NBA Draft 2020 - Irányítók

November 18-án NBA draft, így posztonként haladva végignézzük, kik a várható legjobbak. Kezdésnek jöjjenek az irányítók.

1. LaMelo Ball (Illawarra Hawks, Ausztrália)
6'7" (201 cm), 190 lbs (86.2 kg), 19 éves

A Ball-család újabb tagja is megérkezik nem sokára az NBA-be, méghozzá elég komoly elvárásokkal és 1/1 eséllyel. LaMelo egyáltalán nem az amerikai fiatalok tipikus útját járta be a draftig, miután az apja leginkább az ő karrierjére volt eddig hatással: 16 éves korában Litvániába igazolt, de miután sem az, sem az amerikai JBL liga nem jött össze neki, visszament az utolsó évére a középsuliba. Az előző idényben az ausztrál Illawarra Hawksnál játszott, de csak 12 meccsen, január közepéig - még alig múlt 19 éves, az idei játékosbörze egyik legfiatalabbja, de már három kontinensen is megfordult.

Igazi boom or bust prospect: rendkívül széles skálán mozog az, hogy mi lehet belőle az NBA-ben. Posztjához képest nagyon magas, jól kezeli a labdát, és kifejezetten jó szervező, nagyszerűen szab fazont csapatának. Ha azonban ezt az erősségét nem tudja átültetni majd az NBA-be, akkor hatalmas gondjai lehetnek még a ligában maradással is. Nem lassú lábon, de nem is túlzottan robbanékony, ami miatt lehet gondja a helyzetkreálással a legjobbak között. Ennél is nagyobb probléma lehet, hogy a dobása és maga a mozdulata sem jó - a középiskolában nem volt baj vele, a profik között annál inkább. Talán ha hozzászokik a magasságához (hirtelen megnyúlt), javulhat ezen a téren, de kell is neki bőven és lesz honnan (25%). A védekezéshez az adottságai meglennének, és vannak is jobb periódusai, de rengetegszer alszik el hátul. A hírek szerint az interjúkon nem nagyon nyűgözött le eddig senkit (igaz, a pletykák másik fele meg arról szól, hogy 3-4 csapat is fel akar cserélni érte, és ő lesz az 1/1), ami szintén nem túl jó előjel - van bőven kérdőjel vele kapcsolatban.

A Detroit és a New York az a két együttes, ahol a leginkább látni lehet a helyét, de az szinte biztos, hogy az 1/7-ig (Pistons) nem fog lecsúszni, valószínűleg valaki fel fog cserélni érte a Top3-ba. A Chicagót is mondogatják vele kapcsolatban, úgyhogy a Top4-ben egészen biztosan kimegy, ettől függetlenül borzasztóan kérdőjeles a karrierje.


2. Tyrese Haliburton (Iowa State)
6'5" (196 cm), 175 lbs (79.4 kg), 20 éves

Haliburton homlokegyenest más típusú egyes, mint Ball: sokkal biztosabb befektetésnek tűnik a kiválasztása, de nincsenek benne akkora lehetőségek, mint akár Ballban, akár másokban. Az egyik legnagyobb játékintelligenciával rendelkező játékos az idei felhozatalban, amit támadásban és védekezésben is jól használ az előnyére. Elzárás-leválás játékban pazar, mindemellett 43%-kal dobta a triplákat az egyetemi pályafutása során. Ő sem túl robbanékony, és mivel ez már egyetemi szinten is problémákat okozott neki, valószínűleg nem a védelembontás lesz a legnagyobb erőssége az NBA-ben sem. Izom is kell még rá egyértelműen, mert ez is limitálja a támadójátékát és a védekezését is, ez viszont a megoldható kategóriának tűnik. Egy második számú helyzetkreálónak, a pályát a tripláival széthúzó hátvédnek viszont valószínűleg teljesen jó lesz.

Az igazán elöl lévő csapatoknak poszt miatt nem biztos, hogy kelleni fog, de a Knicks és a 10. helyen választó Phoenix már bőven elgondolkodhat rajta - az ESPN Top100-as listáján előbbihez írják a 8. pozícióba.


3. Killian Hayes (Ratiopharm Ulm, Németország)
6'5" (196 cm), 192 lbs (87.1 kg), 19 éves

A francia-amerikai Hayes sokban hasonlít Ballra. Nála nem túl meglepő a származása miatt, de a karrierjét Európában nyomta eddig végig, ennek megfelelően jóval inkább készen áll a profi játékra, mint a legtöbb társa az idei classból. Ő is jó pick-and-roll játékos, ő sem rendelkezik elit atletizmussal (még ha nem is rossz ebben), és neki is kifejezetten jó adottságai vannak ahhoz, hogy jó védő válljon belőle. A triplája egyelőre nagyon hektikus, és összességében inkább gyenge (a EuroCupban 39%-kal dobta a hármasokat, de a német élvonalban csak 21.8%-kal, előtte a franciáknál pedig mindössze 18.2%-kal). Még egy érdekesség van vele kapcsolatban: egyelőre nagyon balkezes, ez a betöréseknél különösen nagy gondot okoz neki, tekintve hogy egy idő után kiismerhetővé válik.

Hayest már Jonathan Givony (ESPN) sem nagyon tudta belőni, legutóbb el is mondta ezt - lényegében bármit el tud képzelni Hayes esetében a Top20-on belül, míg Kevin O'Connor (The Ringer) szerint ő a legjobb irányító az idei felhozatalban. Aki Ballt bevállalná, az láthat fantáziát Hayesben is a Top10 végében (az ESPN és a Tankathon is a 10. helyen hozza), de egy hatalmas csúszás is benne van nála.


4. RJ Hampton (New Zealand Breakers, Új-Zéland)
6'5" (196 cm), 188 lbs (85.3 kg), 19 éves

Hampton egy évvel ezelőtt még az egyik legjobban várt prospect volt Ball-lal együtt, az NBL-ben töltött szezonja azonban rengeteget rontott az ázsióján. Ezt ellensúlyozandó állítólag most kifejezetten jó privát edzései voltak, így újra megnőhet az érdeklődés iránta. Atletikusabb, robbanékonyabb játékos Ballnál vagy Hayesnél, viszont a labdakezelésén még lehetne fejleszteni, hogy igazán komoly védelemmegbontóként lehessen vele számolni. 30% alatt volt ő is az NBL-ben a triplavonalon túlról, ráadásul ha kimaradt egy-két dobása, hajlamos volt elengedni az üres helyzeteket is. Védekezésben az adottságok megvannak, az alapkészségeken viszont még dolgozni kell, hogy hatékony védő lehessen. Nincs igazán komoly erőssége, ami megint felveti a kérdést, hogy egy jó all-around játékos lesz-e vagy éppen nem fog tudni semmiből sem eleget.

Hamptont jelenleg a 14. helyen hozza az ESPN, de ha eljut a 15. helyig, az Orlando Magic szinte biztosan ki fogja választani, hiszen a floridaiaknak nagyon kellene valaki, aki majd helyzeteket tud kreálni a többieknek - Hamptonban megvan erre a lehetőség.


5. Cole Anthony (North Carolina)
6'3" (190.5 cm), 190 lbs (86.2 kg), 20 éves

Anthony hatalmas középiskolás sztár volt, a legjobb középsulis kosarasoknak kiírt McDonald's All-American MVP-je volt 2019-ben, a North Carolinán töltött egy éve azonban nem igazán sikerült. Egy egyetemi és a Tar Heels mércéjével nézve is gyenge csapat egyetlen igazi helyzetkreálója volt, így sokkal inkább tűnt scorernek egy idő után, mint olyan játékosnak, aki a védelemmegbontásokból a társak kiszolgálását is meg tudja oldani - ez azért az NBA-ben sokat változhat, hiszen teljesen más körülmények közé és csapattársak mellé kerül. Nem túl magas, és nincsen óriási karfesztávja sem, ez gondot okozhat majd neki védekezésben, de egészen erős testalkata van, és amikor odateszi magát védekezésben, akkor az erejét használva kifejezetten kellemetlen védő. A tripladobása nem rossz, de nem is túl kiegyensúlyozott, 35%-kal célzott kintről a középiskolában és az egyetemen is - ha ebben és a kiosztásokban javulni tud, akkor egészen szép karrier is állhat előtte.

Az ESPN jelenleg a 19. helyre rangsorolja, de az előbb felsorolt négy ember és talán Kira Lewis Jr. is előbb fog elkelni, ez szinte biztos, így a hatodik legjobb PG-ként csúszhat is - a Utah Jazz nagyszerű fit lenne neki, de kérdés, hogy a 23. helyig lecsúszik-e.


6. Kira Lewis Jr. (Alabama)
6'3" (190.5 cm), 165 lbs (74.8 kg), 19 éves

Kira Lewis Jr. az egyetemi kosárlabdázás történetének legfiatalabb játékosa volt 2018-ban, aki valaha pályára lépett az NCAA I-ben - 17 esztendős volt még csak akkor. Két év után jelentkezett a draftra, miután rengeteget fejlődött második évében az Alabamán. A draft egyik leggyorsabb kosarasa, akinek a gyűrű közelében egészen sok megoldása van a befejezésre, és a kinti dobása is javul már (36.1%). A betörések utáni döntéshozásban még fejlődnie kell, de hiába töltött két évet az egyetemen, még mindig csak 19 esztendős, bőven van ideje ebben magasabb szintre lépni. Gondot okozhat még nála, hogy a dobómozdulata nem elég gyors, a kelleténél több hely és idő kell számára, hogy felemelje a labdát - erre azért az NBA-ben nem nagyon lesz lehetősége. A fizikai ereje miatt egyelőre a pálya mindkét oldalán megvannak a korlátai, egészen biztosan erősíteni kell majd (bár a Tankathonon már 81.6 kg-nak írják), hogy kiegyensúlyozottan meg tudja állni a helyét a ligában, viszont a gyorsasága egy olyan alap, amire lehet építkezni.

Rengeteget mozgott a várható draftpozíciója: néhány helyen a lotterybe várják (a Tankathonon 13.), az ESPN-en volt a 20. is, jelenleg a 16. pozíciót foglalja el. Helyzetkreáló PG sok helyre kellhet, könnyen elképzelhető, hogy például aki nem bízik Hampton külső dobásában, vagy éppen lecsúszik róla, az Lewist fogja elvinni, éppen ezért az első kör közepére simán elkelhet.


7. Théo Maledon (ASVEL, Franciaország)
6'5" (196 cm), 174 lbs (78.9 kg), 19 éves

Maledon is 19 éves, akár csak Kira Lewis Jr., viszont a draft egyik, ha nem a legtapasztaltabb játékosa, tekintve hogy két évet játszott a francia élvonalban, emellett egy-egy szezont a EuroCupban és az Euroligában is - méghozzá nem is rosszul. 2018/19-ben ő volt a francia kupadöntő MVP-je, az Euroligában pedig volt 19 pontos meccse is a leállás előtt. Nem kiemelkedően robbanékony srácról beszélünk, akit még erősíteni is kell (bár a Tankathon Lewis mellett nála is többet ír már, 84.8 kg-t), és sokszor nem is irányítót játszott a csapataiban, hanem egy elit védelemmegbontó mellett második számú hátvédet. Ettől függetlenül egészen jó keze van (36% tripla), és olyan adottságai vannak (magasság, végtagok hossza, vertikális gyorsaság), ami miatt akár három poszton is jó védő lehet. Hogy milyen első számú kreáló lehet, az azért kérdés, de második számú helyzetteremtőként, 3&D hátvédként szinte biztosan lehet majd vele számolni. Ami még probléma lehet esetleg vele kapcsolatban: tavaly nyáron is azért került ki a francia vb-keretből az utolsó keretszűkítésnél, mert vállsérülése volt, és az előző idényben is hagyott ki emiatt egy hónapot - remélhetőleg nem egy krónikus gondról van szó.

Maledont jelenleg a 24. helyre jelöli az ESPN, de szinte kizártnak tartom, hogy idáig lecsússzon - hasonló francia játékossal befürdött a New York Knicks (Frank Ntilikina), de az nagy meglepetés lenne, ha ilyen erősségek és múlt mellett nem kelne el az első 20-ban, főleg hogy 3&D potenciállal bíró játékosokra van talán a legnagyobb igény a jelenlegi ligában.


8. Nico Mannion (Arizona)
6'3" (190.5 cm), 190 lbs (86.2 kg), 19 éves.

Mannion hatalmas sztárként volt kezelve, játszott már az olasz válogatottban is (kettős állampolgár). Egészen jó keze van, általában jól ismeri fel, hogy mikor kell kiszolgálni a társakat és mikor kell a pontszerzést erőltetni, viszont ennyit tud, és ezzel nem biztos, hogy nagyon meg fog élni az NBA-ben. Nem rossz védelemmegbontó, de nem is kifejezetten elit ebben, nem túl magas, és a karfesztávja még a magasságánál is kisebb - ez a gyűrű közeli befejezéseknél sem túl előnyös, és védekezésben is komoly limitet szab számára. Érzi a játékot, sokszor engedi ki a labdát a kezéből, ha másnak jobban megy, de ehhez meg nem elég kiegyensúlyozott a triplája, hogy ilyenkor hasznos legyen (32.7%). Ha sokkal jobb dobó lenne (és ezen azért lehet fejleszteni), akkor lehetne egy hasznos csere hátvéd, így viszont a ligába kerülésért is harcolnia kell majd.

Mannion mindössze egy pozícióval van hátrébb az ESPN Top100-as listán, mint Maledon, a 25., de szerintem nála sokkal nagyobb az esély arra, hogy kicsúszik az első körből, a Tankathonon például csak a 35. helyet foglalja el. Tekintve hogy az erősségei a fizikai korlátai miatt egyáltalán nem biztos, hogy használhatóak lesznek NBA szinten is, ennek bőven van realitása.


9. Cassius Winston (Michigan State)
6'1" (185.5 cm), 185 lbs (84 kg), 22 éves

Winston négy évig volt a Michigan State-en, ebből hármon kezdő irányító volt a Spartansnál - az idős, de egyben tapasztalt egyetemi játékosok minden előnyével és hátrányával rendelkezik. Talán övé a legjobb elzárás-leválás játék a mostani felhozatalból - nagyszerűen játssza meg ilyen helyzetek után a társakat, borzasztóan jó ütemben mozog és adja a passzokat, a védelmeket pedig azonnal bünteti, ha nem váltanak ki rá (43%-kal dobta a hármasokat egyetemi karrierje alatt). Azonnali segítség lesz majd annak, aki kiválasztja, de túl sok fejlődési potenciál nincs benne. Alacsony, és a karjai sem túl hosszúak, ez védekezésben elég komoly gondokat okozhat majd számára. Emellett nem igazán tudja lábon agyonverni az emberét - betöréseknél lehetnek problémái a nagyobb védők ellen, akik simán betakarhatják majd.

Winstont a 29. helyre jelöli az ESPN - a Los Angeles Lakershez adta volna magát a 28. pozícióban, de úgy tűnik, hogy ez a pick az Oklahoma City Thunderhez kerül majd. A 29. helyen a Toronto Raptors éppen csere PG-t keres, de Masai Ujiri nem ennyire kész játékosokat, hanem sokkal inkább nagy, de még csiszolandó tehetségeket szokott választani, és bár a Raptors több irányítót is megnézett már, Winston nem volt közöttük.


10. Tre Jones (Duke)
6'3" (190.5 cm), 185 lbs (84 kg), 20 éves

Tyus Jones kisöccse két évig járt a Duke-ra, tehát újoncként Zion Williamson és RJ Barrett csapattársa volt. A két sztárpalánta árnyékából kilépve aztán az előző idényben javultak a számai, amiből a 10%-ot emelkedő tripladobását kell kiemelni - ha ezt a 36.1%-ot tovább tudja esetleg javítani, az nagyon sokat fog javítani a karrierje ívén, de ha megtartja, már az is jó lesz. Nem egy nagyon robbanékony egyes, viszont kifejezetten jó játékmester megfelelő számú gólpasszal és minimális eladott labdával. Az igazi erőssége viszont a védekezése - az előző szezonban az ACC-ben az Év Játékosának és az Év Védőjének is megválasztották, utóbbi lehet az, amivel majd az NBA-ben is kitűnik.

Jones jó kis all-around játékos, egy kicsit kérdőjeles dobással, de nem is túl öreg (igaz, januárban már 21 lesz) - az ESPN a 30. helyen hozza, aminél sokkal tovább nem csúszhat.


11. Malachi Flynn (San Diego State)
6'1" (185 cm), 185 lbs (84 kg), 22 éves

Flynn két évig a Washington State University játékosa volt, 2018-ban váltott, majd egy redshirt-év után az előző szezonban már a San Diego State-nél kosarazott, méghozzá nem is akárhogyan: a Mountain West konferenciában az Év Játékosának és az Év Védőjének választották meg. A legnagyobb erőssége az, hogy nincs igazán gyengesége: egészen jól bont védelmet, egészen jó scorer, jó a keze is (37.3% tripla az utolsó évében), egészen jó védő lehet még NBA szinten is, egyszóval egy kész all-around kosaras. Nincs benne akkora fejlődési potenciál, mint a jóval fiatalabb társaiban, és nem is túl magas, ami gond gond lehet majd nála. Ettől függetlenül talán az egyik legkisebb zsákbamacska a mostani felhozatalból.

Az ESPN-en a 31. helyen található, de ő is nagyjából ott kelhet el, ahol Winston és talán Jones - abban semmi meglepő nem lenne, ha Mannionnál hamarabb húznák ki.


12. Jahmi'us Ramsey (Texas Tech)
6'4" (193 cm), 195 lbs (88.5 kg), 19 éves

Ramsey a Texas Tech-nél töltött egy évet, és erősen kérdőjeles, hogy őt egyáltalán hívhatjuk-e irányítónak - a válasz inkább az, hogy nem. Nagyszerűen dobálta a triplákat (42.6%), és elég agresszíven támadja a gyűrűt, amihez a fizikai adottságai is megvannak, úgyhogy leginkább egy többdimenziós scorer lehet majd belőle. Döntéshozatalban azonban rengeteget kell még fejlődnie, hogy egyáltalán szóba jöhessen, mint játékszervező, és ne csak a saját helyzeteinek megteremtésére lehessen használni. Jó felépítésű srác, aki védekezésben is lehetne tényező, ha odarakná magát, de ez egyelőre nagyon sokszor nem jellemző rá - inkább az, hogy elég komoly kihagyásai vannak és nemcsak a labdától távol, hanem a labdás emberen is.

Ramsey-t a 35. helyre rakja jelenleg az ESPN, és várhatóan valahol a második kör elején fogja elvinni valaki, de leginkább olyan csapatoknál jöhet szóba, ahol nagyon komoly gond a scoring, és nem probléma, ha valaki csak ezt tudja.


13. Tyrell Terry (Stanford)
6'3" (190.5 cm), 170 lbs (77.1 kg), 20 éves

Kira Lewis Jr. mellett az ő draftpozíciója az egyik legvitatottabb most. Terry játéka a rendkívül távolról elengedett és beszórt triplákra alapul - 40.8%-kal célzott az egyetlen stanfordi évében. A hírek szerint emellett megdöntötte az eddigi rekordot egy NBA vezetők által összerakott, játékintelligenciát vizsgáló teszten - ez jó előjel. Játékmesterként azért még fejlődnie kell ettől függetlneül is, de a testméretei is megvannak ahhoz, hogy megállja a helyét a ligában, és olyan kézzel, ami neki van, szinte biztosan meg fog ragadni az NBA-ben. Kérdés, hogy milyen szerepkörben: ki tud-e bújni a tripladobó skatulyából (Seth Curry), és lesz-e belőle esetleg jóval több (Steph Curry).

Az ESPN csak a 39. helyre rakja, a Tankathonon viszont a 21. poziciót adják neki - az első kör közepétől kezdve a második kör közepéig bárhol elkelhet, bár az erősségei alapján meglepő lenne, ha nem menne el a Top30-ban.


14. Grant Riller (Charleston)
6'1" (185 cm), 178 lbs (80.7 kg), 23 éves

Riller egészen pazar scorer irányítóként érkezik a draftra a Charleston végzőseként: az elmúlt két idényében egyaránt 21.9 pontot átlagolt, egyetemi pályafutása során pedig 62.3%-os TS-mutatóval dolgozott, ami egészen embertelen. A triplája némileg hullámzik (másodévesen volt közel 40%-os idénye is, ami lement 33-ra, majd most 36.2%-kal célzott), de lényegében a pálya minden pontjáról veszélyes. A védekezése azért közel sem ennyire acélos, és túl sok potenciál már nincs benne, tekintve hogy februárban már 24 éves lesz. Ha a scoringját át tudja menteni NBA környezetbe is, egy borzasztóan hasznos padscorer lesz belőle - ha nem, akkor valószínűleg hamar kikopik a ligából.

Az ESPN és a Tankathon is a második kör közepére várja, előbbi a 44. helyen hozza.


15. Devon Dotson (Kansas)
6'2" (188 cm), 185 lbs (84 kg), 21 éves

Kifejezetten jó második éve volt Dotsonnak a Kansas Egyetemen, 18-4-4-et átlagolt 2 szerzett labdával. A legnagyobb erőssége a gyorsasága, amit a betöréseknél és védekezésben is nagyon jól használ. Ami a nagy baja, hogy a 36%-os triplája 30%-ra romlott, ahhoz viszont nem elég elit játékos, hogy egy gyenge triplázással is pályán lehessen majd tartani a ligában. Ha a külső dobását újra összeszedi, akkor belőle is nagyon hasznos NBA-rotációtag lehet.

Az ESPN a 47. helyre rangsorolja, de próbajátékon megnézte már a 29. helyen választó Raptors is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus