NBA Draft 2015: Centerek

Két kiemelkedő 1/1 jelölt és további három lottery-be várt center mellett főleg projekt magasemberek várják a draftot

 

Karl-Anthony Towns

Osztály: Freshman (elsőéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1995/211 cm/113 kg
NBA hasonmás: Andrew Bogut/Tim Duncan
Várható drafthely: Top1 - Top3

Nem kockáztatunk sokat azzal, ha kijelentjük: Towns és Jahlil Okafor neve lesz az első kettő, amiket kimondanak a 2015-ös draft estéjén – a sorrend már a Minnesota ízlése szerint alakul majd. A mock draftok szinte egységesen Towns-t helyezik előrébb, és egyelőre készebb játékosnak is tűnik „riválisánál”. A New Jersey-ben felnövő Towns kosarascsaládból származik, édesapja egyetemen játszott, illetve középiskolai csapatnál edző – tehetségét tehát tőle örökölte. Édesanyja viszont dominikai származású, ennek köszönhető, hogy Towns 16 (!) éves korában elkötelezte magát a Dominikai Köztársaság válogatottjának. Érdekes, de ez a döntés egyelőre remekül sült el, hiszen ebben az időszakban már John Calipari, a Kentucky Egyetem legendás vezetőedzője volt a szövetségi kapitány – nem meglepő, hogy Towns 2012 decemberében bejelentette, hogy elfogadja a Wildcats ajánlatát. A 2012-2014 között három állami bajnokságot nyerő center 2014 nyarán csatlakozott is a Calipariékhoz – ahhoz a csapathoz, amely történelmet ír, hiszen Towns-on kívül hat (!) másik játékos (Andrew és Aaron Harrison, Dakari Johnson, Devin Booker, Trey Lyles és Willie Cauley-Stein) jelentkezett a 2015-ös draftra. 

Közülük egyértelműen Towns az „alfahím”, nem csak a játékának, hanem a személyiségének is köszönhetően: a kosárpályán és azon kívül is megállja a helyét. Egészen kiváló tanulmányi eredményei voltak a gimnáziumban, az egyetemen pedig kineziológiát tanult, és feltett szándéka, hogy kosaras pályafutása végeztével elvégzi az orvosi egyetemet – összességében nem véletlen a Tim Duncannel húzott párhuzam. A pályán sincs oka szégyenkezésre az elmúlt 20 év talán legjobb magasemberével való összevetésben: mindkét oldalon érett játékot mutatott, igazi all-round játékosról beszélhetünk. Támadásban középtávolról is folyamatos életveszély, ami manapság alapfeltétel egy sztár-magasembernél, extra a térlátása és a passzkészsége, a palánknak háttal viszont még vár rá munka – de a fizikális alapjai és a munkamorálja annyira jók, hogy 1-2 év múlva kívül-belül nagyon nehezen lehet majd megállítani, bárhol is bukkanjon fel támadóoldalon. Védekezésben viszont már most NBA-ready: bár atlétikája nem rossz, mégsem a rugóiból él, hanem zseniális ütemérzékéből és villámgyors blokkoló mozdulataiból. Ráadásul a Kentucky-n nála kisebb ellenfeleket is meg tudott lábon tartani, ennek a képességnek óriási hasznát fogja venni az NBA-ben is. Nála kérdőjel még, hogy 30 percekre nem láthattunk a Kentucky sűrűn rotáló rendszere miatt, így terhelhetősége bizonytalan – de ha bírja az iramot, akkor 1-2 év türelmes munkájával, sok lehetőség adásával egy igazi, a pálya minden pontján dominálni képes szörnyeteg válhat belőle. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=2tdD5XuX9Dg


Jahlil Okafor

Osztály: Freshman (elsőéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1995/211 cm/123 kg
NBA hasonmás: Brook Lopez/Chris Webber
Várható drafthely: Top1 - Top3

A korábbi draftmásodik nagyember, Emeka Okafor távoli unokatestvére valószínűleg komolyabb karriert fog befutni a ligából 10 év alatt gyakorlatilag kikopó kuzinnál. A Chicagóban felnövő Okafor (akinek rendőrségen dolgozó édesapja és 9 éves korában elhunyt édesanyja is kosárlabda-ösztöndíjjal tanulhatott egyetemen, kiváló génjei vannak tehát) már nagyon korán megvillantotta oroszlánkörmeit: 2012-ben, 16 évesen az állami középiskolás bajnokság legjobb ötösébe választották, de a nemzetközi porondon is aratott. 2011-ben U16-os Amerika-bajnokságot, 2012-ben U17-es világbajnokságot, 2013-ban U19-es világbajnokságot nyert a Team USA színeiben – az U17-es vb-n MVP, az U19-esen (alig 17 és fél évesen) a torna legjobb centere lett. 2014 tavaszán letarolta a középiskolás All-Star tornákat, majd a diadalmenet az NCAA-ben is folytatódott: a Duke egyik vezéreként az Év legjobb ötösébe választották, az ACC-ben az Év Játékosa lett, áprilisban pedig bajnoki címet szerzett Coach K csapatával. 

Ilyen pedigrével és sikersorozattal kevés játékos büszkélkedhet, azonban nem biztos, hogy ez elég lesz az 1/1-hez. Okafor fejlődése eddig töretlen, nem nagyon volt komolyabb sérülése, viszont a védekezése egyelőre nem az igazi – bár a hírek szerint ez a Minnesotát nem fogja érdekelni, lehetséges, hogy őt viszik el elsőként. Okafor ugyanis Towns-hoz hasonlóan egy nagyon érett személyiség (például kiválóan sakkozik, és jól játszik szaxofonon, illetve tubán), a kosárlabdában is folyamatosan újabb és újabb fegyvereket fejlesztett ki – a támadásbeli skill-setje már így is kivételes (nem véletlenül állította magának példaképül Shaq-et, Olajuwont és Duncant). Fantasztikus lábmunka, extra dobásbiztonság 3 méteren belül bárhonnan, bármilyen szituációban – a gyűrűnek háttal valóban a legnagyobbakat idézi. Emellett folyamatosan hozzá is szokott ahhoz a teherhez, hogy tőle várják a megváltást: a csapdázó védelem duplázásait, triplázásait nagyon változatosan oldja meg, ebben sokat segít, hogy leütése, passzkészsége, térlátása kiváló. Bár csak 211 centiméter magas, de NBA-ready izomzata, nagyon hosszú karjai és óriási tenyerei miatt első perctől kezdve rémálom lesz a védőinek. Ami nála komoly kérdőjel, hogy hátramenetben mire lesz képes, mert a másik oldalon egyelőre közel sem olyan elrettentő, lepattanó-számai például Brook Lopezt idézik – de ha csak elfogadható szintre eljut védőoldalon, akkor már egy kezdő All-Star szintű centerről beszélünk. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=61JZLaGwMWk


Willie Trill Cauley-Stein

Osztály: Junior (harmadéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1993/213 cm/109 kg
NBA hasonmás: Tyson Chandler/Marcus Camby
Várható drafthely: Top10

Cauley-Stein már eddig is igen változatos pályafutást mondhat magáénak – a középiskolában például amerikaifocizott is, szélső-elkapót játszott. A gimnáziumi években nem alkotott igazán kiemelkedőt, évfolyamának Top10 centere közé is alig fért be. A Kentucky így elég könnyen meg tudta szerezni 2012 nyarán, és John Calipari kezei alatt elsősorban mint Nerlens Noel cseréje játszott – egészen jól, mivel főként a védekezéssel kellett törődnie, ahhoz pedig nagyon ért. Amikor Noel idény közben kidőlt, kezdőként sem vallott szégyent, de ez akkor még nem volt az ő szintje. Második évében sem támadásban váltotta meg a világot, védőmunkája viszont tovább javult, közel 3 blokkot mutatott be átlagban, kétszer volt kilenc blokkos meccse. A March Madness során azonban lábsérülést szenvedett, így a drafton túlságosan hátra került volna – ezért maradt még egy évet a Kentucky-n.

Ez a húzás bevált, a tavaly a sérülése előtt Top15-Top20 közé várt nagyember Karl-Anthony Towns „árnyékában” is nagyot alkotott: az SEC konferencia legjobb védőjévé választották, és All-American is lett. Cauley-Stein (akinek eredeti neve Willie Cauley Jr., a Steint édesanyja tiszteletére vette fel, a Trillt pedig azért, mert ez a beceneve) az idei draftfelmérőknek már egyértelműen lottery pickként futott neki, de a workoutokon olyan meggyőző volt, hogy teljesen reális egy Top10-es választás. Emberünk Chandlerhez és Camby-hez hasonlóan egy nyúlánk, de szívós magasember, aki ugyan az egyetemen inkább erőcsatárt volt kénytelen játszani Towns és Noel mellett-mögött, de az NBA-ben teljesen egyértelmű a posztja és a játéka is – nagy zsákbamacskát nem fognak vele húzni. Igazi blokkoló- és pattanózógép, akit nyugodtan ott lehet hagyni bárkivel egy-egyben, de gyengeoldali besegítőként is extra. Nagyon gyors a lába, amit remekül használ pick and rollok védésénél, mellette pick and popról szó sem lehet, mindenhová odaér. A gyorsaság egy lerohanásos támadás befejezésénél is kisegíti, szívesen és jól ér fel ilyen helyzetekben – ugyanakkor ez is az egyik fő gondja, hogy néhány alley-oopon, visszatett labdán, illetve hátsó elzárásokon kívül támadásban nem sok mindenre használható. Figyelembe kell azonban venni, hogy az NBA-ben abszolút trend-játékosról van szó, így a beillesztése nem okozhat gondot a csapatjátékba – ezért is kelhet el igen előkelő helyen. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=o3aKVYXngzs


Myles Turner

Osztály: Freshman (elsőéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1996/211 cm/109 kg
NBA hasonmás: Chris Kaman/Robert Horry
Várható drafthely: Top15

Turner soha nem volt elsővonalas sztár, de évek óta stabilan tudja ugyanazt: dobni - a középiskolai évektől kezdve a Texas Longhorns-nál lehúzott 2014-15-ös évadon át a 2014-es Amerika-bajnoksággal bezárólag. A dobást szó szerint kell érteni: emberünk 40 százalékkal triplázik, 44%-kal dob középtávolról, a büntetőket pedig 89 (!) százalékos pontossággal teszi helyre. Egy korai Robert Horry-ról beszélünk, de egy center felépítésével, ideális stretch four lehetne – azonban „csak” 4-esben szinte esélytelen az NBA-re, mert kötött csípője miatt túlságosan lassú ahhoz a tempóhoz, amit manapság elvárnak egy erőcsatártól. 

Fizikai felépítése, ereje, gyors gondolkodása azonban ideálissá tenné őt egy gyengeoldali blokkoló szerepkörre is, mivel magassága és rugói megvannak, ütemérzéke is jó – meg lehetne találni azt a rendszert, amiben ezeket az erősségeit ki lehetne domborítani védőoldalon, mivel az egyetemen 2.7 blokkot hozott össze, besegítő védőként remekelt. Támadásban elég beállítani a sarokba, már ezzel óriási pluszt adhat csapata játékához, ugyanakkor középtávolról és a palánk közelében is kellemetlen ellenfél, mert nem csak bedobja az üres helyzeteket, de meglepően jól ismeri fel a passzolási sávokat is. Személyisége, kiváló kommunikációs képességei is arra predesztinálják, hogy minimum hasznos kiegészítőként, rotáció-játékosként sokáig az NBA-ben maradjon. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=RHUf-Gyvdbc


Frank Kaminsky

Osztály: Senior (negyedéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1993/216 cm/110 kg
NBA hasonmás: Pau Gasol/Chris Kaman
Várható drafthely: Top20

Kaminsky négy évig járt a Wisconsin Egyetemre, az első két szezonja alapján viszont nem mondtuk volna róla, hogy valaha jegyzett játékos lesz: 1.8 és 4.2 pontos átlagokkal szerénykedett. A 2013-14-es évadot viszont önbizalommal telve egy 43 pontos performansszal nyitotta – nem akárki, Michael Finley iskolai rekordját adta át a múltnak. A szezon végén a gárdát egészen a Final Fourig vitte, az Elite Eight körben 28 ponttal szomorította az első kiemelt Arizonát. Az idei évben már a Wisconsin volt az első kiemelt, és a legjobb nyolc között megint megverték az Arizonát, az elődöntőben pedig a Kentucky-t is – a döntőben csak a Duke tudta őket megállítani, az erőcsatár-center pedig 20.5 pontot és 11.5 pattanót átlagolt a Final Fourban. 

Kaminsky idei éve tehát valódi diadalmenet volt, amit megkoronázott az év végi díjeső (Wooden-díj, Naismith-díj, AP Év játékosa díj, és még számos elismerés). De mi is ilyen különleges ebben a játékosban? A hasonmások között feltűnik Pau Gasol, és nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: Kaminsky gyakorlatilag az ő klónjának is tekinthető. 216 centi magas, 110 kiló, zseniális csuklója van közelről, középtávolról és a triplavonal mögül is – egy percre sem szabad magára hagyni, mert az üres helyzeteket higgadtan értékesíti, ráadásul leütésből is elsőrangúan dolgozik, emiatt egyébként stretch 4-ként is használható lehet. Védőoldalon is nagyon hasonlít Gasolra: verekedni ugyan nem szeret a pattanókért, de a tiszta lecsorgókat mindig elhozza, emellett nagyon intelligensen védekezik, legyen szó blokkolásról, pick and roll védéséről, vagy támadóhibák kiharcolásáról. Kaminsky egy kész játékos, akinél már csak finomhangolások szükségesek, illetve némi izomtömeg-növelés – az már a környezeten múlik, hogy egy újabb Pau Gasollá növi ki magát, vagy csak egy nagyon megbízható cserejátékos lesz valamelyik bajnokesélyes csapatban. Egy biztos, ha nem üt be sérülés, hosszú évekig szükség lesz sokoldalú játékára. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=Ru5Q1sickBc

 

Robert Upshaw

Osztály: Sophomore (másodéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/213 cm/120 kg
NBA hasonmás: Oliver Miller/Patrick O’Bryant
Várható drafthely: 2. kör

A kereken 7 láb magas Upshaw egy igazi, klasszikus értelemben vett center: nagyon erős felsőtest, hosszú karok, nagy kezek jellemzik, és ezeket nem is fél használni. Elég komoly fegyvertára van a palánknak háttal, jól pattanózik, és idén vezette az NCAA-rangsort a blokkolt dobások kategóriájában. A dicséretek után viszont elérkeztünk azokhoz a tulajdonságokhoz, melyek miatt Upshaw valószínűleg le fog csúszni a második körbe – extrém esetben pedig ki sem választják a drafton. 

A nagyember 2012-ben Kentucky-ban kezdte volna meg NCAA-karrierjét, de utolsó pillanatban visszamondta, és lakóhelyén a kaliforniai Fresno State-re ment. Az első szezon után viszont elbocsátották a program szabályainak megsértése miatt, és egy évet kihagyott. A 2014-15-ös évadnak már a Washington Egyetemen futott neki, ahogy fentebb írtuk, kiváló számokat (4.5 blokk/meccs!) hozott. Január végén azonban innen is kitették – az ok ugyanaz, a szabályzat megsértése. A draft combine-on nem látszott rajta a 4 hónap kihagyás, az ugyanakkor igen, hogy nem sokat gyorsult, ez pedig egyelőre nagyon behatárolja a lehetőségeit. Hiába lenne elsőrangú védő belőle a palánk alatt, ahhoz vissza is kellene érnie – ha nem tud felgyorsulni, akkor nem fog sok sót megenni a ligában. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=j8zfKVm24VQ


Nikola Milutinov

Osztály: - (Partizan, ABA)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/213 cm/100 kg
NBA hasonmás: Rudy Gobert
Várható drafthely: 2. kör

A Partizan Újvidékről származó centere nem ma kezdte profi karrierjét, a 2011-12-es évadban, alig 17 évesen már pályára lépett a Hemofarmban. A Partizan rögtön a szezon végén le is csapott a tehetségre, aki így 2013 tavaszán szerb, illetve Adria Liga bajnoki címet ünnepelhetett – ezekhez még sokat nem tett hozzá, a szerb U19-es válogatott világbajnoki ezüstérméhez viszont igen. A 2013-14-es évadban már jóval több lehetőséget kapott klubcsapatában, az Euroligában 20 perces játékos volt, 16 meccsen kezdett is, bár hosszabb ideig térdgondokkal küzdött. Igazán a mögöttünk hagyott idényben robbantott, köszönhetően Lauvergne és Musli távozásának, a jelentősen meggyengült Partizant Top4-be vezette az ABA-ban, 9.8 pontot és 7.6 lepattanót átlagolva. 

Milutinov játéka egyelőre nagy talány: magasságához képest extrán gyors, gond nélkül felér a lerohanásoknál, remek rugói vannak, kiváló horogdobással rendelkezik, támadó oldalon nagyszerűen pattanózik – nagyjából ez alapján lehet rámondani, hogy Rudy Gobertre emlékeztet. Védekezésben viszont nagyon hiányzik róla néhány kiló, és nem az a klasszikus, orrbaverős délszláv center, az agresszivitás sokszor eltűnik a játékából, ha egy kicsit sűrűbb ellenféllel kerül szembe - bár ebben idén fejlődött. Ugyanakkor szép tempódobása van, amit idővel tripladobássá is lehet fejleszteni, illetve nem lusta, szívesen dolgozik. Mivel elméletileg 2016 nyaráig szerződése van a Partizannal, ezért inkább a második körben fog elkelni, és még egy szezont Európában hagyhatják fejlődni. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=QmseN0mXVWQ


Guillermo Hernangomez

Osztály: - (Sevilla, ACB)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/208 cm/113 kg
NBA hasonmás: Marc Gasol/Felipe Reyes
Várható drafthely: 2. kör

A spanyol center a Real Madrid játékosa, de az előző két évet a Sevillában töltötte kölcsönben, ahol nagyon szépen fejlődött. 2011-ben már az U18-as Európa-bajnokságot nyerő nemzeti csapat tagja volt, 2014-ben pedig az U20-es eb-n ezüstérmes gárdában pattogtatott – olyannyira jól, hogy a torna álomötösébe is beválasztották. A EuroCupban a 8. hét MVP-jének is megválasztott Hernangomez fejlődési íve eddig töretlen, a 2014-15-ös évad végére elmondhatja magáról, hogy az ACB-ben és az EuroCupban is nevet szerzett magának, mindössze 21 évesen. Érdekesség, hogy a minimum Top10-be várt lett erőcsatár Kristaps Porzingis-szal nagyszerű fiatal párost alkottak Sevillában. 

Hernangomez első ránézésre klasszikus európai magasember, nem véletlen, hogy Felipe Reyeshez, a Real legendás, de NBA-ben soha nem jegyzett sztárjához hasonlítottuk. Az ifjú titán harcos, képzett, rengeteget edz és képezi magát, igazi „edzők álma” típus – ráadásul a tehetsége is megvan a kosárlabdához. Nagy kérdés, hogy mindezt kamatoztatni tudja-e az NBA-ben, mert magassága és atletikus képességei egyelőre erre nem igazán predesztinálják. Éppen ezért várható, hogy sokoldalúsága ellenére nem fogják nagyon elöl választani, és a másik hasonmáshoz, Marc Gasolhoz hasonlóan a második körben kel majd el, bár állítólag a Spurs gondolkodik, hogy első körben draftolja. Ha mégsem, akkor a 2. körben nagy kockázat nincs, és sok csapat gondolhatja úgy, hogy egy kis áldozatot hoz a jelen oltárán – ha Hernangomez a technikai skillset kidolgozása után ráfekszik a fizikális fejlesztésre, könnyen busásan kamatozhat ez a befektetés 2-3 év múlva. Különösen akkor, ha a nyáron anyaegyesülete, a Real Madrid visszarendeli. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=Zz1o2SKX4gI


Dakari Johnson

Osztály: Sophomore (másodéves)
Születési év/Magasság/Súly: 1995/211 cm/117 kg
NBA hasonmás: Aaron Gray
Várható drafthely: 2. kör

Dakari Johnson pár éve még jóval magasabban jegyzett center volt: 2012-ban U17-es világbajnokságot nyert a Team USA-jel, 2013-ban pedig évfolyamában a második legjobb centernek számított – természetesen ott volt a McDonalds-tornán és a Jordan Classicen is. A Kentucky-ra kerülve azonban valahol elveszett a játéka, nem véletlen, hogy 2014 nyarán úgy döntött, hogy marad még egy évet. Nem volt teljes siker ez a döntés, mert Towns és Cauley-Stein mögött csak 3. számú magasember volt, és hiába kapott átlagban 16 percet, nem igazán tudott játékba lendülni. A 6.4 pont és 4.6 pattanó egy cserecentertől persze derék, de semmi olyan pluszt nem tudott felmutatni, amivel felkeltette volna a scoutok figyelmét – nem véletlen, hogy az NBA szürke egeréhez, Aaron Gray-hez hasonlítottuk.

Pedig izomzata teljesen NBA-ready, az NCAA-ben gyakorlatilag bárkit képes volt levenni a pályáról, lepattanózása elit. A kis dolgokat nagyon szépen megoldja, legyen szó egy elzárásról, egy kizárásról vagy egy önzetlen passzról – viszont azt nem lehet tudni, hogy nagy dolgokra képes-e. Az biztos, hogy megkapja a lehetőséget az NBA-ben – azonban  a „mindenből egy kicsit” (különösen a nagyembereknél) már egyre kevésbé divatos a tengerentúlon: valamerre specializálódnia kell, ha meg is akar ragadni a ligában. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=MleXFO1qfN0


Mouhammadou Jaiteh

Osztály: - (JSF Nanterre, LNB Pro A)
Születési év/Magasság/Súly: 1994/211 cm/113 kg
NBA hasonmás: DeAndre Jordan
Várható drafthely: 2. kör

A szenegáli és gambiai szülőktől már Franciaországban született Jaiteh nem először került fel a draftlistára – 2013-ban visszalépett. A nagyember hasonmásának nevére pillantva képet kaphatunk fizikai felépítéséről, és az összehasonlítás egyáltalán nem túlzó – ennek köszönhetően 2010-ben U16-os, 2011-ben és 2012-ben U18-as eb-n is részt vehetett, utóbbin ő szedte a legtöbb lepattanót. 2010 és 2012 között az INSEP (Nemzeti Sportintézet, gyakorlatilag a francia KSI) csapatában pallérozódott, majd 2012 nyarán szokatlan döntést hozott: bár több amerikai egyetem is kereste, ő a francia B-csoportba ment. Az élet azonban őt igazolta, azonnal a másodosztály MVP-je lett, 2013 nyarán pedig az Euroliga-induló JSF Nanterre igazolta át. Az Euroligában 10 meccsen átlag 12-13 percnyi tapasztalatot gyűjthetett. A 2014-15-ös évadban már 22 és fél percet játszott a francia bajnokságban, 11.3 pontot és 6.5 pattanót gyűjtve – nem mellékesen a Nanterre megnyerte az EuroChallenge Kupát, ahol Jaiteh 8.8 pontot és 5.5 pattanót hozott össze. 

A center tehát szépen lépésről-lépésre fejlődik, és talán most érkezett el az idő, hogy átlépjen a tengerentúlra. Nagyon erős testfelépítése, hosszú karjai mellett a sebessége is kezd emlékeztetni DeAndre Jordanre, bár még rengeteg munka van vele – az ilyen projekt játékosokat viszont imádják az NBA-stábok, hiszen „csak” kosárlabdázást kell neki tanítani. Jaiteh ráadásul szeret és tud is tanulni, erre bizonyíték az elmúlt években mutatott fejlődési íve. Második körös projekt, de egész szép védőoldali potenciállal, és annyiban már most jobb DeAndre-nál, hogy 60% körül büntetőzik. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=khnk2KnXDo8

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus