NBA Playoff 2019: A második kör előzetese (3/4)

A Golden State Warriors és a Houston Rockets párharcának mottója: "Revans vagy mumus", avagy a kétszeres címvédő öt éven belül negyedjére is búcsúztatja-e texasi riválisát, vagy a Rockets képes átlépni saját árnyékát és a foghatónak tűnő bajnokot? 

Golden State Warriors (1.) - Houston Rockets (4.)
(Első mérkőzés: 2019. április 28., vasárnap 21:30)

Mi történt eddig? A Warriors már az alapszakaszban is sokkal többet botlott, mint az elmúlt években megszokott, de 57-25-tel így is behúzta nyugatot. Az első körben egyértelmű volt, hogy az oaklandieknél van a "talent" előny a Los Angeles Clippersszel szemben, Lou Williamsék azonban két mérkőzést is elhoztak az Oracle-ből - Kevin Durant emberfeletti teljesítménye kellett, hogy végül Los Angelesben, a hatodik meccsen le tudja zárni a párharcot a bajnok, amely így 4-2-vel jutott tovább.

A Rockets rengeteg gonddal bajlódott az alapszakasz első felében, több kulcsjátékosa is sérült volt, nem is 1-2 meccsekre, az All-Star szünet után azonban a texasiak produkálták a legjobb mutatót az egész mezőnyben (20-5). Végül nyugat negyedik helyére értek be (53-29), így a Utah Jazz-zel kellett játszaniuk az első körben. Ahogyan egy évvel ezelőtt, úgy most is egészen könnyedén vették ezt az akadályt - a negyedik meccset elvesztették Salt Lake City-ben, de a vége így is sima 4-1 lett.

Az alapszakaszban 3-1-re nyerte az egymás elleni párharcot a Houston. November 15-én 107-86-ra győzött a texasi gárda hazai pályán, január 3-án idegenben diadalmaskodott a Rockets 135-134-re egy hosszabbításos találkozón, február 23-án újfent az Oracle Arenában nyertek James Hardenék, ezúttal 118-112-re, míg a Warriors március 13-án tudta legyűrni ellenfelét Texasban 108-106 arányban.


Borzasztóan érdekes párharcot fog vívni a két gárda, mert nemcsak a taktikai elemek és a játéktudás, hanem a lelki tényezők is sokat számíthatnak (például az, hogy ha egységes is a Warriors, hogy ilyen felállásban valószínűleg utoljára bajnok legyen, mennyire összetartó most a csapat, hogy Kevin Durant távozására jó esély van).

A Golden State-et nem nagyon kell bemutatni senkinek, hiszen a liga 5 legjobb játékosából 2 ennél a csapatnál játszik. Durant az előző két döntő MVP-je, aki jelenlegi társai mellett gyakorlatilag foghatatlan, amikor olyan napja van - és elég sűrűn van olyan napja. Őt limitálhatja talán PJ Tucker, akit kifejezetten az ilyen típusú és magasságú scorerek ellen tartanak, de levédekezni biztosan nem fogja KD-t - annyit viszont elérhet, hogy meg kelljen dolgoznia a pontjaiért, minél jobban, és ha ez sikerül, már elvégezte a feladatát. Steph Curry 50%-kal triplázott az első körben, Klay Thompson is 41% fölött, Draymond Green pedig előrejátékban kifejezetten összeszedte magát az elmúlt hetekben, leszámítva azt, hogy 16.7%-kal dobja a hármasokat, mérkőzésenként 3-at elvállalva.

Semmi új nincs a nap alatt, ha a Golden State-et nézi az ember, legalábbis támadásban, ezzel nincs gondja az oaklandi gárdának. Mióta Steve Kerr átvette a csapatot a 2014/15-ös idényt megelőzően, egy dolog volt közös az összes alapszakaszban: az, hogy a Warriorsé a legjobb eFG% (effektív mezőnyszázalék, súlyozza a triplákat a duplákhoz viszonyítva, ennyivel ad pontosabb képet, mint a sima mezőnymutató). Minden másban erősen közepes az oaklandi alakulat (eladott labdák, támadópattanók, büntetők kiharcolása), viszont annyira jók és pontosak az első szándékból elengedett dobásaik, hogy ezzel is vezetik a ligát, idén is elsők voltak támadásban. Két kérdés ettől függetlenül még a pálya ezen oldalán is felmerül.

Az egyik az, hogy a Rockets mennyire fogja tudni hozni azt a darálást, amit az előző idény 7 meccsig nyúló sorozatában 3-4 találkozó erejéig hozni tudott, ebben a hagyományosan vett "PO kosárlabdában" ugyanis verhető a Golden State. Ez tavaly leginkább a negyedik és az ötödik ütközet során csúcsosodott ki, amikor a Warriors támadójátéka szenvedett. A Houston az All-Star szünet óta az egyik legjobb védőcsapat volt (összességében csak a 17., de ez a rengeteg sérülés miatt az alapszakasz első felének köszönhető, akkor Clint Capela is hiányzott a Rocketsnél, ami alapvetően meghatározott mindent). Mindenki kiemelte, hogy a szezon végi eredmények annak köszönhetőek, hogy hátul feljavult a texasiak teljesítménye, márpedig azt már tapasztalhatták az előző szezonban, hogy ez működik a Golden State-tel szemben, más nem nagyon - dobópárbajt még a Rockets is csak elvétve nyer Curry-ék ellen.

A másik kérdés az, hogy mi van Curry-vel és Thompsonnal, mennyire súlyosak a két sztár bokasérülései. Curry-nél nincs hír arról, hogy olyan nagyon komoly gond lenne, de az ő előéletét vizsgálva a teljesítményén erősen meglátszik, ha nem teljesen 100-as a bokája, főleg a PO-ban. Thompson nagymestere a rájátszásnak és annak, hogy mikor kell előlépni Curry vagy a három éve a csapathoz igazoló Durant mellé. Ez most pont az a sorozat lesz, amikor nem elég tőle a 41.7%-os tripla, ha csak 17.3 pontot átlagol mellette - több kellene alapvetően is 1-2 nagy meccsel megfűszerezve, de a hírek szerint az ő sérülése a súlyosabb. Döntően befolyásolhatja a párharcot, hogy kell-e kihagyniuk meccset és az, hogy ha pályára is tudnak lépni, milyen állapotban teszik azt - az szinte biztos, hogy Andre Iguodala, Shaun Livingston, Quinn Cook vagy éppen Kevon Looney 1-1 meccsre tudják maximum elfedni Curry és Thompson esetleges gyengébb meccseit, egy teljes sorozaton keresztül nem.

A pálya másik oldalán is érdekes a helyzet, hiszen a Houstonról sem kell sok mindent elmondani: James Harden, Chris Paul és Eric Gordon elzárás-leválás játékai után jön a rádobás, a kiosztás triplára vagy a beosztás Capela felé. Alapvetően nem egy bonyolult taktika ez, de tökéletesen játssza a Rockets, és meg is van hozzá az állománya. Ha mellétesszük, hogy a Warriors az előző évekhez képest idén már csak közepes védőcsapat volt (13. a ligában), ezt pedig náluk nem a sérülések okozták, akkor lehet látni, hol fordulhat meg az előző fél évtized Warriors-hegemóniája.

Félreértés ne essék, a Golden State továbbra is képes brutálisan jól védekezni, csak ezt nagyon ritkán csinálja már meg 48 percen keresztül - általában van némi üresjárat, ami vagy belefér adott meccsen, vagy nem, és a Rockets ellen utóbbi eset a gyakoribb. Greennek elévülhetetlen "érdemei" vannak abban, hogy nem úgy működik hátul az együttes, ahogy korábban: egyszerűen nem volt formában, ezt ő maga nyilatkozta le. Néhány hete láthatóan összekapta magát, de hogy valami mégsem kerek, azt jól mutatta a Clippers elleni párharc is, amikor az Oracle-ben kétszer is komoly leolvadást produkált hátul a bajnok, márpedig a Clippers támadójátéka elmarad a Houstonétól - ha a Lou Williams-Montrezl Harrell pick-and-roll meg tudta büntetni a Golden State-et, a Harden-Capela duó is meg fogja.

Az is érdekes kérdés, hogy milyen felállást és taktikát választ a Warriors. Ha Thompson bokája rossz, akkor lényegében egy ember marad Hardenre, Iguodala, aki némileg tudja lassítani, így jó eséllyel akkor is elő fog kerülni a Hamptons 5 felállás, amennyiben Thompsont valahogy összedrótozzák (Curry-Thompson-Iguodala-Durant-Green). Andrew Bogutot valószínűleg el kell felejteni Capela atletikus képességeivel szemben, az pedig kérdés, hogy Looney mit nyújt a Houston elzárás-leválás játéka ellen, ami óramű pontossággal működik - ha ők ketten nem kerülnek be a kezdőbe vagy a leggyakrabban használt ötösbe, akkor még Livingston maradt opciónak, más nem nagyon. Ha fenn van Iguodala, akkor is választani kell majd jó eséllyel, hogy a labdás embert dobatja meg a Warriors, és mindenki mást megpróbál a lehető legjobban levédekezni, vagy ahogy a hatodik meccsen tavaly, feladja a triplákat, abból is besülhet még a legjobban dobó csapat is.

Az óriási meglepetés lenne, ha a Warriors a semmiből előhúzná azt a D-t, ami 2016/17-ben legyalulta a ligát, és nem is reális ezt várni - az elmúlt két évben nem ez a szint a Golden State hátul. Azt sem gondolnám, hogy a Clippersszel annyira ne foglalkoztak volna, hogy két meccset is odaadtak az ellenfélnek, ráadásul mindkettőt hazai pályán - egész egyszerűen nincs meg az a kémia, ami megvolt két éve, ami lehet Durant teljesen ködös jövőjének is az eredménye, de annak is, hogy elégedettre nyerte magát a Warriors.

Az mindent felülíró döntő faktor lehet, ha Durant marad abban a Finals üzemmódban, amiben a Clippers elleni harmadik meccs óta játszik. Ez ugyanúgy eldöntheti a Warriors irányába a sorozatot, mint az, hogy Hardennek épp melyik arcát láthatjuk: most jobb állapotban van, mint a tavalyi PO-ban, de az előző idényben gyenge hatásfokkal dolgozott a Golden State ellen - ez idén sem biztos, hogy belefér, hiába gyengébb a GSW védekezése, és hiába van Thompsonnak egészségügyi gondja. Ugyanilyen döntő faktor lehet Chris Paul, aki idén lemoshatja magáról a PO-choker jelzőt - ha nem a teljesítményével mondott csődöt profi karrierje során a rájátszásban, akkor lesérült, mint tavaly 3-2-es vezetésnél -, vagy az, hogy mekkora motivációt nyújt Mike D'Antoni csapatának az, hogy tavaly olyan körülmények között estek ki, ahogy.

Sok olyan tényező van, ami egyik vagy másik irányba billentheti a mérleg nyelvét, de az biztos, hogy a Rocketsnek ekkora esélye még nem volt a Warriors kiejtésére, mint most - és tavaly sem álltak ettől messze Hardenék.

Tipp: 4-2 a Houston Rockets javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus