New Kidds On The Block - valami elkezdődött az újoncoknál

Több újonctól érkezett karriercsúcs, a szintén remeklő Wiggins és Parker már közel sem olyan magányos a lista elején, mint eddig. 

 

10. (9) Dante Exum - Utah Jazz

15-20 perceket kap a bizonyításra a 19 éves hátvéd, és a rádobásokat továbbra sem erőlteti (7 volt a legtöbb eddig), a társak kiszolgálásában viszont aktívan részt vesz: ismét volt két egymást követő mérkőzése, amikor 5 zsugát osztott ki, az elsőn ráadásul a triplák is sültek neki (3/5). Szombat éjjeli produkciója halványra sikeredett a Pelicans ellen, mindössze 2 pontra és 1 gólpasszra volt jó, ezért hátrébb csúszott a múlt héthez képest, hogy helyet adjon egy új érkezőnek.


9. (-) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

Bár a legutóbbi jelentkezésünkkor úgy tűnt, csökkenő percei miatt kiszorul a listáról, Pau Gasol és Taj Gibson kidőlését remekül használta ki a podgoricai születésű erőcsatár, és kitűnő hetet zárt. A Clippers elleni idegenbeli diadalból 12 ponttal és 7 lepattanóval vette ki a részét, ezt követte egy 7 pont, 5 pattis meccs a Kings vendégeként, majd jött a robbantás: Portlandben karrierje első dupla-dupláját jegyezte, 24 pontja mellé 11 pattanót gyűjtött be. Mindhárom mérkőzésen 50%-kal dobott mezőnyből, a trojkák is jól mentek (6/14), így felkapaszkodott a létrán a kilencedik fokig.


8. (10) Kostas Papanikolau - Houston Rockets

Összeszedte magát a múlt heti gyengélkedés (két 0 pontos meccs) után a görög, a tőle korábban látott all-around játékát hozta az elmúlt időszakban. Előbb a Memphis ellen 8 pontot, 4 pattanót, 5 asszisztot és 2 blokkot jegyzett, majd a Lakers ellen meg sem állt a számára karriercsúcsot jelentő 19-ig (4/7 tripla), emellé 6 pattanót is lekapott. Teljesítménye jutalmául legutóbb több mint 38 percet volt pályán a Dallas ellen, és bár mezőnyből nem ment neki (2/11), 8 pontra és 7 lepattanóra így is jó volt - na meg a nyolcadik hely elcsípésére.


7. (6) K.J. McDaniels - Philadelphia 76ers

Az utóbbi időben pontszerzésen kívül nem sok mindent csinál a 76ers újonca (hol vannak már a szezon eleji blokkok?), de azt legalább viszonylag stabilan teszi. Két 8 pontos meccse után ő is összehozott egy karriercsúcsot (17), majd újra jött a szokásos 8 egység - ezt leszámítva csendes mederben folydogál a Philly szezonja. Érdekesség, hogy McDaniels átlagai sokkal jobban festenek a vereségek alkalmával (9.2 pont, 2.7 lepattanó), mint a győzelmeknél (0.0 pont, 0.0 lepattanó)...

 

6. (4) Elfrid Payton - Orlando Magic

Victor Oladipo visszatérése nem tett jót sem Payton játékidejének, sem a rotációban való szerepének, ugyanis a Detroit elleni mérkőzésen Luke Ridnour szerepelt Oladipo cseréjeként irányító poszton, az újonc egyes mindössze 6 percet kapott. Szerencsére hamar visszanyerte a bizalmat, a következő derbin hozta is a számokat (7 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz), bár itt is alig 16 perc alatt tette mindezt, a padról érkezvén - ráadásul megszületett pályafutása első hárompontos kosara is az NBA-ben. Ezzel kivívta a több játékpercet, amit egy 16 pont (7/11 mezőny), 5 zsugás meccsel hálált meg, majd egy tisztességes 9 pontos, 4 asszisztos, 5 labdaszerzéses estet hozott a rivális Heat ellenében - új szerepkörében, a cseresor irányítójaként tehát nem funkcionál rosszul. 


5. (7) Shabazz Napier - Miami Heat

Legutóbb azzal zártunk, hogy bontogatja szárnyait a Heat egyese, és pályafutása során először elérte a 10 pontot - nos, azóta egyszer sem dobott ez alatt (11 pont, 3 pattanó, 3 gólpassz, 17-5-3, 12-2-1, 14 pont, 3 gólpassz, 2 labdalopás), bár egyszer becsúszott 6 eladott labda is. Fokozatosan játssza be magát a Miami rotációjába, immáron rendszeresen használja az edző (legutóbb 34 percig!), hogy a második sor játékát színezze. Azok közül az újoncok közül, akik eddig 100 percnél többet játszottak, csak Aaron Gordon céloz nála pontosabban (Gordon 58.1%, Napier 46.4%), így nem csoda, hogy újabb helyeket lépett előre az első Rookie-listáról még épphogy lemaradó irányító.


4. (3) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Két jobb (10 pont, 8 lepattanó, majd egy masszív 17-12, mindkettő karriercsúcs), és két kevésbé jó mérkőzés (3-5, 4-6) fűződött a tavalyi évet térdsérülés miatt kiülő Noel nevéhez az elmúlt héten - ez pont elég volt arra, hogy egy helyet veszítsen a listán. Dobásban továbbra sem jó (42.3% mezőny, 30% büntető), de legalább a pattanózás ment neki (7.3-as átlag a legutóbbi 6 meccsén) a néhány korábbi gyengébb teljesítmény után. Továbbra is tét nélkül pattogtatnak Phillyben, ha ez változna, feltétlenül értesítjük Olvasóinkat.


3. (5) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Noelhez hasonló, kétarcú hetet zárt a Nets bedobója is, feladva ezzel a leckét helyezését illetően. Múlt heti portlandi kisiklását (0 pont) egyből kijavította egy 22-es karriercsúcs-beállítással (4/5 tripla) a Miami ellen, majd 19 egység mellett 7 lepattanót is megkaparintott a Bucks elleni háromszori hosszabbításos derbi alkalmával - mindkétszer 40 perc fölött játszott egyébként. Mindez elég lenne a dobogó egy felsőbb fokához is, ám az ezt követő két meccsen bedeszkázták a gyűrűt a horvát számára, a San Antonio és az Oklahoma vendégeként 0/12-t tudott felmutatni mezőnyből - harmadik hely tehát az inkonzisztens produkció jutalma.


2. (2) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Volt már a listánkon olyan, aki hasznot húzott csapattársa(i) sérüléséből (Mirotic), és olyan is, aki épp egy játékostárs visszatérése miatt kapott kevesebb lehetőséget (Payton). Wiggins az előbb említett Mirotic-hoz hasonló helyzetben van, Kevin Martin csuklótörése miatt ugyanis több labdával számolhat - ennek megfelelően ő is pályafutása legtermékenyebb mérkőzését tudhatja maga mögött a szombati Sacramento elleni derbivel (29 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 9/22 mezőny, 9/10 büntető). Ezt leszámítva sem volt rossz hete, előbb 12, majd 14 egységet rámolt be aktuális ellenfele kosarába, ezzel már 12.5 pontra javította szezonátlagát, és átvette a vezetést az újoncok között. 16 triplakísérletéből nyolcat a helyére küldött eddig, egyelőre kintről jobban céloz, mint mezőnyből (42.6%). Ha ilyen ütemben gyártja a pontokat, hamar megelőzheti a lista élén harmadik hete tanyázó úriembert!

1. (1) Jabari Parker - Milwaukee Bucks

Ha csak egy hajszálnyi különbséggel is, de nálam még mindig Parker a befutó - bár ez nem az elmúlt hétnek, hanem a szezon egészének köszönhető. Tisztességes számokat hozott mezőnyből (22/44) az elmúlt 4 meccsén, és a pattanók is mindig megvannak (5.6-os átlag), sőt legutóbbi három fellépése alkalmával mindannyiszor elcsent 2 labdát is. A változatosság kedvéért ő is ezen a héten dobta meg eddigi rekordját, a fentebb említett, három ráadást hozó Nets elleni találkozón 23 ponttal szomorította Bogdanovic-ékat. Továbbra is 50%-on áll a Bucks, ebben pedig nem kis érdeme van a 19 éves bedobónak - ám még mostani szintjén is emelnie kell, hogy ne orozza el előle az első helyet a feltörekvő Wiggins.

 

Futottak még

Joe Harris - Cleveland Cavaliers

Szép csendben 20 perc körüli játékidőt kapott 5 egymást követő mérkőzésen is a Cavs hátvédje, és bár egyelőre az Atlanta elleni kiütés alkalmával összehozott 12 pontos, 4-4 lepattanós és gólpasszos produkcióján kívül még olyan nagyon nem tette le a névjegyét, ez is szép teljesítmény egy második körben húzott játékostól.

Tarik Black - Houston Rockets

Főként lepattanózásából él a Dwight Howard sérülése miatt három alkalommal is a kezdőben helyet kapó houstoni magasember: elmúlt 4 mérkőzésén 7.8-as átlagot szorgoskodott össze, de egy alkalommal a 10 pontot is elérte - bár Harris-szel szemben ő még csak el sem kelt a drafton, így tehát teljesítménye még inkább kellemes meglepetés.


Kipottyant: Aaron Gordon (sérülés), Nik Stauskas, Doug McDermott, Zach LaVine, Jusuf Nurkic, Gary Harris.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus