Elveheti még valaki James Harden MVP-címét?

Az alapszakasz háromnegyedén túl vagyunk, és egyelőre a Rockets ásza tűnik befutónak - jöhet még fordulat a hajrában?

Az MVP-díj mindig érdekes kérdéseket vet fel elsősorban azzal kapcsolatban, hogy minek mekkora súlya van a szavazásnál. Mi számít igazán? Az egyéni statisztika? Az, hogy ki a legjobb csapat legjobb játékosa? Valami különleges, történelmi tett? Valami sztori, főleg valami érzelmi töltettel?

Mondhatnánk, hogy mindegyik számít és hogy melyik a döntő, az az aktuális idény eseményeitől függ.

Kik jöhetnek szóba idén? (erősen kiterjesztve a listát és nem csak a végső győztest figyelemve véve) 

James Harden
Giannis Antetokounmpo
Jimmy Butler
Steph Curry
Anthony Davis
DeMar DeRozan
Kevin Durant
Kyrie Irving
LeBron James
Chris Paul 
Russell Westbrook

Statisztikák

James Harden jelenleg vezeti a PER-listát (30,53, a második Antetokounmpo 28,91-gyel követi, a harmadik Davis 28,31-gyel), toronymagasan első a pontlistán (31,3, a második Antetokounmpo 27,8-cal követi), ráadásul kiváló hatékonysággal (62,2%-os TS) dolgozik. Egyedül Westbrook előzi meg a gólpasszok között (10,4-gyel, Harden 9-et átlagol), csak csapattársa, Chris Paul veri a legösszetettebb statisztikának számító RPM-ben (CP3 7,13-mal első, Harden 6,14-gyel második), ráadásul a Rockets szupersztárja dobta eddig a legtöbb triplát, már 206-nál tart úgy, hogy mögötte Paul George, Klay Thompson és Steph Curry még a 190-et sem érte el. A számok terén nem nagyon lehet vele versenyezni, ráadásul a 30+ pontos átlag is jó ajánlólevél: tavaly Westbrook, két éve Curry, négy éve pedig Durant kapott ilyere MVP-címet. 

Rajta kívül senki más nincs, aki ilyen magas szinten hozná a számokat, íme az összehasonlítás a fő mutatókat tekintve: 

Harden: 31,3 pont, 5,1 lepattanó, 9 gólpassz, 62,2 TS%, 1. PER, 2. RPM
Antetokounmpo: 27,8 pont, 10,4 lepattanó, 4,8 gólpassz, 60,6 TS%, 2. PER, 5. RPM
Davis: 27,4 pont, 10,7 lepattanó, 2,4 gólpassz, 62 TS%, 3. PER, 17. RPM
Curry: 26,6 pont, 5,2 lepattanó, 6,5 gólpassz, 66,8 TS%, 5. PER, 4. RPM
Butler: 22,4 pont, 5,5 lepattanó, 5 gólpassz, 59,3 TS%, 16, PER, 3. RPM
James: 26,5 pont, 8,1 lepattanó, 8,9 gólpassz, 62,2 TS%, 4. PER, 18. RPM
Durant: 26 pont, 6,8 lepattanó, 5,5 gólpassz, 64,6 TS%, 6. PER, 28. RPM
DeRozan: 23,7 pont, 3,9 lepattanó, 5,2 gólpassz, 55,8 TS%, 25. PER, 48. RPM
Irving: 24,7 pont, 3,6 lepattanó, 5 gólpassz, 60,2 TS%, 11. PER, 39, RPM
Paul: 19,2 pont, 5,7 lepattanó, 8,3 gólpassz, 61,7 TS%, 7. PER, 1 RPM
Westbrook: 25,4 pont, 9,4 lepattanó, 10,4 gólpassz, 51,8 TS%, 9. PER, 8. RPM

Jó, tehát a statisztikák és a számok alapján Harden a nyerő, övé az első kör.

Csapatmérleg

A Rockets jelenleg ligaelső, így pedig a "Legjobb csapat legjobb játékosa" minta alapján is Harden lenne a befutó. Ez persze még változhat, hiszen a Warriors alig fél meccsel van a Houston mögött, ami 25 találkozó alatt finoman szólva is ledolgozható, de amíg a címvédőtől mindenki ezt várta, Mike D'Antoni legénysége felülteljesít. Az már szinte most biztos, hogy ha nem történik egy sérülés (Harden vagy Paul nem dől ki a 25 meccsből húszra), akkor legrosszabb esetben is második lesz a társaság Nyugaton (tíz meccsre van a jóval kevésbé meggyőző Spurs-Wolves páros) és ligaszinten is jó eséllyel meglesz a TOP2 - a Raptors három, a Celtics öt, a Cavs 9,5 meccsre van Hardenék mögött.

A csapatmérleg gyakorlatilag már csak Curry, vagy maximum Durant mellett lehet érv Hardennel szemben, innentől ugyanis a Torontónak vagy a Bostonnak óriásit kellene hajráznia, miközben a Houstonnak megzuhannia ahhoz, hogy több meccsel is a texasiak elé kerüljön valamelyik keleti gárda, de még ebben az esetben is nehéz lenne elképzelni, hogy Kyrie Irving, vagy DeMar DeRozan számításba jöhessen.

A csapatmérleg kizárja Anthony Davist, Giannis Antetokounmpót, Russell Westbrookot, LeBron Jamest és valószínűleg Jimmy Butlert is, ezek a csapatok nem nagyon javulhatnak már akkorát a hátralévő 25 meccs során, hogy lenyomják a Houstont és egyik említett játékos sem teljesít úgy, hogy Harden ellenfeleként felmerüljön a neve. Igen, Westbrook tavaly egy középcsapatból kapta meg a címet, de ott egy nagyon komoly médiahadjárat és egy történelmi egyéni teljesítmény, plusz egy hatalmas érzelmi plusz (Westbrook, akit elhagyott Durant, aki egyedül megy a világ ellen, akit vagy imádni, vagy utálni lehetett) hozta meg számára az MVP-díjat. És itt rá is fordulhatunk a következő szempontra...

Valami különleges, történelmi tett, sztori

... mert ilyen idén nincs. Senkiről nem szólnak a hírek naponta, nincs senki igazán reflektorfényben és ahogy már említettük, statisztikailag sem emelkedik ki senki, vagy ha igen, őt James Hardennek hívják. Ráadásul Szakállnak volt már idén történelmi tettje, egy 60 pontos tripla-duplája, amivel ligatörténelmet írt, sőt, eddig összesen tizenegy darab 50, vagy 50+ pontos meccset láttunk idén, ebből négyet (méghozzá a legjobb hétből négyet, a legjobb háromból kettőt és a legjobbat) Harden hozta - úgy, hogy rajta kívül senki nem jutott egynél többször 50 pontig.

Tehát ha már sztori, akkor is Harden a befutó, sőt, itt meg kell említenünk, hogy sokak szerint őt kétszer "kirabolták" már az MVP-címekkel kapcsolatban - egyszer Currynek, egyszer pedig Westbrooknak adták "előle" Azt is hozzátehetjük, hogy az utóbbi négy évből ez a harmadik, amikor MVP-szezont hoz, ezt senki más nem mondhatja el magáról ligaszinten, sem Curry, sem Durant, sem James, sem Westbrook, sem más - ez a díj "jár" Hardennek és bizony a szavazóknál ez is számíthat.

Mindezek alapján tehát arra juthatunk, hogy nem, senki nem veheti el ezt a címet tőle, egyetlen halvány esélyt lehet adni annak, hogy a Rockets összeomlik, Curry varázsol, a GSW 6-7 meccset ver a texasiakra, akiket ráadásul még a Toronto vagy a Boston is megelőz. Ebben az esetben el lehet talán gondolkodni, egyébként csak akkor nem Harden lesz a 2017/2018-as alapszakasz MVP-je, ha a következő egy-két mérkőzés során összeszed egy súlyos sérülést.

Lekopogtuk...

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus