NBA Playoff 2015: A döntő előzetese

Péntek hajnalban megkezdődik a döntő, a Warriors és a Cavaliers párharcának mottója: Cleveland 51 vagy a Golden State 40 év után?

Golden State Warriors (nyugat 1.) – Cleveland Cavaliers (kelet, 2.)
(Első mérkőzés: 2015. június 5., péntek, 03:00)

Mi történt eddig? Az All-Time Top10-es alapaszakaszt, 67-15-ös mérleget elérő Golden State a PO-ban azért a korábban mutatott játéktól többnyire elmaradt eddig, de eredményeiket itt sem lehet elvitatni. A New Orleans Pelicans ellen a harmadik meccsen törték meg az ellenfél ellenállását, amikor -20-ról hozták az utolsó negyedben egálra a meccset, majd nyertek hosszabbításban - ezt követően pedig söpörtek. A Memphis elleni második körben a negyedik meccsre "megoldották" a liga egyik, ha nem a legkellemetlenebb védelmét is, így 1-2-es hátrányból is fordítani tudtak. A Houston elleni főcsoportdöntőben pedig két nagyon szoros meccs után a harmadik mérkőzésen tudatosították az ellenfélben, hogy nincs esélyük, így végül 4-1-gyel ott is továbbmentek, összesen három mérkőzést buktak eddig.

A Cleveland egy nagyon gyenge félszezon után egy nagyon impresszív második félévet futott. A Boston elleni első kör a várakozásoknak megfelelően alakult - a Celtics jól tartotta magát viszonylag, de Jamesék egy-két kategóriával jobb csapatot alkotnak még. Kevin Love vállsérülése borította azonban a teljes terveket, és Kyrie Irving is ebben a körben sérült meg úgy, hogy azóta sem igazán nyújt jó teljesítményt. A Chicago ellen 1-1 után két buzzeres meccs következett: először Derrick Rose értékesített egy triplát, de a negyedik találkozón LeBron James válaszolt, ez pedig a Bullst teljesen megtörte, simán nyert ezt követően a Cleveland 4-2-re. A főcsoportdöntőben aztán előbb DeMarre Carroll, majd Kyle Korver sérült meg az Atlantából, és míg a Cavs kibírta két alapembere hiányát, a Hawks a félig egészséges kiscsatárral és Korver nélkül kevés volt, ezt a kört is söpréssel hozta az ohiói együttes, amely tehát mindössze két meccset vesztett eddig a PO-ban.

Az alapszakaszban 1-1-re végeztek a felek. Január 9-én az Oracle Arenában simán, 112-94-re győzött a Warriors, február 26-án, a Quicken Loans Arenában azonban szintén könnyedén nyert a hazai együttes, a Cavs 110-99-re győzte le az oaklandieket.

A periméteren Kyrie Irving állapota döntő lesz, ha nincs teljesen egészséges állapotban, akkor az szerintem meg is pecsételi majd csapata sorsát - márpedig ha javult is, sok esély nincs rá, hogy teljesen rendbejött lábfej- és térdsérülése is. James eddig kiválóan szervezte a Cavs játékát, de a fáradtság és a túl sok feladat egyrészt a dobáshatékonyságán látszik, másrészt a Hawks elleni harmadik mérkőzés után le is nyilatkozta, nem tudja a meccsek egészében szervezni a játékot, befejezni a támadásokat, védekezni, pattanózni és mindent csinálni egyszerre. Ez még a párharc elején valószínűleg nem lesz tényező, de ahogy haladunk előre, úgy lehet egyre bajosabb, ha Irving nem tudja néha átvenni tőle a stafétabotot.

A Golden State csapatszinten is kiválóan védekező együttes, hiszen a periméteren is több nagyon jó védővel rendelkeznek (Klay Thompson, Andre Iguodala, Harrison Barnes), a pick-and-rollokat és az alacsonyabb embereket Draymond Green is nagyon jól védi, Andrew Bogut pedig a palánk alatt várja a betörő játékosokat, sem Jamesnek, sem egy esetleg teljesen egészséges Irvingnek nem lesz könnyű feladata. Matthew Dellavedova, és főleg Iman Shumpert, James Jones, valamint JR Smith voltak nagyon jók eddig támadásban a rájátszásban, de ők egyértelműen LeBronékból élnek, ha tehát Jamest valamennyire limitálni tudja a Warriors, akkor Smith-ék dobásai sem fognak annyira ülni szerintem - hiába dob emberről is nagyon jó százalékkal eddig a PO-ban JR.

A túloldalon sokkal nehezebb kérdés, hogy Curryt és Thompsont ki fogja meg, de erre LeBron - akitől valószínűleg megint a legtöbb kell majd hátul is, nemcsak támadásban - mellett Dellavedova és Shumpert is benevezhet. Nagyon megállítani egyik Splash Brothert sem lehet, Dellavedova azonban pont eléggé sunyi módon játszik ahhoz, hogy idegesíteni tudja bármelyiküket - a sérüléseket hagyjuk, Gibson lábbefogása viszont mestermunka volt, korát meghazudtolóan dörzsölten játszik, még ha a sportszerűség határát át is lépi néha (többször). Shumpert kiválóan teljesít elöl-hátul, Thompson pedig eddig sem nagyon ficánkolt a rájátszásban, úgyhogy jó opció lehet rá Iman.

Aki Jolly Joker lehet, az Barnes, aki az idei PO-ban maximálisan használta ki eddig azt, hogy kis túlzással mindenki másra nagyobb figyelem hárul, mint rá. Rajta nem nagyon lehet szerintem bújtatni sem Irvinget, sem Smith-t, és itt lesz egy támadható pontja a Cavsnek. A padról is mélyebb valamivel a Warriors, hiszen Shaun Livingston és Andre Iguodala révén két egyénileg is minőségi és a csapatba is jól illeszkedő embert tudnak pályára küldeni - utóbbi főleg a Memphis ellen támadásban is előlépett, amikor kellett. A másik oldalon Smith vagy Dellavedova kezd a padról, ha magas szerkezetben indít a Cleveland (James hármas, Thompson-Mozgov palánk alatt), és rajtuk kívül csak James Jones az, akit rendszeresen forgatott eddig a csapat. Smith nyerő ember volt már többször is, Dellavedova és Jones viszont role-playerek - igaz, abból jelenleg a hatékonabbik fajták.

A magasembereknél változás is lehet a Cavs felállásában az eddigiekhez képest. Tristan Thompson és Tyimofej Mozgov párosa nagyon jól működött Kevin Love kiválása óta, a palánkok alatti területet uralják, nagyon jól pattanóznak és védekeznek mindketten, támadásban pedig jól helyezkednek az alley-oopokra és a támadópattanókra, egyenként 10-14 pontra bármelyik meccsen jók nem létező labdaigény mellett is. A Warriors azonban egyértelműen inkább small-ball párti, ami főleg a Bullshoz képes nagy váltás lesz, így elképzelhető, hogy Thompson visszakerül a padra, és csereként lép csak pályára - függetlenül ettől szinte biztosan sokat lesz parketten -, LeBront pedig felküldik Green ellen izmozni. Annyi biztos, hogy Greennek nem lesz egyszerű feladata akár James, akár Thompson jön szembe, fizikálisan megint nem könnyű párharcra számíthat.

Ha LeBron négyest játszik, akkor a palánk alatt nagyobb a potenciál támadásban a Clevelandnél, Jamesnek még a jó Warriors védekezés mellett is lehetősége lesz a megszokotthoz képes más területekről szervezni a játékot, ez pedig a Golden State-nek még új terep lehet. Ha csereként kezd Thompson, ha nem, sokat fog small-ballozni a Cleveland, ahogy eddig is tette, hiszen Kendrick Perkins és Shawn Marion az utána és Mozgov után következő két bevethető magas. Eddig nem nagyon erőltette őket Blatt, és valószínűleg most is megoldja a négyes-ötös posztot inkább a James-Thompson-Mozgov trióval.

A padról a Golden State-nek lehet több fegyvere egyértelműen. David Lee meglepő módon inkább védekezésben mutatott pozitív dolgokat, támadásban eddig nem sokat láttunk a nemrég még 18-20 pontot átlagoló játékosból. Ő és Marreese Speights is okozhatnak meglepetést egy-egy meccsen, ha hosszabb időszakokra nem is - egy-egy jó 5-6 perccel is tudnak annyit segíteni csapatuknak, hogy az összességében győzelmet érjen. Festus Ezeli személyében a Golden State legalább egy bírkózni képes centert be tud küldeni, ha Bogut faultgondokba kerülne. A faultok kiharcolása lehet egyébként James és a Cavs nagy fegyvere, neki Greent és Irvinggel együtt Bogutot is meg kell próbálnia minél hamarabb kispadra küldeni, hogy a komfortzónájából kivegyék az alapszakaszgyőztest. A Warriors ligaelit védelmének feltöréséhez ugyanis ez lehet a leghatékonyabb út, a PO-ban eddig bemutatott clevelandi támadójáték szerintem itt már alapjáraton kevés lesz, még ha ennek javulására is van remény Irving pihenésével és esetleges felépülésével.

Edzők. Mindkét vezetőedző újonc, de Steve Kerrnek játékosként, GM-ként és szakkommentátorként az NBA-ben van inkább nagyobb tapasztalata, míg David Blatt nem most kezdte a szakmát, Európában már nagyon komoly sikereket ért el, viszont a ligában sokkal kevesebb időt töltött Kerrnél. Blattnél azért meg kell jegyezni még mindig (és valószínűleg ez azért sokáig rajta fog maradni) a Chicago Bulls elleni negyedik meccs végjátékában bemutatott "majdnem-időkérését", amivel el is bukta volna csapata a találkozót, de alapvetően jól megoldották előbb Love, majd később Irving kiesését is, ez pedig nem írható csak egyszemélyben LeBron számlájára.

Kerr a Memphis elleni szériában vizsgázott jelesre, úgyhogy egyik oldalon sem panaszkodhatnak. Az a Grizzlies elleni sorozat az, ami szerintem a Warriors számára igazán bizakodásra adhat okot még akkor is, ha buknának egy meccset az első kettőből, Kerr ugyanis bizonyította, hogy szorongatott helyzetben is tudja éppen annyira alakítani csapata játékát, hogy azzal az ellenfél föré kerekedjenek. Blatt jóval tapasztaltabb ilyen téttel bíró összecsapásokban, de az Európa-bajnoksággal vagy az Euroligával ellentétben az NBA döntő négy nyert mérkőzésig tart, nem egy ütközetben dől el a győztes kiléte.

Konklúzió. Összességében véve a Golden State szerintem jelen állapotában biztosan jobb csapat (a Cavsnél Love nincs és Irving félig sérült). A Clevelandnél borzasztóan felszívták magukat a kiegészítő játékosok, nagyon hasznosan játszanak, és főleg védekezésben olyan szinten összeálltak, ami leginkább az első 40 meccsel szembeállítva mutat óriási kontrasztot. Teljesen más játékot játsszó és erősséggekkel bíró Cavs lép most parkettre, akiket hiba lebecsülni. A komplettebb játékosállomány mellett azonban szerintem a hazai pályának is nagy jelentősége lesz ebben a sorozatban.

A Warriors összesen három meccset bukott az egész idény folyamán otthon, és számtalanszor bizonyították már, idegenben képesek ugyanolyan szintű játékra. Amíg a Cavs a PO-ban inkább csak védekezésben jó, addig a Golden State az alapszakasz során is bemutatta, hogy a pálya mindkét oldalán ligaelit, nem véletlen a 67-15-ös mérleg és az sem, hogy kiválóan támadó együtteseket és Memphis szintű védekezéssel rendelkező csapatokat is lenyomtak már a rájátszásban. Bár James döntőkben összeszedett rutinja nagyon sokat érhet, a Warriorsnek több a fegyvere, illetve jobb és több emberük van a Cavs erősségeinek kordában tartására.

Tipp. Golden State Warriors 4-2.

A párharc érdekessége. A két együttes soha nem találkozott egymással a PO-ok történetében, hiszen a Cavs összesen egyszer játszott finálét, még 2007-ben a San Antonio Spurs ellen, a Golden State pedig 1975 óta nem járt a nagydöntőben, és a Cleveland 1970-es debütálása óta két különböző konferenciában játszanak a csapatok.

Curry történelmet írhat azzal, ha nyernek, hiszen ő lenne a liga történetének első játékosa, aki mind a négy All-NBA első csapatban lévő társát legyőzi a rájátszásban - korábban megvolt neki Anthony Davis (New Orleans Pelicans, 1. kör), Marc Gasol (Memphis Grizzlies, 2. kör) és James Harden (Houston Rockets, 3. kör) is, most jöhet LeBron.

James Cleveland történelmébe írhatná be magát (még inkább), a város major sportokban érdekelt csapatai ugyanis legutoljára 51 évvel ezelőtt, 1964-ben nyertek bajnoki címet, akkor a Cleveland Browns nyerte az NFL-t. A Browns azóta nem tudott feljutni a csúcsra, a Cavs soha nem jutott az NBA trónjára, míg az Indians az MLB-ben második és utolsó sikerét 1948-ban aratta.

Még egy kis színes a párharchoz: tavaly nyáron úgy volt, hogy David Blatt Steve Kerr szakmai stábjának tagja, segédedzője lesz. A Cavs elkezdett érdeklődni az Euroligát a Maccabival megnyerő tréner iránt, Kerrék engedélyt adtak az interjúra, Blatt pedig végül a Clevelandnél kötött ki. Nem sok választotta el tehát attól a két szakembert, hogy most egy célért és ne egymás ellen küzdjenek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus