NBA Playoff 2019: A főcsoportdöntők előzetese (2/2)

A Milwaukee Bucks és a Toronto Raptors párharcának mottója: "Ki veszi át a keleti trónt LeBron Jamestől?", avagy Giannis Antetokounmpo döntőbe vezeti-e csapatát, vagy Kawhi Leonard vezetésével átlépi saját árnyékát a Toronto?

Milwaukee Bucks (1.) - Toronto Raptors (2.) 
Első mérkőzés: 2019. május 16., csütörtök 2:30

Mi történt eddig? A Bucks új edzővel, Mike Budenholzerrel és Giannis Antetokounmpo játékára szabott kerettel/filozófiával végigsöpört az alapszakaszon, nagyobb hullámvölgy és sérülés nélkül elérte a 60 győzelmet és a liga legjobb mérlegét - közben Nikola Miroticcsal tovább mélyítette a keretét és bár a végén becsúszott egy-két sérülés, ez akkor már nem számított. A playoff első körében a várakozásoknak megfelelően 4-0-lal, tükörsimán tudta le a Detroitot, majd bár kissé rozsdásan elvesztette a Boston elleni első meccset, utána a Celticsnek sem adott esélyt és 4-1-gyel jutott el a keleti döntőbe. A Raptorsnál nagyobb volt a mozgás a szezon előtt és közben is, így bár végig üldözte a Milwaukee-t, az alapszakasz hajrája Kanadában már arról szólt, hogy sikerüljön valahogy összecsiszolni az együtt keveset játszó keretet - a playoff első körében becsúszott egy hiba a Magic ellen, de így is sima 4-1 lett a vége, majd a Sixers ellen egy egészen elképesztő, hétmeccses thrillert nyertek meg Kawhi Leonard hihetetlen dobásával.

Az alapszakaszban 3-1-re nyerte az egymás ellenit a Bucks, érdekesség, hogy a Raptors egyetlen győzelme akkor született, amikor Giannis Antetokounmpo 43 pontot és 18 lepattanót jegyzett - az egyik Milwaukee-sikernél viszont sem a görög, sem Leonard nem lépett pályára.

Ahogy arra számítani lehetett, Keleten ebben a fázisban már csak tapogatózhatunk a valós erőviszonyok tekintetében annak ellenére, hogy rengeteg információ áll rendelkezésünkre, mert szinte lehetetlen megjósolni, hogy mire megy egymással a két szupercsapat. Az biztos, hogy a Milwaukee pihentebb, mert kettővel kevesebb meccset játszott ellenfelénél, ráadásul egyáltalán nem kellett megszakadnia, valamint több napot pihenhetett a széria előtt is, míg a Raptorsnak élet-halál volt a második kör, ahol egy iszonyatosan kemény, örökre emlékezetes párharcot kellett megvívnia. Budenholzer csapata legutóbb már belefutott abba, hogy nem volt elég éles és felkészült az első meccsre, akkor az a pályaelőnyébe került és bár utána lesimázta a Bostont, tanulnia kellett az esetből és nem csúszhat bele még egyszer ebbe a hibába, mert a Toronto bizony nem a Celtics - ugyanakkor a Raptorsnál egyértelmű volt a fáradtság a Philly-széria végére, ezzel mindenképpen számolnunk kell.

Amiről leginkább beszélnünk kell, az természetesen Giannis Antetokounmpo és Kawhi Leonard csatája, az alapszakasz és a rájátszás eddigi legjobb játékosának küzdelme, akik megoldhatatlan feladatot jelentenek ellenfeleik számára. Nagy kérdés, hogy melyikük ellen mit talál ki az ellenfél edzője, egymást valószínűleg azért nem fogják túl sokat fogni, hogy ne kerüljenek indokolatlan faultgondokba (Giannisra egyébként is jellemző ez), pedig mindketten Év Védője-díj esélyesek, ha kaparnak hátul - később azért, ha a fő opciók nem működnek, még akár ez is előkerülhet. Na de akkor mik a fő opciók? Nos, Giannisra az alapszakaszban legtöbbször Siakam került, 91 labdabirtoklás során védekezett rajta és 41 pontot kaptak róla 15/27-es mezőnymutatóval, nem mondhatjuk, hogy nagy sikert aratott az ötlet - a második számú védő Serge Ibaka volt, de ő sem nézett ki rajta jobban, a harmadik pedig OG Anunoby, aki ugyanúgy nem volt igazi megoldás és most nem is áll rendelkezésre. Leonard volt az egyetlen, aki eredményes tudott lenni Antetokounmpón, egyszerűen azért, mert róla nem nagyon vállalt dobást a görög, 31 labdabirtoklásból csak 3 mezőnykísérlete és 4 pontja volt ellene. Ha a túloldalt nézzük, Leonardot az alapszakaszban egészen jól védte a Bucks, méghozzá nagyrészt Khris Middleton révén, ellene 11/27-et dobott mezőnyből és bár volt egy jó meccse Leonardnak, a többi találkozón nem igazán tudott érvényesülni - csak azóta láthattuk a playoffban, hogy szintet lépett és például annak az Aaron Gordonnak sem volt ellene esélye, aki Middletonhoz hasonló számokon tartotta őt az alapszakaszban.

Itt viszont vissza kell térnünk arra a meccsre, amelyet megnyert a Toronto, hiszen ahogy írtuk, Antetokounmpo félelmetes számokat hozott, mégsem tudott nyerni csapata - a többieket teljesen levették a pályáról Siakamék és most is ez lehet a fő terv. Antetokounmpót megállítani mindig lutri, nyilván meg kell nehezíteni a dolgát, de ahogy a legtöbb szupersztárnál, úgy nála is az lehet az elsődleges feladat, hogy ne tudja irányítani, ritmusban tartani csapatát, már csak azért sem, mert ha "lefagyasztja" a kinti dobókat, akkor a fő fegyverét, a stabil triplát is elveszíti a gárda. Persze ugyanezt leírhatjuk Leonardról is, aki hiába volt elképesztő némely playoff-meccsen, nem tudták mindet megnyerni, csak akkor, amikor a többiek is fel tudtak mellé nőni, Lowry, Siakam, Gasol, Ibaka is kell ahhoz, hogy működjön a támadójátékuk. Ugyanakkor mindkét csapat van olyan jó védő, hogy 92-85-re is tudjon nyerni, méghozzá rendszeresen, hiszen a Bucks az alapszakaszban ligaelső védekezést mutatott be, a Toronto pedig valami félelmetes teljesítményt nyújtott hátul a Philly ellen (is). 

További érdekesség lehet, hogy melyik fél erőlteti jobban az úgynevezett Jumbo Lineupját, azt a szerkezetet, amelyben három magasember kap helyet egymás mellett, hiszen ez az a két csapat, amely előszeretettel használta ezt akár az előző körben is - a Raptorsnál a Siakam-Ibaka-Gasol trió játssza ezt, a Bucksnál pedig Antetokounmpo mellett a Lopez-Mirotic-Ilyasova trióból van fent ilyenkor kettő. Budenholzer egyébként a hírek szerint ezzel fog kezdeni továbbra is, Malcolm Brogdon ugyan felépült és visszatért a Boston elleni széria végén, de úgy tűnik, hogy egyelőre marad a cseresorban. Ebben a szerkezetben a Toronto egyébként elsősorban védekezésben és lepattanózásban volt jó, támadásban kevésbé, de a magas és a lepattanózásban ligaszinten top3-as Bucks ellen azért nagyon komoly melóra lesz szükségük Siakaméknak ahhoz, hogy ez jól működjön.

Mindenképpen döntő lehet a tripladobás, a playoff eddigi részében idén ez abszolút kulcskérdés és mivel a Milwaukee egyébként is szereti túltölteni a festéket, a Torontónak még fontosabb lesz, hogy be tudja dobálni a kinti helyzeteit - csak éppen ez a keret nem ebben erős és a Philly ellen is láthattuk, hogy hiába voltak esetleg jó lehetőségeik, talán csak egy mérkőzésen dobtak igazán stabilan és eredményesen távolról. Ezzel szemben a Bucksnál a mennyiség és a minőség is megvan ezen a téren, több magabiztos shooterük van, aki jó formában is van, ráadásul Brogdonnal egy elit dobó csatlakozik még ehhez a rotációhoz, aki emellett kreálni, bontani is tud, ha lerázza magáról a rozsdát. Szintén meg kell említenünk, hogy mindkét csapat erősen épít a leindításokra és szinte megállíthatatlanul robog már egy védőlepattanó után is, ha az ellenfél nem védi ezt jól, úgyhogy abszolút érdemes lesz figyelni, hogy ezekből a helyzetekből melyik együttes jön majd ki jobban.

Ami a kispadokat illeti: a Raptors cseréi nagyon eltűntek az előző körben, Serge Ibaka volt az egyetlen, aki legalább a széria második felére megérkezett és az volt a szerencséjük, hogy ezzel pont eggyel több használható játékosuk lett, mint a Sixersnek - csak amíg a Phillyre három perc alatt tíz pontot lehetett verni, amíg Joel Embiid ült, addig a Bucksnál erre nem lehet számítani. A ligaelső a Boston ellen többször is megcsinálta azt, hogy Antetokoumpo lehuppant a kispadra, a cseresor pedig a Hill-Connaughton-Ilyasova trió vezetésével futást vezetett és egálról tízpontos előnyt épített ki, úgyhogy itt a Raptorsnál sem férnek bele üresjáratok.

Szólnunk kell még Marc Gasolról, aki nélkül valószínűleg a Toronto elvérzett volna a Philly ellen és aki iszonyatosan fontos volt már a Magic ellen is, most viszont az ő helyét és szerepét is meg kell találni - a Bucksban nincs igazi ötös center, Brook Lopez egy magas tripladobó, akire nyilvánvalóan felesleges őt elpazarolni. Nem valószínű viszont, hogy a lábon gyorsabb Bucks-magasok bármelyikére rá lehet tenni egy-egyben, úgyhogy ha nem akarja őt nélkülözni Nick Nurse (ami óriási luxus lenne), akkor valószínűleg többször kell majd zónázniuk, amelyben Lopezt egy kisebb ember kíséri majd, Gasol pedig a festékben fogadja a betörő játékosokat. 

Rengeteg dologtól függhet a párharc kimenetele, de bár a narratíva alighanem végig az Antetokounmpo-Leonard csatára fog koncentrálni, minden bizonnyal a "közkatonák" teljesítménye lesz a döntő faktor - képes-e végig stabilan dobni kintről a Milwaukee kiegészítő személyzete, vagy botladozni fog ebben a tekintetben, George Hill formája kitart-e, vagy a túloldalon lesz-e extra napja Danny Greennek, Kyle Lowrynak kintről, "megszalad-e" a keze mondjuk Gasolnak, ilyesmi. Érdemes megemlíteni, hogy Leonard nélkül száz támadásra vetítve 30 ponttal volt rosszabb a Raptors támadójátéka ebben a playoffban, mint vele, erre illene megoldást találni, mert nem biztos, hogy továbbra is ez a Jordan-szerű teljesítmény várható tőle. Azt is jegyezzük fel, hogy az alapszakaszban, amikor Leonard és Antetokounmpo is a pályán volt (84 perc), a Raptors 19 ponttal verte a Bucksot annak ellenére, hogy Kawhi a megszokottnál kevesebbet volt játékban - igaz, amikor viszont leült, 27,9 ponttal voltak rosszabbak száz támadásra vetítve, mint vele, azonnal összeomlott a rendszerük. Még egy dolog: az alapszakaszban Lowry 1/20 triplát tudott bedobni a Milwaukee ellen.

A Bucks alapvetően pihentebb és mélyebb, élvezi a hazai pálya előnyét is, de a Toronto játékosai külön-külön is rutinosabbak és már csapatként is van egy hasonló élményük, éppen az előző körből. Mindkét együttesnek megvannak a gyengeségei, amelyeket el akar rejteni és megvannak azok az erősségei, amelyeket az ellenfél akar majd elvenni. Az ötmeccses Bucks-továbbjutástól kezdve a hatmeccses Raptors-továbbjutásig nagyjából bármi elképzelhető előzetesen, amíg nem látjuk, hogy hogyan is néznek ki egymás ellen ilyen helyzetben, illetve amíg nem tudjuk, hogy melyik edző hol képes belenyúlni a párharcba, de a hazai pálya és a pihentség miatt én most hétmeccses Milwaukee-t mondok. A tét egyébként persze nem kicsi: ki veszi át LeBron James helyét a nagydöntőben Kelet képviselőjeként, ki lesz a GSW új kihívója? (vagy a Portland ellenfele...)

Tipp: 4-3 a Milwaukee Bucks javára. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus