Forró Kézzel: Josh Giddey megrázta magát, Bam Adebayo elkezdett triplázni

Márciusra belelendült a Thunder irányítója – új fegyvere van a Heat centerének – a Trail Blazers megint nagy pofont kapott, Scoot Henderson negatív NBA-rekordot állított fel – Michael Porter Jr. rákapcsolt – Jalen Brunson és Victor Wembanyama történelmi meccse egymás ellen.

Giddey megkezdte a szezont

Josh Giddey az előző szezonban 16,6 pontot, 7,9 lepattanót és 6,2 gólpasszt átlagolt, ugyanakkor Chet Holmgren csapatba kerülésével, illetve Jalen Williams töretlen fejlődésével valakinek háttérbe kellett szorulnia a Thundernél, és ez érthető okokból nem Shai Gilgeous-Alexander lett. Giddey botrányoktól sem teljesen mentes szezonja miatt egyre többen látták azt, hogy a jövő Thunderében nincsen neki helye, és ennek az ellenkezőjéről ugyan nem győzött még meg engem sem, mostanában viszont sokat tett mind a csapatért, mind pedig azért, hogy ismét növekedjen a játékjogának az értéke. Azt követően, hogy az első 58 meccsén mindössze 11,2 pontot, 6,1 lepattanót és 4,4 gólpasszt átlagolt 32,1 százalékos triplázással, márciusban 15 meccsen 16,3 pontot, 7 lepattanót és 5,5 gólpasszt átlagolt, miközben 41,4 százalékkal triplázott. Giddey úgy javított a triplázásán, hogy közben 2,9-ről 3,9-re emelte a kísérletei számát, míg a True Shooting mutatója 51,8 százalékról 64,6 százalékra emelkedett.

Giddey már március elején is jobban játszott, mint azt megelőzően, de igazán látványos számokat az elmúlt öt meccsen hozott, ezeken 29,2 perc alatt 22,8 pontot, 9 lepattanót és 7,4 gólpasszt átlagolt úgy, hogy 4,6 kísérletből 52,2 százalékkal triplázott. Teljesítménye értékét növeli, hogy sorrendben a Bucks, a Pelicans, a Rockets, a Suns és a Knicks volt ezeken a meccseken a Thunder ellenfele, és ezekből a meccsekből ugyan csak 3-2-vel jötte ki, de Gilgeous-Alexander is kihagyott két meccset ebben az időszakban, és talán Giddey is elhitethette az ellenfelekkel, hogy nem szabad őt annyira feladni, ezzel pedig megkönnyítheti valamennyire a társak, így SGA dolgát is.

 

Adebayo elkezdett triplázni

Bam Adebayo játékában évek óta úgy tűnik, hogy benne lehet a tripla is, a vonalon belülről szinte bárhonnan veszélyeztetni képes, és úgy látszik, hogy most megtette az extra lépést kifelé. A Heat centere az első hat szezonjában is beleállt már néhanapján egy-egy hármasba, 62 kísérletből 8 találata volt az előző szezon végéig, és sokáig a 2023/24-es idényben is hasonlóan állt ehhez, az első 54 meccsén 1/15-öt hozott csak össze.

Március 13-án viszont átszakadt nála a gát, a Nuggets ellen ráemelt egy újabb triplát, és az be is esett, majd két napra rá a Pistons ellen is beesett az egyetlen próbálkozása. Újabb két nap múlva szintén a Pistons volt az áldozat, ráadásul ez a triplája győzelmet ért, az utolsó másodpercben talált be egyenlő állásnál. Ezt követően a 76ers ellen 2/2 triplája esett be, és azóta sem vett vissza, noha természetesen mostanában már akadtak kimaradó kinti dobásai is. Az elmúlt kilenc meccsén összességében 9/16 hármasa célba ért, és a legkevésbé ő tehet arról, hogy a Heat csak 5-4-et hozott össze ezeken a találkozókon, sokkal inkább a sérülések miatt alakult ez így – ebben az időszakban akadt még egy győzelmük, de a Cavalierst egyszer Adebayo nélkül nyomták le.

Amennyiben Adebayo innentől tartósan bele fog állni meccsenként egy-kettő(-három) triplába, azzal újabb dimenziót adhat a Heat játékának, Jimmy Butlernek is nagyobb helye lesz támadni a gyűrűt, amiből egyaránt profitálhat a befejezéseknél és a kiosztásoknál is. Abból szintén profitálhat a Heat, hogy Haywood Highsmith elkapni látszik a fonalat, az elmúlt meccseken nagyban tudtak támaszkodni az ő dobóformájára, mivel volt egy olyan három meccsből álló sorozata, ami alatt úgy dobott összesen 53 pontot, hogy közben 12/13 triplát is elsüllyesztett.

 

Henderson és a Trail Blazers negatív rekordja

A Heat a minap 142-82-re, vagyis 60 ponttal tudott nyerni a Trail Blazers ellen, és az NBA történetében mindössze kilencedszer alakult ki ekkora különbség két csapat között. Egyetlen csapat sem tudott egynél több ekkora győzelmet aratni, ugyanakkor a Trail Blazers azzal a kétes rekorddal bír, hogy a kilenc 60 pontos vereségből három is az övék az NBA történetében. Először 1998. február 27-én kaptak ki 124-59-re a Pacerstől, amivel közel kerültek az addigi negatív rekordhoz, ugyanis 1991. december 17-én 148-80-ra kapott ki a Heat a Cavalierstől. Az a rekord azóta megdőlt, a Grizzlies 2021. december 2-án 152-79-re intézte el a Thundert, viszont az OKC fejlődését jól mutatja, hogy 2024. január 11-én már ők verték 139-77-re a Trail Blazerst.

A Trail Blazers két idei megsemmisítő veresége különösen Scoot Henderson számára lehet kellemetlen, aki már a Thunder elleni meccsen is közel került ahhoz, hogy megdöntse Manny Harris 2011-ben felállított negatív plusz-mínusz rekordját, viszont Hendersonnal a pályán akkor „csak” -56-ban zárt a Trail Blazers, míg annak idején Harris -57-ig jutott. Henderson második próbálkozásra már megszerezte ezt a kétes értékű rekordot, a Heat elleni összecsapáson 41 perc alatt -58-ban volt vele a csapata, miközben ő 20 pontig, 6 lepattanóig, 6 gólpasszig és 7 eladott labdáig jutott.

 

MPJ nagyobb terhet cipel

Michael Porter Jr. a szezon első felében beleszürkülni látszott a Nuggets rendszerébe, hozott egy stabil 15,9 pontos átlagot 39,4 százalékos triplázással, viszont az All-Star szünet óta megrázta magát. Porter a szünet óta eltelt 20 meccsen 19,5 pontot átlagol, ráadásul a triplái még veszélyesebbek, 6,7 kísérletének a 43,6 százaléka ér célba. A Nuggets annak ellenére is 16-4-re áll a szünet óta, hogy Jamal Murray 6 meccset is kihagyott azóta, Porter triplázása pedig amiatt is létfontosságú, mert a szünet óta messze a Nuggets emeli rá a legkevesebb dobást kintről, mindössze 30,2 kísérletük van ezen a 20 meccsen. Az összhatékonysága is szinteket ugrott a gála előtti állapotokhoz képest, az első 54 meccsén 58,7 százalékos True Shooting mutatóval szerezte a pontjait, míg azóta 67,1 százalékos hatékonysági mutatója van.

 

Brunson és Wembanyama történelmi csatája

Mostanában kicsit kezd elkopni a történelmi jelző, Jalen Brunson és Victor Wembanyama csatája után viszont mégis ezt kell elővenni. A Knicks irányítója 61 pontos karriercsúcsot dobott 25/47-es mezőnymutatóval, 5/13 triplával és 6/6 büntetővel, emellett pedig 4 lepattanó és 6 gólpassz is került a neve mellé, és vele a pályán +20-ban zárt a csapata. A Spurs üdvöskéje eközben a túloldalon 40 pontot dobott 13/22-es mezőnymutatóval, 4/9 triplával, valamint 10/12 büntetővel, nem mellékesen pedig 20 lepattanó és 7 gólpassz is került a neve mellé, miközben hosszabbításos győzelemre vezette a csapatát.

Az NBA történetében ezt megelőzően csak egyszer volt arra példa, hogy ugyanazon a meccsen dobjon az egyik csapat játékosa legalább 60 pontot, míg a túloldalon valaki elérjen legalább 40 pontot és 20 lepattanót, bár akkor mindkét fél megugrotta a 60/30-at is. Ez nem mostanában történt, 1961. december 8-án a Lakers háromszori hosszabbítást követően nyomta le 151-147-re az akkor még Philadelphiában játszó Warriorst, és a győztes félnél Elgin Baylor 63 ponttal, 31 lepattanóval és 7 gólpasszal jelentkezett – a legjobb egyéni teljesítmény mégis a túloldalon született, Wilt Chamberlain 78 ponttal és 43 lepattanóval zárta a találkozót, az pedig csak merő érdekesség, hogy a két sztár együtt 117 mezőnykísérletért volt felelős azon a találkozón…

Wembanyama egyébként Shaquille O’Neal óta az első újonc, aki 40/20-as meccset ért el, a centerlegenda 1993. február 16-án ért el 46 pontot és 21 lepattanót. Wembanyama egy specifikus mesterhármast is teljesített ezzel, Hakeem Olajuwon és Anthony Davis után ő lett a harmadik, aki elmondhatja magáról, hogy van 40/20-as estéje, 10 blokkos összecsapása, illetve olyan meccse is, amin mind az öt fő statisztikai mutatóból elért legalább ötöt.

Brunson 47 mezőnykísérlete eközben azért is kiemelkedő, mert utoljára egy meccsen Kobe Bryant próbálkozott többel, ő 2016. április 13-án 50 dobásba állt bele pályafutása utolsó meccsén – azóta 44 rádobás volt a legtöbb Brunson meccséig, ezt egyrészt Russell Westbrook csinálta meg 2016. október 28-án, másrészt Dejounte Murray egy nappal Brunson előtt.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus