NBA Draft 2022: Centerek

A draft legkülönlegesebb játékosa mellett védőspecialista magasemberek, bajnokesélyesek leendő erőcsatár-center átmenete, elit támadójátékos, néhány boom or bust, illetve egy wannabe Giannis alkotja az idei centerosztályt. 

 

Chet Holmgren (Gonzaga)

Magasság/súly/születési év: 213 cm/88 kg/2002
NBA-hasonmás: Marcus Camby/Kevin Durant
Várható drafthely: Top1-Top5

Az idei centerfelhozatal, sőt talán az egész évfolyam legkülönlegesebb játékosa a Gonzaga minnesotai center-erőcsatára, bár esetében nehéz meghatározni, hogy melyik is az első számú posztja. Egyetlen NCAA-szezonjában 39%-kal dobta a hármasokat, 60% felett a ketteseket, a büntetőzése pedig 70% feletti, ami bőven javítható – mivel kiváló a dobómozdulata. De Holmgren nem csak egy vékony Kristaps Porzingis támadásban: hátvédeket megszégyenítő a labdakezelése, pozícióban egészen extra a lábmunkája, elsőrangú a fordulékonysága és a súlypontemelkedése. Alig 90 kilós testsúlyát kihasználva magasságához képest hihetetlenül mobilis, simán megveri a védőit lábon, összességében egyáltalán nem szentségtörés KD-hez hasonlítani. Abban is hasonlít rá, hogy gyakorlatilag blokkolhatatlan külső/tempódobással rendelkezik, ami az NBA-ben halálos fegyver.

Amiben más, mint KD, hogy védekezésben kompromisszumok nélkül használható a palánkhoz közel is: nagyszerű érzékkel lepattanózik, nem fél bemenni a darálóba, 225 centis (7 láb 6 hüvelyk) karfesztávja ruganyossággal és fordulékonysággal kombinálva rettegett blokkolóvá teheti. Akár besegítő védőként, akár úgy is, hogy a periméterről bekíséri emberét a festékbe és hátulról osztja az áldást – 3.7 blokkot szállított az idei szezonban. A védekezése ráadásul egyáltalán nem „operett”, konferenciájában az Év Védőjének választották.

Az elsőre madárcsontúnak látszó Holmgrent sokan és sokféleképpen próbálták már „összetörni”, de ezek a próbálkozások eddig nem jöttek be. Mind a négy középiskolás évében állami bajnok lett, 2021-ben nem csak a legjobb középiskolás játékosnak választották az Államokban, de nemzetközi színtéren is bizonyított: U-19-es világbajnokságot nyert és a torna MVP-je lett, egyetlen egyetemi évében pedig All-American Második Ötösbe választották, azaz eddig minden lépcsőfokot remekül vett.

Érdekes kérdés, hogy az Orlando Magic ledraftolja-e az 1/1-gyel, mert a vékonysága mellett a 39%-os triplázás jól mutat, de mindössze 1.3 kísérletet emelt rá meccsenként, ami elég kevés, illetve a WCC konferencia messze nem a legerősebb az NCAA-ben, még ha a Gonzaga elit programnak is számít. Ugyanakkor a 2021-ben 5. helyen kihúzott hátvéd, Jalen Suggs középiskolai csapattársa volt, együtt nyertek U-19-es vébét és egy év eltéréssel a Gonzagára jártak. A Magic a többi csapathoz képest plusz infókat is beszerezhet róla – ha nem draftolják, akkor könnyen kicsúszhat akár a Top3-ból is.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=gB4tEI5ai-A
 
Jalen Duren (Memphis)

Magasság/súly/születési év: 211 cm/113 kg/2003
NBA-hasonmás: DeAndre Jordan/Clint Capela
Várható drafthely: Top10-Top15

A Philadelphia környékéről származó Duren már évek óta szem előtt van, kiváló képzést kapott, hiszen utolsó két középiskolás évében a floridai Montverde Academy-re járt (itt pallérozódott többek között Joel Embiid, Scottie Barnes, Cade Cunningham, Precious Achiuwa, RJ Barrett, Ben Simmons vagy D’Angelo Russell is), egyetlen NCAA-szezonját pedig a Penny Hardaway vezette Memphis Egyetemen játszotta végig, ahol a legendás Larry Brown a speciális tanácsadó. Utóbbi anno olyan magasemberekkel dolgozott együtt, mint David Robinson, Rik Smits, Dikembe Mutombo vagy Ben Wallace, és a keze munkája látszik is Duren játékán.

Támadásban egy klasszikus alley-oop célpontról beszélünk, nem túlzás a prime DAJ-hoz hasonlítani, a highlightokból látszik, hogy olyan erővel támadja meg a gyűrűt, amivel az NBA-ben is vidáman meg fog élni – a sebessége remek, a lerohanásoknál is gond nélkül felér. Irtózatos hosszú kezei vannak, 220 centi feletti a karfesztávja, ruganyos, jó ütemérzékkel rendelkezik, nagyszerű a második ugrása, ezeket pedig védő- és támadópattanózásban is kamatoztatja, illetve 2.1 blokkot jegyzett a Memphisnél. Hátul egy modern rim protector szerepkörére használható, annyival finomítva, hogy például egy Rudy Goberthez képest jóval pattogósabb lábon, hatékonyan tudja levédeni a 2-2-ket.

Ami miatt nem Top5-ös játékos, mint volt anno Embiid, hogy a zsákolásokon kívül nem sok mindent tud támadásban üzembiztosan. Triplája egyáltalán nincs, középtávolija is inkább csak pozícióból kifordulós tempókban nyilvánul meg, és a 62-63%-os büntetőzésen is bőven kell még javítania, ráadásul elzárásoknál elég sok támadóhibát vét. A manapság már alapvetésnek számító jobbkezes félhorgokat tudja, de a gyűrűnek háttal történő játék igazi finomságait meg kell neki tanítani, amiből pozíciózhat és osztogathat a periméterre, ugyanakkor jó kérdés, hogy ez mennyire megy majd neki, mert kicsit lassú gondolkodásúnak tűnik – hozzá kell viszont tenni, hogy novemberben még csak 19 éves lesz, 1-2 év alatt hatalmasat érhet fejben. Összességében így is azonnali segítség, mert fizikai képességei már most félelmetesek, védekezésben azonnal vezér lehet, támadásban pedig fokozatosan lehet felépíteni.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=RmMCTI6a6Es
 
Mark Williams (Duke)

Magasság/súly/születési év: 216 cm/110 kg/2001
NBA-hasonmás: Robert Williams III/Rudy Gobert
Várható drafthely: Top10-Top15

A Virginiában született, de szülei révén angol és nigériai gyökerekkel bíró Mark Williams is egy floridai akadémián, az IMG-n szedte magára a tudást a középiskolában, ahol többek között Dwight Powell és Jonathan Isaac voltak az elődei, majd 2020-ban a Duke-ot választotta, ahol két évet töltött. Egyébként nővére, Elizabeth is a Duke-ra járt, majd 2015-ben 1/4-en draftolták, azóta a WNBA-ben kosarazik, nem is akárhogy: 2017-ben All-Star volt, 2020-ban pedig az Év Védőötösébe is bekerült.

Williams a második NCAA-évében robbant be, az ACC konferenciában az Év Védőjének választották, a Duke pedig egészen a Final Fourig menetelt Coach K utolsó szezonjában. A családi hagyományokat követve ő is védekezésben lehet kiemelkedő a profik között, mivel magas, jó felépítésű, atletikus, a karfesztávja közelít a 230 (!) centihez, ráadásul nagyon okos, dörzsölt játékos. A 7.4 lepattanó és 2.8 blokk alig 23 perc alatt egészen impresszív, de Williams impactjét így sem mutatja teljesen a statisztika – remekül zavarja meg a dobásokat, kényszeríti változtatásra a betörő játékosok dobómozdulatát, amiből rengeteg rossz kísérlet születik. Ráadásul mivel kifejezetten atletikus, a periméterről indulva is okozhat gondokat a labdás embereknek, ha 2-2 után rájuk kerül, bár azért kérdéses, hogy NBA-szinten a lábmunkája mire lehet elég. Összességében védekezésben az első perctől használható, elég hamar akár az egész hátsó alakzat irányítását is rá lehet bízni, mint például Gobertre.

Támadásban elsősorban alley-oopokra, elzárás-leválás utáni befejezésekre használható, a Top3-ba várt Paolo Bancheróval kiváló összjátékokra voltak képesek, de nem csak ebből adódik a kiemelkedő, közel 73%-os (!) mezőnymutatója – ellentmondást nem tűrően fejezi be a gyűrű közeli nehezebb helyzeteket is, kontaktok, faultok után is eljuttatja a labdát a helyére. Sok szakíró szerint egyébként így is kicsit limitálta őt a Duke rendszere támadásban, sokkal több lehet benne, igazi faultkiharcoló géppé is lehetne változtatni – 73% körül büntetőzik, onnan már nagyon kis lépés felfejleszteni 80% környékére. Ami nála teljesen hiányzik, az a tripla és a középtávoli, mert nem is igazán fejlesztették ebbe az irányba, viszont a dobómozdulata alapján itt még nem kevés upside lehet. A másik gond a viszonylag kevés játékperc, ami felvethet némi erőnléti kérdőjelet is, ezek miatt csúszhat le a lottery végére, vagy kicsit azon is túl.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=SAlBEKsPZrI
 
Jaylin Williams (Arkansas)

Magasság/súly/születési év: 208 cm/107 kg/2002
NBA-hasonmás: Bobby Portis/Brandon Clarke
Várható drafthely: Top30-második kör eleje

Az arkansasi illetőségű magasember ugyan 2020-ban az állam legjobb középiskolás játékosa lett, de alapvetően a radar alatt repült – országosan évfolyamában csak a 9. legjobb centernek számított. Első évében csak csereként jutott szóhoz, de már ekkor is sokat segített az Arkansasnak, hogy eljusson az Elite Eightig, és az U-19-es válogatott edzőtáborába is meghívót kapott. Az idei évadban már kiharcolta a kezdő pozíciót, közel 32 percet átlagolva majdnem 11 pontot és 10 lepattanót hozott, újra bejutott csapatával a legjobb nyolc közé, az SEC-konferenciában pedig az Év legjobb öt játékosa és védőjátékosa közé is beválasztották.

Williams leginkább a védekezéséről vált ismertté, a 2021-22-es évadban ligaelső 54 támadóhibát harcolt ki. Elképesztően jól érzi, hogy hol kell lennie ezekben a szituációkban, itt a relatíve kisebb mérete és gyors lába rengeteget segít, már alig 20 évesen is borzasztó dörzsölt védőnek számít, aki semmiféle kontakttól nem ijed meg. Blokkolásban és labdalopásban is ügyes, ebben az ütemérzéke mellett 216 centis karfesztávja is segíti, ráadásul második évére levetkőzte a faultproblémákat, az ilyen fejbeli fejlődéseket nagyon szeretik a scoutok. Térlátása támadásban is kamatoztatható, második évében kifejezetten használták már játékszervezésre, és bár akadt bőven eladott labdája, ezen a területen is kiválóan fejleszthető. A külső dobásait még csiszolnia kell, ugyanakkor 73-74%-os büntetőző, ami ezen a téren bizakodásra ad okot.

A szezon közben a külső dobásai és a támadásbeli hiányosságai miatt általában a második körre várták, ugyanakkor az NCAA rájátszásában olyan kiváló játékosok ellen állt helyt, mint Chet Holmgren, Drew Timme és Mark Williams, illetve a privát edzések során is bizonyított - a hírek szerint legalább egy csapat már ígéretet is tett a draftolására. Az NBA-ben minimum egy nagyon értékes rotációjátékos lehet bajnokesélyes csapatokban, így elképzelhető, hogy egy ilyen már az első kör vége felé lecsap rá.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=y5Hfnf2mzVo
 
Walker Kessler (Auburn)

Magasság/súly/születési év: 216 cm/115 kg/2001
NBA-hasonmás: Mark Eaton/Rudy Gobert
Várható drafthely: Top30

Kessler egy kevésbé ismert NBA-családból származik: édesapját, Chad-et 1987-ben draftolta a Clippers, de nem játszott a ligában, nagybátyja Alec Kessler viszont 1990-ben 1/12-n kelt el és négy szezont húzott le a Heatben. 2020-ban került a North Carolina Tar Heelshez, de nem találta meg a számítását és átment az Auburnbe, ahol az idei szezonban parádézott, a sokak által 1/1-nek várt Jabari Smith Jr.-ral brutális palánk alatti párost alkottak. Kesslert a harmadik All-American Ötösbe választották, és védekezését több díjjal is honorálták.

A 216 centis, 220 centis karfesztávú magasember elsősorban blokkokban extra: a 4.6 blokk önmagában brutális, csakhogy ezt kevesebb, mint 26 perc alatt hozta össze. Ipari mennyiségben képes osztani az áldást, ebben nagyon hasonlít a kétszeres Év Védője Mark Eatonre. Gyors, magas, mozgékony, jó az ütemérzéke, nem nagyon lehet „kiütközni” a palánk alól - sokszor szinte versenyt űz abból, hogy tekintélyt teremtsen a palánkok alatt, erre a mentalitásra pedig vevők az NBA-ben. Védőlepattanózása kifejezetten stabil, nagyszerűen zár ki, ugyanakkor 2.6 támadópattanót is szedett, ebből még komoly fegyvert kovácsolhat az NBA-ben.

Amiben viszont nagyon sokat kell még fejlődnie, az a támadójáték. Az idei szezonban elkezdett triplákat dobálni, de egyelőre nem nagyon megy neki, ráadásul a 60% körüli büntetőzését is hamar rendbe kell tennie – egyébként 53%-ról indult, ami jó jel. A gyűrű közelében könyörtelen befejező, ugyanakkor sokszor lassan veszi fel a pozíciót, ebből sok eladott labda jött – ellenben jó alley-oop célpont, ami miatt azonnal pályára küldhető. A lábát fel kell gyorsítani, hogy támadásban a gyűrűhöz közel elkezdjen javulni, de erre védekezésben is szüksége lesz: ha kettő-kettő után kisebb labdás emberrel marad, akkor könnyen zavarba hozható. Összességében bőven benne van, hogy a gyűrűvédési képességei miatt már az első kör vége felé elkel. Időnként egyébként kiszabadul belőle egy kis Nikola Jokics, ügyesen labdázgat a periméteren, emiatt is izgalmas projektnek tűnik.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=x0SNrVnTuSo
 
Orlando Robinson (Fresno State)

Magasság/súly/születési év: 213 cm/107 kg/2000
NBA-hasonmás: Nikola Vucevic/Domantas Sabonis
Várható drafthely: második kör eleje

A kinézetre Christian Woodra hajazó magasember skill-setje egészen különleges Amerikában, hiszen leginkább sokoldalúan képzett európai 4-5-ös átmenetekre hasonlít. Kiváló a labdakezelése és a lábmunkája, simán elindul a triplavonaltól és közelebb ügyeskedi magát a gyűrűhöz, repertoárja időnként hátvédeket idézi. Palánk közelében is szinte bármilyen helyzetből megtalálja a kiutat a gyűrű felé, de akkor sem jön zavarba, ha ki kell passzolnia a duplázásból, illetve középtávolról/tripláról kell dobnia – kifejezetten szép a hátradőlős tempója, a tripláját pedig 25%-ról két év alatt 35% fölé fejlesztette meccsenkénti három kísérlettel, ami előrevetíti, hogy az NBA-ben is bőven lehet potenciálja. Hátul még nem az igazi, de sokat fejlődött, fizikai paraméterei (213 centi, 220 centis karfesztáv) teljesen alkalmassá teszik az NBA-védekezésre.

Ami miatt nem lottery pick, hogy egyrészt nyáron 22 éves lesz, másrészt azért nem egy villámlábú játékos, ami védőoldalon okozhat majd gondot, harmadrészt egy nem túl erős konferenciában pallérozódott három évig. Ugyanakkor a második körben hatalmas steal lehet, mert folyamatosan és nagyon tudatosan fejleszti a játékát – szinte minden területen remek alapokkal rendelkezik, gyorsan tanul, hamar magas szintre lehet hozni azon képességeit, amire csapatának éppen szüksége van. Előzetesen a második körbe várták, de a hírek szerint a privát felmérőkön megmutatta, hogy erős és érett személyiség, kiváló karakter, így akár már az első kör végén is elkelhet.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=8kTz4-Uyz_U
 
Ismael Kamagate (Paris Basketball)

Magasság/súly/születési év: 210 cm/105 kg/2001
NBA-hasonmás: Rudy Gobert
Várható drafthely: Top30/második kör eleje

A francia utánpótlás-válogatott center alacsonyabb osztályokban játszott a korábbi években, és csak az utóbbi szezonban léphetett pályára a francia első vonalban. Már tavaly nyáron a 2021-es U20-as Európa-bajnokságon látszott a fejlődés (10 pont és 2 blokk felett átlagolt), majd a bajnokságban 11.3 pont, 6.7 lepattanó és 1.6 blokk jött tőle, meg is hívták a francia All-Star Gálára.

Egy ennél fontosabb címet is begyűjtött a szezon végén, ugyanis az Év Védőjének választották, és az NBA-ben is elsősorban hátul lehet belőle kiemelkedő játékos. Bár nem olyan magas, mint például Gobert, de nagyon ruganyos, 220 centi körüli a karfesztávja, a blokkok mellett a betörő játékosok dobásait is meg tudja változtatni. A lepattanózásán folyamatosan javít, de azért még nem elit, és a periméteren sem mindig magabiztos – a fizikai képességei megvannak, egyszerűen bele kell majd tenni a fejlesztési munkát.

Támadásban a gyűrű közelében keményen és határozottan fejezi be a támadásokat (64% felett céloz), szépen válik befelé kettő-kettőkből, illetve kiváló alley-oop célpont, ráadásul támadópattanókból is rendre büntet. Elkezdett tempókat is dobálni, amikből szintén eredményes, de a dobómozdulata nem túl szép, így valószínűleg triplázó magasemberré nem lehet fejleszteni, de a festék környékén egy hatékony tempót össze tud rakni – a büntetőzése 65%-os, vagyis nincs rossz csuklója. Összességében egy szépen fejlődő, de még félkész játékosról beszélünk, akinek van már egy év komolyabb felnőtt tapasztalata – valószínűleg lecsúszik a második körbe, ahol viszont egy olcsó hosszútávú szerződéssel szépen fel lehet építeni az NBA-re.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=JTEwk_tE0_0
 
John Butler (Florida State)

Magasság/súly/születési év: 213 cm/80 kg/2002
NBA-hasonmás: Anthony Davis/Chris Boucher
Várható drafthely: második kör

A Florida State magasemberének felépítése Chet Holmgrenre hajaz, de még hozzá képest is vékony, alig üti a 80 kilót. Tulajdonképpen egy center testébe bújt hátvédről beszélünk, akinek meglepően jó a mozgása, a labdakezelése és közel 40%-kal triplázott az idei szezonban, nagyszerű dobómozdulattal. Alig 19 percet átlagolt, de így is összejött 1.2 blokk - a nyilvánvaló fizikai hiányosságait hosszú karjaival, remek ütemérzékével, sebességével és harcosságával pótolja. Emellett kifejezetten jól védekezik a periméteren, egy-egyben nehéz megverni, kisegítő védőként sem egyszerű mellette beütni a labdát. A Florida védekezése az egész pályás letámadásra és a folyamatos váltásokra épült, ebben Butler jól mozgott, ami jó kiindulási tapasztalat lehet a profik között.

Ami már kevésbé tűnik jónak, az a 3.2 lepattanó és a gyűrű közelében mutatott gyenge dobáshatékonyság, itt azért már kiütközik, hogy az NCAA-ben legalább 8-10, az NBA-ben 12-15 kiló izom hiányzik róla. A nagyszerű csuklója mellett elég fura a 44%-os (!) büntetőzés – bár hozzá kell tenni, hogy meccsenként kevesebb, mint 1-szer próbálkozhatott a vonalról. Összességében egy nagyon érdekes projekt, több elemző szerint még 1-2 évet az egyetemen kellett volna maradnia és felszedni pár kiló izmot, de így is valahol a második kör elején-közepén elkelhet, ott már kicsi a kockázat és nagy lehet a nyereség. A fizikai hiányosságok miatt mindenképp hosszútávú projekt, de ha azt sikerül rendbe tenni, a modern NBA-ben egy 40%-kal triplázó, gyorslábú magasemberként szép karrier várhat rá.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=XTaOibTjy8c
 
Christian Koloko (Arizona)

Magasság/súly/születési év: 213 cm/102 kg/2000
NBA-hasonmás: Deandre Ayton/Bismack Biyombo
Várható drafthely: második kör

A kameruni center 2017-ben, 17 évesen került az Államokba a Basketball Without Borders programon keresztül, két évig akklimatizálódott a középiskolában, majd 2019-ben az Arizona Egyetemtől kapott ösztöndíjat. Első szezonjában keveset játszott, a másodikban már átlagban 17 percet töltött a pályán, az idei évadban pedig robbantott: a Pac-12 konferencia legjobb védőjének választották és bekerült az Év Ötösébe is, 25-26 perc alatt 12.6 pontot, 7.3 lepattanót és 2.8 blokkot szállított.

A fentiekből adódik, hogy Koloko elsősorban a festék védésében kiváló, a betörő játékosokat kőkeményen regulázza, bár időnként hajlamos sok faultot ütni. A periméteren akadtak gondjai, de azért nem egy lassú centerről beszélünk, ráadásul 225 centi körüli karjaival komoly zavarokat tud okozni. Támadásban egyelőre alley-oopra és befelé válásokra használható, középtávolija so-so, triplával nem is nagyon próbálkozott a három egyetemi év alatt, bár a büntetőzését 35%-ról 74% közelébe tornázta fel – viszont támadópattanózásban komoly potenciál van benne, illetve a passzjátékán is igyekezett dolgozni.

Hamarosan betölti a 22-t, viszont a combine-on remek dolgokat mutatott, így még akár egy első kör végi pickre is számíthat. Azért inkább tűnik tipikus második körös projektnek, és ha egy szóval kellene jellemezni, az a szorgalmas: a büntetőzése feljavítását már említettük, a mezőnymutatója 49%-ról 64-re nőtt, a fizikumán is sokat dolgozott, és idén már a középtávoli dobásokban is mutatott jó dolgokat. A felépítése, széles vállai miatt gond nélkül tovább erősíthető anélkül, hogy lassulna. Erre főleg támadásban lesz szüksége: bár nem mozog rosszul pozícióban, sokszor nem tudja azt megfogni, kilökdösik a komfortzónájából, így a dobását és a passzait is meg tudják zavarni.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=6meWYVJMLD4
 
Yannick Nzosa (Unicaja Malaga)

Magasság/súly/születési év: 210 cm/90 kg/2003
NBA-hasonmás: Giannis Antetokounmpo/Clint Capela
Várható drafthely: második kör

A Kongói Demokratikus Köztársaságban született magasember csapata, az Unicaja Malaga nem engedélyezte számára, hogy az ACB alapszakaszának vége előtt jó pár nappal elutazzon Chicagóba és ott készüljön a combine-ra, illetve akkor is csak úgy mehetett volna, ha biztosítást köt magára. Nzosa múltját ismerve nem árt az óvatosság, hiszen eleve úgy lett a Malaga játékosa, hogy a mentora konkrétan megszöktette az előző csapatától… 2015-ben fedezték fel Kongóban, majd kisebb-nagyobb vízumproblémák után 2017-ben a Stellazzurra Romához került, akik 2019 őszén kölcsönadták az olasz másodosztályba – mentora, a korábban a kongói szövetségnél dolgozó Joe Lolonga a klub engedélye nélkül vitte el Malagába az edzőtáborból. A rómaiak még emberrablásért is feljelentették Lolongát, a két klub pedig több, mint fél éven keresztül izmozott Nzosa játékjogán.

2020 őszén, nem egészen 17 évesen mutatkozott be a Malaga felnőttcsapatában, rögtön 10 ponttal nyitott az Andorra ellen, erre korábban csak bizonyos Luka Doncic és Ricky Rubio volt képes az ACB-ben – nem sokkal később Kristaps Porzingis „ifjúsági” blokkrekordját adta át a múltnak, be is választották az 5 legjobb fiatal játékos közé. A szezon vége felé viszont sportsérvet állapítottak meg nála, ami miatt 5 hónapot kellett kihagynia, ez pedig rányomta a bélyegét az idei szezonjára.

A hosszú bevezető után térjünk rá a játékára. Nzosának Antetokounmpo a példaképe, és valóban emlékeztet is a fiatal, csiszolatlan Giannisra. Védekezésben mindenképp: brutálisan hosszú karjai és ütemérzéke félelmetes blokkolóvá teszik, kivételes sebesség és fordulékonyság jellemzi, tipikusan az a játékos, aki mindent el tud váltani, egyestől ötösig bárki ellen használható. Jól érzi a passzsávokat, folyamatosan aktív a keze, Giannishoz hasonlóan az a játékos, aki hátul rá akarja kényszeríteni az akaratát az ellenfélre. Ehhez még némi tudás szükségeltetik, meg kell tanulnia, hogy kivételes fizikai képességeit hogyan maximalizálja egy csapatvédekezésen belül, nyers még taktikailag – de azért nem annyira, mint anno Giannis volt, mégis csak két évet húzott le az ACB-ben.

Támadásban még inkább emlékeztet a fiatal görögre, szeret labdázni, de még nem igazán tud, próbálkozik tempókkal, de még bőven csiszolásra szorul, viszont mindig mutat olyan dolgokat, ami arra utal, hogy ezekhez a játékelemekhez is van érzéke. Az mindenképp ígéretes, hogy 70-75% körüli büntetőző. Giannis első évében a liga legrosszabb játékosa volt, ha Nzosát átviszik a tengerentúlra, akkor ő is hasonló babérokra törhet, de egy második körös picket mindenképp megérhet, hátha ki lehet hozni belőle valami különlegeset – pláne, hogy még mindig csak 19 éves lesz novemberben.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=YaErYb11a-o
 
Ibou Dianko Badji (Lleida)

Magasság/súly/születési év: 216 cm/109 kg/2001
NBA-hasonmás: Dikembe Mutombo/Hasheem Thabeet
Várható drafthely: második kör

A centerek között utoljára a szenegáli óriást mutatjuk be, aki egyelőre csak a Barcelona B-ben és a spanyol másodosztályban kosarazott, de olyan fizikai paraméterei vannak, hogy egy második körös picket szinte biztosan megér majd valakinek. Badji 16 évesen, 2018 decemberében került a Barcelonához egyenesen Szenegálból, és bár a felnőttekkel edzett, az első csapatba nem fért be – végül 2021 őszén igazolt át a Lleidába, ahol több lehetőséget kapott a felnőttek között.

Ahogy a hasonmásoknál is látszik, tipikusan olyan játékos, aki vagy nagyon beválik az NBA-ben, vagy nagyon nem. 216 centis magasságához 233 körüli karfesztáv párosul, állva kis híján eléri a gyűrűt, ráadásul ehhez ruganyosság, komoly emelkedés és nagyon szép lábmunka is társul – a festék védéséhez fölösen megvan mindene. Ugyanakkor támadásban szinte nincs fegyvere a zsákoláson kívül - bár elkezdte fejleszteni a pozíciós játékát, a középtávoliját és a labdavezetését is, még rengeteg meló vár rá, ebben nem Dikembére, hanem minden idők egyik legrosszabb 1/2-esére emlékeztet. Mivel már 21 éves, valahol a draft végén kelhet el, de ha esetleg bent maradna a neve, akkor is garantáltan kap majd Nyári Liga/G-League/edzőtábor meghívásokat. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=iHyKa69lpHg

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus