New Kidds On The Block - az elsőre mindig emlékszünk

Karriercsúcs, első dupla-dupla, első 0 pontos meccs - és az első helyezett első sérülése. Nem céloztak pontosan a héten az újoncok 

 

10. (-) Jusuf Nurkic - Denver Nuggets

Első kiadásunk óta nem találkoztunk a listán a Denver fiatal centerével - most is csak sérülés (Papanikolau) és kevés játékperc (Napier, Exum) okán lett ő a befutó. Legutóbbi két mérkőzésén egyaránt 18 perc körüli időt kapott, amelyet előbb egy 9 pont, 5 lepattanó, 3 blokk, 2 labdaszerzéses, majd egy 10 pont, 8 pattanós teljesítménnyel hálált meg - apróbb szépséghiba, hogy mindkét derbit elbukta a coloradoi gárda, ezzel ismét hullámvölgybe kerültek (6 vereség a legutóbbi 7 fellépésükön).


9. (10) Tarik Black - Houston Rockets

Dwight Howard visszatérése várhatóan negatív hatással volt Black perceire (1 pont, 3 lepattanó 7 perc alatt), előtte azonban még egy 6 pont, 6 pattis és egy 4-5-ös meccset még sikerült hoznia. Arra jó volt Howard sérülése, hogy valamelyest megtanuljuk Black nevét, bár egy ideig valószínűleg nem tőle lesz hangos a Rookie lista.


8. (7) Elfrid Payton - Orlando Magic

Ismét “paytonos” héten van túl a Magic 20 éves irányítója: a Wizards-nak szórt 12 egységével megszakított egy hatmeccses 10 dobott pont alatti szériát (emellé leszedett 6 pattanót, valamint kiosztott 4 gólpasszt is azon a meccsen), az Atlanta elleni Home-and-Home (két egymást követő mérkőzésen két ugyanazon csapat látja vendégül a másikat) derbiken azonban nem ment neki ennyire (7 pont, 9 assziszt a két találkozón). Mezőnyből a szokásos “pontosságot” hozta (9/27, 33%), büntetőt is alig harcolt ki (1/2 három meccs alatt), így egy helyet csusszant eddigi hátsó-középmezőnyhöz tartozó helyezéséhez képest. 


7. (5) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Mindhárom múlt heti mérkőzésén 20 perc alatti játékidőt kapott a Nets hátvéd-bedobója, ami eddig egyetlen mérkőzésén sem fordult elő vele, nemhogy egymás után háromszor - igaz, mindháromszor csere volt, az orosz Karaszev kezdett a helyén. Nem megy a Netsnek, valószínűleg kísérletezik Hollins edző a játékosokkal - állítólag Bogdanovic védekezése nem tetszett neki, egyszerűen túl lassú volt a kettesekhez (a nagyobb termetű Joe Johnson szokta fogni a hármasokat). A Bulls védekezése nem ízlett neki (pályafutása második 0 pontos meccsét játszotta a Bikák ellen, 5 dobásából egy sem ért célba), a Sixers nem éppen ligaelit védői ellen azonban már mutatott életjeleket (9 pont, 4/6 mezőny). Ezt követően a szintén rossz szériában lévő, Lance Stephenson-tól szabdulni igyekvő Hornetshez látogattak, ahol is 27 pontos verésben részesítették a házigazdákat - Bogdanovic 12 pontja (4/5 tripla) és 6 lepattanója bizakodásra adhat okot, talán ismét visszatér korábban látott eredményesebb játékához.


6. (9) Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

Folytatja jó sorozatát a Minny atletikus ifjonca, legutóbbi 11 mérkőzésén csak három alkalommal maradt 10 pont alatt, és időnként a társak kiszolgálásából is szépen kiveszi a részét. Egy hatos vereségszériát sikerült megszakítaniuk a Portland elleni győzelemmel a Farkasoknak, LaVine 10 pontjára, 5 gólpasszára és 4 lepattanójára pedig nem lehetett panasz. Az Oklahoma ellen nem ment neki annyira, ki is kaptak - bár 11 pontot itt is összehozott, de mezőnyből csak 3/11-gyel célzott. Ezek után vasárnap következett a Lakers, akik ellen karriercsúcsát (28 pont) dobta két héttel korábban - most nem villogott annyira, de 10 pontot, 6 gólpasszt és 5 lepattanót így is feljegyezhettek neki. Ha csak a csupasz statokat böngésszük, nem zárt rossz hetet tehát - árnyalja a képet a három meccsen elszórt 11 labdája, valamint rossz dobószázaléka (11/35, 31.4%), ráadásul hamarosan Mo Williams is visszatérhet posztjára, ami biztosan nem lesz pozitív hatással játékidejére.


5. (6) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

Kellemes meglepetésként nem szorult ki teljesen a Bulls rotációjából Taj Gibson visszatérésével a spanyol négyes, sőt négyből két alkalommal 20 perc fölötti időt kapott Thibodeau mestertől. Játéka vegyes képet mutat neki is, hiszen a Brooklyn (10 pont, 6 lepattanó) és a Portland (15 pont, 9 pattanó) ellen jól teljesített, a Miami (5 pont, 7 pattanó, 2/7 mezőnyből) és az Atlanta (3 pont, 6 patti, 1/7 mezőnyből) vendégeként már kevésbé. Nála is a dobószázalék jelentette a legnagyobb gondot, 32 kísérletéből mindössze 10 talált be (31.3%), és most a triplák sem jöttek a megszokott módon (3/16, 18.8%) - ennek ellenére ha valaki lesérül a Bikák magasemberei közül (legutóbb éppen Joakim Noah), akkor bátran elő lehet venni Mirotic-ot.


4. (2) K.J. McDaniels - Philadelphia 76ers

Bokasérülése némileg visszavetette a Sixers hátvéd-kiscsatár kombóját, immáron kezd aggasztóvá válni rossz dobószázaléka (igen, ez a hét sajnos eről szólt a zöldfülűeknél). Egyetlen pozitívumként a sapkák említhetőek, azokat továbbra is szorgosan osztogatja az ellennek (6 blokk 3 meccs alatt), ám a pontok és a lepattanók ezúttal el-elmaradoznak. Az Atlanta elleni 10 pont és 4 patti még elmegy, utána jött a sérülés (egy 0 pontos és egy kiült meccs), majd a Boston elleni 6 pont, 3 pattanó, 3 blokkal fűszerezve. És akkor a negatívum: 5/22 mezőnyből, ami bizony csak 22.7%, ráadáasul közben újfent rátalált a csapat is a “helyes” ösvényre, négyes vereségszériában járnak...


3. (4) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

A Testvéri Szeretet Városának másik indulója valamivel jobb hetet zárt. A Hawks vendégeként nem volt rossz, bár kiemelkedő sem (8 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 3 blokk), a Nets elleni estét azonban bizonyára elfelejtené - pályafutása első 0 pontos meccsét regisztrálta, mezőnyből 8 dobása mindegyike célt tévesztett, ráadásul 5 eladott labda is éktelenkedett a neve mellett. A Memphis vendégjátéka alkalmával mindenből hozzátett egy keveset (a vereséghez): 4 pont, 5 pattanó, 4 labdalopás és 2 blokk került a statlapra, majd tegnap a Celtics ellen végre kijött neki a lépés, karriercsúcs 19 ponttal (9/12 mezőny, 5/5 tripla, az egyik adat nem valós) terhelte meg a Kelták gyűrűjét, emellé lekapott 8 pattanót, kiosztott 4 gólpasszt, elcsent 3 labdát, és kétszer sapkázott is - messze legjobb all-around performanszát hozta az idényben, ám a verést sajnos így sem kerülhette el a Philly Tankhadosztály. 


2. (3) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Rossz néven vette a kanadai, hogy legutóbbi kiadásunkban lecsúszott a harmadik helyre; összekapta magát, rövidesen akár a csúcsot is ostrom alá veheti. Kétszer is bőven 40 percet meghaladó játékidőt kapott, a Blazers ellen pályafutása első dupla-dupláját is feljegyezhették neki (23 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés), majd az OKC-nek is hintett 18 egységet (5 pattanóval). Kobe történelmi estéjén is összehozott 16-ot, de itt már a játék egyéb elemeiben nem alkotott maradandót - ez a ponttermés (19-es átlag a három meccsen) így is elegendő volt a dobogó második helyének visszaszerzéséhez. A dobás most nem ment annyira vészesen rosszul, mint legutóbb - 20/46, ez csaknem 43.5%, a gyűrűt pedig minden eddiginél agresszívabban támadta, a 3 meccs alatt kiharcolt 22 szabaddobása a legtöbb, amit eddig összehozott, ráadásul 17-et pontra is váltott közülük (77.2%). 

Spoiler: Amennyiben az első helyezett sérülése komolynak bizonyul, megeshet, hogy jövő héttől trónfosztás lesz...


1. (1) Jabari Parker - Milwaukee Bucks

Eddig mind a hat kiadásunkban a Bucks 19 éves üdvöskéje végzett az első helyen - ezúttal sincs ez másképp, de tegnapi térdsérülése árnyalhatja a képet, amennyiben hosszabb időt lesz kénytelen mulasztani. Pontokon kívül egyébként sem sok mindent szállított az elmúlt héten (9 lepattanó és 3 gólpassz 3 meccs alatt), de azokat legalább viszonylag hatékonyan szerezte (15 pont, 7/13 mezőnyből az OKC vendégeként, majd 12 pont, 6/11 a Clippers ellenében). A Suns otthonában 15 perc sem jutott neki, és jött a sérülés - reméljük, nem lesz komoly, bár az újoncok állóvizét kissé megkavarhatja.    

 

Futottak még: 


Marcus Smart - Boston Celtics

Bár csak egyetlen mérkőzés erejéig, de a sérüléséből visszatérő Smart is megmutatta, miért vitték el az előkelő hatodik helyen a drafton a Kelták: a Washington vendégeként masszív, 23 pontos (7/14 mezőnből, 4/8 a triplavonalon túlról), 5 gólpasszos, 4 lepattanós meccset hozott. Sajnos azóta ismét maródi, mindenesetre jobb lesz, ha szemmel tartjuk a későbbiekben.

Nik Stauskas - Sacramento Kings

Malone vezetőedző távozása talán nem jön majd olyan rosszul a Kings elsőévesének, az új mester - akitől bevallottan run ‘n gun típusú játékot szeretnének látni a tulajdonosok - talán leporolja a padról a shootert. Az utóbbi időben egyébként is kezd életjeleket mutatni, hiszen 4 egymást követő mérkőzésen is pontot szerzett - korábban erre nem volt példa esetében -, ráadásul a Jazz ellen tisztességes, 15 pontos, 8 lepattanós teljesítményt rakott le az asztalra, kerek 30 perc alatt. 


Kipottyant:

Kostas Papanikolau (sérülés), Shabazz Napier, Rodney Hood

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus