Még egy hosszú év Florida középső részének

Csapatokat bemutató sorozatunk lassan a keleti konferencia végéhez ér. Kevés, jobban mondva papíron mindössze egyetlen olyan együttes van idén, amely ha nem is sok, de reális eséllyel szállhat harcba a Philadelphia Sixersszel a főcsoport utolsó helyének eléréséért. Erről a gárdáról lesz most szó, amely nem más, mint Florida állam második számú csapata, az Orlando Magic.

Nagyobb mozgások nem voltak a Magicnél a nyár folyamán. Augusztus elején szabadlistára tették Al Harringtont, így szerződésének csak a felét kell kifizetniük. Hedo Türkoglu ugyan még a csapat tagja hivatalosan, de a török kiscsatár már nincs a kerettel, nem is edz velük, úgyhogy gyakorlatilag őt is be lehet írni a távozók közé. Még egy rutinos kosaras lépett le tőlük: Beno Udrih a New York Knicksnél próbálkozik már a következő szezonban.

Az érkezők listája is nagyon rövid, hiszen mindössze két szabadügynököt igazoltak. Jason Maxiell a Detroit Pistonst hagyta ott a nyáron, míg Ronnie Price legutóbb Portlandben játszott egy fél szezont, most pedig a Magic harmadik számú irányítója lesz. Náluk jóval szignifikánsabb erősítés lehet, leginkább hosszabb távon Victor Oladipo, akit a drafton a második helyen választottak ki.

Irányítóposzton akarják játszatni az egyetemen dobóhátvédet játszó Oladipót. A fiatal kosaras egészen kiváló védő már most is, nagyon jó atletikus adottságai és hosszú végtagjai vannak, hozzáállása is példamutató volt eddigi karrierje során, úgyhogy a bust lehetősége minimális nála - egy védekezőspecialista egészen biztosan lesz belőle. Hogy lehet-e ennél több, az nagy kérdés. Az előszezonban mutatott jó dolgokat irányítóként is, pedig az Indiana egyetemen eléggé limitált volt támadásban. Ha sikerül belőle egy all-around játékost faragnia a Magicnek, megvan a csapat egyik franchise-playere.

Mögötte, de egy ideig valószínűleg elég sokszor mellette fog játszani Jameer Nelson. A rutinos, különösebb erősségek és gyengeségek nélküli egyes már lenyilatkozta, hogy tudja, bármikor elcserélhetik, hiszen nem az olyan korú kosarasokra épít a Magic, mint amilyen ő, ettől függetlenül Oladipónál stabilabb alapot adhat a csapatnak, ami egy ilyen fiatal társaság esetében nagyon fontos lehet - akkor is, ha alapvetően nem a győzelmek száma lesz az első számú szempont az Orlandónál idén. Price-t valószínűleg a védekezése miatt igazolták, de komolyabb szerepe csak sérülés esetén lehet, egyébként alig fog pályára kerülni.

Kettesben Nelson megfelelője Arron Afflalo, aki szintén hamar távozhat, amennyiben úgy dönt a vezetőség, hogy nem őt akarják hosszabb távon Oladipo mellé - neki az is problémája, hogy az idei 1/2-es eredeti posztján játszik, úgyhogy ha Oladipóból mégsem lehet irányítót csinálni, akkor egészen biztosan elköszönnek tőle. Afflalo és Oladipo mögött még E'Twaun Moore és Doron Lamb bevethető, de hosszabb távon csak akkor kaphatnak szerintem folyamatosan játékidőt, ha Afflalót elcseréli a gárda.

A kiscsatárok közül Türkogluról már értekeztünk, de nem véletlen, hogy nincs rá szükségük, Tobias Harris és Mo Harkless ugyanis ketten könnyen megoldhatják a posztot. Harris tavaly Milwaukee-ból érkezett év közben, és voltak nagyon jó meccsei is, neki nagyon jót tett a környezetváltás, és láthatóan megindult fejlődése azáltal, hogy konstans játékidőt kapott, nem is keveset. Harkless még egy éve, a Dwight Howardért kapott csomagban érkezett, és bár felemás első szezont tudhat maga mögött, az idény végére kezdte magát szépen összeszedni. Jacque Vaughn valószínűleg megpróbálkozik majd Afflalóval is hármasban, smallball esetén, de mivel Harris ebben a felállásban tud négyest, így egészségesen meccsenként legalább 25-30 perc garantált Harklessnek és Harrisnek is.

Négyes poszton Glen Davis egyelőre sérült és nem is nagyon akarják erőltetni visszatérését, ami érthető is - egyrészt nem szeretnék, ha újra rásérülne bal lábfejére, Davis már így is nagyon el van keseredve, és kifejezetten negatív nyilatkozatokat tesz további pályafutásával kapcsolatban, másrészt a tankot csak ronthatná. A helyére érkezett Maxiell, akinek itt sem lesz más dolga, mint Detroitban - védekezni, és az állandó energiájával a többiekre is pozitív hatással lenni, példát mutatni. Andrew Nicholson számára például kifejezetten haszos lehet jelenléte. A kanadai válogatottban idén több nagyon jó meccse is volt a FIBA Americas tornán a fiatal négyesnek, de továbbra is kicsit softie, a festékben nem szeret brusztolni és nem is túl jó pattanózó.

Centerben Nik Vucsevics az első számú továbbra is. A tavaly egészen kitűnő szezont futó montenegrói magasember idén is ráfeküdhet a statisztikákra és saját játéka fejlesztésére, senki nem fogja megszólni, ha nem a csapatjátékkal törődik. Mögötte Kyle O'Quinn-nek voltak már fellángolásai az előszezonban, kérdés, hogy az alapszakaszban mennyi szerepet szánnak rá. Ötösben ugyanis tud Maxiell is játszani, ezzel pedig maximalizálnák Nicholson és Vucsevics játékidejét..

Összességében nézve ez a keret több mint alkalmas a tankolásra, és jóval kevesebb kérdést vet fel, mint amennyivel a korábbi napokban tárgyalt csapatoknál találkozhattunk.

Egyelőre Vaughn edzői kvalitásairól sem tudunk túl sokat, csak azt, hogy kitűnő partner egy gyenge csapatnál arra, hogy jó helyen végezzenek év végén a draft szempontjából - kellemes véletlen, hogy idén erre van szüksége a Magicnek. A játékosok között nagyon sok a tehetséges ember, de borzasztóan fiatalok a Nelson, Afflalo, Maxiell, Davis négyest leszámítva.

Nincs kérdés, hogy a Magic PO-ba nem juthat, emiatt, és a várva várt 2014-es draft miatt pedig valószínűleg a játékosok egyéni fejlesztésére, az Oladipo, Harris, Harkless, Vucsevics, Nicholson ötösre fektetik a hangsúlyt. A keretre nézve a Sixers mellett talán a Bobcats lehet az keletről, akik hasonlóan gyenge felhozatallal bírnak, de ha nem a top5-ben várnák az év végi lottery-t - nyugatról a Suns és a Jazz szólhat bele az "élmezőnybe" -, az hatalmas meglepetés lenne. Ha viszont sikerül ezt a könnyen teljesíthető célt elérni, jövő nyáron, de lejáróiak miatt legkésőbb 2015-ben hatalmasat robbanthatnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus