NBA Playoff 2015: Az első kör előzetese (8/8)

A Memphis Grizzlies és a Portland TrailBlazers párharcának mottója: ki lesz egészségesebb?

(A korábbi részeket a többi párharchoz kapcsolódva ezeken a linkeken megtaláljátok:
Kelet: Hawks - Nets, Cavaliers - Celtics, Bulls - Bucks, Raptors - Wizards
Nyugat: Warriors - Pelicans, Rockets - Mavericks, Clippers - Spurs)
 

Memphis Grizzlies (5.) – Portland TrailBlazers (4.)
(Első mérkőzés: 2015. április 20., hétfő, 02:00)

Mi történt eddig? A Memphisnél nem volt túl nagy átalakulás a nyáron, Vince Carter érkezett a cserepadra Mike Miller helyett, de lényegében ennyi történt. Egészen pazarul, 15-2-vel kezdték az idényt, majd álltak 21-4-gyel is, itt azonban kicsit megborultak, Zach Randolph kiesése nem tett jót az együttesnek, így 25-11-es mérleget tudtak "már csak" felmutatni január elején. Jött egy újabb nagyszerű időszak, miután a hónap közepén megszerezték Jeff Greent: 19 meccsből 16-ot behúztak, február utolsó hetéhez érkezve a Golden State mögött nagyon jó helyen álltak 41-14-gyel. A hajrá azonban nem jött össze nekik, csak 14-13-mal hozták le az utolsó 27 meccset, egyre több volt a sérültjük is, Mike Conley, Tony Allen és Marc Gasol is kidőltek rövidebb-hosszabb időre. Az utolsó napon szerencséjük volt a Spurs vereségével, ötödikek lettek 55-27-tel, viszont pályaelőnyből kezdhetnek majd.

A Blazersnél szintén nem volt nagy mozgás, Chris Kaman és Steve Blake érkezett a padra, Mo Williams távozott a lényeges emberek közül, de a kezdőötös maradt a szokásos. Ők is nagyon jól kezdték az idényt, 3-3-as nyitány után 30-8-cal álltak január közepén. A következő 10 meccsből 8-at elbuktak, de úgy tűnt, összeszedik magukat. Az All-Star gáláig tartó 5 meccsükből 4-et hoztak, megszereztek a deadline-nál Arron Afflalót, és bár a szünet utáni első két meccset elbukták, utána 9-ből 8-at megint megnyertek, március közepén 44-20-szal álltak. Sajnos ekkorra már az is kiderült, Portlandben semmi nem változott - LaMarcus Aldridge szalagszakadást szenvedett még januárban az egyik ujjában, erre rásérült március második felében, Wes Matthews pedig március 5-én elszakította Achillesét. Volt egy jobb időszakuk még március végén és április elején, de Matthews elvesztésével védekezésük összeesett, így 51-31-gyel hiába nyerték meg divíziójukat és lettek ezzel negyedikek, pályahátrányból kell megküzdeniük a Memphisszel.

Az alapszakaszban 4-0-ra söpört a Memphis. November 28-án Portlandben nyert először a Grizzlies 112-99-re, majd január 17-én 102-98-ra saját otthonában diadalmaskodott a Memphis. Február 22-én megint Oregonban bizonyultak jobbnak, ezúttal 98-92-re, majd március 21-én 97-86-ra győzött a Grizzlies, ezzel hozta hibátlanra az egymás elleni szériát.

A periméteren Matthews kiesése hatalmas vérveszteség, védekezésben egyszerűen képtelenek pótolni a dobóhátvédet, és nemcsak a posztján, de összességében is összeesett a Portland védelme. Damian Lillard nélküle is egyértelműen kulcsfigura lesz, hiszen a Blazersnél lassan három éve rá és Aldridge-ra épül a teljes támadójáték, és nagyon nem lesz egyszerű dolga, hiszen a Memphis tele van egészen kiválóan védekező kisemberrel. Nagy mázlija Lillardnek, hogy Conley és Allen sem teljesen 100%-os, még ha valószínűleg bevethetőek is lesznek rögtön az első meccsen, így az egyébként nagyon jó memphisi védelmet az elején megkavarhatja - kulcskérdés lesz, hogy az első meccset elhozzák, amíg több Grizzlies-játékos sem teljes értékű.

A baj az, hogy az sem biztos egyelőre, hogy Afflalo játszik egyáltalán, nélküle azért nagyon lyukas az egyes-kettes poszt: Steve Blake és CJ McCollum a padról jók, de ha utóbbinak kezdenie kell, az főleg Allenék ellen nem sok jót vetít előre, ráadásul a padot is gyengíti. A Memphis valamivel jobban áll, mert Beno Udrih nagy formába lendült az utóbbi időben, Vince Carter pedig általában azért elő szokott húzni egy-két komolyabb meccset a rájátszásban. Courtney Lee és Jeff Green is bevetésre vár hármas poszton, itt jóval mélyebb a Memphis, hiszen a túloldalon Nicolas Batumot alig váltja le Dorrell Wright a pályán, a franciának pedig egyébként sincs jó éve - Lee védekezésben darálhatja le, Green ellen pedig komoly védőmunkát kell előhúznia.

Összességében a Blazers védeleme így sem rossz, a 10. legkevesebb pontot kapják (103.7 pont 100 támadásonként), ráadásul nagyon jól védekeznek az ellenfél mezőnydobásai ellen, ebben harmadikok (47.6% eFG), és nagyon kevés büntetőt is engednek a másik együttesnek, ebben szintén harmadikok (.182 FT/FGA). Ami a legnagyobb gyengeségük, hogy a legrosszabb labdalopók az egész ligában (11.3% TOV). A Memphis érdekes együttes, mert egy jó átlagot hoznak csak szinte mindenből, mégis a harmadik legkevesebb pontot kapják (102.2 pont 100 támadásonként). Mindenesetre Lillardnak nagyot kell alkotnia, mert akármennyire statikus kicsit a Memphis támadójátéka, azt ők kevésbé tudják megállítani Matthews nélkül - főleg ha Afflalónak is kell kihagynia meccset -, mint az ő jobb támadójátékukat a Grizzlies.

A magasembereknél igazi csemegepárharcok lesznek. Robin Lopeznek nyilvánvalóan csak védekezésben lesznek feladatai, ott viszont nagyon komolyak, fizikálisan ugyanis borzasztóan nehéz dolga lesz a nem éppen pehelysúlyú, és emellett a liga talán legképzettebb magasduója, Marc Gasol és Zach Randolph ellen. Előbbi nem teljesen egészséges, de biztosan játszani fog. A túloldalon Aldridge-nak Lillardhöz hasonló feladatai vannak, egész egyszerűen nekik kell cipelniük támadásban a Blazerst, különben nem valószínű, hogy továbbmennek. Randolph ellen előnyben lehet LMA támadásban - ahogy Gasol sem a legjobb opció rá -, viszont neki is pokol lesz, mikor védekezésben kell tartania akármelyik memphisi kezdőmagast.

A Memphisnél Green fog egészen biztosan négyest is játszani, Kosta Koufos pedig nagyon megbízható cserecentere lett az együttesnek elöl és hátul is. A túloldalon Chris Kaman nem sokat változott, igaz, a vártnál valamivel hatékonyabb lett támadásban, de nem sokkal, Meyers Leonard szezon során bemutatott fejlődése azonban még érdekes lehet, ő és McCollum lehetnek azok a portlandiek oldalán, akik valami váratlant tudnak hozni a sorozatba, ha Aldridge és Lillard nem hoznak extrákat. Leonard csetlett-botlott még a szezon elején, most viszont már triplákat is tud dobni, pattanózik is, úgyhogy egészen használható lett Kaman vagy éppen Joel Freeland mellett.

Pattanózásban olyan nagy dolgokra nem lehet számítani - ha nagy különbségek alakulnak ki, akkor valamelyik csapat nagyon elrontott valamit, mert a Memphis mindkét palánk alatt a középmezőnybe tartozik, a Portland pedig majdnem ugyanazt tudja mindkét oldalon, hátul valamivel jobbak, elöl valamivel rosszabbak, mint a Grizzlies.

Edzők. Egyik tréner sem túl tapasztalt. David Joerger Lionel Hollins "mögül" lépett ki két éve, tavaly az Oklahoma City Thunder ellen 4-3-mal búcsúzott az első körben. Stotts egy évvel korábban vette át a Blazerst, de egy PO nélküli idényt követően tavaly pályahátrányból is ment egy kört csapata, 4-2-re verték a Houstont, mielőtt a San Antonio bedarálta volna őket 4-1-gyel. Mindkét trénernek van még mit bizonyítani, ez egy érdekes szegmense lesz az ütközetnek. Joerger valamivel jobban forgatja csapatát, de mélyebb is az állománya, Stotts viszont talán ettől függetlenül is túlságosan csak a kezdőire hagyatkozik.

Konklúzió. Mindkét gárdában vannak sérültek, de Matthews az egyetlen olyan játékos, aki biztosan nem lép pályára az első körben, az ő elvesztése pedig alapjaiban rengette meg a Blazerst. A Memphisnél ugyan sokan küszködnek kisebb-nagyobb bajokkal, de szerintem jóval inkább PO-kosárlabda az ő stílusuk, mint a Portlandé. A Blazers tavaly ment egy kört pályahátrányból, az ellenfél most azonban nem a kétemberes Houston, hanem a Grit&Grind Grizzlies, akik ellen a pályára sincs kedve általában felmenni az ellenfeleknek, brusztolásban pedig szerintem nincs egy kategóriában a két csapat. Lillard és Aldridge megőrülése okozhat meglepetést akár, de szerintem a Memphis azért összességében nézve jóval esélyesebb, főleg a pályaelőnnyel is megtámogatva.

Tipp. Memphis Grizzlies 4-1.

Soha nem találkozott még egymással egyébként a két franchise a rájátszások történetében.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus