NBA Playoff 2018: Az első kör előzetese (1/8)

A Golden State Warriors és a San Antonio Spurs párharcának mottója: "létezik-e on/off gomb", avagy elkezd-e varázsütésre működni a címvédő, vagy éppen ellenkezőleg, a Spurs győzi le váratlanul az idegenbeli démonjait?

 

Golden State Warriors (2.) - San Antonio Spurs (7.)
Első mérkőzés: 2018. április 14. szombat, 21:00

Mi történt eddig? Egyik csapat sem produkált magához képest igazán jó alapszakaszt, mindkét oldalon főleg a sérülésekről szólt ez a szezon eddig. A Spursnél Kawhi Leonard hosszú kihagyása, majd rövid visszatérése és újabb, egyre érdekesebb kihagyása alapjaiban határozta meg az eredményességet, de hosszabb időt hagyott ki Tony Parker és a többieknél is mindig voltak kisebb-nagyobb gondok, amelyeket természetesen Gregg Popovich pihentetései is kiegészítettek. A jó rajt (4-0) után jött egy kisebb hullámvölgy, majd egy 15-4-es szakasz, de 2017-et így is a nyugati elitben, már 25 győzelemmel zárták, aztán fokozatosan fogyott a lendület, egyre inkább egy 50%-os csapat benyomását keltették, majd az All-Star környékén jött egy nagyon komoly mélyrepülés, egy 3-11-es periódus, amikor kicsúsztak a legjobb nyolc közül és valós veszélybe került a playoff is. Itt aztán végül összeszedték magukat és a hazai meccseiket megnyerve bejutottak a rájátszásba, de ezúttal a hetedik hely volt számukra a maximum.

A Warriors oldalán sokáig nem volt semmi különösebb látnivaló, ugyan 1-2-vel kezdtek és volt egy váratlan hazai vereségük a Pistons ellen is, de aztán jött egy hetes sikerszéria, ahol mindenkit simán vertek meg, a Spurst például húsz ponttal, itt jelezték, hogy nincs semmi probléma. Jó ideig nem is volt, Steve Kerr menedzselte a keretet és a kisebb-nagyobb sérüléseket, haladtak a ligaelső helyen, vagy maximum annak közelében, decemberben volt egy 11 meccses győzelmi sorozatuk, de a játékuk nem volt igazán meggyőző, sokszor kellett megszenvedniük gyengébb csapatok ellen is. Aztán a nagyon komoly sérüléshullám eldöntötte, hogy maximum másodikak lehetnek Nyugaton, Steph Curry, Kevin Durant és Klay Thompson is kidőlt, ami még szintén nem volt komoly gond, de aztán amikor Curry másodszor, súlyosabban is megsérült, akkor elkezdhettek (volna) izgulni, a Durant-Thompson páros visszatérése után pedig aggasztó meccseket produkáltak az alapszakasz végén - továbbra sem működött a játék, pedig már csak Curry hiányzott, a pofonok pedig jöttek. Sok mindent meg lehet magyarázni, de a Jazz elleni 40 pontos zakót azért nehezen lehet eladni, az OKC elleni sikert leszámítva aggasztó formában zárta az alapszakaszt a társaság, igaz, a nyugati második hely így sem forgott veszélyben - összességében tehát csak magukhoz képest szerepeltek gyengébben.

Az alapszakaszban 3-1-re nyert a Warriors, de ahogy a két csapat eddigi szezonját, úgy ezeket a meccseket is alapvetően határozták meg a sérülések, Curry éppen az egyiken sérült meg, a másikon nem játszott sem ő, sem Durant, sem Thompson - ezt az egyet, az utolsót tudta behúzni a Spurs, előtte kétszer simán, Curry sérülésénél pedig szorosan győzött a GSW. 

Már az eddigiekből is egyértelműen látszik, hogy az egészségnek döntő szerepe lehet ebben a párharcban és itt most elsősorban a Golden State-re gondolunk - a Spursnél Kawhi Leonard nincs, a többiek viszont bevethetők és különösebb gondjaik sincsenek. A Warriors oldalán a hírek szerint biztosan nem lesz még Steph Curry, de Andre Iguodala is hetek óta csak mutatóban jár meccsre, Shaun Livingston sem 100%-os, Patrick McCaw is sérült, a kispad így eléggé megrövidülhet. Azt azért nem lehet teljesen kizárni, hogy ha ég a ház, akkor Curry nem száll be mégis, mondjuk 2-1-es Spurs-vezetésnél, vagy hasonló helyzetben, de alapvetően úgy kell számolni, hogy a kétszeres MVP nélkül kell megverniük a Spurst - igaz, Steve Kerr szerint így is képesek legyőzni bárkit. 

Az biztos, hogy elő kell kapniuk a playoff-védekezést és a veteránokat, mert az utóbbi hetekben látott Warriors nem sok mindenre elég, efelől ne legyenek kétségeink. A most is térdsérüléssel bajlódó Iguodalának kis túlzással nem volt 10 olyan meccse egymás után, amikor 100%-os állapotban volt és Livingstontól is biztosan több kell, mert megoldotta a feladatot eddig Cook, de azon azért meglepődnénk, ha egy komoly playoff-párharcban is ennyit játszana majd. Védekezésben tudjuk és láttuk, hogy a GSW képes őrült dolgokra, ez Curry nélkül is hozható tőlük és ha megfelelő intenzitással és fegyelemmel játszanak, akkor elöl egy jó Kevin Durant, körbevéve egy fókuszált Green-Thompson párossal elég is lehet a sikerhez - a kérdőjelek viszont valósak, mert jól játszani nagyon régen, megkockáztatható, hogy hónapokkal ezelőtt láttuk utoljára ezt a csapatot.

A Spursnél igazából kevesebb kérdés van, egyszerűbb a helyzet. Leonard nélkül ők mindenképpen underdogok, ez a szezon pedig ebben a formában abszolút átmenet - ezt támasztja alá az is, hogy Murray végérvényesen átvette Parker helyét a kezdőben, hogy szezon közben Pau Gasol is a kispadra került és hogy még Danny Greent is kipróbálta Popovich csereként. Nekik egy esetben tud működni a játékuk, ha stabilan hozni tudják a TOP5-ös védekezésüket, kontrollálják az ellenfél leindításait (nem úgy, mint zárásként a Pelicans ellen...), lassítják a játékot (ők 29.-ek, a GSW 5. a sebességet tekintve) és elöl jó napja van LaMarcus Aldridge-nek. Manu Ginobili is megmondta, hogy ha LMA köhög, vagy fáj a torka, azt már megérzik támadásban, ilyen szinten függnek tőle és a magasember ezt átérezve abszolút vezérré is avanzsált és legszebb portlandi időszakát idézve játszott heteken keresztül. Draymond Greennel mondjuk elég nehéz dolga lesz, de jobb napjain kihasználja magasságát, pozíciós játékát és a középtávolijait, ilyenkor egyszerűen nem lehet vele mit kezdeni - csakhogy nagyon más nincs, aki fel tudna lépni mellé. Az egy-egyező támadójátékba belefér még Rudy Gay, esetleg Manu Ginobili, tud plusz lendületet adni Tony Parker, némi sebességet és atletikusságot Dejounte Murray, valamint Danny Greennek is elsülhet a keze egyszer-egyszer, de az alap az, hogy Aldridge uralja a festéket, a többi csak ezután következhet.

A matchupokat elnézve nyilván érdekes kérdés, hogy egymás kulcsembereit hogyan próbálják meg majd limitálni a csapatok, Aldridge-re Green és Jordan Bell lehet elsősorban megoldás, rá lehet tenni Westet, vagy ötösben McGee-t is, a többi poszton azért olyan nagy egyéni veszélytől nem kell tartania a Golden State-nek, inkább a labdajáratást és a csapatjátékot kell megakadályozni - már amennyiben nem akadályozza meg ezt maga a Spurs azzal, hogy Aldridge egy-egyezik folyamatosan. A túloldalon Leonard nélkül Durantre nincs igazán jó emberük a texasiaknak, Thompsonra oda lehet tenni Danny Greent vagy Murrayt is, de azt a tavalyi, Cavs elleni fináléban is láttuk, hogy KD egymaga képes eldönteni egy párharcot, ha nem tudják megfogni - talán Kyle Anderson kaphatja meg a nemes feladatot, hogy őrizze, sok sikert kívánunk neki.

Nem lehet átlépni ugyanakkor azon a faktoron, amit a Spurs botrányos idegenbeli játéka jelent: 14-27-es mérleget hoztak vendégként Aldridge-ék és csak hogy ezt kontextusba helyezzük, ennél Nyugaton mindössze a Kings-Mavs-Grizzlies-Suns tankoló négyes volt rosszabb, még a Lakers, vagy a Clippers is eredményesebb volt idegenben. Ez az, amire egy 82 meccses minta alapján már nem lehet legyinteni, jelenleg is egy nyolcas idegenbeli vereségszériában van a társaság, egyszerűen teljesen más arcát mutatja, mint otthon, így pedig a playoffban, pályahátrányból jelentősen megnehezíti saját dolgát. 

A fő kérdés az egészség (Iguodala és úgy összességében a Warriors-pad) mellett nyilvánvalóan az, hogy van-e egy "on/off gomb" a címvédőnél, tud-e egyik pillanatról a másikra sebességet váltani, kategóriákat javulni védekezésben és úgy felszívni magát, hogy leszedje a pályáról az ellenfelet. Erre képes a csapat, de az minimum kérdéses, hogy valóban összeáll-e ez a játék varázsütésre, mert ha nem és esetleg gyengébben, vereséggel kezdi a szériát a gárda, akkor bajba kerülhet, egy ilyen sorozatban minden meccs fordíthat a dolgokon, minimum mentálisan. A két csapat persze jól ismeri egymást, hiszen az utóbbi években a volt az irányelv, hogy a Warriors uralkodik, a Spurs pedig az a csapat, amely képes lehet megverni, ha minden összeáll számára - a két tréner is tökéletesen tisztában van azzal, hogy mire számíthat, a játékoskeretek is rutinosak, pontosan tudják, hogy hogyan kell pályára lépni a playoffban.

Összességében viszont több az esély arra, hogy a hazai pályán játszó bajnok felszívja magát és ha kicsit döcögősebben is kezdi meg a párharcot, de végül nagyobb gond nélkül behúzza, mint arra, hogy a tökéletes állapottól nagyon messze lévő, Kawhi Leonardot nélkülöző, idegenben borzalmas Spurs hirtelen magára talál és pályahátrányból továbbjut, így...

Tipp: 4-1 a Golden State Warriors javára. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus