NBA Playoff 2023: A második kör előzetese (4/4)

A Golden State Warriors és a Los Angeles Lakers párharcnak a mottója: Curry és James ismét találkozik, avagy elég volt-e egy kör a Warriorsnak ahhoz, hogy üzemi hőfokra kerüljön, vagy tovább száguld a február óta szintet lépő Lakers?

Golden State Warriors (6.) – Los Angeles Lakers (7.)
Első mérkőzés ideje: 2023. 05. 03., szerda 04:00

Mi történt eddig?

A Warriorstól a nyáron távozott Gary Payton II, akit Donte DiVincenzo leigazolásával próbáltak pótolni, majd az alapszakasz kezdete előtt az borzolta a kedélyeket, hogy a csapat egyik edzésén Draymond Green megütötte Jordan Poole-t, és az erről készült felvétel nyilvánosságra is került. Nem is kezdték jól a szezont, Stephen Curry és Andrew Wiggins is küzdött sérülésekkel, míg Klay Thompson formán kívül volt az idény elején, ő ráadásul nem is játszhatott back-to-back egy ideig. Komolyabb győzelmi sorozatot nem tudtak felépíteni az alapszakaszban, és februárban úgy döntöttek, hogy James Wisemant hajlandóak feladni annak érdekében, hogy Payton visszatérhessen, bár egy sérülés miatt sokáig nem számíthattak rá sem, míg Wigginst személyes okok miatt kellett nélkülözniük az alapszakasz utolsó két hónapjában. Az alapszakasz végére azért összekapták magukat, az utolsó 10 meccsükből nyolcat behúztak, a 44-38-as mérlegük pedig azt jelentette, hogy a hatodik helyen futottak be. Az első körben a Kings várt rájuk, és rögtön két vereséggel kezdtek, tovább folytatódott a pocsék idegenbeli formájuk, viszont ezt követően sorozatban háromszor nyertek, Draymond Green eltiltását is elbírták, ráadásul De’Aaron Fox ujjtörése is nekik kedvezett. A hatodik meccsen mégsem tudták lezárni a párharcot, a hetediken viszont összejött ez, köszönhetően Curry 50 pontjának és a 64-42-re megnyert második félidejüknek.

A Lakers idáig vezető útja is kacskaringós volt, ők sem kezdték jól a szezont, hiába érkezett Patrick Beverley, Dennis Schröder, Lonnie Walker IV, Troy Brown Jr., Thomas Bryant és Juan Toscano-Anderson is a nyáron. Az újonnan kinevezett Darvin Ham hamar arra a döntésre jutott, hogy Russell Westbrook-ot ki kell venni a kezdőből, viszont ennek ellenére sem stabilizálódott a Lakers helyzete, ráadásul Anthony Davis és LeBron James ismét sok meccset hagyott ki az alapszakaszból. A 2-10-es nyitány után azért valamennyire összekapták magukat, de a deadline környékén így is egyértelmű volt, hogy komoly változtatásokra van szükség a keretben, mert sokszor csak a 13. helyet foglalták el nyugaton. Rob Pelinka komoly munkát végzett a naptári év elején, először Rui Hachimura érkezett a Wizardstól, majd jött D’Angelo Russell, Jarred Vanderbilt, Malik Beasley és Mo Bamba is, miközben Westbrook mellett távozott Kendrick Nunn, illetve a nyáron érkezők közül Beverley, Bryant és Toscano-Anderson is. A megfiatalított Lakers 18-9-es mérleggel zárt a deadline után, összességében 43-39-cel fejezték be az alapszakaszt, úgyhogy a hetedik helyről várhatták a playint – itt elsőre kiharcolták a rájátszásba jutást, hosszabbításban verték 108-102-re a Timberwolvest. A rájátszás első körében a Grizzlies várt rájuk, és azt követően, hogy az első összecsapáson elvették a pályaelőnyt, hozták az összes hazai meccsüket, így 4-2-vel jutottak tovább, a hatodik meccsüket ráadásul 40 ponttal nyerték meg.

Az alapszakaszban 3-1-re nyert a Lakers, ugyanakkor ezekből a találkozókból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mindegyik mellé ki lehet tenni valamiért egy csillagot. Először az alapszakasz első játéknapján, vagyis október 18-án találkoztak a csapatok, és a bajnoki gyűrűket frissen megkapó Warriors 123-109-re nyert hazai pályán, de ez még a régi Lakers volt, amiben a két sztár mellett Westbrook, Beverley és Walker kezdett. A következő találkozóra egészen február 11-ig kellett várni, a deadline után ez volt az új Lakers első meccse, és nyertek is 109-103-ra San Franciscoban, bár azt érdemes megjegyezni, hogy Curry és James sem játszott. Február 23-án találkoztak először Los Angelesben a szezon során, és ezúttal 124-111-re nyert a Lakers, ráadásul már James is játszott – Russell viszont 8 perc után kidőlt, míg a túloldalon Curry mellett már Wiggins is hiányzott. Utoljára március 5-én találkozott a két csapat, és a Lakers ekkor is megvédte a hazai pályáját, 113-105-ös győzelmet arattak James és Russell nélkül is, miközben a túloldalon Curry már játszott, bár Wiggins még mindig nem.

Mi várható?

Először is egy újabb fejezet egy nagy rivalizálásban, elvégre az elmúlt 11 bajnoki címből nyolcon a Warriors, illetve LeBron James aktuális csapata osztozott, és James a Cavaliers játékosaként zsinórban négyszer találkozott a nagydöntőben Curry-ékkel. Abból a rivalizálásból 3-1-es arányban a Warriors jött ki győztesen, ugyanakkor a körülmények megváltoztak azóta, a Warriors és James is idősebb már, de azt sem árt azért megjegyezni, hogy Steve Kerr érkezése óta a Warriors nem veszített párharcot a rájátszásban nyugati csapat ellen – a képet árnyalja, hogy kétszer azért kikaptak a nagydöntőben, míg másik két alkalommal a rájátszásba sem jutottak be.

Az aktuális forma egyértelműen a Lakers mellett szól, magabiztosan győzték le a második kiemelt Grizzlies csapatát, és az idei Warriors nem is tudott huzamosabb ideig olyan védekezéssel előrukkolni, amit ez a Grizzlies bemutatott az első körben, bár pont a Kings elleni hetedik meccs második félidejében megvillantottak ebből valamit, ugyanakkor az is igaz, hogy az ellenfélnél meg is remegtek sokszor a kezek. A Lakers extrát nyújtott védekezésben az első körben, ugyanakkor most másmilyen feladat vár rájuk, mert a Grizzliesszel ellentétben a Warriors elméletben elit szinten képes triplázni, noha ezt a Kings ellen nem tudták mindig megmutatni, velük szemben is csak 32,8 százalékkal céloztak távolról – ez még mindig velősebb a Lakers 31 százalékánál az első körből.

Magához képest Curry (37,8 százalék) és Thompson (35,6 százalék) is gyengén triplázott az első körben, de ennél is nagyobb problémát jelentett számukra, hogy az elenyésző kísérletszámmal dolgozó Moses Moody tudta csak megugrani ezt a hatékonyságot is, miközben Wiggins 27, Poole pedig 25,7 százalékkal dobott csak távolról a Kings ellen, ami a Lakers ellen már közel sem biztos, hogy elég lesz. Amennyiben nem kezdenek el beesni a Warriors triplái a kiegészítőktől, akkor a Lakers hasonló helyzetbe kerülhet, mint a Grizzlies ellen, elég lesz két játékosnak kiemelt figyelmet szentelni a periméteren, míg a többieknek kicsit nagyobb teret hagyhatnak, bár Wiggins és Poole esetében is reálisabban elképzelhető egy formajavulás, mint amennyi esélye volt ennek Dillon Brooks és Tyus Jones esetében, ahogyan a Splash Brothers lassítása is nehezebb, mint a Bane-Kennard páros limitálása, a periméteren összetettebb feladat vár Darvin Ham együttesére.

Kevon Looney ismét kiemelt szerepet kaphat a Warriorsnál, várhatóan neki kell majd lassítania Anthony Davist. Az alapszakaszban kiváló munkát végzett ellene, Davis csak 14/32 dobását süllyesztette el Looney mellől, a Warriors centere ráadásul élete formájában van, az első körben is hatalmasat dolgozott Domantas Sabonis mellett. Looney emellett a támadólepattanóival is újfent kitűnhet, a Grizzlies ellen is az volt a Lakers egyik nagy gyengéje, hogy túlságosan is sok második esélyt engedtek, ugyanakkor az kérdéses lesz, hogy mennyire fognak támaszkodni a passzjátékára, mert azt az alapszakaszban is szinte csak a 76ers és a Kings ellen használta Steve Kerr csapata. Davisnek vele szemben szintet kellene lépnie az első körhöz képest, mert hiába blokkolt meccsenként 4,3 dobást, voltak azért gyengébb meccsei támadásban, és ez nem biztos, úgy újfent belefér, a Lakersnek szüksége lesz arra, hogy kihasználja az atletikusságát és a relatív gyorsaságát Looney-hoz képest.

Az is egy érdekes sakkjátszma lesz, hogy LeBron Jamest miként próbálja meg lassítani Kerr alakulata. Valószínűleg Andrew Wiggins és Draymond Green kapja meg ezt a nem túl hálás feladatot, de várhatóan Klay Thompson, Gary Payton II és Jonathan Kuminga is foroghat rajta rövidebb-hosszabb ideig, miközben azt igyekeznek elkerülni, hogy Curry váltson rá. Greenre valószínűleg Davis ellen is szükség lesz, főleg olyankor, amikor alacsonyabb szerkezetben játszanak, ahogyan Wiggins is rákerülhet a Lakers valamelyik másik labdás játékosára, legyen az Russell, Schröder vagy Reaves – ez a trió a túloldalon is nagy feladat elé néz, nagyrészt nekik kellene majd a Warriors triplavetőit lassítani. Az is érdekes lesz, hogy Vanderbilt milyen szerepet kap, mert az első kör elején rendre el tudta érni, hogy Morant ne tudja felvinni a labdát, Curry ellen viszont nem biztos, hogy ugyanilyen kifizetődő lesz ez a taktika, mert a labda nélküli mozgásai talán még veszélyesebbek is. Az viszont izgalmas húzás lehet, ha inkább Green érintéseit igyekszik majd limitálni Vanderbilt, mert ha nagyon szorosan rátapad, akkor azzal akár a fejébe is belemászhat, az első körben is megmutatkozott, hogy azt továbbra is képes elveszíteni.

James az első körben valamennyire még tartalékolhatott, mert mindig akadt valaki más, aki magához képest extrát nyújtott, Hachimura több kiemelkedő meccset is összerakott, Russellnek is voltak jó időszakai, és Reaves is kiegyensúlyozottan teljesített. A Grizzlies ellen elég volt tőle 22,2 pont meccsenként, ezzel is csapata legponterősebb játékosa tudott lenni, viszont ha a Warriors le tudja bontani körülötte a kiegészítőket, akkor neki is agresszívabbnak kell lennie, nem csupán Davisnek. Noha Dillon Brooks azon nyilatkozata a nevetség tárgya, hogy tőle azért nem kell már tartani, mert öreg, azt azért meg kell jegyezni, hogy neki tényleg jól jöhet az, hogy a Lakers pihenhetett többet a párharc előtt, emiatt nem lenne meglepő az sem, ha az első két meccsből az egyiket el tudná vinni a Lakers San Franciscoból, és ezzel hatalmas nyomás kerülhetne a Warriorsra.

Edzők

A rutin egyértelműen Steve Kerr mellett szól, ugyanakkor Darvin Ham is megmutatta az első körben, hogy képes akár a párharc közben is változtatni, és tud reagálni olyan esetekben, amikor az szükséges. Mindkét oldalon az lesz az egyik legérdekesebb kérdés, hogy mennyire lesznek szűkek a rotációk: a Warriorsnál az első kör jelentős részében 4-5 cserét használt Kerr, és a meccsek között is változott, hogy közülük ki kap nagyobb szerepet, de ha Poole nem fog jobb formát hozni, mint a Kings ellen, akkor rá is lesz szorulva a Warriors, hogy Moody vagy DiVincenzo lépjen elő. Emellett fentebb említettem már, hogy a védekezése miatt Kuminga is újfent előkerülhet, aki az első körben kikerült az aktív rotációból, de a hosszú kezeire szükség lehet James, Davis és Hachimura ellen is. Ham a Grizzlies elleni párharc utolsó meccsén nyolc játékost forgatott addig, míg el nem dőltek az érdemi kérdések, köztük azt a Wenyen Gabrielt, aki annak a párharcnak az elején nem volt tényező, viszont ha a gyűrű közelében akarják megverni a Warriorst, akkor ismét szükség lehet rá – az is tanulságos, hogy inkább benne bízik az edző, mintsem Mo Bambában, ahogyan azt is érdemes feljegyezni, hogy Malik Beasley és Troy Brown Jr. helye sem biztos a rotációban, hiába lenne szükség triplákra mindkettőjüktől.

Összességében az tűnik a legfontosabb kérdésnek, hogy a Lakers mennyiben tudja limitálni a Warriors triplázását Curry mellett, mert ha a védekezésük hasonló szinten fog működni, mint az első körben, akkor a nem túl jó dobóformával rendelkező Warriors könnyedén bajba kerülhet. Azt is érdemes lesz figyelni, hogy a Davis-James kettős mennyit tud emelni a játékán, illetve mennyi segítséget kapnak majd a kiegészítőktől, ahogyan az is kulcsfontosságú lesz, hogy Looney mennyire tudja majd limitálni az előbbit, mert ha kevésbé, akkor Currytől egy extra párharc sem biztos, hogy továbbjutást ér.

Tipp: nagyon nehéz megjósolni, hogy mi fog történni, azt az egyet viszont meglepőnek találnám, ha hatnál kevesebb meccset játszanának a csapatok. Ha a Warriors az első két meccsen meg tudja védeni a hazai pályáját, akkor szerintem ők mennek tovább, de nem erre számítok, hanem arra, hogy 1-1-es állással utaznak a csapatok Los Angelesbe, ezért nem túl magabiztosan ugyan, de 4-2-es Lakers-győzelmet tippelek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus