Jöhet a B-terv a Knicksnél?

Zion Williamson gyakorlatilag biztosan nem lesz a Knicksé, de mi lesz Kyrie Irving és Kevin Durant sorsa, illetve a csapaté akkor, ha őket sem tudja megszerezni?

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: Pelicans, Grizzlies


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A lottery-n a harmadik helyre visszacsúszó New York Knickset egyik sokk éri a másik után.


Se Zion, se KD, se Kyrie (?)

A Knicks az alapszakasz végén még bőven esélyes volt arra, hogy teljesen más alapokra építkezve akár a keleti elitbe is pozicionálja magát a következő idényre egy Zion Williamson, Kevin Durant, Kyrie Irving hármassal, aztán jöttek sorban a negatív események...

A gárda a lottery-n visszacsúszott a harmadik helyre, de ez talán a legkisebb sokk volt - Williamson és New York kapcsolata üzleti aranybánya lett volna, de 86% esély volt arra, hogy a Knicks nem marad az első helyen, hiába várta a legjobb esélyekkel a lottósorsolást. Irving esetében már talán nagyobb lehet a csalódottság, viszont a szabadügynökökről nincsenek pontos információk, egyelőre csak a kinti hírek alapján lehet találgatni, hogy hogyan dönt a Boston Celtics játékmestere, még mindig elképzelhető, hogy a Knickshez szerződik. Jelen állás szerint New Yorkba költözik, csak a Brooklyn Netset fogja választani, amiben viszont van ráció (ugyanaz a város, de kisebb teher és jobb csapat). Nem mellékes, hogy ha Irving mégsem igazol a Knickshez, van alternatívája a piacon.

A legnagyobb kérdőjelet azonban az NBA döntő ötödik meccse hozta el, ahol valószínűleg elszakadt Durant Achillese. Nála sem volt biztos, hogy a Knickset választja majd, még ha erre el is lehetett mondani megfelelő indokokat (a Golden State-nél nyer, de az mindig is Steph Curry csapata lesz, nem kapja meg azt az elismerést, amit saját magának jogosnak gondol), de ez a jelenlegi sérülés teljes mértékben átírhatja a csapat és a játékos gondolatmenetét is.

Durant simán maradhat a Warriorsnál egy évre, hogy bebizonyítsa a következő idény vége felé, hogy vissza tud térni ebből a súlyos sérülésből - van egy 31.5 millió dolláros játékosopciója a 2019/20-as szezonra, de az is elképzelhető, hogy aláír egy újabb 1+1 évet, neki az a biztosabb konstrukció. Természetesen ha a csapatok vakon megajánlják neki a maximumot, akkor válthat is, márpedig a ma délelőtti hírek szerint öten így is megadnák neki a nagy pénzt. Viszont egy dolog ezt kijelenteni június 12-én, és egy teljesen másik dolog elétenni a szerződést július elsején úgy, hogy szinte biztosan elszállt egy évre a 35-40 milliót kereső új sztárod. A Knicksnek megvan a helye, és nagyon úgy tűnt eddig, hogy KD-ben is megvan a hajlandóság az ideköltözésre, de hogy most mi a helyzet, azt még lehet, hogy Durant sem igazán tudja - főleg hogy még tart a finálé.


Fiatalok vagy bizonyított sztárok?

Ha a Knicks mégis megszerzi Durantet és Irvinget is, akkor nincs miről beszélni, megvan az új csapat magja. Ha viszont adott esetben egyiket sem, akkor Steve Mills elnöknek és Scott Perry GM-nek el kell döntenie, merre tovább.

Ha mégis ragaszkodnak ahhoz, hogy sztárokat igazoljanak, azt megtehetik többféleképpen is. Irving helyett érkezhet Kemba Walker, ne adj' Isten Mike Conley vagy Ricky Rubio is. Durant helyettesét már nehezebb lesz megtalálni posztra, emellett Kawhi Leonard, Jimmy Butler vagy éppen Klay Thompson esetében sincs annyira képben a Knicks, mint néhány másik együttes (Thompsonnál borítékolható a maradás, Leonardnál és Butlernél pedig a maradás mellett a Clippers tűnik a legesélyesebbnek). Lehet egy út az, ha a gárda rámegy Anthony Davisre, de annak ára lesz, jó eséllyel az 1/3, illetve Mitchell Robinson, a jelenlegi együttes két legnagyobb értéke, és akkor Davis mellett nem nagyon marad semmi - meg kell próbálni a kiegészítőket a szabadügynökpiacról összeszedni.

A másik lehetőség az, hogy ha a Knicks elengedi ezt a Davis/nagy sztár dolgot is, Perry-ék pedig türelmesek lesznek - erre egyébként hajlandóságot is mutatott a csapat jelenlegi vezetése, a kérdés az, hogy mikor csap le James Dolan tulajdonos, aki még mindig elképesztő bizonytalanságot jelent egy alapvetően most már normálisan működő franchise-nál is.

Ha a New York kivár, akkor megnézheti, hogy az előbb említett Mitchell Robinson mit tud esetleg egy kicsit több játékidővel - hatalmas lehetőségeket mutatott az első évében, amelyeket kiaknázhat, ha pályán tud maradni. Kevin Knox egy maximum átlagos első szezont hozott le, de meg lehet nézni a következő idényben, hogy képes-e a fejlődésre, ahogy Dennis Smith Jr.-ból is kihozhatja esetleg a New York-i levegő a jobbik arcát. Robinson mellett azonban nem ők ketten lehetnek érdekesek leginkább, hanem az 1/3-on valószínűsíthető RJ Barrett, aki kifejezetten szívesen kerülne a Nagy Almába a nyilatkozatai alapján, és óriási tehetségként kezelik - ő és a center már lehetnek a jövő Knicksjének az alapjai, ehhez azonban "nem árt", ha itt kezdik meg a szezont.


A kiegészítő személyzetet is újra lehet gondolni

Azért is nagy kérdés, hogy melyik utat választja a Knicks, mert kiegészítőket sem mindegy, mi alapján igazol majd a csapat - egy Irving/Walker-Durant/Davis váz mellé teljesen más emberek kellenek, mint a Smith-Barrett-Knox-Robinson négyes mellé.

A jelenleg szerződésben lévő közül Allonzo Trier 3.55 millió dollárért több, mint jó, ő szinte bizonyosan marad is, hacsak nem kerül bele ő is egy cserébe. Damyean Dotson és John Jenkins összesen keresnek 3.6 milliót, de nem nagyon oszt vagy szoroz a jelenlétük. A Smith-Knox-Robinson trió, illetve Joakim Noah "halott pénze" mellett egyetlen fix összeg van jelenleg a Knicks számláján, Frank Ntilikina fizetése, ami viszont nagyon könnyen kikerülhet onnan - a játékos is távozni akar, és jó eséllyel a csapat sem marasztalja, nagyon nem jött be a francia játékos New York-i kalandja. Luke Kornet sem játékosként, sem a 2 millió dolláros QO-jával nem oszt, nem szoroz sokat, Emmanuel Mudiay pedig továbbra is képtelen hasznosan kosárlabdázni, ő a Knicksnél is megbukott fazonszabászként és shooterként is - nem nagyon látni, hogy fejlődne bármerre.

Ha a Knicks csak a Smith-Knox-Robinson triót és Triert tartja meg, mindenki mástól búcsút vesz a jelenlegi keretből, akkor összesen 20.3 millió dollárnyi fizetése lesz (Noah 6.4 millióját is beleszámítva). Ha ehhez jön Barrett várhatóan 6.5 millió dolláros első éves pénze, még akkor is több mint 82 millió dollárral lesz a sapka alatt a Knicks - ezt borzasztóan okosan is el lehet költeni, meg rendkívül bután is, amivel évekre be van betonozva egy klub a senki földjére, ez ebben a rizikó.

Ha Smith-ben nem bízik a csapat, hozhat egyest (D'Angelo Russell ugyanaz a profil, mint ő, Malcolm Brogdon viszont Barrett mellé nagyon passzolna, de ott lesz a fiatalabbak közül Terry Rozier vagy Elfrid Payton is, várhatóan olcsóbban). Knox sem életbiztosítás, így négyes poszton is nézelődhetnek majd (itt azért vékonyabb a merítés Tobias Harris-szel és Julius Randle-lel, de Knox-ra jó eséllyel egyébként sem hoznak senkit, ha marad), és ha Barrettet draftolja a gárda, akkor kelleni fog néhány 3&D swingman is (fiatalabbak közül Rodney Hood lehet célpont, de ennyi sapka alatti hellyel bárki az lehet, akit kinéznek maguknak) - 82 millió dollár az a pénz, amiből ezeket mind meg lehet oldani.


Mills és Perry első nagy vizsgája

A Knicks vezetősége nagyon komoly nyár elé néz. Eddig rombolni kellett, az sikerült is, méghozzá elég szépen. Most azonban el kell kezdeni építkezni, és eddig Robinson draftolásán kívül nem sok mindent láttunk a New York-iaktól - igaz, nem is volt lehetősége Steve Millséknek, most azonban lesz.

Óriási kérdőjel Durant jövője, és az a dominó mindent boríthat, amit eredetileg elképzelt az együttes, márpedig akkor jön el az első komoly teszt Scott Perry-éknek, amikor be kell vetniük a nyári B-tervüket - el kell dönteni, hogy esetleg várnak-e még egy évet a jövő évi szabadügynök felhozatalra, vagy a "B oldalról" is válogatnak, és ha igen, azt mennyiért fogják megtenni. A Durantre kiadott maximum ugyanis nem ugyanaz, mintha ugyanezt az összeget Kembára, Russellre, Harrisre vagy éppen Randle-re költöd el, és ez az, amiben a Knicks gyenge volt az előző években, lassan évtizedekben.

Most új vezetéssel és új reményekkel vághatnak neki a nyárnak, amely rengeteg kimenetelt tartalmazhat számukra - megmondhatatlan, mi fog történni a csapattal a következő egy hónapban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus