New Kidds On The Block: Nem csak a 20 éveseké az újoncvilág

Az All-Star szünet egy héttel tovább tartott sorozatunk esetében, mint a ligában, de újra itt vagyunk - jutott is a mai termésbe egy Towns - Porzingis csata, listánk 10 helyezettjéből 6 pedig még nem töltötte be 20. életévét sem, még az elsőévesek közt is zsengének számítanak többen is. Nézzük a felhozatalt!  

10. (10) Justise Winslow - Miami Heat

Akkor vágjunk bele! Hivatalosan is itt a szezon második fele, a sort pedig az “örökös” tizedik helyezettünkkel, Justise Winslow-val kezdjük - Bobby Portis nem mozog rosszul az utóbbi időszakban, de a Top 10-hez még egy kicsit több kell érzésem szerint, így a Heat befutója ismét a bedobó... vagy fordítva, még nem tértem teljesen vissza a szünetből. Az All-Star hétvége előtt is, és után is 2-2 meccse volt a floridai alakulatnak, újonc kiscsatáruknak pedig szemlátomást jót tett a pihenő: mielőtt elvonultak volna az egy hetes szabira, két 2 pontos meccset szállított mindössze (bár az egyiken 10 pattanót azért begyűjtött), míg az elmúlt héten már sokkal jobban ment neki a játék, 13.5 pontos, 7.5 pattis átlagot szorgoskodott össze. Amennyiben Chris Bosh kiüli a szezon hátralévő részét, úgy Winslow szerepe várhatóan nőni fog a támadóoldalon is, mint ahogy az ebből a kis mintából is leszűrhető - ha így lesz, legközelebb már nem az utolsó listás helyen olvashatunk róla.


9. (7) Stanley Johnson - Detroit Pistons

Egy jó hétmeccses sorozat után, amely során kerek 15 pontos átlagot hozott, ezúttal visszafogottabb játékkal jelentkezett a Pistons újonca. Négy meccset játszott legutóbbi, két héttel ezelőtti jelentkezésünk óta, de két alkalommal csak 5 pontig jutott, tegnap este is megállt 6-nál - a maradék derbi sem volt azért diadalmenet, 11-5-5-öt szállított, de mindössze 5/16-os mezőnyözéssel tette mindezt. Caldwell-Pope visszatért időközben sérüléséből, Tobias Harris is a csapatnál van, úgy fest tehát, hogy véget ért Stanley “mini-run”-ja - a korábbi 30+ percek helyett mostanság inkább 20 minutummal számolhat.


8. (9) Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets

Mudiay produkciója sok fronton hagy kívánnivalót maga után, de ezzel együtt is a produktívabb újoncok közé sorolandó. Most éppen egy korrektnek nevezhető 12.4 pontos, 6 gólpasszos szakaszt hozott (5 meccs), de persze a pontosság továbbra sem tartozik fő erényei közé (38.1% mezőnyből). Tőle egész évben ilyen számokat várhatunk, de ezt tudhattuk már a szezon korábbi részében is. E-Mu kezdő pozíciója nincs veszélyben, D.J. Augustin maximum csereirányító, most épp hasznos, hogy a sérült Jameer Nelson helyére be tud ugrani, de semmi több.


7. (4) Nikola Jokic - Denver Nuggets

Eheti zuhanónk a korábban magát szép lassan egyre fentebb tornázó Jokic, aki a legutóbbi, Sacramento elleni derbin mindössze 4 percet kapott Malone edzőtől, pedig kezdőként volt a pályán - persze ha 3:40 alatt 4 faultot üt be az ember, sok jóra ne számítson. A helyére beálló Jusuf Nurkic (14 perc, 4 pont, 5 lepattanó) sem volt sokkal jobb megoldás DeMarcus Cousins ellen, Boogie ugyanis 37 ponttal és 20 pattanóval iskolázta le a Nuggets háromfejű centersorát - furcsamód a korábban sokszor jegelt Joffrey Lauvergne villogott ellene a leginkább, 25 perc alatt 22 pontot hintett a francia. Ha csak ez az egy gyenge meccse lett volna a szerbnek, akkor természetesen nem zuhant volna 4 helyet, de már a szünet előtt sem éppen villogott: bár volt egy 13-6-os meccse, tegnap pedig kifejezetten pofás 23-13-at hozott a Boston ellen, egy 2 és egy 5 pontos performansz jelentősen árnyalja a képet, ráadásként pedig a Boogie mismatch, ahol ugye szép, testes Pteranodon-tojással örvendeztette meg a képen látható gyerekeket.


6. (8) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers

A cserehatáridő lejárt, LouWill senkinek nem kellett, mehetne vissza a padra - kívülállóként, és “Lakers-semlegesként” legalábbis ez a véleményem (frissítés, mert még tegnap kezdtem írni a jó D’Angelo sorait: immáron ő az új kezdő!). Az idei újoncosztály két legjobb hátvédje között van, de sem ő, sem Devin Booker nincsenek épp csúcsformában az utóbbi időben - a legutóbbi Kidds óta ugyan 13.5-ös pontátlagot hoz az 1/2-es, de mindezt 40.4%-kal teszi, a statlap többi részét pedig ritkán tölti meg. A Fantasy-tulajok abban bízhatnak, hogy a kezdőkkel kicsit hatékonyabban tud majd együtt dolgozni, és lesz kinek osztogatnia (nem Hibbert csontvázára gondolok).


5. (3) Devin Booker - Phoenix Suns

Bizony, éppen csak befért egy hátvéd a Top 5-be, ez már csak egy ilyen draftosztály - a magasemberek dominálnak. A Suns vajkezű kettese még Russellnél is gyatrábban dob mostanság (12/39, 30.8%), igaz, a sorsolásuk sem volt épp kedvező (OKC, GSW, Houston, San Antonio). Ő viszont legalább a társakat megtalálta, volt 10 és 6 gólpasszos meccse is - a csapatnál pedig nagyon bíznak benne, a támadások középpontjának szánja Earl Watson a továbbiakban.


4. (6) Myles Turner - Indiana Pacers

Tisztes távolból nézi ugyan a Top 3 hátát a Pacers colosa, de a január második fele óta mutatott játékának hála szerintem megérdemli a negyedik helyet - legutóbbi 15 meccse során csak kétszer maradt 10 pont alatt, 15.3-as átlaga mellé lekapott 7 pattit, valamint volt csaknem 2.5 kiosztott sapkája is. A berobbanása óta eltelt időben egyébként állítólag jelentősen veszített testsúlyából (be kéne robbannom nekem is), ezért újabban szénhidrát-hízókúrán van.


3. (5) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

Visszatért a dobogóra a Philly 20 éves centere - ha az egész évadot nézzük, ott is van a helye, de egy-két fellángolással azért be tudtak elé furakodni az üldözők néha. Kis érdekesség, hogy bár a Top 3 magasember mind elmúlt már 20 éves, az üldözők közül egyedül Nikola Jokic mondhatja ezt magáról el - ő 21 a évével korelnök. Okaforra visszatérve, neve felmerült néhány cserepletykában, a csapat még bízik abban, hogy valamit ki tudnak hozni a Noel-Okafor kettősből, ennek megfelelően maradt a Testvéri Szeretet városában. Mi az, hogy maradt? Tegnap este 31 pontos karriercsúccsal jelentkezett (12/19 mezőnyből) a Dallas ellen, igaz, az összképet 5 eladott labda csúfította azért. Továbbra is ő vezeti az elsőévesek pontversenyét (17.4), de előnye fogy a remek formában lévő Towns-szal szemben (17.1).


2. (2) Kristaps Porzingis - New York Knicks

A lett második helye - Okafor harmadikjával ellentétben - betonbiztosnak tűnik mostanában, annyira nem játszik rosszul, hogy lentebb csússzon, de annyira jól sem, hogy KAT elé tehessük. Három jó meccset futott legutóbbi kiadásunk óta (19.7 pont, 8.7 lepattanó, 2.7 blokk), de a Towns elleni csatában bizony alulmaradt, faultgondjai miatt csak 6 pontra és 2 lecsorgóra futotta neki 12 perc alatt - csapata legalább nyert így is. Kurt Rambis nevelő célzattal jegelte a padon fiatal magasemberét, aki vélhetően ennek olyan nagyon nem örült, lévén az Év Újonca díj favoritja állt vele szemben, saját RoY-kampányán nem segített ez az este.


1. (1) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

10 egymást követő dupla-dupla után “szégyenszemre” csak 8 pattanót (no meg 24 pontot) tudott a Knicks ellen összekaparni az 1/1-es, de így is simán vezeti az újoncok DD rangsorát 31 ilyen teljesítménnyel. Bár legutóbbi két derbijén magához képest kimondottan rosszul célzott (36.9%), előtte azért elgurult a gyógyszere a Raptors ellen (35 pont, 11 pattanó, 3 blokk), így nem volt kérdés, marad a helyén - egy kisebb megingást leszámítva végig az idény folyamán. Legfőbb kihívója Porzingis ellen bár 0-2-re áll, ha a győzelmeket nézzük, head-to-head azonban KAT-nál az előny: 24.5 pontot, 9 pattanót és 1.5 blokkot hoz, míg a lett 8.5 pontot 4 pattanót és 4 sapkát tud felmutatni.


Futottak még:

Bobby Portis - Chicago Bulls

A Bikák magasember-állománya erősen foghíjas, ennek megfelelően többet láthatjuk a pályán Portist - nem is okoz csalódást, 12.5 pontos, 8.8 pattis átlagot repesztett legutóbbi 4 találkozóján. 

Raul Neto - Utah Jazz

Meglehet, hogy ez az egyetlen alkalom, hogy a Jazz brazil irányítóját ezeken a hasábokon említjük, ugyanis a csapathoz a deadline-kor érkező Shelvin Mack egyből jó produkcióval rukkolt elő. A Boston ellen még villant azért Neto, 15 pontját 5/5-ös mezőnyözéssel szerezte, mellé kiosztott 4 zsugát is - 10 alkalommal szerzett egyébként az idény során legalább 10 pontot, de az 5 gólpasszos küszöböt csak 7 alkalommal lépte át, pedig az egész idényben ő kezdett irányítóposzton a Mormonoknál.    

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus