Menthetetlen a Lakers?

A Los Angeles Lakers története (egyik) legmélyebb pontjára ért - teljesen menthetetlen az 5 évvel ezelőtt még bajnok franchise?

Karrierje egyik legrosszabb estéjét tudhatja maga mögött Kobe Bryant (1/14 a mezőnyből, újabb három homály), aki nevetséges százalékokkal dolgozik idén (41.5% TS, 19.5% tripla), de tekintsünk el ettől egy pillanatra. Miért? Mert hosszútávon teljesen mindegy lenne a Los Angeles Lakers szempontjából, hogyan játszik utolsó szezonjában a csapat ikonja. A homerek úgyis a szépre fognak emlékezni (és úgy általában valószínűleg így lesznek ezzel a legtöbben, hiszen Kobe azért rengeteg nagy dolgot letett az asztalra), a hatereknek egy teljes szezonnyi folyamatos kielégülés garantált, 25 millió dolláros szerződése pedig lejáró, a következő idényben már nem zavar.

Mi a probléma akkor? Az az aknamunka, amit jelenleg a csapat fiataljain végez, és aminek jelentős hatása lehet a Lakers jövőjére a játékosok mentalitásán, hozzáállásán keresztül.

Adott a keretben három tehetséges srác, akik közül kettő, D'Angelo Russell és Julius Randle a nyár óta folyamatosan keresik Bryant társaságát, isszák a szavait, nézik, próbálják eltanulni a viselkedését. Kettejük, illetve Jordan Clarkson fejlődése az egyetlen dolog szerintem, ami jelenleg lényeges a Lakersnél (mi más lenne? Rájátszás egyértelműen nem lesz, rajtuk kívül pedig kevés az igazán komoly tehetség az állományban), márpedig ezt a tanulást, előrelépést nemhogy akadályozza Bryant, hanem teljesen rossz irányba viszi.

Olyat egy ilyen szinten kiemelt vezér nem mondhat egyetlen meccs után sem, hogy "úgyis mindegy, mennyit dobtam volna, mert egyébként is kikapunk". Miért nem? Mert a fiatalok nem túl sok, de még éppen meglévő kicsi kis önbizalmát, illetve motivációját is elveszi. Azt egy 19-20 éves "kölyökbe" még kifejezetten fontos lenne sulykolni, hogy nincs eleve elbukott mérkőzés - főleg az NBA-ben, ahol azért kis túlzással az egész liga képes megverni akárkit. Pláne nem mondhat ilyet és nem dobhat olyan botrányosan, ha két nappal korábban hangsúlyozta, milyen fontos lenne a labdajáratás. Magát is kinevette Bryant a nyilatkozatában, de ez tettek nélkül semmi több, csak üres szavak összessége. Szintén nem a legjobb lecke egy legendától egy pályafutását most kezdő játékos számára.

Súlyosbítva van mindez a helyzet egy bábbal a kispadon, Byron Scott ugyanis nem több, mint Kobe csicskája.

Egy vezetőedző olyat nem is éreztethet szerintem egy csapaton belül, hogy valakinek mindent szabad, a többieknek pedig azt kell csinálni, amit mond, olyan meg még valószínűleg soha, de biztosan nem sokszor történt, hogy ezt melldöngetve, büszkén mondja el az újságíróknak. Miért nem? Mert abszolút hitelét veszíti a többi játékos előtt - ha ez nem történt meg még korábban (Scott múltját, eredményeit, nem létező taktikáját látva azért erős kétségem van efelől), akkor a mérkőzést megelőző nyilatkozata után egészen biztosan így lett, a kutya nem figyel már oda arra, amit mond. A szurkolóknak nem probléma ez, okos ember már csak a Sas Kabaré helyett olvas Scottot, de ha ehhez a játékosai hozzászoknak, karrierjük egy jelentős részét tönkre is tehetik ezzel.

Ha már egy felismerhető taktikát nem játszató, gyenge kezű valaki a tréner, akkor viszont egy valamit biztosan nem szabadna csinálnia: a csapat valamire való részét, a jövőt tilos lenne elbizonytalanítani. Russell nem egy kész játékos, a fejlesztése pedig nem Scott feladata (hanem a segédedzőké általában), viszont abból a sormintából nehéz mit leszűrnie egy tinédzsernek, hogy "azért nem játszol, mert sima volt a meccs", "azért nem játszol, mert szoros volt a meccs", "azért nem játszol, mert sima volt a meccs" - mindezeket két napnyi különbségekkel. A játékmester már elmondta, hogy fogalma sincs, mi a gond, de ezt Scott nyilatkozatai után nem is csodálhatja senki.

A Lakersnek kötelező (lenne) megfékeznie mindkét szabadjára engedett "őrültet", méghozzá a lehető legrövidebb időn belül.

Ha ugyanis Russellt (és Randle-t, valamint Clarksont) ráengedik a Bryant-mezőkre, aztán engednek rá egy kis Scott-öntetet, akkor bumm, abból lesz a Chocapic, az "elsőpic(k)", Gilbert Arenas... Már jobb esetben, mert akkor legalább egyéni játékosként számításba vehető lesz, ha komolyan vehető együttes húzóembereként nem is.

Ezt a féket egyetlen ember húzhatná be: a tulajdonos, Jim Buss, és ez szerintem a Lakers legnagyobb tragédiája, ha a hosszútávú terveket nézzük.

Ne tévedjünk, a jó Jim egyszerűen nem ért a kosárlabdához, ezt bizonyítja Kobe 2013-as hosszabbítása (2 évre 48 millió dollárt adott az akkor 35 éves, az Achilles-szakadásából még csak éppen felépülőben lévő sztárnak, miközben egy év még volt hátra szerződéséből, sehova nem kellett volna sietni), vagy éppen a Mike Brown, Mike D'Antoni, Byron Scott szentháromság kinevezése. Igazi Szádim-király (a Midász tökéletes ellentettje...). Nem lenne akkora gond ezzel az alkalmatlansságal, hiszen pár évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy ha nem lesz 2017-ig bajnokesélyes csapat a Lakers, akkor ő maga mond le az első számú tulajdonos posztjáról, márpedig nem lesz jövőre sem topcsapat az aranysárga-lila akalulat, ennyi megkockáztatható. Nagy probléma viszont, hogy a "lemondásra" nem nagyon tudja rávenni senki, maximum a család egyesített erővel, az meg vagy megtörténik, vagy nem.

Az egyetlen értelmes és épeszű magyarázat arra, hogy nem rúgták ki még Scottot, az, hogy direkt tankolnak, hiszen Top3-as védettséggel a Philadelphia Sixersnél van az első körös pickjük - tehát ha a negyedik vagy annál későbbi helyen húznak, akkor már a Philly választ helyettük. Drafttól és mázlitól függetlenül azonban ez egy elvetélt ötlet szerintem, hiszen két kiváló (Randle, Russell) és egy nagyon jónak tűnő (Clarkson) prospectjük már van, akiknek a fejlesztése mindennél fontosabb lenne, jelenleg ugyanis egy olyan pickért küzdenek, ami minden erőfeszítésük ellenére kicsúszhat a kezükből - az első helyről hátra lehet csúszni a lotteryn a negyedikre.

A Lakers egyetlen egy esetben menekül meg szerintem a sok évnyi kilátástalanságtól, az pedig az az eset, ha az 1/1-et bemákolják, majd Ben Simmonst ledraftolják, ő ugyanis borzasztóan nagy sztárnak tűnik jelenleg, iszonyatos adottságai és egészen képzett mozgása van már most is. Ez azonban semmi más nem lesz, csak szerencse, hiszen még a legrosszabb mérleggel is csak 25% esélye van az adott csapatnak az első választás jogára, nem több.

A másik eset az, hogy nem esik le nekik Simmons, és ebben az esetben szerintem akár megtarthatják a draftjogot, akár nem, pár évre elkaszálták magukat az idei szezonnal. Russell, Randle és Clarkson visszafejlődtek, jön (vagy nem jön) egy újabb fiatal, akiből senki nem tudja, mi lesz, azt pedig idén nyáron láttuk, hogy ez borzasztóan kevés a nagy nevű szabadügynököknek. A Lakers jövő nyáron elkezdheti fejleszteni a tehetséges játékosait... Várjunk... Ezt idén is elkezdhették volna, csak úgy, hogy Russell még nem látta testközelből "beleszarok, nekem mindent lehet" Kobe-t, illetve nem vette el az önbizalma egy részét "most nincs rajtad sapka, Nyuszika" Scott.

Azért sincs semmi értelme annak, amit most a Lakers csinál, mert alapvetően sincs náluk 4-5 gyengébb csapat a ligában, 5-6. helyről pedig ugyanúgy maradhatnak Top3-ban, mint ahogy a 2. helyről kieshetnek onnan (a százalékok persze mások, de nem 95-5 az arány). A mostani taktikájukkal szerintem még a már említett Sixersnél is nagyobb hülyeséget csinálnak. Philadelphiában ugyanis nem egy játékos a vezér, hanem Brett Brown vezetőedző, akit még úgy is elismernek az egész ligában, hogy ez a harmadik éve a Sixersnél (azt rakd össze...) - ott baromi lassan folyik az építkezés, a vesztes környezet gyakorlatilag az alapkészletük része, de építkezés folyik legalább, míg a Lakersnél jelenleg semmi más, csak a jövőbeli tartópillérek többfrontos leépítése.

Összességében nézve Scott és Bryant megérdemelten kapják a savat, mert amit művelnek, az nemcsak rövidtávon káros, hanem hosszútávon is, ráadásul teljesen nevetségessé válik miattuk a csapat. A kutya viszont nem náluk, hanem Jim Bussnál van elásva, márpedig tulajt ritkán vesznek rá erővel a távozásra - egy rasszista hangszalag rendel... Ezért gondolom azt, hogy a Lakers a csoda-forgatókönyvet (ez a Simmons-féle eset) leszámítva halálra van ítélve mindaddig, amíg a jelenlegi vezetése működik. Az új TV-szerződéssel, illetve a Lakers ligaszinten is kiemelkedő helyi TV-s kontraktusával szerintem teljesen esélytelen a franchise eladása, annyi a bevételük - ebben az esetben viszont nem marad más hátra, mint a reménykedés. Egyrészt abban, hogy Jim Buss tényleg háttérbe vonul, másrészt abban, hogy Simmons valahogy a Lakersnél köt ki.

Az mindenesetre biztos, hogy ennyire rosszul menedzselt franchise-t nem mostanában láttunk a ligában... és akkor a Sacramento Kingsről is el lehet kezdeni beszélgetni, de a két csapat esetében csak az a vita tárgya, hogy melyik a hígabb f*s...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus