NBA Draft 2022: Kiscsatárok

A sok helyen az első öt közé várt Bennedict Mathurin vezetheti a kiscsatárok sorát a 2022-es drafton, de előkelő helyen kelhet el a második generációs NBA-játékos AJ Griffin, az előrejelzéseken egyre magasabbra mászó Ousmane Dieng és a March Madness négyesdöntőjének a legértékesebb játékosa, Ochai Agbaji is.

Bennedict Mathurin (Arizona)

Osztály: Másodéves (Sophomore)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/194 cm/93 kg
NBA-hasonmás: Caris LeVert, Jason Richardson
Várható drafthely: Top5-Top10

 

Mathurinnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy az NBA-ben is ponterős játékos legyen, remek atléta, és emellett jó kinti dobó is, az egyetemen 225 kísérletből 36,9%-kal dobta a triplát, és ami vízválasztó lehet az esetében, hogy leütésből is 34,7%-kal célzott távolról. Labdával és labda nélkül is képes helyzetet teremteni magának, hajlandó is megdolgozni azért, hogy tisztára játssza magát a labda nélkül, így egy gyengén triplázó csapatnak nagyon hamar az erősségévé is válhat, nem véletlenül vizionálják többen is őt a tavaly ebben gyengén teljesítő Pelicanshez.

Akadnak azért hiányosságai is a játékának, a passzjátéka mindenképpen fejlesztésre szorul, az esetében ez lehet az egyik vízválasztó, hogy hol lesz a plafonja, és legalább ilyen fontos lesz, hogy a védekezése is feljavuljon. Biztató lehet, hogy nem a munkamoráljával vannak a problémák, inkább olyan hiányosságai vannak, amik tanulhatók, az atletikussága is meglehet ahhoz, hogy minimum neutrális védő váljék belőle, és mutatott is időnként bíztató jeleket. Ahogy nagyon sok fiatal, úgy ő is küzdhet a pályafutása elején faultgondokkal, de ez szintén olyasmi, amit a tapasztalat orvosolhat.

 

AJ Griffin (Duke)

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2003/198 cm/100 kg
NBA-hasonmás: Jimmy Butler, TJ Warren
Várható drafthely: Top6-Top12

 

Griffin NBA-s családból érkezik, édesapja, Adrian Griffin hosszú éveket eltöltött a ligában, míg most a Raptors segédedzője, úgyhogy volt honnan örökölnie az adottságait Griffin Juniornak is. Egyaránt benne van, hogy szár, illetve klasszikus 3&D játékos legyen belőle, a draftosztály egyik, ha nem a legjobb kinti dobálja lehet ő, és emellett a 213 centis karfesztávja is arra prognosztizálja, hogy remek védő váljon belőle. Megcsinálja az apróbb dolgokat is, megfelelő irányító mellett az alapvonali befutásaival is képes lehet könnyű kosarakat elérni, emellett a labdát is hajlandó kiadni a kezéből, ha úgy érzékeli, hogy társa jobb helyzetben van, bár ezen még lesz mit csiszolni. Ki kell emelni még, hogy nem ijed meg a kontaktoktól sem, így a büntetők kiharcolása is az erőssége lehet idővel.

Esetében a sérülések lehetnek a meghatározóak, középiskolásként két teljes szezont is ki kellett hagynia boka-, illetve térdproblémák miatt, és emiatt több csapat is gondolhatja úgy, hogy nem kockáztatja meg a kihúzását. Szintén aggasztó lehet, hogy az egyetemen úgy tűnt, hogy a robbanékonyságából veszített is valamennyit a sérüléseit követően, de ha minden jól alakul számára, akkor akár All-Star szintig is juthat. Az agresszivitásán kell még csiszolnia, védekezésben hajamos fennakadni a zárásokon, míg támadásban néha eltűnt olyankor, amikor arra lett volna szükség, hogy ő vegye az irányítása alá a mérkőzést.

 

Ousmane Dieng (ausztrál bajnokság)

Osztály: NZ Breakers
Születési év/Magasság/Testsúly: 2003/208 cm/93kg
NBA-hasonmás: Brandon Ingram, Kyle Anderson
Várható drafthely: lottery vége – első kör közepe

 

Az elmúlt időszak egyik nagy nyertese, sokáig inkább az első kör második felébe várták őt, de egyre több mock jósolja őt a lotterybe is, már a 9. helyen is lehetett találkozni a nevével. Dieng az elmúlt években egyre népszerűbb, de még mindig ritkábbnak számító utat választotta és profinak állt az ausztrál bajnokságban, ahol LaMelo Ball egykori csapatát erősítette. A szezon elején ezt még inkább képletesen lehetett érteni, a végére viszont valóban belelendült a francia kosaras, és ennek fényében kimondottan az előnyére szolgálhat, hogy a profik között, ráadásul angolszász kultúrában töltötte már az elmúlt évet is, így könnyebben mehet a beilleszkedés az Egyesült Államokban, mintha közvetlenül Európából érkezne.

Tőle azért nem feltétlenül kell várni, hogy az első pillanattól fogva meghatározó játékos legyen, Dieng egy nyers tehetség hatalmas potenciállal, aki védekezésben hamar mutathat szép dolgokat a magasságának köszönhetően, de elég sok izmot kell majd rápakolni az évek során, és az attól függetlenül is igaz, hogy eléggé eltérő információk érhető el a súlyáról, mivel nem vett részt az NBA draft előtti felmérőjén (különböző források írnak 84, 93 és 98 kilót is). Ennél is nagyobb feladat lesz a dobásának az összerakása, amit szinte a nulláról kell majd felépíteni, de ha ez összejön, akkor akár egy all-around sztár is lehet belőle. Tipikus boom or bust potenciállal rendelkezik, aki lehet a draft legnagyobb lopása és bukása is, számára különösen fontos lenne, hogy olyan helyre kerüljön, ahol van helye és ideje fejlődni és hibázni is.

 

Ochai Agbaji (Kansas)

Osztály: Negyedéves (Senior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2000/194 cm/98 kg
NBA-hasonmás: Desmond Bane, Jae Crowder
Várható drafthely: Top10-Top20

 

Ochai Agbaji lassan, de biztosan egy megbízható 3&D játékossá fejlődött az egyetemen, a négy éve során folyamatosan javulni tudott, az utolsó idényében már 18,8 pontot átlagolt 40,7%-os triplázással, a teljesítménye pedig bajnoki címben és a March Madness négyesdöntőjének az MVP-címében csúcsosodott ki. Szintén biztató vele kapcsolatban, hogy tavaly azért lépett vissza a drafttól, mert olyan visszajelzéseket kapott, hogy fejlesztenie kellene a pontszerzői és dobásteremtői képességeit, és ezt láthatóan meg is tette, elkezdett sokkal többet vállalni a triplavonalon belülről is, és a büntetők kiharcolásában is jelentőset javult az első három évéhez képest.

Kérdéses ugyan, hogy mennyire tudja átültetni a támadójátékát a „nagyok” közé, nem elképzelhetetlen, hogy az NBA-ben inkább egy kezdő negyedik vagy ötödik embere lehet belőle, viszont a padló így is magasan van, és gyakorlatilag az első pillanattól kezdve hasznos játékos lehet belőle. Ami miatt nehéz elképzelni, hogy nagyobb szerepbe kerüljön, az a kreativitás hiánya nála, leginkább ez választhatja el attól, hogy egy csapat idővel első-második opcióként számoljon vele, ehhez túlságosan is korlátozottak a játékszervezői képességei. Azért is lehet számára ideális egy kisebb szerep támadásban, mert akkor több ereje maradhat a védekezésre, ami szintén nagy erősségének számít – amikor az egyetemen támadásban nagyobb szerepet kapott, akkor azért láthatóan kevesebb energiája maradt a pálya másik oldalán, ezért is tűnik valószínűbbnek, hogy vele a 3&D vonalon fog mozogni az a csapat, amelyik kiválasztja.

 

Tari Eason (LSU)

Osztály: Másodéves (Sophomore)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/200 cm/99 kg
NBA-hasonmás: OG Anunoby, Herb Jones
Várható drafthely: első kör közepe

 

Eason az egyik leginkább NBA-késznek tűnő védő erről a draftosztályról, és amellett, hogy képes szorgalmasan gyűjtögetni a labdaszerzéseket és a blokkokat is, az egyetemen egytől ötig szinte mindenkire rá tudott váltani. Ha ezt át tudja ültetni az NBA-be is, és egyaránt ott tud maradni az irányítók előtt, illetve meg tudja tartani a centereket is, akkor védőoldalon sokat emelhet csapata játékán, az elszántsága is ragályos lehet, és emellett a labda nélküli védekezése is rendben van, ezért sem lenne meglepő, ha egy olyan csapat szeretne belé a drafton, amelyik védekezésben akar szintet lépni a következő szezonban.

Ami miatt várhatóan mégsem fog hamarabb elkelni az első kör közepénél, az a támadójátéka, várhatóan eléggé korlátozott szerepben lehet majd őt használni pályafutása elején. Itt sem teljesen elveszett azért, az elmúlt szezonban már 35,9%-kal triplázott és 80,3%-kal dobta a büntetőket, míg elsőévesként még csak 24,1%-kal dobott kintről, illetve 57,4%-kal a vonalról. Fontos megjegyezni, hogy így sem vállalt sok triplát, így különösképpen a pályafutása elején azzal is hátrányba hozhatja a csapatát, hogy nyugodtan leléphet róla a védője, és ezt ugyan valamelyest kompenzálhatja azzal, hogy a vonalra kimondottan sokszor oda tud érni, de számára mindenképpen kelleni fog egy stabil kinti dobás az NBA-ben ahhoz, hogy huzamosabb ideig is bizonyíthassa a pályán, hogy milyen kiváló védőpotenciál rejlik benne.

 

Jalen Williams (Santa Clara)

Osztály: Harmadéves (Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/194 cm/95 kg
NBA-hasonmás: TJ Warren, John Salmons
Várható drafthely: Top18-Top24

 

Williamst sokáig inkább az első kör végéhez közelebb várták, ugyanakkor nem lenne meglepő, ha ettől korábban is elkelne, három lottery-csapatnál is járt privát edzésen, de nagyobb annak a valószínűsége, hogy inkább lejjebb cseréljen érte valaki, mintsem annyira elől kivigye őt. A draft előtti felmérőkön leginkább a fizikai adottságaival hívta fel magára a figyelmet, a 219 centis karfesztávja sokakat meglepetésként ért, ahogyan az is, hogy vertikálisan 99 centire tudott felugrani, több csapat is a szezon végeztével kezdett el rá felfigyelni.

Hasznos, atletikus, potenciálisan ponterős játékos válhat belőle, a triplája is rendben lehet, de ehhez az kell, hogy jelentősen bővüljön a támadórepertoárja, a gyűrű közelében annak ellenére sem számít jó befejezőnek, hogy milyen adottságai vannak, és akkor is akadnak gondjai, ha a bal kezével kell befejeznie. Védekezésben is van benne potenciál, ugyanakkor a lábmunkáján dolgoznia kell, az oldalirányú mozgása nem elég gyors, de megfelelő kezekben hamar two-way játékos lehet belőle az NBA-ben is.

 

Kendall Brown (Baylor)

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2003/199 cm/91 kg
NBA-hasonmás: Mo Harkless, Corey Maggette
Várható drafthely: első kör vége – második kör eleje

 

Brown two-way potenciállal rendelkezik, védekezésben hamar leteheti a névjegyét az NBA-ben is, egytől négyig a legtöbb emberre rá lehet majd őt tenni, és emellett nagyrészt az atletikus képességei miatt potens támadójátékos is válhat belőle. Neki az feküdhet a legjobban, ha futhat a csapatával, a rendezetlen védekezéseket képes hatékonyan támadni, és nem csupán befejezőként, de előkészítőként is.

Ahhoz már nem elég képzett, hogy felállt védekezéssel szemben is a kezébe adják a labdát, és az is kérdéses, hogy mennyire lehet majd őt 3&D játékosként használni, mert támadásban a kinti dobásaival is akadnak problémák. Nem is vállalt sok hármast az egyetemen, de ami az aggasztóbb, hogy a dobómozdulata kifejezetten lassúnak számít. Ugyancsak problémás lehet, hogy posztjához és méreteihez mérten nem elég aktív lepattanózó, ezért is nehéz belőni, hogy hol kelhet el a börzén, lehetett a nevével találkozni a 19. és a 36. helyen is – lehet, hogy az esetében kifizetődőbb lett volna még egy év az egyetemen.

 

Christian Braun (Kansas)

Osztály: Harmadéves (Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/197 cm/95 kg
NBA-hasonmás: Chase Budinger, Craig Ehlo
Várható drafthely: első kör vége – második kör eleje

 

Braun tipikusan az a játékos lehet a ligában, aki egy kicsit mindenben segíteni tudja majd a csapatát: jó védő, jó triplázó, jó passzoló, és kimondottan jó lepattanózó a posztján, nincsen komolyabb gyengéje. Néhány csapatnak akár az első kör végén is érdekes lehet, mert látszólag könnyen be lehet őt illeszteni nagyon sok rendszerbe a sokoldalúsága miatt, és sokszor valóban ilyen játékosokat keresnek az első kör végén, akik azonnali segítséget tudnak jelenteni.

Az esetében az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy semmiben sem kimondottan rossz, de olyan kiemelkedőnek sem tűnik sok mindenben, nincs egy olyan ütőkártyája, ami miatt felfigyelhetnének rá, és nincs is benne túlságosan nagy fejlődési potenciál. Emellett aggodalomra adhat okot, hogy a labdakezelése sem túl biztos, illetve a dobásának a sebessége sem valami gyors, ezért kiélezett helyzetekben nem biztos, hogy pályán lehet majd tartani az NBA-ben, de egy hasznos kiegészítő még lehet belőle.

 

Peyton Watson (UCLA)

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2002/200 cm/92 kg
NBA-hasonmás: Derrick Jones Jr., Trevor Ariza
Várható drafthely: második kör eleje – második kör közepe

 

Watson fiatal és nyers tehetség, aki hatalmas potenciállal rendelkezik, de rengeteg munkába fog kerülni, hogy ehhez fel tudjon nőni. Az egyetlen egyetemi évében is inkább csak kiegészítő szerep jutott neki, ami alatt nem feltétlenül tudott bizonyítani, és nem is biztos, hogy jól döntött, amikor bent hagyta a nevét a drafton. Ha megfelelő körülmények közt találja magát, akkor komoly fejlődést mutathat majd be az évek során, de ez biztosan időbe fog kerülni, nagyon messze van még az NBA-kész állapottól.

Egyelőre leginkább a rugóira és a passzjátékára tud építeni, rengeteg izmot kell még rá felpakolni ahhoz, hogy ne nyomják el, és emellett a dobása is fejlesztendő, bár a mozdulata nem néz ki rosszul, csak a hatékonysága. Two-way potenciállal rendelkezik, védekezésben is csapata erősségévé válhat idővel, de nem okozna meglepetést, ha az első évében nem látnánk őt túlságosan sokat a nagyok között, és inkább a G Ligában szoktatnák ahhoz, hogy milyen felnőtt játékosokkal szemben játszani.

 

Julian Champagnie (St. John’s)

Osztály: Harmadéves (Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/199 cm/96 kg
NBA-hasonmás: Francisco Garcia, Martell Webster
Várható drafthely: második kör közepe – draftolatlan

 

Champagnie remek adottságokkal rendelkező kiscsatár, kellően magas és erős is, és főleg támadásban lehet egy csapat segítségére. Egész pofás középtávolival rendelkezik, és emellett a triplájában is van potenciál, míg a 89%-os büntetőzés enged arra következtetni, hogy a dobásával egy szinttel feljebb sem lesz probléma, ugyanakkor nem túl atletikus, és a sebességével sem feltétlenül fogja megverni a védőit, a gyűrűhöz is leginkább azért tud eljutni, mert képes megkontrázni a triplavonalhoz rá kirontó védőket.

Összességében képzett játékos, de nem elég kiegyensúlyozott, ha sül a keze, akkor minden bemegy neki, viszont hatalmas hullámvölgyek is benne lehetnek a dobóformájában, igazi streaky shooter. A passzkészsége sem valami kiemelkedő, és ugyan az eszét tudja használni védekezésben, de a gyorsabb játékosokat lábon már nem tudja megtartani, nagyon sokat kell majd dolgoznia a labdás ember elleni védekezésén, hogy huzamosabb ideig pályán tartható legyen padscorerként.

 

Johnny Juzang (UCLA)

Osztály: Harmadéves (Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 2001/196 cm/95 kg
NBA-hasonmás: Dillon Brooks light, Abdel Nader
Várható drafthely: második kör vége – draftolatlan

 

Kérdéses, hogy milyen szerep várhat Juzangra az NBA-ben, már amennyiben egy csapat lehetőséget ad neki, mert amellett, hogy jó büntetőző és korrekt triplázó, játékszervezőként is lehetne belőle valami, ugyanakkor ehhez rengeteget kell még dolgoznia a labdabiztosságán és a döntéshozatali képességén is. Ahhoz képest, hogy hol kelhet el, kimondottan sokoldalú pontszerzőnek számít, kimondottan jól játssza a kettő-kettőket, amíg az a feladat, hogy ezek után magának teremtsen helyzetet.

Nem biztos, hogy beilleszthető egy NBA-csapat rendszerébe, hajlamos beleszeretni a saját dobásaiba, és sokszor inkább elvállal egy nehéz helyzetet, minthogy megjátssza a társát, noha a passzjátékában lenne potenciál. A kiegyensúlyozottságán is sokat kell dolgoznia, ő is egy streaky shooter, és abból sem a legjobb fajta, és ez azzal is kiegészül, hogy se a gyűrű közelében, se a gyorsindítások végén nem képes hatékonyan befejezni, a gyűrűt nem is támadja elég gyakran, és ebből fakad, hogy nem is harcol ki túlságosan sok büntetőt.

 

Jared Rhoden (Seton Hall)

Osztály: Negyedéves (Senior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/198 cm/95 kg
NBA-hasonmás: újonc Gary Harris, Reggie Bullock
Várható drafthely: második kör vége – draftolatlan

 

Christian Braunhoz hasonlóan Jared Rhoden is az a fajta játékos, aki kicsit mindenhez ért, de semmiben sem kiemelkedő, ráadásul kimondottan idős újonc lenne, lassan 23 éves lesz. Az elmúlt két évben sokat fejlődött pontszerzésben, leütés után és belépésekből is elég jól termelt, de sosem tudott igazán hatékonnyá válni, és sokszor megkérdőjelezhető dobásokba állt bele.

A jó fizikai adottságainak köszönhetően lehet belőle NBA-szinten is átlagon felüli védő, de annyira azért nem jók az adottságai, hogy kiemelkedő legyen ezen az oldalon, ráadásul hajlamos arra is, hogy bealudjon egy-egy labdabirtoklásnál. Nem biztos, hogy lesz olyan csapat, amelyik szán arra időt, hogy egy addigra 23 éves játékost elkezdjen felépíteni, de ha villantani tud a nyári ligában, és esetleg ki tud érdemelni egy edzőtábormeghívót, akkor vezethet út számára a ligába, de csak akkor, ha kiegyensúlyozottabbá válik.

 

Megjegyzés: a játékosok magasságánál a draft előtti felmérőkön végzett cipő nélküli méréseket vettük figyelembe, amennyiben az elérhető volt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus