NBA Playoff 2015: A második kör előzetese (1/4)

Tegnap este elkezdődött a rájátszás második köre - a Cleveland Cavaliers és a Chicago Bulls párharcának mottója: most vagy soha!

Cleveland Cavaliers (2.) – Chicago Bulls (3.)
(Első mérkőzés: 2015. május 05., kedd, 01:00)

Mi történt eddig? A Cavs egy pocsék félszezon után két cserével megfordította a szezonját, és kelet első számú esélyei lettek annak ellenére is, hogy az Atlanta megelőzte őket a táblázaton. A nagyon impresszív játék folytatódott a Boston Celtics elleni első körben is, hiszen hiába a fiatal Celtics minden próbálkozása, LeBron James és Kyrie Irving vezetésével a Cleveland akarata érvényesült végig. A negyedik meccs aztán kisebb botrányba fulladt, hiszen Kelly Olynyk úgy elrántotta Kevin Love-t egy "lepattanóért vívott" harcban, hogy kiugrott Love válla, és azóta már tudjuk, hogy 4-6 hónapos kihagyásra kényszerül. Cserébe Kendrick Perkins nekiment Jae Crowdernek, akit picivel később JR Smith egyszerűen kiütött, a dobóhátvédet pedig ezért két meccsre elmeszélték - a 4-0-s söprés ellenére is nagyon sokat romlottak a Cavs esélyei rövid és középtávon is.

A Bulls alapszakaszát pont a folyamatos sérülések tették tönkre, gyakorlatilag majdnem minden húzóember és a kiegészítők is hagytak ki meccseket, nem is keveset, így a viszonylag jó mérleg ellenére sem volt meggyőző a csapat. A PO-ban ez nem változott: az első három meccsen Derrick Rose és Jimmy Butler jól, illetve utóbbi kitűnően játszott, ám Rose a 4. és 5. összecsapáson terített betli volt, így a Milwaukee mindkét mérkőzést megnyerte. A hatodik találkozón hatalmas mészárlást rendezett a kissé magához térő Chicago, a játék minden elemében messze ellenfelük fölé nőttek, de összességében ezt leszámítva még mindig nem tűnnek úgy, hogy 100%-os formában lennének. Az utolsó ütközet itt is durvára sikeredett Mike Dunleavy, Michael Carter-Williams és Giannis Antetokounmpo főszereplésével - az egész szériában több összeakaszkodás is volt -, de Dunleavy Smith-szel ellentétben megúszta komolyabb sérülés és/vagy eltiltás nélkül.

Az alapszakaszban 3-1-re a Cavs végzett jobban. Még a szezon második meccsét játszották egymás ellen, amit egy emlékezetes, hosszabbításos csatában nyert a Cleveland 114-108-ra. Január 19-én került sor a legsimább Cavs-győzelemre, ekkor 108-94-re nyertek Jamesék. A Bullsnak is volt egy sima győzelme, február 12-én 113-98-ra múlták ekkor felül Chicagóban ellenfelüket, ám az utolsó meccset április 5-én, Ohióban megint a Cleveland nyerte 99-94-re.

A periméterre komoly hatással lehet, hogy Love sérülése miatt James négyesben fog kezdeni - bár támadásban ettől függetlenül kintről fog játszani minden bizonnyal, védekezésben valamelyik magasemberre "lesz kényszerítve". JR Smith az első két meccset kihagyja, de nagy esély van rá, hogy ezt követően Kyrie Irvinggel és Iman Shumperttel együtt kell majd kezdenie - a Chicagónál egyértelműbbek a szerepek a kezdőket és a cseréket illetően is. Nagy harc várható, hiszen Jimmy Butler feladata lesz leginkább limitálni Irvinget, amennyire csak tudja - ihletett napjain az irányító a foghatatlan kategóriába tartozik, de Butlerrel a nyakán van arra esélye a Bullsnak, hogy több mérkőzésen is haloványabb lesz, nem úgy, mint a Boston ellen. A másik oldalról sokkal nagyobb kérdés, hogy például Butlert ki fogja fogni.

Derrick Rose-ra ráállíthatják Shumpertet, de Butler nagyobb darab, mint akár Smith, akár Irving - LeBron pedig foghatná, de akkor Gasolon vagy Noah-n egy hatalmas mismatch keletkezik, amire a Bulls rájátszhat -, így újfent lehetősége lesz valószínűleg Butlernek arra, hogy csapata élére álljon, ahogyan ezt többször megtette a Bucks elleni szériában is. Rose teljesítménye ettől függetlenül most is kulcs lesz, mert már a Milwaukee ellen is elment rajta két meccs, most egy jobb csapat ellen nem fér bele ez - ha ő nem tudja stabilizálni magát legalább egy jó közepes szinten, akár a többi játékos munkáját is tönkrevághatja. Smith egészen jól védekezett az utóbbi időben, így ő is átveheti Rose-t - így Shumperté lenne Butler -, támadásban pedig neki kellene pótolnia kintről Love tripláit. Szerint ő az igazi X-faktor a Cavs oldaláról, mert James és Irving bombaformában vannak, tudjuk, mire lesznek képesek, a többiek pedig kiegyensúlyozottan hozhatják magukat, ahogy eddig is, Smith, illetve az ő dobóformája azonban a mérleg nyelve lehet vereség és győzelem között.

A Cleveland az ötödik legjobb tripladobócsapat volt az alapszakaszban (36.7%) - igaz, ebben komoly visszaesést jelenthet Love kiválása -, a Chicago ellen dobtak viszont a harmadik legrosszabbul kintről az ellenfelek (33.5%). A Bulls többek között Butler vezetésével a harmadik legtöbb büntetőt dobja be a mezőnykísérleteik arányában (.238 FT/FGA), a Cavs ellen dobják viszont a legkevesebb olcsó pontot (.177 FT/FGA) - ugyanebben a kategóriában fordítva is jó csapatok csapnak össze, hiszen a Cleveland a hetedik legtöbb büntetőt teszi a helyére a mezőnykísérleteinek arányában (.211 FT/FGA), viszont a Chicago a Cleveland mögött a második legjobban dolgozik hátul ez ellen (.182 FT/FGA). A Bulls ellen dobnak a második legrosszabbul az ellenfelek (47.3 eFG%), a Cavs viszont a negyedik legjobb mezőnymutatóval bír (52.0 eFG%) - gyakorlatilag elmondható, hogy amiben igazán jó az egyik csapat, annak az ellenszerében jó a másik is.

A magasembereknél Love kidőlésével James játszik majd négyest, mert Tristan Thompsont leszámítva nincs érdemi cseréje ezeken a posztokon a Cavsnek - Shawn Marion is több játékidőre számíthat valószínűleg. Nem túl biztató ez a felállás a Bulls számára, hiszen a Chicago két magasemberrel játszik folyamatosan, márpedig ha LeBront mondjuk Butler fogja, akkor Noah-éknak valaki mást kellene a triplavonalon, ami öngyilkosság, de az is szinte kizárt, hogy az egész évet térdgondokkal letudó francia James ellen hatékonyan tud védekezni a triplavonalnál. Taj Gibson lehet a megoldás rá - Mirotic még esélytelenebb LeBron ellen, mint a francia -, de egyelőre úgy tűnik, hogy LeBron nemcsak a tőle szokásos minőségű játékkal, de a némileg kényszerből elfoglalt négyes posztjával is súlyos gondokat okozhat a Chicagónak. A Bulls mélyebb rotációval bír, ennyi biztosan az előnyükre írható, főleg az első két meccsen, ahol Smith hiányában a Clevelandnek lesznek gondjai bőséggel irányítótól kiscsatárig is.

A palánk alatti csata azonban nemcsak James, illetve a rotáció miatt lesz érdekes és kulcs, hanem a lepattanózás miatt is, ugyanis mindkét gárda elit pattanózó az ellenfél palánkja alatt - a Bulls ötödik (27.0% ORB), a Cavs hatodik (26.8% ORB) -, a védőtérfélen azonban mindkét alakulat csak közepes teljesítményt nyújtott az alapszakaszban. LeBronnak itt is oda kell tennie magát, mert bár Mozgov és főleg Thompson hatalmas problémát jelentett a Bullsnak az alapszakaszban ilyen szempontból, Love kiesésével az ő pattanóit is pótolnia kell Jamesnek, különben gondban lehetnek. Rose formáján, a LeBron elleni védekezés megtalálásán és JR Smith esetleges napi jobb vagy rosszabb produkcióján kívül a támadópattanók lesznek szerintem a párharc kulcsa, egy-egy elrontott támadást ugyanis gyorsan ponttá lehet változtatni ezzel, és aki a palánkok alatt fölénybe tud kerülni - mindkét oldalban benne van a lehetőség erre bőven -, az billentheti a sorozatot a saját javára még egy-egy rosszabb dobóforma esetén is.

Edzők. Mindkét tréner körül voltak kérdőjelek a szezon során. David Blattnél Tyronn Lue és LeBron szerepe nem volt tisztázott jó ideig, hogy akkor most ki is a főnök hármuk közül, de lecsillapodtak a kedélyek az utóbbi időben, mivel a Cleveland elkezdett pazarul játszani. Nagyon komoly megmérettetés előtt áll azonban Blatt, hiszen nem véletlenül szeretett volna egy stretch négyest már szerződéskötésekor - aki végül Love lett -, és bár James univerzális kosaras, ebben a tekintetben egészen biztosan jobb Love. Tom Thibodeau állása elég komoly veszélyben, egy mostani kieséssel szinte biztos is lenne a búcsú - a játékpercek, a rotáció alakítása nem erőssége a Bulls trénerének, még ha alapvetően az általa vallott filozófia jól is hangzik, működőképes is sokszor, a játékosai pedig nagyon szeretik.

Konklúzió. A legutóbbi összecsapásuk után a Chicago játékosai nagyon fogadkoztak, hogy szeretnének a Cavsszel játszani a rájátszásban, és össze is jött a párosítás, most lehet bizonyítani. A Bulls egy-egy nagyobb pofon után képes felszívni magát, de egész évben két jó hetük egyhuzamban nagyon ritkán volt, márpedig Love és Smith kiválása ide vagy oda, most a maximum kell tőlük végig. Nagyobb gond számukra, hogy ebben az idényben a hazai pályájuk szinte nem létezett, semmivel nem voltak jobbak otthon, mint idegenben, így jó eséllyel egy meccset nem lesz elég Clevelandben nyerniük.

Nagy előnyben lehetnek az első két ütközetnél, de alapvetően a Cavsnél sokkal jobban működtek a dolgok az utóbbi 50 meccsen. Ha bármelyik fél 4 vagy 5 meccsen nyerni tudna, az vaskos meglepetés lenne, de Love kidőlésével nagyon szoros párharc várható két olyan csapattal, amelyben óriási kérdőjelek vannak, és amelyek egymás erősségeit papíron pont ki tudják oltani. Azt gondolom, hogy a jelenlegi Bullsnak az utolsó és messze a legnagyobb lehetősége, hogy átverekedje magát végre Jamesen, és jó eséllyel pályázhasson a döntőre, egy kudarc után ugyanis nagy változások várhatóak a nyáron, és a Cavsből sem biztos, hogy hiányozni fog még egyszer egy alapember - meg két meccs erejéig egy fontos kiegészítő.

Tipp. Cleveland Cavaliers 4-3.

A párharc érdekessége. A 80-as évek végének, 90-es évek elejének slágerpárharca volt ez a párosítás, hiszen 1988-tól kezdődően 1994-ig összesen 5-ször kerültek össze a felek, mind az ötször a Bulls ment tovább - ebből az első ütközet vált a leginkább legendássa, hiszen azt zárta le a "The Shot", míg 1992-ben a konferenciadöntőben csaptak össze a felek, ott 4-2-vel ment tovább a Chicago. 2010-ben a Cavs LeBron utolsó, lelépése előtti évében visszavágott egy elsőkörös 4-1-gyel, azóta ez lesz az első megmérettetésük.

Jamesszel ettől függetlenül többször is összecsapott a Bulls - egy évvel később alapszakaszgyőztesként a főcsoportdöntőben kapott ki a Chicago 4-1-re a Miami Heattől, majd 2013-ban a floridai együttes újfent 4-1-re nyert a második körben. Nem nagyon szereti egymást a két csapat, bár alapvetően a tisztelet megvan mindkét oldalról. Bár James eddig felülkerekedett a Bullson, elég nagy a rivalizálás a két gárda között Noah miatt is, aki Cleveland városát is leszólta már nem egyszer, nem nagyon kedvelik arrafelé.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus