Ki lehet Kevin McHale utódja?

A Houston Rockets tegnap menesztette vezetőedzőjét, Kevin McHale-t - vajon ki lehet az utódja hosszútávon?

Mint arról tegnap délután beszámoltunk, Kevin McHale és a Houston Rockets útjai elváltak egymástól, miután a texasiak állományukhoz képest pocsékul, többször teljesen lélektelen játékkal kezdték az idényt, úgy tűnt, McHale "elvesztette az öltözőt". Ideiglenes helyettese JB Bickerstaff lett, aki a tulajdonos, Les Alexander elmondása szerint az idény végéig lehetőséget kap majd. Ettől függetlenül természetesen elindultak a találgatások, ki lehet majd a végleges, hosszútávú megoldás - emellett azért azt is nehezen képzelik még az amerikai szakírók is, hogy Bickerstaffra bíznak egy, ha nem is az első vonalba, de a másodikba tartozó, kimondva kimondatlanul a bajnoki cím megszerzését kitűző együttest.

Több helyen is összeszedték a lehetséges jelölteket, akik között ott van az egykor már a csapatot irányító Jeff Van Gundy és akkori segédje, Tom Thibodeau, a gárda két volt játékosa, Sam Cassell és Mario Elie, a Houstonban egykor szintjén játszó, az Oklahoma City Thundertől tavasszal menesztett Scott Brooks, a Golden State Warriorstől a bajnoki év előtt kirúgott Mark Jackson, a New Jersey Netsnél a mennyet és a poklot is megjáró Lawrence Frank, az up-tempo királya, Mike D'Antoni, illetve a jelenleg a Charlotte Hornetsnél vezetőedzői posztot betöltő Steve Clifford.

Alapvetően szerintem kihagyhatatlan lehetőség nincs a Houston előtt. JVG 2007 óta nem edzősködik, azóta szakkommentátor, mióta a Rockets menesztette 8 évvel ezelőtt - akkor sem volt felhőtlen a viszonya Alexanderrel és Daryl Morey GM-mel sem, azóta Morey hatalma és befolyása is csak nagyobb lett, támadásban pedig valószínűleg nem lett sokszínűbb a repertoárja. Thibodeau érkezésével a sérüléshullámot lehetne megduplázni, hiszen a tavasszal még a Chicago Bulls padján ülő tréner csapágyasra hajtja sztárjait, miközben bő rotációt nem hajlandó alkalmazni, kísérletezni pedig sosem szokott - Dwight Howard vissza is vonulhatna az érkezésével.

Frank, Elie és Cassell jelenleg is segédedzők (Elie az Orlando Magicnél, a másik két delikvens pedig a Los Angeles Clippersnél). Frank ráadásul borzasztóan nagy bukásokat is megélt a Nets-cel, az ő kinevezése rizikó lenne még akkor is, ha a védekezéshez ért, ezt senki nem vitatja. A másik két tréner houstoni legendák a bajnoki évekből, de még nem voltak sehol vezetőedzők korábban, szintén nem kis kockázati tényezőt jelentve ezzel. Jackson egy fiatal csapatot tud fanatizálni, de világosan látható, alapvető hibái voltak játékban - Harrison Barnes használata, nulla törekvés az eladott labdák számának csökkentésére -, ő leginkább csak egy motivátor, stratégának finoman szólva sem az igazi.

D'Antoni csapatai soha nem a védekezésükről voltak híresek, márpedig a jelenlegi Rocketsnél ez az, amit össze kell rakni leginkább - támadásban is voltak gondok, de azt könnyebben "kirázták kisujjból", a védekezésük azonban teljesen szétesett erre az idényre (megint). Clifford lenne leginkább jó választás, hiszen a Hornetsnél pont a hátsó alakzatokat rakta össze kiválóan, idén pedig azt is megmutatja, hogy kreatív játékosokból a támadójátékot is tudja úgy rendszerezni, hogy hatékonyak legynek, a liga kétharmadát átugrották erre az évre (28-ból 11. helyezettek a 100 támadásra vetítve dobott pontokat tekintve). Kár, hogy a Hornetsnél élő szerződése van Cliffordnak, úgyhogy ő a nyár előtt biztos nem lesz elérhető.

Alavetően szerintem egy borzasztóan fontos szempont lesz az új trénerrel kapcsolatban: meg kell nyernie magának James Hardent, különben bukó van... A dobóhátvédet tavaly láttuk motiváltan, idén pedig motiváció nélkül játszani, és az sem véletlen, hogy a hírek szerint több csapattársa ki van rá akadva a hozzáállása miatt. Harden elcserelése teljesen életszerűtlen, úgyhogy amelyik edző nem tetszik neki, az ki is esett szerintem a pixisből.

Itt szerintem D'Antoni el is esett, mert az ő rendszere irányító alapú, és még Carmelo Anthony is Jeremy Lin mögé tudott kerülni ideiglenesen a "hierarchia-listán". Ty Lawsonnak ez tökéletes lenne, de Hardennek nem, még akkor sem, ha alapvetően szerintem a csapat előre is léphetne akár támadásban is D'Antoni irányítása alatt. Annál a "tripla vagy ziccer" felállásnál nem lenne nehéz jobbat kitalálni, amit most játszanak, de D'Antoni rendszere amellett, hogy hasonló alapelveken működik, sokkal jobban megkomponált, Lawson pedig már bőven elég lehetne annak a futtatására, Chris Duhon is az volt. A "7 seconds or less" kitalálója természetesen védekezésben nem lenne megoldás, de mellé a segédedzők - akár a most felfelé buktatott Bickerstaff - már lehetnének azok, egy megfelelő szakmai stábbal (értsd: a védekezést teljesen másra bízza) szerintem D'Antoni lehetne még potens edző egy ilyen kaliberű csapatnál is akár. Más kérdés, hogy szerintem Harden tényleg nem nyelné le, ha kicsit is háttérbe szorulna, D'Antonival pedig ez történne.

Jackson nem szereti, ha beleszólnak fentről a munkájába, márpedig Morey nem az az ember, aki nem cserél el bárkit az adott keretből, ha jó ajánlat érkezik, szerintem az ő munkakapcsolatuk nem működőképes, mert aki egy Bob Myersszel nem tudott együtt dolgozni, "annak Morey-t nem ajánljuk". A jelenleg szerződés alatt állókat most nem veszem számításba, (szinte) kizárt, hogy Cassell, Frank, Elie vagy Clifford idén mozdítható legyen, így koncentráljunk azokra, akiket még ebben az idényben ki lehetne akár nevezni.

Az egyik Brooks, aki volt már Harden edzője az Oklahoma City Thundernél - azt nem nagyon tudni, ez előny lenne-e vagy hátrány adott esetben, ha tényleg felmerülne a neve, hiszen Brooks irányítása alatt nem volt kezdőjátékos Harden, viszont az OKC-nél mindenkivel nagyon jó kapcsolatot épített ki a tréner. Az idén látszik, hogy a Thunder védekezését azért Brooks szépen össze tudta rakni, azonban a free flow, abszolút a játékosok által irányított támadási rendszer vele sem változna, sőt. Egy helyen már megbukott, ahol bajnokesélyes együttest kellett volna a végső győzelemig vezetnie, de azt is hozzá kell tenni, hogy egy évet leszámítva folyamatosan gondjai voltak a sérülésekkel - azt viszont a másik oldalról meg kell említeni, hogy itt is folyamatosan lennének, finoman szólva sem vasemberek gyülekezete a Rockets. Brooks egy igazi "semmilyen" lépés lenne szerintem a Houstontól, és nem hiszem, hogy rá cserélték volna le McHale-t.

A másik Thibodeau, aki összerakná a védekezést, ráadásul a hírek szerint Hardennel a Team USA-nél elég jó kapcsolatot épített ki, és állítólag neki is köszönhető az, hogy tavaly előrelépett a dobóhátvéd a hátul mutatott teljesítményben. Őszintén szólva én viszont Thibodeau-ban nem hiszek egy ilyen, sérülésektől amúgy is állandóan megtizedelt keretnél. A Chicagónál évekig lehetett nézni, ahogy mindenkit addig játszatott, amíg le nem sérült, 38-40 perceztette az embereit, ez meg a Rocketsnél végzetes is lehet. Emellett azt sem árt elfelejteni, hogy egy nyarat, vagy leginkább csak 1-2 hónapot végigdolgozni valakivel nem ugyanaz, mint az egész idényt - azt elhiszem, hogy Harden kedvelte, hogy kapott új impulzust is, de ahogy hullanának ki mellőle az emberek, úgy szeretné egyre kevésbé. Thibodeau-t egyébként a Bullsnál mindenki nagyon szerette az elmondások szerint, aztán amikor lelépett, mindenki fellélegzett azért, és most se rosszabb a csapat, sőt. Ha lehet, a támadójáték még silányabb lenne az ő irányítása alatt, mint eddig (minimális kreativitást sem alkalmazott a Bullsnál), úgyhogy összességében szerintem amekkora név, annyi buktatója lenne legalább az ő kinevezésének is.

Egy dolgot nem szabad még elfelejteni: év közben nagyon rizikós leülni egy kispadra, főleg egy olyan csapatnál, ahol ekkora elvárások vannak. Vannak olyan edzők, akiknek ez mindegy, örülnek, ha újra kispadot kapnak (D'Antoni), de normális tréner olyan helyre nem szívesen megy, ahol épp most buktatták meg az edzőt, így Harden megítélése szerintem semmilyen szinten nem segíti azokat a törekvéseket, hogy ebből inkább előbb legyen egy jó edző szerződtetése, mint utóbb. A legutolsó helyről, ahonnan látványosan megbuktattak egy trénert, a főkolompost azonnal elcserélték. Az az ember egy bizonyos Ty Lawson volt, és egy zsák sz*rért adta fel őt a Denver, csak ne legyen a csapat környékén - azóta ez a kiváló ember épp a Houstont "erősíti" már. Mint korábban említettem, Harden elcserélésére vajmi kevés esély van, ilyen szituációba pedig jó edző nem nagyon kívánkozik.

Ha és amennyiben lesz még ebben a szezonban edzőváltás, akkor azt szerintem egy olyan szakemberrel oldják meg, akinek nagyon kell, hogy újra nevet szerezzen magának (Jackson, D'Antoni), mert kezd kikopni a köztudatból. Van Gundy lelépése óta szerintem semmit nem változott a helyzet, így őt nem tartom reálisnak, Thibodeau pedig a felsorolt indokok mellett kimondottan szeretne egy évet pihenni, miután erre évtizedek óta nem volt lehetősége.

Mindezeket figyelembe véve az sem lenne szerintem meglepő, ha Bickerstaff mégis maradna a padon - a megbuktatott szakmai stáb része volt, ez sem egy ideális helyzet, de a hírek szerint a tavalyi védekezés az ő munkájának eredménye volt. Jelentősen jobb trénert, igazi jackpot edzőt most nem nagyon tud szerezni a Houston, úgyhogy talán jobb is, ha most kivárnak - nyáron Clifford minden jelenleg felmerülő opciónál jobb lehetne, már ha addig nem hosszabbít vele a Charlotte. Mindent egybevéve azonban lehet, hogy Morey-éknak el kell gondolkodni azon, hogy az állományban túl sok a kérdőjel, a sérülésre hajlamos vagy megkérdőjelezhető hozzáállású játékos. A teljes edzői névsorból is nehéz lenne kiválasztani olyan trénert, aki minden gondjukra megoldás lehetne, úgyhogy nagyon könnyen benne van szerintem az, hogy ha fájó szívvel is, de el kell kezdeniük átalakítani az állományt. Kezdve mondjuk akár a meccsek felét kiülő Dwight Howarddal...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus