Ki lesz az első edző, akit leváltanak?

Három éve ezen a napon menesztette a Los Angeles Lakers Mike Brownt - az NBA-ABA merger óta a leggyorsabb edzőváltás volt ez.

2012. november 10-én sporttörténelmet írt a Los Angeles Lakers, miután menesztették Mike Brownt. Az aranysárga-lilák 1-4-gyel kezdtek, és azonnal lépésre szánta el magát a vezetőség - ez volt a leggyorsabb menesztés egy idény során, mióta az NBA és az ABA összeolvadtak 1976-ban, azóta nem küldtek el senkit a szezon ilyen korai szakaszában. Mivel idén is vannak pocsékul kezdő csapatok, így a veszélyeztetett trénereket vesszük sorba, és szavazásra hívjuk olvasóinkat - vajon kit menesztenek először?

 

Byron Scott - Los Angeles Lakers

Ha már a Lakers hozta anno a rekordot, akkor kezdjük velük, nem kis esély van ugyanis arra, hogy ebben az idényben is ők váltanak leggyorsabban.

A változtatás mellett szól:
- Képtelen kordában tartani csapatát, és nemcsak Kobe Bryanttel, hanem Nick Youngékkal sem bír, a liga leggyengébb kezű edzője.
- Nincs semmiféle rendszer, amit lehetne látni a Lakersnél, támadásban és védekezésben is egy óriási katyvasz az egész társaság.
- Nagyon rosszul kezeli a fiatalokat, ráadásul háttérbe szorítja Russellék fejlesztését azért, hogy minél több sikert szerezzenek. Ez eddig pont egy győzelemre volt elég, így sem rövid, sem hosszútávon nem megoldás.

A változtatás ellen szól:
- Szegényebbek lennénk a nyilatkozatai nélkül, pedig manapság minden nap megvan, hogy kin fog nevetni az egész NBA társadalom. Az egyik nap ezt, a másik nap azt mondja, így lényegében teljesen mindegy, hogy jó-e, amit mond, mert az ellenkezőjét is halljuk tőle.
- Tökéletes a tank szempontjából, hiszen a Lakers csak akkor tarthatja meg a pickjét, ha Top3-ban lesznek a lottery után is. Azt ugyan még a legrosszabb mérleggel sem lehet garantálni, de Scott a kulcs ahhoz, hogy minél gyengébb legyen ez a csapat idén, és esetleg még egy kitűnő fiatalt húzhassanak a mostani mag mellé.

 

David Joerger - Memphis Grizzlies 

A változtatás mellett szól:
- Mintha kezdené elveszíteni "az öltözőt". Nincsenek vele rosszban a játékosok, csak jelenleg úgy tűnik, nagyon motiválni se tudja őket, ha valamiért nem megy a játék, pedig sérülések sem hátráltatják a keret fontosabb játékosait.
- A Memphis 3-5-je és főleg mutatott játéka az egyik, ha nem a legnagyobb negatív meglepetés eddig az idényben, óriási zakókat kaptak már, semmi tartása nincs az együttesnek.
- Volt már egy csörte közte és Robert Pera tulajdonos között, szerintem Pera pont ezért nem lesz szívbajos leváltani, ha folytatódik a jelenlegi, többször is lélektelen, a grit&grindtől teljesen idegen játék.

A változtatás ellen szól:
- Joerger rakta össze azt a Memphis-védekezést, amiről az utóbbi években ismert volt a Grizzlies, még Lionel Hollins ideje alatt segédedzőként. Távozásával elég komoly visszaesés következhetne hosszabb távon a hátul mutatott teljesítményben.
- Évek óta nem kap normális kinti dobó(ka)t a keretbe, így pedig előrelépni nem igazán lehetett, a megrekedés nem az ő bűne, hanem a vezetőségé - attól függetlenül, hogy az idei szereplés még a szintentartáshoz képest is kevés.

 

Lionel Hollins - Brooklyn Nets

A változtatás mellett szól:
- Bár nem az ő hibája a jelenlegi állomány összetétele, annyira semerre nem halad a Nets (és várhatóan nem is fog), hogy valahol változtatni kell. Az állományban nem lesz egyszerű, a padon ennél sokkal könnyebb belenyúlni a dolgokba, bevett szokás ez mindenhol.
- Néha láthatóan elgondolkodik a padon, hogy kell-e ez neki, az pedig sosem jó kommunkáció kifelé. Meccsenként legalább 2-3 alkalommal temeti a kezébe az arcát, lehet, hogy a vezetőség úgy gondolja majd, megkímélik a további szenvedésektől és őszintén szólva ennél a mostani helyzetnél jobb sorsra is érdemes.

A változtatás ellen szól:
- Nem Hollins a Nets problémája, hanem a pocsék roster, teljesen mindegy, kit hoznak a helyére. Ez főleg akkor lehet szempont, ha Hollins nem akar lemondani a pénzéről, amit kialkudott a csapattal, a semmire fölösleges neki és az új edzőnek is azért fizetni, hogy más ugyanígy bebukjon Brooklynban.

 

George Karl - Sacramento Kings

A változtatás mellett szól:
- Mindig mindenhol nagyon megosztó személyiség volt, már itt is kiverte a balhét DeMarcus Cousinsszal. Ha valaki egy csapatnál egységességet szeretne, akkor szerintem Karl az utolsó választása az összes szóba jöhető edző közül. A Rondo-Gay-Cousins szentháromság között nemhogy csökkentené szerintem a feszültséget, de ha még most nem is, idővel növelni fogja.
- A Kings nem titkoltan PO-ba, vagy annak közelébe akart már idén kerülni, ezért dobtak oda több első köröst is Nik Stauskasszal együtt, hogy legyen helyük igazolni. A helyzetet nem teszi szebbé az sem, hogy 8 meccsükből 6-ot otthon játszottak, ennek ellenére állnak 1-7-tel.

A változtatás ellen szól:
- Ahogy Brooklynban, úgy itt sem az edző a legnagyobb hiba szerintem, hanem a roster, ami kicsit túlértékelt, de több pontos óriási kockázatokat is tartalmaz. Ez a csapat nem nyugati PO-csapat, csak a lehető legjobb forgatókönyv esetén, azt pedig eddig nem sikerült eddig meg sem közelíteni, és más csapatok vártnál gyengébb teljesítménye is kellene a rájátszáshoz.
- Cousins sérült volt, elég sok meccset kihagyott. A center masszív szerepet játszik még Karlnál is, ami a tréner korábbi csapatait nézve azért némi újdonság, de több mérkőzést kénytelen volt kihagyni Achilles-húzódása miatt, nélküle gyakorlatilag feltartott kezekkel is felmehetnek a pályára.
- A kisebbségi tulajdonosok már jelezték, Michael Malone után még egy olyan edzőnek nem fizetnek, aki már nincs is a csapatnál, ez pedig elég nyomós érv, bármilyen gyenge is legyen jelenleg a Kings (szerintem ez az a pont, ahol eldől, hogy őt nem mostanában küldik el, bár a tulajok hozzáállása is változhat idő közben)

 

Alvin Gentry - New Orleans Pelicans

A változtatás mellett szól:
- Az up-tempo stílust finoman szólva sem vette át túl jól a csapat, sérülésektől függetlenül sem. Teljesen esetleges a gárda támadójátéka, így nem egyszer Davis is pocsék teljesítményt nyújtott már.

A változtatás ellen szól:
- A nyáron nevezték ki, szinte kizárt, hogy ne adnának még neki időt. Maximum ha nagyon sokáig húzódik az első győzelem megszerzése, akkor kerülhet ez szerintem szóba.
- Még több a sérült a Pelicansnél, mint a korábbi években, az pedig nem kis szó, ha valaki nyomon követte a New Orleanst az utóbbi években. Az aktív rotáció legalább fele állandóan maródi. Ha felépül mindenki (kérdés, lesz-e ilyen pillanat bármikor is), akkor dől el, hogy a keretre teljesen rossz Gentry rendszere, vagy csak azért ennyire gyengék jelenleg, mert félig D-Ligásokkal kell elvégezni a feladatokat, vagy a kiegészítőembereknek kell nagyobb feladatkört betölteni, mint amire képesek.

 

Egy kis közvéleménykutatást is tartunk azzal kapcsolatban, hogy ti kit tartotok a legesélyesebbnek arra, hogy a közeljövőben leváltják, ezen az oldalon adhatjátok le szavazatotokat!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus