NBA Playoff 2018: Az első kör előzetese (2/8)

A Philadelphia 76ers és a Miami Heat párharcának mottója: "tehetség vagy rutin?", avagy a playoffban is megugorja-e a lécet a fiatal Sixers, vagy érvényesíti tapasztalatát a Heat?

 

Philadelphia 76ers (3.) - Miami Heat (6.) 
Első mérkőzés: 2018. április 15. vasárnap, 02:00

Mi történt eddig? A Sixers idén már tényleg üzemi hőfokra járatta a "Processt", hiszen csatasorba állította az előző szezont kihagyó Ben Simmonst, leigazolta JJ Redicket (majd később Marco Belinellit és Ersan Ilyasovát is), az 1/1-gyel érkezett Markelle Fultz, Joel Embiidnek pedig még több időt szántak, reméltek. . Fultz aztán hamar megsérült és az alapszakasz túlnyomó részét kihagyta, a szezon első időszakában kicsit még keresték a játékukat és a hierarchiát (több kötelezőnek tűnő meccset is elbuktak), de így is volt egy ötös győzelmi sorozatuk és a terveknek megfelelően haladtak decemberig. Ott aztán volt egy nagyon gyenge periódusuk, futottak egy 1-9-et és itt lemaradtak a többiektől - ekkor Embiid is több meccset kihagyott, kicsit falba ütköztek a játékot tekintve, illetve szerencséjük sem volt, több hosszabbítást játszottak, ráadásul többször is a back-to-backet borította egy ilyen mérkőzés. Februárban kapták el újra a fonalat úgy igazából, azt 8-3-mal zárták, eddigre állt össze a játék, Ben Simmons feljebb kapcsolt, megérkeztek a veteránok, bővült a kispad és itt elkezdtek feljebb kapaszkodni - fokozatosan lehagyták a 6-8. helyért küzdőket, majd március közepén elindítottak egy 16 meccses győzelmi szériát, amely kitartott az alapszakasz végéig. Ennek köszönhetően minden várakozást felülmúlva megszerezték a harmadik kiemelést még annak ellenére is, hogy Joel Embiid megsérült - igaz, legalább Fultz visszatérhetett.

A Miami a tavalyi extra tavasz lendületére próbált építeni és egyben is tartotta a keret lényegi részét, ám az hamar kiderült, hogy Dion Waitersre nem számíthat, így az előző szezon egyik vezérét nélkülöznie kellett. Nélküle nem is működött úgy a gépezet, akadozott a játék, a kisebb csapatok ellen is be-becsúsztak hibák, egészen januárig kellett várni, hogy elkapják a fonalat a floridaiak - akkor egy hetes győzelmi szériával remek helyzetbe kerültek, csakhogy februárban jött egy 1-8-as időszak, amellyel ezt le is nullázták. Hassan Whiteside rengeteget hagyott ki és a többiek közül is folyamatosan sérültek voltak többen is, a meghatározó játékosok is, így pedig nem nagyon tudták kihozni a bennük rejlő potenciált, majd a deadline-nál visszaszerezték a klubikont, Dwyane Wade-et, aki azért be tudott segíteni, főleg a végjátékokban. Közben a sérültek is hellyel-közzel felépültek, így ha nem is bombaformában, de bejutottak a rájátszásba, sőt, az utolsó játéknapon ők jöttek ki legjobban a 6-8. helyen zajló csatából, ezzel 44-38-as mérleggel megszerezték a hatodik pozíciót.

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek egymással a felek, mindenki a hazai meccseit hozta, de mindegyik viszonylag szorosan alakult, csak az utolsón volt hat pontnál nagyobb a különbség (108-99), de a négyből kettő is egy labdán belüli végeredménnyel zárult. Érdemes megjegyezni, hogy a négyből három már "időben" volt, tehát a Phillynél ott volt Belinelli, a Heatnél pedig Wade.

Nagyon nehéz megjósolni, hogy mit látunk majd ebben a párharcan, a fent említett "mottó" ugyanis valóban a legfőbb kérdés: mire megy a tehetséges, de rutintalan Sixers a a rutinos, de kevésbé tehetséges Heattel szemben? A Philly játéka így az alapszakasz végére nagyon összeállt, már Embiiddel is kiválóan működött, de némileg váratlanul akkor sem zuhant össze, amikor a center megsérült - még gyorsabban, lendületesebben támadtak, még jobban kiteljesedett Simmons, még jobb volt a spacing, még több labdát kaptak a kinti dobógépek. Egyúttal persze a védekezés visszaesett, pedig Embiiddel már abban is produkáltak egy ligaelit időszakot, de ez itt a végén belefért, nem is jöttek szembe olyan ellenfelek, akik ezt komolyabban meg tudták volna büntetni és mindenki ellen uralta a játékot Brett Brown alakulata. A nagy kérdés velük kapcsolatban az, hogy mit tudnak ebből megtartani a hagyományosan lassabb, fizikálisabb playoffban és amíg ezt nem látjuk, addig tényleg csak találgathatunk, hogy mire lesz képes ezen a szinten a dobás nélküli Simmons, mennyire lesz képes felállt védelem ellen eredményes lenni ez a rendszer, mennyire tudnak mégis rohanni, stb. Hiszen ne feledjük, Embiid visszatérése egyelőre kérdőjeles, saját bevallása szerint nem valószínű, hogy játszhat az első meccsen, márpedig neki itt most nagyon komoly szerepe lenne mentálisan is, a hozzáállása, személyisége sokat segíthet a többieknek. Az nincs kizárva, hogy a sorozat későbbi részében bekapcsolódik, sőt, jó eséllyel látjuk azért őt pályán ebben a rájátszásban, de hogy mikor és milyen állapotban, azt nem tudjuk.

A Heat egy teljesen más jellegű, sokkal "playoff-kompatibilisebb" csapat, amely akkor volt igazán elemében az elmúlt bő egy év során, amikor teljes intenzitással tudott védekezni - ilyenkor a legjobb támadócsapatok is vért izzadtak ellenük, ritkán kerülték el a száz pontot, de Erik Spoelstra együttese erre azért nem nagyon volt képes mostanában huzamosabb ideig. Náluk az a kérdés, hogy elő tudják-e kapni ezt a védekezést egy teljes párharcra, meg tudják-e annyira szorongatni a Sixerst, amennyire sokakat meg tudtak korábban, fel tudják-e őrölni ellenfelüket fizikálisan - ha igen, akkor még pályahátrányból is jó esélyeik lesznek, főleg ha Embiid csak később kapcsolódik be a túloldalon. Komoly sérültjük nincs Waitersen kívül, persze Wade-nél mindig benne van, hogy "itt fáj, ott fáj", illetve Dragic térde sem 100%-os (ő maga mondta, hogy ezt érezni fogja a rájátszásban), de a kulcs mindenképpen az, hogy mire képesek hátul - elöl különösebb extra (pedig erre képes Dragic, Whiteside, esetenként Richardson, Tyler Johnson, vagy Ellington) nélkül is hozhatnak eleget, ha védekezésben rendben lesznek. 

Embiid szerepe már csak azért is kérdéses, mert ha ő nincs, akkor Hassan Whiteside játéka is előtérbe kerülhet. A Heat centere abszolút képes dominálni a palánk alatt, uralni a festéket védekezésben, begyűjteni 15-20 lepattanót és támadásban is kihasználni a fizikai fölényét, ha nincs hasonló kaliberű játékos a túloldalon, ugyanakkor lehet, hogy a Philly rá tudja kényszeríteni ellenfelére a gyors, rohanós játékot, akkor viszont Whiteside-ot nem biztos, hogy pályán lehet tartani. Persze ha rohanni kell, akkor abból egyébként sem nagyon jöhet ki jól a Miami, már csak ezért is fontos lenne számukra, hogy egyben legyenek hátul, tördeljék a játékot és lelassítsák a Sixerst, mert különben még Whiteside-ot is elveszíthetik, legalábbis hosszabb időszakokra - azt pedig már láttuk, hogy ő mennyire nehezen viseli ezt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Heatnek azért van jó small-ballja is, akár a kreatív, támadásban komoly lökésekre képes Olynyk, akár James Johnson jó opció lehet ötös poszton, de ha csak Whiteside-dal van gond, még mindig nyúlhatnak Adebayóhoz, aki szintén bizonyított már.

Ez a szerkezetváltás érdekes kérdés lehet majd mindkét oldalon, de a Sixers inkább erőltetheti, ha nem lesz Embiid és Erik Spoelstrán lesz a nyomás, hogy mit lép rá ebben az esetben. A két edzőnél is előhozhatjuk a rutin kérdését, Spoelstra azért csak egy bajnok edző, aki sok komoly playoff-párharcot megvívott, sokat meg is nyert, azt is bizonyította, hogy képes reagálni, képes változtatni egy szérián belül, illetve azt is, hogy jól tudja tüzelni játékosait - Brett Brownnál vannak azért kérdőjelek, az elmúlt években neki nem adatott meg hasonló lehetőség. És hogy kinek milyen eszközei vannak a változtatásra? Alapvetően mindkét kispadon van kihez nyúlni, a Phillynél a Belinelli-Ilyasova páros mellett Fultzcal és McConnellel is lehet próbálkozni, a Heatnél pedig az említett magasemberek, Dwyane Wade és a triplakirály Wayne Ellington várja leginkább, hogy pályára kerüljön. 

És ha már a (valószínűleg) visszavonulás előtt álló, talán utolsó playoffjára készülő Wade, róla azért érdemes egy-két szót szólni. Az nem kérdés, hogy már meg sem közelíti korábbi önmagát, de amikor a rutint és a fiatalságot álíltjuk egymással szembe, akkor elsősorban ő képviseli előbbit - az alapszakaszban is láthattuk (éppen a Phillyt is megverte egyszer egy győztes duplával), hogy meccseket továbbra is képes eldönteni a végjátékban és erre nagy szükségük lesz tőle most is. A párharc egyik kulcskérdése lehet, hogy vele mi történik, hogy képes lesz-e most is egy-egy találkozót a Miami javára fordítani az utolsó percekben, ezzel megnyugtatva övéit, kibillenteni a Sixers-játékosokat, más megvilágításba helyezve a szériát. 

Nehéz mit mondani, de előzetesen talán nagyobb esély van arra, hogy a Sixers legkésőbb a párharc közben megoldást talál a Miami játékára, hogy valamikor visszatér a pihent Embiid és hogy a Heat nem fogja tudni végignyomni megfelelő intenzitással, illetve egészségesen a szériát. Ez viszont rögtön fordulhat is abban az esetben, ha Embiid nem tér vissza, vagy ha a Heat már az első meccseken megtöri ellenfelét, Wade végigbírja a párharcot és kulcspillanatokban megremeg Simmonsék keze. Előzetesen azonban...

Tipp: 4-3 a Philadelphia 76ers javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus