Elfelejtett dobómozdulat? A Markelle Fultz-rejtély

Vendégszerzőnk, Sterczer Péter az NBA elmúlt három évének egyik legfurcsább esetét járja körbe: hogyan eshetett szét egy 1/1-es dobása?

Az NBA elmúlt éveinek egyik nagyobb, ha nem a legnagyobb rejtélye a 2017-es draftelső, Markelle Fultz dobásának szétesése. Mivel számos cikk, podcast foglalkozott már (és továbbra is keresi a választ) Magyaországon (is) a témával kapcsolatban, ezért úgy gondolom érdekes lehet, ha megosztom a jelenség kialakulásának hátterét és főbb állomásait.

Írásomhoz Yaron Weitzman: Tanking To The Top című könyvét hívtam segítségül, amit őszintén ajánlok minden NBA rajongónak, aki egyrészt szerette Sam Hinkie munkáját, másrészt érdekli az a megbotránkozó rebuild és a háttérben zajló folyamatok, ami a Phillyt jellemzi 2013-tól napjainkig - vagy csupán szeretne betekintést nyerni egy NBA franchise működésének mindennapjaiba. Vágjunk is bele.
 
Fultz sohasem akart Philadelphiában játszani

Markelle autóban ülve tudta meg édesanyjával (Ebony) és gyermekkori barátjával (Kenneth Tapin) - ők még később fontos szerepet játszanak a történetben -, hogy a Sixers üzletet kötött a Celtics-szel, aminek keretein belül megszerezte a 2017-es draft első választásának jogát. Fultz ettől kiborult, mivel két városba nem akart kerülni: New Yorkba és Philadelphiába. Érzésének okai kettősek voltak, de aggályának gócpontja azonos volt: mindegyik lelki eredetű aggodalomból fakadt. Egyrészt nem akart nagy piacú városban játszani, másrészt túl közel volt az otthonához, Marylandhez, és így az anyukájához is, ami sok játékosnál pozitív tényező lenne, de...
 
Fultz kapcsolata az édesanyjával

Aki egy kicsit már jártas a témában tudja, hogy Fultz édesanyja finoman fogalmazva sem egy átlagos anyuka. Állítólag napi szintű viták zajlottak kettejük között, mert Ebony még mindig úgy kezelte fiát, mint egy kisgyereket, azok után is, hogy  Fultzból a szerződése miatt milliomos lett. Veszekedtek, hogy takarítsa ki a szobáját. Ebony naponta tucatszor felhívta, hogy hol van és mit csinál. 2017 szeptemberében Fultz New Jerseybe költözött barátjával, Kenneth-tel,  amire Ebony azzal „reagált”, hogy ő is a közelben nézett ki magának egy apartmant. Leteremtette fiát, amikor nőket hozott fel éjszakára, állítólag biztonsági kamerákat is beszerelt, és számon kérte gyermekét bizonyos tettei miatt (pl. hogy miről beszélt másokkal lakásában, tehát lehetséges, hogy órákon keresztül bámulta és lehallgatta a beszerelt kamerákon keresztül az akkor 19 éves gyermekét...)

A legdurvább rész azonban most jön: néhány héttel a beköltözés után Ebony megkérte Kennethet, hogy a környéken olyan szórólapokat osszon szét, amelyek tájékozatják a lakosságot Fultz ittlétéről, valamint megkéri őket, hogy ne zavarják őt. Fultz haverja csak olyan lakások postaládájába dobta be ezeket, ahol gyerekek is laktak. Az anyja kiborult, mert szerinte nem csak a fiatal lakosok jelenthettek „veszélyt”  fia nyugalmára és döntés elé állította fiát: vagy őt, vagy a barátját választja. Tappin magától költözött el, mert tudta, hogy barátjának nincs választása. Még ezen az este történt, hogy Fultz magánedzője (Keith Williams) és az anyja veszekedtek, amire hősünk bőgve rohant ki a konyhából az utcára, ahol egy kocsi majdnem elcsapta. (Ez kissé hatásvadász, de gondoljatok bele, milyen állapotban lehetett már ekkor.) Williams ment utána, akinek ezt zokogta: "A pénz miatt van ez az egész! Vigyél vissza az egyetemre! "

Miután Tappin elköltözött és régi edzőjével is konfliktusa támadt Ebonynak, Fultz csapattársánal, Joel Embiidnél keresett menedéket. Kártyáztak, highlight videókat néztek, stb. Nagy meglepetésre Ebony összerúgta a port Embiid köréből valakivel, így ez a "menedék" is elúszott. 


Az első bajlós jelek

A 2017-es Summer League alatt még nem volt semmi kérdés Fultz dobómozdulatával kapcsolatban. Elvileg. Azonban csak pár meccset játszott egy bokasérülés miatt. Az egyik szabadnapon Lloyd Pierce-szel (a 76ers akkori segédedzője, ma az Atlanta Hawks vezetőedzője) dobáltak, Fultz pedig szokatlanul sok dobást hibázott el. Pierce kollégáinak azt mondta, hogy a srác mintha elfelejtett volna dobni, és hogy sose látott még ilyet korábban. Itt kezdődhetett Fultz kálváriája. A játékos maga is ezt monda Tapinnek és Williamsnek: "Jelenleg sza*ul dobok", miután visszatértek Marylandbe edzeni.
 
Keith Williams megkérdőjelezhető módszerei

Fultz formája tovább romlott. Kialakult egy kisebb „törés” a dobómozdulata közben, a 2017-es alapszakasz elején, a nagyközönség által látott dobás már a „csúcsa” lehetett az egésznek.  Fultz szerint "olyan érzésem van, mintha valaki megfogná a karjaimat, mikor dobni akarok."

Williams olyan módszereket próbált ki, mint pl.: lefektette Fultzot a padlóra és úgy imitáltatta vele a dobást, vagy pedig labdavezetésből tempót dobatott vele. Ekkoriban úgy gondolhatták, hogy az izomzata egyszerűen elfelejtette a dobómozdulatot és ezt próbálták meg visszahozni. Ami hátborzongató, hogy mindez csapata, a Philadelphia 76ers tudomása nélkül történt.

Fultz kapcsolata a Sixersszel

Egy kora szeptemberi edzésen történt a következő eset: Brett Brown Keith Williamshez lépett, és megkérdezte, hogy Williams szerint mi a fene folyik itt? – Fultz dobómozdulatát látva. Williams azt mondta a Sixers vezetőedzőjének, hogy szerinte mentális jellegű a probléma. Tehát már itt sejthető volt, hogy valami mentális eredetű dolog gátolja Fultzot, 2017 őszén, mikor még le sem ütötte a labdát az NBA-ben. Fultz számos nem hivatalos scrimmage-n vett részt az edzőtábor kezdete előtt, ahol egyszer sem vállalt dobást a festéken kívülről. Brown úgy gondolta, itt az ideje, hogy kezébe vegye az ügyet. Csodák csodájára ez nem vált be, és csak ezután kezdtek el orvosokkal valamilyen szakvélemény reményében konzultálni. Marc Eversley, aki azóta a Bulls GM-je már odáig ment, hogy ezt kérdezte Williamstől: „Keith, mi nem ezt a gyereket draftoltuk. Mi a fa*om folyik itt?!”

Ha visszaemlékeztek, itt folyamatosan jöttek ki a vállsérüléssel kapcsolatos hírek, majd, ha jól emlékszem játszott pár meccset, aztán kiültette a csapat, és kb. március közepén/végén jött vissza egy Nuggets elleni hazai meccsre - nem meglepő módon - a SEMMIBŐL. Visszagondolva, már akkor lehetett  sejteni, hogy itt valami ritka nagy gáz van, és hülyítik a népet. 

Williams a szezon alatt folytatta a közös munkát Fultz-cal, gyakran a csapat tudomása nélkül. 2018 januárjában olyan speciális gyakorlatokat végeztek, mint 3 különböző nagyságú/súlyú labdával történő dobálás. Ezt azért ragadom ki, mert kristálytisztán látszik ebből, hogy óriási bullshit volt az is, amikor belengették, hogy a londoni meccsen játszani fog Fultz. Direkt figyeltem a melegítését - mivel kint voltam a meccsen - és kosárlabdát se fogott a kezébe. Egészen biztosan kerülték, hogy bárki is láthassa Fultzot kosárlabdát tartalmazó gyakorlatok végzése közben. 

Kapcsolata Brett Brownnal

Egy késő januári, országos tévés meccsen Brown azt nyilatkozta az ESPN-nek, hogy Fultz valamilyen pszichoszomatikus problémával küzd, ami a dobásra való felugrás és leérkezés között jelentkezik. Ezzel az volt a probléma, hogy elvileg Fultz nem szerette volna, ha ez publikussá válik. Ezután jött a híres tweetje: „You really can’t trust NO ONE!" (Tényleg nem bízhatsz senkiben!). A tweetet nem verték nagy dobra, mert aki követi őt bármilyen social media platformon, az tudhatja, hogy kb. hetente osztott meg hasonló tartalmú bejegyzéseket. Fultz már az elejétől kezdve bizalmatlan volt Brett iránt, hiszen kezdő státuszt ígért neki, amit aztán visszavont a szezon kezdetével. A vezetőséggel is problémája akadt, mert ők pedig erőltették játékát a szezon elején.

Drew Hanlen véleménye

Biztos sokatoknak ismerős Hanlen neve, akivel nyaranta rengeteg játékos dolgozik a játékán. Így volt ez 2018 nyarán Fultz-cal is és természetesen szinte naponta jöttek ki a mesterien összevágott videók, amiken Fultz végre úgy nézett ki, mint az NBA következő egyik nagy sztárja. Többek között a csapat akkori kezdő dobóhátvédje, JJ Redick is felült a jelenségnek és nagyon biztató információkat közölt csapattársa állapotáról. Később Hanlen már úgy vélekedett, hogy egyértelműen a korábban már megénekelt yipsről van szó Markelle esetében. Állítása szerint Fultz teljesen ELFELEJTETTE hogyan kell dobni és a mozdulatában több törés is volt. HIHETETLEN. Egy leendő NBA-szupersztár elfelejt dobni? Aki ezzel kelt, feküdt egész életében?! 

Fultz elcserélése

A 2018-19-es szezont a kezdőben kezdte Fultz, még egy triplát is bedobott az egyik preseason meccsen, amitől felrobbant a Wells Fargo Center. (Ben Simmons, te vagy az?) Azonban továbbra is a gyűrűtől néhány méterre vállalt dobásokat, ugyan próbálkozott néhány középtávolival, de sok köszönet ezekben a dobásokban nem volt. A szeretett és hiányolt Ebony egy Suns elleni meccs után, látva, hogy TJ McConnell megelőzte fiát a rotációban, lehordta Ned Cohent, a csapat assistant GM-jét. A következő reggelen Fultz ügynöke értesítette David Aldridge-ot (a ligaszerte elismert és megbecsült szakírót), hogy Fultz vállspecialistához megy, és amíg nincs eredmény nem vesz részt semmilyen, csapat által szervezett tevékenységen. Fultz kb. 10 specialistát látogatott meg (egyiket sem a csapattal egyeztetve). A csapat twitteren tudta meg, hogy Fultzot „thoracic outlet” szindrómával diagnosztizálták. Ez volt az a pillanat, amikor valószínűleg a vezetőség végleg lemondott Fultzrol és két szál lyukas kotonért az Orlando Magichez cserélte.

Mi a helyzet jelenleg?

Fultz megszerzése után az Orlando - nagyon okosan - kiültette a 2018/2019-es szezon hátralévő részére. Az idei szezont DJ Augustin mögött kezdte a rotációban, de a Magic siralmas támadójátékának köszönhetően viszonylag hamar berakta őt Clifford mester a hőn áhított kezdőötösbe. Közel 30 percet tölt meccsenként az idei szezonban a parkettán, 12 pontot átlagolva. A dobása azonban továbbra sem közelíti meg az egyetemen látott szintet, de legalább eljutottunk oda, hogy meccsenként közel 2 triplát rá mer dobni, és a mozdulata is inkább hasonlít egy NBA játékoséhoz, mint egy, az életében először kosarazni probáló lelkes amatőréhez. Fultznak és szurkolóinak igazán nagy bizakodást a büntető százaléka jelentheti, amely a korábbi értékelhetetlen hatékonyságról ma már egy középszar elfogadható 72%-ra mozdult el. 

Philadelphia-szimpatizánsként nem volt könnyű megélni és tisztán látni akkoriban a szitut, ami Fultzot körülvette. Mára azonban már inkább objektív szemmel, mintsem dühös, szurkolói szubjektivítással nézek rá. Természetesen borzasztóan elkeseredett vagyok, de nem csak azért, mert ő lehett volna a pont az i-re kedvenc csapatomnál, hanem mert a kosárlabda világa szegényebb (jelenleg) egy olyan ritka tehetséggel, amilyen Fultz volt washingtoni egyetemi éve alatt. Nagyon kevesekben van meg az a robbanékonyság és könnyedség, amivel Fultz játssza ezt a játékot. Öröm volt nézni labdával a kezében, még úgy is, hogy tudtam, normális dobás nem lesz az akció végén. Őszintén kívánom, hogy találja meg számításait egy nyugodtabb környezetben, ahol nincs rajta nagy nyomás. Az elmúlt másfél évben elvileg drámamentes életet él Markelle, nem hallani édesanyja ámokfutásairól sem. Persze ez alapvetően nem jelent sokat, hiszen a cikkben olvasott információk is csak évekkel később láttak napvilágot, játéka viszont biztatásra ad okot...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus