New Kidds On The Block - Bika a visszapillantóban

Élesedik a verseny, komoly üldözőket kapott az 1/1-es - tripla-duplák, fontos trojkák a végjátékban, övön aluli ütések - mozgalmas időszak van újoncaink mögött, közeleg a hajrá!

10. (9) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Jó formába lendült az alapszakasz utolsó heteire fordulva a Nets, hatból négyet nyertek Hollins edző tanítványai - kellenek is nagyon a győzelmek, mivel a Nets pickjével a Hawks fog húzni az idei drafton. A csapattal együtt a horvát bedobó is elkapta a fonalat, a legutóbbi, bostoni vereséget megelőző négy derbin 68.2%-kal tüzelt mezőnyből, ráadásul november óta először lépte át a 20 pontos határt - mindjárt kétszer is, a Minnesota és az Indiana otthonában egyaránt 21 egységig jutott.
 

9. (6) Langston Galloway - New York Knicks

Bár volt egy jó periódusa a Knicks hátvédjének, amikor két egymást követő meccsen - közte a San Antonio elleni meglepetésgyőzelemmel - 21.5 pontot átlagolt 50%-os mezőnyözéssel, többnyire mégsem játszott jól az elmúlt hetekben. Ha az ímént említett összecsapásokat nem számítjuk - és vagyunk olyan szőrősszívűek, hogy így teszünk - akkor bizony kevésbé mutatós, 40%-os pontosságot kapunk mezőnyből (18/53) 6 meccs alatt, ez a szám pedig jóval közelebb áll Galloway szezonátlagához (39.8%). Hogy pozitívumot is említsünk, legutóbbi 11 összecsapásából nyolcszor osztott ki legalább 4 gólpasszt, legutóbb a Memphis ellen pedig pofás, 19 pontos, 7 pattanós, 5 asszisztos derbit hozott.


8. (7) Marcus Smart - Boston Celtics

Ötös győzelmi szériájuk után két vállalható bukóba szaladtak bele a Kelták, nem sokan járnak nyerni a Spurs és az Oklahoma City csarnokába keletről. A Thunder ellen nem Smarton múlt a vereség, 25 pontos karriercsúcsot hintett ugyanis - 7/12-es triplamutatója nagyszerű teljesítmény, 9 pattanója és 5 gólpassza csak hab volt a tortán. A regnáló bajnok ellen azonban mélyütésért egy mérkőzésre elmeszelték, ezt pedig sajnos itt sem honoráljuk - a Brooklyn ellen visszatért ugyan, de 2 pontjával nem váltotta meg a világot.


7. (-) Rodney Hood - Utah Jazz

Legutóbb a “Futottak még”-ben említettük a Jazz tüzérét, mostanra azonban sikerült magát beverekednie a listára - egyből az előkelő hetedik helyre, főként külső dobásainak köszönhetően (16/35 legutóbbi 8 meccsén, 45.7%). Rudy Gobert beépítése remekül halad, jóval korábban jönnek a pozitív eredmények, mint azt várni lehetett - bár a tavaly nyári VB-n, sőt azt megelőzően is voltak arra utaló jelek, hogy jó lehet a francia, arra talán kevesen számítottak (én! én! én!), hogy ennyire. Az új, védekezésre épülő gárdába természetesen kellenek dobók is, ezt a szerepkört pedig Hood-nak találták ki: 13.8 pontot átlagol legutóbbi 8 meccsén, közte egy 24 pontos (5/5 tripla) karriercsúccsal. 110 pontot szerzett egyébként ezen a nyolc derbin (amibe belecsúszott egy 2 pontos est is a ligaelit védekezéssel rendelkező Lakers otthonában), ezt megelőzően összesen volt 192 pontja 33 mérkőzés alatt - ráadásul mióta visszatért sérüléséből, 12-5-öt repesztett a csapat is.


6. (3) Jordan Clarkson - Los Angeles Lakers

Galloway-hez hasonlóan a Lakers irányítója is pontatlan dobásainak köszönheti leginkább, hogy sokat csúszott hátra előző heti helyezéséhez képest - na meg több elsőéves remeklésének, de erről majd lentebb. Bár papíron mutatós számokat hozott (10 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 17-6-3, 8-5-8), mindez nem párosult precizitással, 36.4%-kal dobott mindössze, ez pedig - az aranysárga-lilák 2-10-es márciusi mérlegét is figyelembe véve - 3 hellyel sorolta lentebb az egyébként remek szezont futó Clarksont. Tegnap este még a 7-8. hely körül tanyázott a listán, aztán az OKC-nek hintett 30 pontos karriercsúcsa (12/19 mezőnyből, 7 gólpassz, 4 lepattanó, 3 blokk) volt annyira meggyőző, hogy megállítsa a csúszást.


5. (-) Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

Hoodhoz hasonlóan LaVine sem szerepelt legutóbbi összeállításunkban, de ő korábban többször megfordult nálunk - szereplése nagyban függ Ricky Rubio egészségi állapotától, márpedig a spanyol bokája ismét rakoncátlankodik. Ahogy bekerült a kezdőbe, kapásból egy 18 pontos, 6 pattanós, 6 asszisztos estével nyitott az egykori UCLA hátvéd, majd következő öt meccse során háromszor is elérte a 20 pontos határt - tegnap este, a Jazz otthonából meglepetésre győzelemmel távozó Farkasok vezére volt, 27 pontos karriercsúcsát két rendkvül fontos triplával tette még emlékezetesebbé.


4. (4) Elfrid Payton - Orlando Magic

Ahogy arról tegnap is beszámoltunk, élesedik a verseny az Év Újonca címért, közel sem tűnik annyira lefutottnak, mint az elmúlt hónapokban - erről tanúskodik többek között az is, hogy a Magic karmestere két egymást követő tripla-duplája ellenére sem tudott feljebb lépni a ranglétrán. Pedig tényleg kitűnő formában van, a két nyugati PO-csapat elleni pompás boxscore számok (15 pont, 12 gólpassz, 10 lepattanó Dallasban, 22 pont, 10-10 patti és assziszt, valamint 4 labdaszerzés a Blazers ellen) mellett a keleti élcsapat Cavs ellen is majdnem összejött neki a TD, de 13 pontja és 10 zsugája mellé “mindössze” 9 pattanót sikerült megkaparintania. Ami külön kiemelendő nála, hogy egyre jobbak a vállalásai támadásban - továbbra sem erőssége a dobás, de szelekciója sokat javult a szezon eleje óta, ennek köszönhetően dobószázaléka 57.5%-ra kúszott fel az elmúlt hét mérkőzésén (42/73 mezőnyből), ráadáasul kilencből négy triplát is a helyére küldött!


3. (2) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Folytatja hatékony játékát a Philly védőspecialistája - számai továbbra is egy rendkívül sokoldalú játékosról árulkodnak, kis híján megvan neki a 2 blokkos, 2 labdaszerzéses átlag (1.9 és 1.8 jelenleg, de tempóját látva még meglehet a bravúr), emellett 9.5 pontot dob, 7.8 pattanót szed, de ezekben a játékelemekben is folyamatos a fejlődése. 20 alkalommal szerzett legalább 10 lepattanót, 19-szer zárt 3 vagy annál több labdaszerzéssel, 16-szor sapkázott minimum hármat - durva dolgokat találhatunk a statjai között mazsolázva. Csak két gyors példa a közelmúltból: nemrég ő is karriercsúcsot dobott, 23 egységgel zárt a Knicks ellen, 14 pattanóval, 5 labdaszerzéssel és 3 blokkal fűszerezve - majd a Kings otthonában 14 pontja és 10 pattanója mellett hatszor szerelte Cousins-ékat.


2. (5) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

Ahogyan a messzi északon, Minneapolisban egy amerikai újonc játékideje szorosan összefügg egy spanyol egészségi állapotával, úgy a Szeles Városban egy spanyol ifjonc percei múlnak egy amerikai állapotán - vagyis ami LaVine-nek Rubio, az Mirotic-nak Taj Gibson. Amíg maródi volt a keménykötésű négyes, óriási formában kosarazott az elsőéves csatár, zsinórban 11 mérkőzésen hozott kétszámjegyű ponttermést - majd éppen akkor csúszott be egy 8 pontos est, amikor Gibson visszatért az érdemi rotációba. Szerencsére a következő mérkőzésen ismét a spanyolé volt a főszerep, újfent csapata élére állva 28 ponttal és 8 lepattanóval vette ki a részét a Lolcats Hornets elleni sikerből, így kerek 21 pontosra tornázta fel az elmúlt 13 mérkőzése átlagát. Ha még párszor kiszakad a zsák, komolyan számolnunk kell vele, mint RoY várományossal, hiszen mint azt Tóth kolléga is írta, a többiektől eltérően Mirotic playoff-csapatban bizonyítja rátermettségét.


1. (1) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Valószínűleg megláthatta a visszapillantó tükörben az üldözőket a kanadai, hiszen 6 visszafogottabb mérkőzés (13.5 pont, 29/70 mezőnyből) után ralépett a gázpedálra, így a New York és a Utah ellen már a régi Wigginst láthattuk (20, illetve 22 pont). Továbbra is ő az első számú esélyes a címre, és mivel a szezon legnagyobb részében ez így volt, vélhetően a végére sem fog változni - bár a fentebb említett okok miatt még Mirotic, vagy akár Noel győzelme sem zárható ki teljesen. Boxscore alapján vannak “szexibb” pikek, lásd Noel vagy Payton esetét, Mirotic pedig a meccsekre van nagyobb hatással játékával, nem egyszer győztes derbin tudott csapata húzóembere lenni. Ehhez képest az 1/1-es “csak” hozza, amit egy gyenge csapatban a jó lottery pickek hozni szoktak - bár remek védő, és ez nem látszik a statokon, de mégis, valami ilyesmit várunk egy első választottól. Talán a folyamatos jó teljesítmény az, ami a többiek fölé fogja emelni a végén, de nem teljesen lefutott a verseny!

 

Futottak még:

Jusuf Nurkic - Denver Nuggets

Bokasérülését követően még nem az igazi a bosnyák medve, de a Heat otthonában azért berámolt 16 egységet (7/10 mezőnyből), 7 pattanóval nyakon öntve.

Tarik Black - Los Angeles Lakers

Korábbi kedvenc lepattanózó masinánk ismét hallat magáról, a magas poszton darabszámra nem éppen hiányos (a minőséget ebben a cikkben nem firtatjuk) Lakers színeiben eddig sajnos eléggé elveszettnek tűnt. Bár a New York ellen 25 perc alatt kipontozódott, ez sem gátolta meg egy dupla-dupla összehozásában (10 pont, 11 lepattanó), majd a Jazz centerei ellen is szépen dolgozott (13 pont, 10 patti).

Joe Ingles - Utah Jazz

Bár egy időben kezdett is a Jazzben, mégsem hallatott sokat magáról az ausztrál. A Minnesota ellen aztán kicsit megkavarta az állóvizet, 18 pontot rámolt be Wigginséknek 7/10-es mezőnyözéssel, valamint pontos triplázással (4/6).

Kipottyant: Mitch McGary - Oklahoma City Thunder, Tyler Johnson - Miami Heat   

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus