NBA Playoff 2014: A döntő előzetese

Magyar idő szerint pénteken hajnalban elindul a 2013/14-es NBA szezon utolsó felvonása - elkezdődik a finálé az alapszakaszgyőztes San Antonio Spurs, illetve a kétszeres címvédő Miami Heat részvételével. A két gárda párharcának mottója: revans vagy three-peat, azaz sikerül-e a tavaly hiányzó hajszálat most hozzátenni a Spursnek vagy a Miami Heat a legnagyobb csapatok nyomdokaiba lép?

San Antonio Spurs (nyugat 1.) - Miami Heat (kelet 2.) (Első mérkőzés: 2014. június 6., 03:00, TV - Sport1)

Mi történt eddig? A Spurs a sima alapszakaszgyőzelem után nagyon megszenvedett a rájátszás első körében, hét meccsen verték csak a Dallas Mavericks gárdáját (4-3). A Portland TrailBlazers sikerre éhes, de tapasztalatlan csapata ellen már sokkal simábban mentek a dolgok a második körben (4-1), az egész párharc során alig-alig volt az előny ellenfelüknél. Az Oklahoma City Thunder elleni konferencia-döntő első két meccsét szintén könnyedén húzták be, ám a visszatérő Serge Ibakával erősödő OKC a 3. és 4. találkozón ugyanilyen magabiztosan verte őket. A San Antonio összeszedte magát, a következő két mérkőzést sikerült megnyerniük, így jutottak be újra a fináléba (4-2).

A Heat egy elég nyögvenyelős alapszakaszt futott, de sokat is pihentették Dwyane Wade-t, másrészt már ekkor látszódott, hogy csak annyit adnak ki magukból, amennyit nagyon muszáj, még az Indiana Pacers elleni pályaelőnyre sem figyeltek. Az első körben az Al Jefferson sérülésével hátráltatott Charlotte Bobcatset kisöpörték (4-0), majd a Brooklyn Nets ellen is csak egyetlen mérkőzést buktak el (4-1). A keleti konferencia döntőjében aztán egy nagyon sok mellékzöngével tarkított párharcot vívtak a Pacersszel, de a második meccsen ellopott pályaelőnyt végig megtartották, így a Spurshöz hasonlóan ők is hat meccs után jutottak be a nagydöntőbe (4-2).

Az alapszakaszban 1-1-gyel végzett egymással a két csapat. Január 26-án a Spurs látogatott Floridába, a tavalyi meccshez hasonlóan megint hiányosan. Az előző idényben a sztárokat pihentették, ezúttal viszont Danny Green, Kawhi Leonard és Tiago Splitter sérülés miatt nem álltak rendelkezésre, így pedig a Heat győzött (113-101). Március 6-án került sor a "visszavágóra" az AT&T Centerben, ahol már mindenki bevethető volt a Spursnél, és az első, valamint az utolsó negyedben bemutatott parádénak köszönhetően könnyedén diadalmaskodtak is a hazaiak (111-87).

A párharc érdekessége/történelem: A nyugati döntőhöz hasonlóan most is előrevesszük ezt a részt, hiszen egy visszavágóról van szó, a tavalyi finálé két résztvevője csap újra össze. Mint ismeretes, az előző idény végén egy klasszikus párharcot vívott egymással a két együttes. Az első meccsen rögtön ellopta a pályaelőnyt a Spurs, a Heat azonban a negyedik összecsapáson visszavette azt, 3-2-es texasi előnnyel mentek vissza a csapatok Floridába, ahol a hatodik mérkőzés klasszikussá vált. A Heat hátrányba került a végjátékban - akkorába, hogy a nézők jó része elkezdett hazamenni -, vereségük pedig a sorozat végét jelentette volna, ám az utolsó támadásnál egy rontott dobást követően Chris Bosh leszedte a támadópattanót, kipasszolta Ray Allennek, aki hátralépett és bedobta az egyenlítő triplát a rendes játékidő végén. A hosszabbításban és a hetedik meccsen is a Heat kerekedett felül, így tudtak duplázni LeBronék.

Óriási érzelmi töltet lesz ez a csapatoknak az idei döntőben is, a Spurs játékosai és Gregg Popovich is bevallották, az előző egy évben végig ott volt a fejükben a hatodik mérkőzés végjátéka. Ha meg szeretnének szabadulni attól a lelki tehertől, hogy egy megnyert döntőt buktak el, akkor idén vissza kell vágniuk, míg a Heat ebből az ellenfélen lévő plusz nyomásból profitálhat.

A magasembereknél nagyjából hasonló a merítési lehetősége a két együttesnek. A pályaelőnyben kezdő Spursnél természetesen ott lesz a legenda, Tim Duncan, valamint két állandó segítője, a védekezésben tavalyhoz képest nagyon sokat fejlődő Tiago Splitter, illetve az utóbbi időben pályafutása legjobb időszakait idéző Boris Diaw, akiről Popovich mester a minap azt nyilatkozta, hogy még mindig képes meglepetésekkel szolgálni számára, így még ő is csak tanulgatja, mire is használhatja vagy éppen mire nem. A Thunder ellen előkerült Matt Bonner is, és egy esetleges extra small-ball esetén most is kaphat szerepet, de valószínűleg megpróbálnak a legutolsó mentsvárként hozzá fordulni. Jeff Ayres és Aaron Baynes szinte biztosan csak garbage time-ban kaphatnak majd játékidőt, hatalmas meglepetés lenne, ha bármelyikük komoly szerepet kapna szoros meccsen.

A Heatnél Chris Bosh a biztos pont, a többiek szerepe egyáltalán nem tiszta így a párharc előtt. Rashard Lewist nagyon sokat játszatta Erik Spoelstra év közben is, az Indiana ellen pedig kifejezetten jó meccseket hozott, nem csak elöl, de hátul is jól mozgott, nagyon könnyen előfordulhat, hogy vele kezd a kétszeres címvédő Bosh párjaként. Ha valamivel keményebb védekezés kell, vagy esetleg Bosh-t négyesben szeretnék használni, akkor Chris Andersen ül megoldásként a padon. Birdman két meccset kihagyott sérülés miatt a Pacers ellen, de az utolsó találkozón már 9 ponttal és 10 pattanóval segítette csapatát, jelezve hogy rendbe jött. Szintén a védekezésből veheti ki a részét Udonis Haslem, akit egész évben jegeltek - talán a döntő sorozatra, talán már kevésbé használható, mint korábban, ez most elválik. A helyi Ayres&Baynes társaságot Greg Oden jelenti - nem úgy tűnik, hogy az egykori 1/1-est sikerült olyan állapotba hozni, hogy egy fináléban jó szívvel fel lehessen küldeni a parkettre, bár gyakorlatilag mindenki mindig elmondja, hogy egyre jobb formában van.

Nagyon érdekes kérdés lesz, hogy ki alkalmazkodik kihez, kinek az akarata fog érvényesülni. Bosh kinti dobásai a Bobcats elleni sorozat óta teljesen szétestek, az azóta lejátszott 11 találkozóból 3-szor dobott jól a triplavonalon túlról, Lewis-zal párban viszont szépen kihúzhatják a Spurs magasembereit a festékből, ezzel LeBron Jamesék számára nagyobb teret biztosítva - az más kérdés, hogy ez a kettős védekezésben valószínűleg nem a legjobb megoldás egy Duncannel felálló gárda ellen. Ha viszont Andersen vagy Haslem pályára kerül, az a floridaiak védekezését rendbe teheti, ám a Spurs számára sokkal komfortosabb lehet a saját védelmük megszervezésekor, hiszen egyik magasember sem túl veszélyes a gyűrűtől 3-4-5 méterre, így a klasszikus Diaw/Duncan vagy Splitter/Duncan felállás sokkal jobban működhet ellenük.

A periméteren nagyon nagy kérdés, milyen állapotban van Tony Parker bokája, mennyire sikerül őt rendbe hozni, és ha pályára tud lépni, mennyire tudja megközelíteni legjobb formáját. A 100%-os Parker eldöntheti a sorozatot saját csapata javára, de könnyű dolga biztosan nem lesz, hiszen Mario Chalmers mellett Norris Cole is ott lesz rá egyes poszton - és olyan nagyon Dwyane Wade és LeBron James sem rossz matchup ellene. Cole az Indiana elleni párharcban, Lance Stephenson ellen bizonyította, hogy nemcsak lábon nagyon gyors, hanem fizikálisan is felveszi a versenyt a nagyobb darab játékosok ellen, ő igazi Jolly Joker lehet ebben a sorozatban is - igaz, ezúttal a gyorsasága sokkal perdöntőbb lesz, mivel Parker kikapcsolása, semlegesítése, lassítása, fárasztása lesz az első számú és legfontosabb feladata.

Kiscsatár poszton igazi csemegét láthatunk majd, hiszen újra egymásnak feszül Kawhi Leonard és LeBron James. Leonardöt a liga egyik, ha nem a legjobb hármas posztos védőjének tartják, tavaly nagyon meg is szenvedett vele a liga legjobb játékosa - főleg az első három meccsen tüntette el őt Leonard és a Spurs kiválóan megkomponált csapatvédekezése -, ez a párharc idén is kulcs lehet és valószínűleg lesz is. Jamesnek volt egy 7 pontos meccse a Pacers elleni ötödik találkozón, ezt leszámítva azonban tartja stabilan a tőle várható nagyon magas szintet - azt a meccset leszámítva egyszer dobott 50% alatt az idei PO-ban, illetve 22 pont volt a legkevesebb, amit szerzett egy találkozón.

Danny Greennek nagyon össze kell kapnia magát, egészen pocsékul kezdte a PO-ot, és bár a Thunder ellen már mutatott életjeleket, tőle a 40% körüli triplázásra óriási szüksége van a Spursnek, márpedig az idei rájátszásban kiegyensúlyozott teljesítményt nem nagyon nyújtott eddig - általában többet hibázott, egyszer-kétszer viszont elsült a keze, akkor pedig minden bement neki. A másik kezdőkettes, Wade vele ellentétben jó formában van, a Pacers ellen eleinte ponterős, majd all-around meccsekkel rukkolt elő, az viszont egy nagyon érdekes statisztika, hogy a tavalyi döntőben -57-tel állt a Miami, amikor ő és LeBron is a pályán volt - tehát 57 ponttal többet kaptak, mint amennyit dobtak -, míg ha James Wade nélkül volt a pályán, akkor a Heat +57-et produkált. Könnyen lehet, hogy most is az lesz a megoldás, ha egyikőjük ül, amíg a másik a többieknek kreálja a helyzeteket, együtt ugyanis tavaly kifejezetten rossz hatékonysággal dolgoztak egyszerre a Spurs védekezése ellen.

A padról igazi legendák érkeznek majd, hiszen az egyik oldalon a tavalyi döntő hőse, Ray Allen, míg a másik oldalról az argentin csillag, Manu Ginobili lesz a hatodik ember. Utóbbinak kifejezetten jól megy eddig a PO-ban - a Portland ellen nem kellett megszakadnia, a másik két sorozatban azonban tevékeny részese volt a Spurs továbbjutásának. Allennek a Brooklyn ellen ment igazán, egyébként elvétve hozott 1-2 kiemelkedő meccset, de ha megint "csak" annyit tesz hozzá, hogy hosszabbításra ment egy "do-or-die" találkozót, amit meg is nyer a Heat, már megteszi azt, amiért igazolták.

Mellette a már említett Cole és a döntő után visszavonuló Shane Battier lesznek még érdekesek a kétszeres címvédő részéről - ráadásul mindketten elég komoly szerepkörrel, hiszen Battier hiába lassult már sokat, védekezése és triplázása egy-egy meccs erejéig még könnyen döntő faktor lehet most is -,  míg a túloldalról a Marco Belinelli, Patty Mills, Cory Joseph hármas kerülhet pályára még. Ami a Spurs számára problémás így a sorozat előtt, hogy egyikük sincs túl nagy formában. Mills és Joseph Parkert kisegítve szépen ellehetne a Chalmers-Cole párossal, de a kanadai alig-alig kap lehetőséget, Mills pedig a Thunder ellen szinte teljesen eltűnt. Ugyancsak ez a helyzet az olasz triplagyárossal is, akinek eddig a PO-ban nem is nagyon megy, nagyon nem is játszanak rá, márpedig hármójuk közül legalább egynek össze kellene szednie magát.

Edzők. Itt korábban egyértelműen Gregg Popovichot hoztuk ki győztesnek, de Erik Spoelstra most már évek óta bizonyítja, hogy több ő, mint egy szerencsés valaki, akinek az ölébe hullott egy LeBron James, egy Dwyane Wade és egy Chris Bosh. Menedzselni tudta az egókat - talán ezzel most már nincs probléma, hosszú idő óta tudja és elfogadja mindenki a helyét a Heatnél -, mindig nyitott volt az újításokra - főleg a spacing terén -, nagyon jól megszervezte a védekezést, a támadójátékot pedig annak az állománynak az erősségeire formálta, ami adott számára. Popovich még mindig nagyobb legenda, és összességében véve amit az elmúlt 15 évben csinált a Spursszel, arról csak szuperlativuszokban lehet beszélni, azonban Spoelstra képes arra, hogy egy-egy változtatásra reagáljon, és ami még fontosabb, időben reagáljon, úgyhogy előre láthatólag komoly csata folyik majd a szakmai stáboknál is.

Konklúzió. Szerintem két nagyon hasonló erősségű csapat vívja majd a döntőt, úgy az állományokat tekintve, mint a szakmai hátteret nézve. A párharc legjobb játékosa a Heat oldalán van, ráadásul a Spurs legjobbjának állapota erősen kérdéses, ettől függetlenül azt sem szabad elfelejteni, hogy egy évvel ezelőtt a San Antonio másodpercekre volt a bajnoki címtől, pályahátrányból. Idén ők élvezik a pályaelőnyt, ráadásul változott a felállás, a 2-3-2 helyett 2-2-1-1-1 lebonyolításban zajlik majd a finálé, ami szintén a nyugati elsőnek kedvez. Az első két meccs helyett az első négyet tartom igazán mérvadónak: amennyiben a Spurs 2-2-vel tud hazamenni - tehát veszíthetnek otthon, de visszaszerzik a pályaelőnyt az első két floridai összecsapás valamelyikén -, akkor szerintem be is húzzák a sorozatot.

Tipp. Két slágereredmény létezik: vagy 4-3-ra nyer a Spurs, vagy 2-4 lesz a Heatnek - ennél kevesebb meccsel nem nagyon számol senki, idegen pályán pedig egyik csapat sem valószínű, hogy be tudja húzni a bajnoki címet. Mivel szerintem a két csapat játékereje nem sokat változott az előző egy évben, Parkert pedig valahogy rendbe rakják a kezdésig, így azt gondolom, idén a Spurs vissza tud vágni az előző évért, és 4-3-ra megnyeri a döntőt, ezzel a franchise ötödik bajnoki címét!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus