pont a védekezés miatt - ez a páros halálos lehetne hátul a festékben, miközben Towns a gyűrűtől valamivel távolabb is használható elöl, támadásban is jobban elférnének egymás mellett. Okafornak Dieng mellett nem lenne elég helye, ő egyértelműen a régi iskola post-up játékát erőlteti, amihez a palánk alatt kell hely - Dieng mellett azért olyan rettenesen nagy nincs -, míg ha Dieng helyén képzeli el Okafort Flip Saunders, akkor egy alapvető gondot még meg kell oldania: egy olyan erőcsatárt kell szereznie, aki Okafor "helyett" is védekezik, és irányítja az egész csapatot a festékből, miközben támadásban nem ártana, ha távolról is veszélyes lenne. Nem egyszerű a feladat.

A második kör elején is van két választási lehetősége a csapatnak, a saját (31.) és a Sacramento Kings (36.) pickje. Mivel az 1/1-en szinte biztosan magasembert húznak, így itt hátvédek kiválasztása várható, leginkább egy jó kinti dobó/védő irányítóé, aki a labdadomináns LaVine - Muhammad páros mellé jól illene.


A csapatnak mindenképpen a draft lesz a legnagyobb dolog a nyáron, hiszen 60 millió dollár környékén állnak a fizetésekkel a 67 millió dolláros sapkánál - ebben nincs benne az 1/1-es szerződése, de őt le tudják igazolni akkor is, ha sapka fölé mennek. 7 millió dollárból a Timberwolves impact játékost szerintem egyelőre nem tud igazolni, nincs jó csapatuk, nem is lesz még legalább 1-2 évig, Minnesota pedig nem az a szabadügynök csalogató hely. A jó hír az, hogy fölösleges is lenne a jelenlegi mag mellé hozni bárkit, ha csak nem tudnak ennyi pénzből egy nagyon jó 3&D swingmant igazolni Wiggins mellé (Matthews, Carroll, Middleton, Afflalo kategóriát), egy ilyen játékos ugyanis egyértelműen kellene most is, kelleni fog később is a kanadai mellé.

Most még csak a Towns/Okafor és Wiggins vezette támadójáték csiszolása és a védekezés összerakása a legfontosabb feladatok, még nagyon az út elején jár a csapat. Emellett persze meg kell próbálni értékre váltani Martint, megnézni, Rubió hajlandó-e egy fikarcnyit is fejlődni vagy megragad a jelenlegi szintjén, illetve eldönteni, Muhammad és LaVine hosszútávon milyen szerepre alkalmasak. A rájátszás nagyon messze lesz még a Timberwolvesnak, de a liga legnagyobb tehetségei közül kettő is itt bontakozhat ki, ez már jóval több, mint az előző évek folyamatos kudarcba fulladt próbálkozásai. Ha Saunders elcseréli az 1/1-et, akkor viszont jogosan tehető fel a kérdés: hova költözzön a franchise?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus