New Kidds On The Block: A másik Heat újonc

Közeledünk a rájátszáshoz, elérkezett tehát a véghajrá újoncaink számára. Nem sok nyitott kérdés maradt a végére, mint ahogy az sem kérdéses: remek elsőéveseket láthattunk idén.

10. (-) Willie Cauley-Stein - Sacramento Kings

A Kings szezonja rég elúszott, ráadásul Cousins-ra műtét vár a nyár folyamán - ideális a terep a fiatalok fejlesztésére, még ha George Karl nem is nyilatkozott valami elismerően WCS legutóbbi két meccsén mutatott formájáról (“jól szolgálták ki a társak”). 23.5 pont mellett 6.5 pattanót is lekapott az újonc magasember, mezőnyből pedig a tőle megszokott hatékonysággal dolgozott (19/30, 63.3%) - ez a két 20+ pontos meccse (az elsőn 26, a másodikon 21 egységig jutott) van egyébként az egész idényben, kinéz tehát neki egy erős szezonzárás.


9. (-) Trey Lyles - Utah Jazz

Korábban már találkozhattunk Lyles nevével ezeken a hasábokon, így viszont, hogy Derrick Favors és Rudy Gobert is egészséges, egy ideje háttérbe szorult Snyder mester rotációjában. Cauley-Steinhez hasonlóan azonban ő is belelendült a végére - bár a mormonok még nem tervezik befejezni az idényt, ellentétben a Kingsszel -, öt alkalommal dobott legalább 10 pontot az elmúlt 2 hét során, és a triplavonalon túlról is pontosan célzott ezidő alatt (11/28, 39.3%). Játékideje és ezzel együtt a teljesítménye is ingadozó, de érdekes lehetőségek rejlenek ebben a 20 éves fiatalemberben.


8. (7) Myles Turner - Indiana Pacers

Egy másik fiatal magas, tele “upside”-dal, és még csak a lista vége felé járunk - az elején is lesz még pár torony. Gyakorlatilag felváltva jönnek Turnertől a jobb és a gyengébb meccsek immáron hetek óta - a “gyenge” rovatba kívánkozik a tegnapi, Rockets elleni Pachycephalosaurus-tojása, illetve volt két 6 pontos meccse is a közelmúltban, figyelemre méltó viszont a (röpképtelen, D-Ligásokat bevető) Pelicans elleni 24-16-os derbije, vagy az Atlanta otthonában szerzett 19 egysége. Ha jövőre valamennyire eltakarítják előle a “törmeléket” a Pacers keretében (Jordan Hill, Lavoy Allen, de Ian Mahinmi sem pótolhatatlan), akkor gyakrabban kaphatunk ízelítőt teljes repertoárjából, egyelőre viszont megérzi, hogy nem olyan tiszta előtte a terep, mint mondjuk Towns előtt (apropó, emlékszünk még rá, mikor Nikola Pekovic kosaras volt?).


7. (6) Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets

Legutóbbi jelentkezésünk után egyből egy 23 pontos, 10 gólpasszos meccset gurított a Denver egyese a Heat csarnokában, négyre tornázva fel kétszámjegyű asszisztos mérkőzéseinek számát - de még mielőtt azt hinnénk, hogy gyakran van ilyen kiszolgálásban része a társaknak, gyorsan leszögezzük: november közepe óta ez volt az első ilyen jellegű mérkőzése Mudiay-nek, jobbára tehát “svédasztal” van, ha ő irányít (mindenki magának szed). A dupla-dupla után jött néhány, a mai valósághoz közelebb álló meccse (4/15, 1/11), ami meggátolta, hogy feljebb kússzon a listán - bár a Sixers ellen 27 pontja és 11 pattanója jól mutat, egyrészt a Sixers ellen követte el, másrészt az azóta lejátszott két mérkőzésen ismét 5/23-on áll mezőnyből...


6. (10) Josh Richardson - Miami Heat

A “másik” Heat újonc lopja rendesen a show-t, nálunk is hamar vált “futottak még”-ből listássá, most meg már egyenesen a középmezőnyben helyezkedik el. Remek, potens “bench unit”-ot alkotnak Winslow-val és Whiteside-dal, sötét lóként akár még Kelet megnyerésére is esélyesek lehetnek - bár szerintem nem, de hallottam már efféle hangokat. Legutóbbi 11 mérkőzésén 66.7%-kal tüzel - na nem mezőnyből, hanem triplából (!), és nem három kísérletből dobott be kettőt, hanem 42-ből 28-at - forró tüzet okád, amerre jár. Említett 11 derbin egyébként 14.5 pontos átlagot hozott, emellett piócaként tapad emberére is - emlékszünk, amikor Winslow 10. helyen való draftolását stealként könyveltük el? KABOOM!


5. (5) Nikola Jokic - Denver Nuggets

Továbbra sem hagyja nyugodni a Joker-fanokat a Nuggets centersora, Most épp Jusuf Nurkic támadt fel főnixmadárként hamvaiból (18.5-ös átlag legutóbbi két meccsén). Korábban Joffrey Lauvergne volt Jokicnak olyan, mint a fejfájás (nem akart elmúlni), most meg osztozhat nehezen megszerzett percein az egész évadot végigszenvedő bosnyák medvével... Mindenesetre továbbra is probuktív, a Hornets ellen például 11 pontos, 14 pattis dupla-duplát hozott, pedig ott még ki is pontozták, a 76ers ellen pedig Mudiay-hez hasonlóan neki is terülj, terülj asztalkám volt (18 pont, 8 lecsorgó, 5 gólpassz). Szerintem nagyjából megvan szezonvégi helyezése, nem látom, hogy nagyon hátrébb tudna csúszni, de az előtte lévőkre sem jelent már veszélyt, főleg, ha Nurkic miatt kevesebb lehetőséget kap, mint eddig. 


4. (2) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers

Nyilván szubjektív a lista, nagyot nem hibázik az ember, akárhogy kevergeti a 2-3-4. helyezetteket - mindannyian jó évet futottak egyénileg (csapatszinten inkább hagyjuk...), de a (Russell, Booker, Porzingis) trióból a legtöbb vesztenivalója talán Russell-nek volt, mint ahogy talán az ő vállát is nyomta a legnagyobb teher (finnyás, győzelemhez szokott szurkolók, bust susmogás, Kobe utolsó szezonja, meg úgy általánosságban az 1/2-es drafthelyezés). Szerintem itt egy jó játékosról beszélhetünk, valódi értékekkel - talán sosem lesz 10+ gólpasszos játékmester, de Kyrie Irving sem az. Remélhetőleg minél hamarabb elfelejtik Byron Scottot Lakerlandben (bár ha direkt vesztes taktikát kell húzni, abban valóban jó), és elkezdődhet a fiatalok normális fejlesztése - Russellen kívül Randle-ben is van fantázia, ki tudja, talán összeszedem a tavalyi újoncokat egy “hogy sikerült a második évük” cikkre, és ott kitérünk rá is.


3. (4) Kristaps Porzingis - New York Knicks

A fentebb már említett colosok mellett úgy tűnik, Porzingis is jól zárja újoncévét - a végére elfogyó Bulls oda-vissza veréséből 24 pontos, 10 pattanós átlaggal vette ki a részét, nem igazán volt rá válasza a Bikáknak. A Knicks szezonja is véget ér az alapszakasszal, így a végét még megnyomhatja kicsit Rambis, hogy biztos legyen Porzi második helye a RoY szavazáson - nálam most nem fért, csak a dobogó harmadik fokára, de a második néz ki neki jó eséllyel.


2. (3) Devin Booker - Phoenix Suns

A Suns meccsei jó ideje tét nélküliek, így semmi sem gátolta meg Bookert abban, hogy egy utolsó hajrát indítson legalább a dobogóért - szerintem ez össze is fog jönni neki. Lehet, hogy írtam már korábban, de nekem az egyik kedvenc elsőévesem lett, pedig elég mély a merítés - olyan dolgokat láthat tőle az ember, amit ilyen fiatalon nem szokás művelni, kezdve a pick mesteri használatától a kontrákig. Nem jó védő még, illetve bal keze sincs, de ezek tanulható dolgok - sok játékelemben már így is jobbnak tűnik, mint a drágán (Lakers elsőkörös pick!) megszerzett Brandon Knight. 


1. (1) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

Az Év Újonca verseny nyilván régen eldőlt, de ez nem gátolja meg Townst, hogy még kicsit játszadozzon: épp egy nyolcmeccses dupla-dupla szériában van, és semmi jele, hogy lassítana - márciusban 21.9-es pontátlag mellett 10.5 pattanót szed, mezőnyből pedig 58.3%-kal dob. Az idei New Kidds Towns világa, mi csak élünk benne.

 

Futottak még:

Rondae Hollis-Jefferson - Brooklyn Nets

Első éve javát (50 meccset) az oldalvonal mellett volt kénytelen tölteni a Nets kiscsatára, de visszatérése utáni második derbijén máris 10 ponttal, 7 lepattanóval és 3 labdaszerzéssel vétette észre magát.


Kipottyant: Justise Winslow - Miami Heat, Mario Hezonja - Orlando Magic 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus