NBA Playoff 2019: A második kör előzetese (1/4)

A Toronto Raptors és a Philadelphia 76ers párharcának mottója: ki lesz csalódott, vagyis melyik, bajnoki címre is esélyes sztárcsapat bukik el már a playoff második körében?

Toronto Raptors (2.) - Philadelphia 76ers (3.)

Mi történt eddig? A Raptors már a nyáron meghúzta a szükséges lépéseket, érkezett Kawhi Leonard és Danny Green, edzőt váltottak, majd a deadline-nál még behúzták Marc Gasolt is, bombaerős keretet építettek fel. Sokáig harcban voltak az alapszakasz első helyéért is, de egyrészt voltak sérüléseik, másrészt patikamérlegen mérték Leonard terhelését, harmadrészt Gasollal együtt azért össze kellett érniük a szezon hajrájában, úgyhogy erről lemaradtak. A playoff első körét rosszul, egy hazai vereséggel kezdték, de aztán négyből négyet nyertek elképesztő védekezéssel és Leonard parádés meccseivel, úgyhogy kellő lendülettel, üzemi hőfokon, jó formában várhatják ezt a párharcot. A Philly nem nyáron, hanem ősszel nyúlt bele a keretbe, amikor megszerezte Jimmy Butlert, majd a deadline-nál összerakta a szuperkezdőt Tobias Harrisszel, de náluk szintén sok volt a sérülés és összességében egy elég zaklatott, hullámvasút-szerű alapszakasz után, de nagy célokkal kezdték meg a rájátszást. Az első kört aztán ők is szörnyű meccsel indították, a Nets ellen elbukták az első hazait, utána viszont feljebb kapcsoltak és tarthatatlan támadójátékot bemutatva, gálázva szedték szét a Brooklynt és végül ők is sima 4-1-gyel jutottak be a második körbe.

Az alapszakaszban 3-1-re nyerte az egymás elleni párharcot a Raptors, az egy Philly-győzelem akkor született, amikor Kawhi Leonard nem lépett pályára, de összességéban ez a "párharc" nem feltétlenül mérvadó, mert mindkét csapat elég sok változáson esett keresztül.

Két dolgot gyorsan szögezzünk le még az elején, két sérülésről ugyanis tudnunk kell: egyrészt Kyle Lowry ujja bánta a Magic elleni utolsó meccset, de saját véleménye szerint rendben lesz, míg a túloldalon Joel Embiid térde nem 100%-os, egy meccset ki is hagyott az első körben és egyébként is alig több mint húsz percet átlagolt. Főleg az ő állapota lehet kulcskérdés, mert bár a Nets ellen nélküle is jól néztek ki, a számai, a személyisége és a palánk alatti jelenléte miatt is egészen más vele a csapat és egy ilyen jó ellenféllel szemben biztos, hogy a legjobb Embiid kell majd a Sixersnek ahhoz, hogy pályahátrányból párharcot tudjon nyerni.

Márpedig Embiid teljesítménye akkor is kulcsfaktor lesz, ha egészséges tud lenni és nem fogja zavarni a térde. A túloldalon ugyanis az a Marc Gasol jelentkezik vele szemben szolgálatra, aki az első körben tanárian radírozta le a pályáról az élete legjobb szezonját futó Nik Vucsevicset, akit 11 pontos, 36 mezőnyszázalékos átlagon tartott. Ugyan a Raptors-Sixerseken Gasol még nem volt a torontói keret tagja, de Embiiddel szemben is van már múltja: a Sixers klasszisa idén ugyan 26 pontot és 12 lepattanót átlagolt a Raptors ellen, de Gasol és a Memphis ellen az eddigi öt találkozója során 14 pontot, 4,4 eladott labdát és 34,4%-os mezőnymutatót hozott össze - talán nem is kell külön ecsetelnünk, hogy ha az ő számai nem lesznek sokkal-sokkal közelebb az előbbi átlagokhoz, mint ezekhez az utóbbiakhoz, akkor nem nagyon lesz esélye a Philadelphiának.

Szintén ki kell emelnünk még egy matchupot, ami ugyanígy a Torontónak áll előzetesen: Ben Simmons és Kawhi Leonard csatáját. Simmons fontossága az első körben is kidomborodott, amikor passzív volt és nem találta meg a helyét, akkor botrányosan játszott (első meccs), amikor leszegte a fejét és az erősségeit használta, akkor pedig szenzációsan - nos, Leonard őrizetében eddig nem evett meg sok sót. Idén összesen 115 labdabirtoklásnál fogta Simmonst Leonard, a Philly játékmestere pedig ezek során 15 dobásból 17 pontot és 9 eladott labdát gyártott - a Raptors agresszív védekezése egyébként sem ízlett neki, nyolc eladott labdát átlagolt a vereségek során és amikor Leonard nem játszott, akkor állt meg egyetlen egy labdavesztésnél. Simmons kikapcsolása mindenképpen kulcskérdés lesz a Torontónál, ha ő tud robogni és kamatoztatni az eszét, valamint a magasságát, akkor nagyon nehéz lesz megállítani, ha viszont a Magic ellen látott agresszív, kisegítéses p&r védés működni fog (feladva Simmons dobását a váltásoknál például), akkor nagyon lelassíthatják ellenfelüket a kanadaiak.

A Phillynél egyébként is döntő faktor a tripladobás, de most még inkább az lehet. A Toronto a Magic ellen is előszeretettel segítette túl, ha az elváltások után az ellenfél a benti matchup-előnyt kereste, amelyből jó kiosztásokkal sok jó kinti dobóhelyzetük volt Rosséknak, de nem tudták bedobni őket és minden bizonnyal most is meg fognak ezzel próbálkozni Siakamék. Döntő lehet, hogy elsősorban a Redick-Harris páros hozza-e az elvárt kinti tűzerőt, de Jimmy Butlernek is stabilan kell dobnia távolról és a padról érkezők (Scott, Ennis, stb.) triplája is nagyon sokat érhet - itt megint meg kell jegyeznünk, hogy a kiegészítők főleg otthon tudnak jól dobni, márpedig most pályahátrányból kellene továbbjutniuk.

Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a Sixers-kezdő még mindig nagyon keveset játszott együtt, viszont amikor ez történt, akkor megállíthatatlan volt, az alapszakasz végén ennek az ötösnek volt a legjobb netratingje és a Nets ellen is +71-et hozott alig 49 perc alatt. Ezzel az ötössel a Raptors sem szembesült egyelőre és amellett, hogy Embiidék így öten jól is védekeznek, támadásban olyan brutális dolgokra képesek, amilyet a Torontótól például még nem láttunk.

A hazai pálya előnyéről tegyünk még egy rövid említést, ami ugye a Torontónál van, hiszen a Raptors ebben a szezonban 34-10-re áll otthon, míg a Philly 22-21-re idegenben, de a torontói csarnokban utoljára 2012-ben tudott nyerni, azóta sorozatban 13 találkozót veszített el a Raptors vendégeként. Márpedig most legalább egyet muszáj lesz nyernie.

Az edzőket különösebben nem érdemes most taglalni, Brett Brownt sokszor ekéztük már, a Nets elleni vereség után azt is megpendítettük, hogy fél lábbal már kint is van a klubtól, ha Elton Brandék tényleg komoly csapatot akarnak, de ezt az azóta megnyert négy meccs most nyilván háttérbe szorította. Nick Nurse-nél egyelőre várjuk, hogy vajon ki tud-e lépni Dwane Casey árnyékából, a jó alapszakasz-csapatot összerakta, a keretnek megfelelő eredményt és védekezést produkált, az első körben pedig nem nagyon kellett belenyúlnia - ezúttal is hozták a liga legszűkebb elitjébe tartozó, bajnokcsapatok sajátjaként ismert védekezést, a komolyabb teszt számára is most jön. A kulcs matchupoknál viszont előzetesen inkább neki lehet előnye (Gasol és Leonard miatt) és a kispadon is talán ő talál olyan játékosokat, akikkel valóban lehet változtatni, variálni, mert akár VanVleet, akár Ibaka, akár Powell beférhet még a kezdőbe is, ha szerkezetet, vagy játékot kell váltani, míg a Sixersnél gyakorlatilag adott az öt kezdő, a többiek pedig igazából csak a meccsek bizonyos szakaszaiban lehetnek hasznosak.

Összegezve: két szupercsapat találkozik egymással, amelyek nem hogy ebből a körből szeretnének továbbjutni, de minimum a nagydöntőben szeretnének szerepelni, úgyhogy amelyik kikap, az borzasztóan csalódott lesz a szezonjával. A Toronto alapvetően jobb helyzetben van, mert egyrészt tökéletes emberei vannak a Simmons-Embiid párosra, másrészt hiába van tele szupersztárral a Philly, mégis a Raptorsnál lehet a széria legjobb játékosa Leonard személyében, főleg ha Embiidet valóban limitálni tudja Gasol. Ha viszont Embiid ezúttal lenyomja a spanyol centert, Jimmy Butler kordában tartja Leonardot, Simmons pedig el tud szabadulni elégszer ahhoz, hogy ritmust adjon a csapatának, akkor fordulhat a kocka - ebben az esetben döntő lehet, hogy Lowry, vagy Siakam tud-e All-Star teljesítményt hozni második-harmadik opcióként. A Phillynek kötelező lesz jól dobnia kintről, a Redick-Harris páros nem sülhet be idegenben sem és az sem ártana, ha a szoros végjátékokban Butler megvillantana valamit abból, amire bizonyítottan képes - ez nagyon hiányzott nekik a tavalyi kiesésük során és a Nets ellen eddig nem nagyon volt rá szükségük. Most viszont biztosan lesznek szoros végjátékok, ahol a clutch teljesítmények és a vezérek villanásai fognak dönteni, meglátjuk, hogy melyik irányba. Azt azért leszögezhetjük, hogy a kevés pont inkább a Torontónak, a sok kosár inkább a Phillynek kedvezhet, a Raptorsnak sokkal jobb esélye van 103-98-ra nyerni, mint 125-120-ra - nekik lassítani kell a játékot, statikussá tenni az erre hajlamos Sixerst, limitálni Embiidet és Simmonst, a szoros végjátékot pedig Leonard vezetésével megnyerni, míg a Phillynek rohanni és dobni, mert tűzerő tekintetében ők állnak jobban.

Tipp: 4-2 a Toronto Raptornsak. Nagyon nehéz belőni, hogy mi fog majd történni, de előzetesen a pályaelőny, a matchup-előny és talán az egészség (Embiid térdét nem részleteztük, de...) is a Raptors mellett szól. És még egy apróság: a két csapat először találkozik egymással a legendás, 2001-es Iverson-Carter duett óta - valami hasonló szintű küzdelemmel most is kiegyeznénk...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus