New Kidds On The Block: egyre sűrűbb az élboly

D'Angelo Russell elkapta a fonalat, Emmanuel Mudiay tovább csúszik, két új arc bemutatkozik a Top10-ben - San Antonióban jönnek a fiatalok


 
10. (-) Devin Booker - Phoenix Suns
 
Nagy “tülekedés” volt a 10. helyért Winslow, Bjelica és Booker között, végül utóbbi mellett tettem le a voksomat. A Heat kiscsatára csúnya vereségekbe futott bele a héten csapatával, keleti riválisok (Washington, Charlotte, Indiana) oktatták őket - persze ettől még beférhetett volna a listára, de nem sok ráhatása volt a mérkőzések alakulására. Bjelica decemberben csak kétszer kapott 20 percnél több játékidőt - akkor sem sokkal többet -, és úgy láttam, eléggé utaznak is rá az ellenfelek, sem elöl, sem hátul nem hozott igazán hasznos játékot mostanság. Így maradt a phoenixi Booker, aki a Knight/Bledsoe páros mögött egyre inkább kezd formába lendülni, és ezt szemmel láthatóan értékeli is Hornacek mester - annál kevésbé Archie Goodwin. Legutóbb már kiemeltük a “Futottak még” részben 18 pontos estéjét, és erre a hétre is akadt egy jó meccse, a Chicago otthonából 14 ponttal és 5 gólpasszal, valamint győzelemmel távozott. Bónusz: legutóbbi 8 triplakísérlete mindegyike sikeres volt!
 
9. (-) Frank Kaminsky - Charlotte Hornets

 
A Suns dobóhátvédjéhez hasonlóan a Hornets négyese is csak "Futott" eddig, igaz, azt háromszor is - nos, átesett a tűzkeresztségen, üdvözöljük a listán. Al Jefferson sérülése mellé egy ötmeccses eltiltást is beszedett, így több perchez juthat a maradék charlotte-i magas. Eléggé vegyes az összkép, hol Spencer Hawes, hol Luke Tyler Cody Zeller, hol Kaminsky teljesít jól - végül is az eredmény számít, azokat meg szállítja mostanság Michael Jordan klubja. A Pistons vendégjátéka alkalmával csendesen indította a hetet (7 pont, 4 pattanó), majd sokoldalú játékkal jelentkezett Winslow-ék ellen (5 pont, 6 gólpassz, 7 lepattanó), a Memphis otthonában aratott sima győzelem alkalmával pedig 15 pontot és 6 pattit tett a közösbe - még az is belefért, hogy a Celtics ellen mindössze egy értékesített trojkával jelentkezett.


 
8. (7) Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets
 
Kötelező “házi feladat” volt számomra a tegnapelőtti Denver-Minnesota meccs, hiszen 4 olyan újoncot (Towns, Bjelica, Mudiay, Jokic) foglalkoztat a két csapat, akik tagjai a rotációnak együttesükben, így számomra is érdekesek. Ez a szám lehetne 5 is, de Tyus Jones neve mellett egyelőre 1 pontocska árválkodik a szezonban, 14 percet töltött eddig parketten a jobbára a D-Ligában pallérozódó játékmester. Nos, ezen az ominózus Nuggets-Wolves derbin tovább folytatódott Mudiay vesszőfutása, meccs eleji erőlködését (2 pont, 1/5 mezőny) egy bokasérüléssel “koronázta meg”, így sajnos tovább folytatódik csúszása - az előző meccsen elkövetett 6 pontja és 5 eladott labdája sem éppen felfelé nyomta megítélését.
 
7. (5) Stanley Johnson - Detroit Pistons
 
Johnson játéka eléggé hullámzó, jobb periódusokat gyengék követnek (szemben Mudiay-jel, aki legalább konzisztensen gyenge volt eddig végig :)), nem lehet egyszerű dolga Stan Van Gundy-nak ezekkel a wing playerekkel (Marcus Morris és Kentavious Caldwell-Pope a másik két “tettes”). KCP inkább védekezni, Morris inkább támadni tud, Johnson pedig idővel a kettő keveréke lehet, valószínűleg ebben reménykednek az edzői stábban. Négyszer láthattuk a héten a fiatal swingmant, ebből háromszor is 4 pontot szállított, míg az Indiana kiütéséből 11 ponttal, 4 pattanóval és 3 labdaszerzéssel vette ki a részét - játékideje ingadozó (15-25 perc között), de mivel nagyon más bevethető 2/3-asa nincs Van Gundy-nak, így nagyjából az egész szezonban számíthatunk Stanley-re.
 
6. (8) Nikola Jokic - Denver Nuggets
 
Továbbra sem döntötte el a centerkérdést Michael Malone vezetőedző, igaz, nincs is hová kapkodnia. Bár úgy tűnik, Jokic-ra csak a padról számít, de ez általában nem szokott gond lenni a szerb ifjonc számára, hiszen jó teljesítmény esetén bőven több időt kap a pályán, mint aktuálisan kezdő csapattársa. Így volt ez a fentebb már említett Minny elleni derbin is, ahol agilis játékkal szorgoskodott össze 19 pontot, emellett volt még 6 lepattanója, valamint kiosztott 4 gólpasszt is. 8/8-as büntetőzése kiemelendő, legtöbbször éppen a szintén elsőéves Nemanja Bjelica próbálta útját állni - kevés sikerrel. Bár erre a hétre csak ez az egy kiemelendő meccse akadt (volt egy DNP-je és egy 4 pontos estéje még), ez is elég volt, hogy két helyet javítson a legutóbbi kiadásunkhoz képest.
 
5. (10) T.J. McConnell - Philadelphia 76ers
 
Ez az 5. hely akár afféle búcsúajándék is lehet McConnell irányába, hiszen Tony Wroten mellett immáron visszatért Kendall Marshall is, ezen szupersztárok hátvédek pedig jó eséllyel el fogják venni az újonc játékidejének jó részét. Javarészt megszolgálta azért a bizalmat a játékmester, a Spurs elleni -51 pontos bűzbomba (2 pont, 2 gólpassz) kivételével nem hozott rossz számokat a héten, a Brooklyn otthonában például 17 pontos karriercsúcsot repesztett, a Detroit ellen pedig sokoldalú játékával tűnt ki (6 pont, 7 zsuga, 8 patti). Túl sok az 1/2-es játékos a keretben, de azért szurkolunk T.J.-nek, hogy helyet szorítson magának továbbra is a rotációban.
 
4. (4) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

 
Visszatért kétmeccses eltiltásából az 1/3-as, bár sok köszönet nem volt a comeback-ben - fentebb már említettem a Spurs elleni 51 pontos zakójukat, itt 3/14-gyel szenvedett össze 10 pontot a kispadon kezdő középjátékos. Nem sokat kellett azonban várni valódi visszatérésére, hiszen a Nets csarnokában már egy 22 pontos, 10 pattanós dupla-duplával tűnt ki, a Pistons kosarát pedig újfent 22 egységgel terhelte - ráadásul megszakította hatmeccses sorozatát, amely során végig 50% alatt célzott mezőnyből, Drummondék ellen 10/18-cal tüzelt. Ha így folytatja, irány ismét a Top 3!
 
3. (3) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers
 
Bár a Byron Scott-show tovább folytatódik, Russell padoztatása csak két meccsen át tartott ki, köszönhetően Jordan Clarkson sérülésének. Meglehetősen bátran tüzelt a héten a 2. helyen kiválasztott hátvéd, egyértelműen legproduktívabb szakaszán van túl a szezonban - egy 9 pontos off-nightot követően kétszer is karriercsúcsot dobott, és játékpercei is masszívan emelkedtek. A Wolves otthonában szerzett 23 egységét két napra rá 24-re emelte (itt a Spurs volt a “szenvedő” alany, bár szűk 22 ponttal behúzták azt a derbit Popovich fiai), utóbbi találkozón ráadásul 5/10-zel tüzelt kintről, és volt 6 gólpassza is. A Rockets ellen már haloványabb volt (12 pont, 5/12 mezőny), de összességében így is remek hetet zárt - egyedüli hátvédként tartja a lépést az eddigi listákat uraló Top 3 magasemberrel.


 
2. (1) Kristaps Porzingis - New York Knicks

 
Egy klasszikus “előttem az utódom” meccsel indította ezt a játékhetet a lett óriás, nem kisebb névvel nézett ugyanis farkasszemet, mint Dirk Nowitzkivel - különcsatájukat 28-25-re hozta is, csapata azonban elbukott a Dallas ellen. Pontjai mellől most hiányoztak a nála már megszokottnak nevezhető lepattanók, kettőt sikerült csak megkaparintania - legutóbbi 5 meccsén 7 volt a legtöbb megszerzett lecsorgója, visszavett tehát a kezdeti lendületből (vagy megtanulták kizárni az ellenfelek). A Mavs elleni derbit egy season-low 4 pontos est követte a Jazz csarnokában (2/8 mezőny), majd valamelyest kozmetikázott a Kings pályáján (13 pont, 7 pattanó, 3 sapka). Szombat éjjel viszont lerakta első NBA-tojását, 6 kísérletből nem sikerült a gyűrűbe találnia Portlandben, így pont nélkül zárt - hogy véletlen-e, hogy Carmelo Anthony épp kezdi elkapni a fonalat, nem tudjuk...
 
1. (2) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves
 
Visszatért a szezon elején látott formájához az 1/1-es, ennyi elég is volt az előzéshez: 19.3 pontot, 9.3 lepattanót és 2.7 blokkot átlagolt legutóbbi jelentkezésünk óta. Főként a Lakers ellen lubickolt, 26 pontos, 14 pattis (11/19 mezőnyből) estét kanyarított Roy Hibbert “szorításában”. A Denver ellen sem volt rossz (14 pont, 9 lecsorgó), de az utolsó támadásnál kissé elhamarkodottan eresztett el egy meccsnyerőnek szánt triplát - a dobás kimaradt, a Farkasok pedig kikaptak. Ami ezzel együtt is örömteli lehet Towns számára, hogy visszaszerezte utóbbi időben csökkenő játékidejét, legutóbbi két derbijén már újra 30 perc fölött játszott.


 
Futottak még:
 
Boban Marjanovic - San Antonio Spurs
 
Kommentár nélkül:
 

 
 
Jonathon Simmons - San Antonio Spurs
 
A Toronto elleni kisiklást leszámítva idén is osztogatja a pofonokat a Spurs, masszív védelmükre kevés csapatnak van válasza. A sokszor félidőre eldőlő meccsek pedig megnyitják az utat a fiatalok előtt, akik élnek is a lehetőséggel: Simmons kerek 10 pontos átlagot tud felmutatni legutóbbi 4 meccsén.
 
Kipottyant: Rondae Hollis-Jefferson - Brooklyn Nets (sérülés), Justise Winslow

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus