New Kidds On The Block: 'Zingis esélyt ad a többieknek

Néhány újonc játékidejét visszavette edzője, míg jópáran továbbra is élvezik a bizalmat - friss dupla-duplázók - Nyert a Philly!

 
10. (8) T.J. McConnell - Philadelphia 76ers
 
Kicsit belekavart a lapokba Brett Brown mester, a november eleje óta kezdő McConnell helyére Isaiah Canaant rakta egyesbe, JaKarr Sampsont kettesbe - a húzás tulajdonképpen bejött, hiszen két szoros vereség után Kobe Bryant-éket lenyomta a Philly, először ünnepelhettek tehát győzelmet a Testvéri Szeretet városában idén. Az újonc játékmester teljesítményében nem állt be negatív változás, gyakorlatilag minden meccsen hozza a 6-7 pont körüli pont-és ezt megközelítő gólpasszátlagot - a Grizzlies ellen vért ivott, megvolt első kiharcolt büntetője is a szezonban! A képbe a frissen visszatérő Tony Wroten kavarhat be, aki vélhetően sok percet fog kapni egyes poszton, a McConnellnél kinti tűzerőben potensebb Canaan pedig visszacsúszhat SG-be, nem jók tehát a kilátások.
 
9. (10) Justise Winslow - Miami Heat
 
Kalandos hetet tudhat maga mögött a Heat kiscsatára, ízelítőt kaphatott az elkövetkezendő években rá váró feladatokból - és nem is vallott szégyent. Azt tudtuk a szezon előtt is, hogy elsősorban védőoldali kvalitásai miatt tartják sokra Winslow-t, ezért nála a statisztikák kevésbé mérvadóak - főleg, hogy sokadik opció csapatában. Luol Deng 5 mérkőzés óta nem bevethető sérülés miatt, így az 1/10-esre várt a szezon három talán legnehezebb Small Forward matchup-ja (Paul George-on kívül): Carmelo Anthony, Jae Crowder, Kevin Durant és LeBron James. A Knicks otthonában aratott győzelem alkalmával nem lehetett panasz az ifjoncra, 9 pontja és 7 lepattanója mellett Melo védéséből is jócskán kivette a részét, 4/13-mal tüzelt mndössze a New York sztárja. Jó játékát sem ő, sem a csapat nem tudta átmenteni a Boston elleni derbire, 4 pontjára 4 eladott labda is jutott, 6 pattanójával és 4 gólpasszával csak némileg tudott kompenzálni, ki is kaptak. Ezután következett a rettegett Durant, és amellett, hogy egy rendkívül fordulatos mérkőzésen sikerült két vállra fektetni az OKC-t, az újonc megtett minden tőle telhetőt embere lassítására - 25 pontot azért így is szerzett KD, de rendesen meg kellett dolgoznia érte. Tegnap éjjel aztán elmaradt a várva várt LeBron elleni csata, a Cavs vezére ugyanis kiülte a találkozót, hogy kipihenje az előző esti, Pelicans elleni hosszabbításos derbi fáradalmait - a helyére beugró Richard Jefferson ugyan 16 ponttal zárt, de mindezt 6/18-as “pontossággal” hozta össze, ráadásul a Miami győzelmét sem fenyegette veszély. A rábízott feladatokat elvégezte az újonc, még ha nem is égette ki a retinánkat a statlapja - erre hozták, így ez egy jó hét volt számára.
 
8. (6) Nikola Jokic - Denver Nuggets
 
7 meccsen át tartott csak ki Jokic a kezdőötösben, Joffrey Lauvergne visszatérésével Malone edző is kevert a lapjain. Nem meglepő a váltás, hiszen legutóbbi kiadásunkban említett 16 pontos, 6 pattanós teljesítményét nemigen tudta megközelíteni a rákövetkező derbiken a szerb, Lauvergne pedig jól indította az idényt, de becsúszott neki egy sérülés. Legutóbbi 5 meccsén Jokic végig 6-8 pont körül dobott, és pattanóból sem kaparintott meg többet 6-nál - igaz, a Chicago otthonában alig 10 percet játszott (belenéztem az elejébe annak a meccsnek, Gasol eléggé oktatta, valószínű ezért volt a jegelés), majd a Toronto ellen már a francia kezdett a helyén, ám 8 pontig és 6 pattiig így is eljutott nem egészen 14 perc alatt. Tegnap éjjel aztán jött a hidegzuhany, egy DNP-CD (nem lépett pályára, edzői döntés) képében - azért nagy tétben nem fogadnék rá, hogy “doghouse”-ban találja magát Jokic, főleg úgy, hogy a helyén kezdő Lauvergne is csak 9 percet töltött a parketten (elég komolyan vette tehát a small-ballt Malone). mindenesetre ez nem a szerb hete volt.
 
7. (5) Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets
 
Az 5. és 6. pozíciók közt egyensúlyoz egyelőre Mudiay, támadásbéli hatékonysága - illetve annak hiánya - miatt. Jöjjön egy kis advanced stat: 38.1-es TS% mutatója, kombinálva 26.6-os usage rate-jével a legalacsonyabb szám a liga történetében - magyarra fordítva senki nem dobott ilyen pocsékul még, miközben ennyi labdát használt el. Kissé szárazabb számokkal is ki lehet fejezni az elmúlt hetét: 74 alkalommal kísérletezett mezőnydobással, ezekből 19 ért célba (25.7%) - csak azért nem került még hátrébb, mert a társak kiszolgálásában azért nem volt rossz, 5.5-ös zsugaátlagot hozott.
 
6. (7) Rondae Hollis-Jefferson - Brooklyn Nets
 
Nagyjából rá is igazak a Winslow-nál leírtak, bár ő néha ad munkát a boxscore-íróknak is. Míg legutóbb Stanley Johnson játszott sormintásat, ezúttal RHJ-nál követett egy produktív meccset egy betli. A Cavs ellen nyerniük kellett volna, de James a végén kiénekelte a sajtot a Brooklyn szájából - az újonc hozzátette a magáét, 6 ponttal, 10 lecsorgóval és 5 labdaszerzéssel zárt, rövid időn belül másodszor csent 5 lasztit. A Detroit ellen nem volt faktor (2 pont, 4 patti), a Suns ellenében dupla-dupla közelben zárt (8 pont, 9 pattanó), majd a városi rangadón besült - esetében sem minden a statisztika azonban, így - főként Mudiay gyengélkedése miatt - bátorkodtam egy hellyel előrébb rangsorolni a listán.
 
5. (9) Stanley Johnson - Detroit Pistons
 
Nem zárt rossz hetet Johnson, ráadásul csapata is egy hárommeccses győzelmi sorozatban lubickol épp. Szezonbéli első dupla-duplájával (19 pont, 10 pattanó) tevékeny részese volt a Rockets legyőzésének, a Nets és a Bucks kosarát pedig egyaránt 10-10 ponttal terhelte, egyre nagyobb szerepet harcol ki magának a Pistons (kissé egysíkú) támadójátékában.


 
4. (2) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers
 
Mivel a Kezdő5.hu mellett a helyi Zsaru magazin hasábjain is rendszeres szereplő “We got money” Okafor, ezért természetesen helyet hagyunk neki a másik médiafelületen való csillogásra, és levesszük a New Kidds dobogójáról. Kétmeccses eltiltását megelőzően egyébként sem játszott jól korábbi önmagához képest: három meccsen mindössze 10.6-os pontátlagot tudott felmutatni 8 pattanó mellett, mezőnyből pedig 35.1%-kal célzott. A Lakers ellen viszont meglett pályafutása első profi győzelme, hogy valami pozitívat is említsünk.
 
3. (4) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers
 
Kezdi elkapni a fonalat az 1/2-es, legutóbbi 5 meccséből négyen is kétszámjegyű ponttermést szállított, Atlantában pedig ő is megszerezte első dupla-dupláját (16 pont, 10 lepattanó) - bár a szép teljesítménybe 7 labdaeladás azért belerondított. Russellt minden bizonnyal nem precíz dobásai miatt szeretik Lakerland-ben - 19 profi mérkőzése alatt csak három alkalommal értékesítette dobásainak legalább felét -, de láthatóan kezd belerázódni szerepkörébe, Kobe Bryant visszavonulásának híre pedig jótékonyan hathat rá (is): a szezon hátralévő része amolyan Kobe-búcsúkoncert lesz, amely során elköszön a rajongóktól, elvonva a figyelmet az esetleges Russell (Randle, Clarkson) bakikról.
 
2. (3) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves
 
Az elmúlt két hétben Mitchell edző csökkentette Towns perceit (hogy “ne égjen ki” újonca, mintha a PO-ra tartogatná), és ezt bizony a produkciója is megérezte. Őt tartom a legkomplettebb elsőévesnek, és ezzel vélhetően nem is vagyok egyedül, de ahhoz, hogy produkáljon, játszania kell. Miután legutóbbi kiadásunkat két 6 pontos meccsel zárta, a Kings ellen is csak 7 egységig jutott - ám ezeken a derbiken 20.5 percet töltött csak parketten. A Clippers ellen ismét korábbi önmaga volt (17 pont, 8 lecsorgó), majd jött egy újabb 6 pontos betli, 5 mérkőzés alatt a harmadik, de újfent csak 22 perc alatt. Tegnap este aztán leporolta Mitchell, 32 percet adott neki, a center pedig meghálálta a bizalmat, 27 pontos, 12 pattanós dupla-duplát rittyentett (13/21 mezőny), amely visszarepítette a dobogó második fokára. Fű alatti stat: legutóbbi 4 meccsén 3/6-tal triplázott.


 
1. (1) Kristaps Porzingis - New York Knicks
 
Folytatja produktív szereplését a lett, Towns jegelésének hála most nem volt nehéz berakni az első helyre, dobószázalékát ugyanis összekapta legutóbbi 5 meccsére (cserébe védekezésben nem tudott a pályán maradni, de ne legyünk telhetetlenek). 55 dobásából 30-at a helyére küldött (54.5%), ebbe 5/9 tripla is belefért, 15 büntetőjéből pedig 14 volt pontos. 15.8-as heti átlagához 9.6 pattanó is társult, 10 dupla-duplájával vezeti a vonatkozó újoncrangsort, viszont az 5 derbi alatt háromszor is 5 faulttal zárt, ezen tehát még van mit dolgozni - itt is első a rookie-k között, 3.2-es átlaggal. Ez negatív hatással lehet játékidejére, ami esélyt adhat a mezőnyből nem csak magasságban kiemelkedő három ifjonc üldözőinek - ilyen-olyan okok miatt ugyanis mindhárman sok időt töltöttek az oldalvonalon kívül az utóbbi időben.


 
Futottak még:

Frank Kaminsky - Charlotte Hornets
 
Al Jefferson hosszabb kidőlésével itt a remek alkalom, hogy bejátssza magát Steve Clifford bizalmába az 1/9-es. Egy 16 pontos (3/3 tripla) meccsen kívül eddig sok okot nem szolgáltatott játékideje emelésére, de kezdésnek ez is megteszi.
 
Devin Booker - Phoenix Suns
 
A liga legfiatalabb játékosa 18 pontot vágott a Pistonsnak (5/6 mezőny, 3/3 kintről), ám 5 faultja miatt mindössze 23 percet tölthetett a pályán.
 
Willie Cauley-Stein - Sacramento Kings
 
Sajnálatos ujjtörést szenvedett a Kings magasa, pedig limitált idő alatt (18.5 perc 4 derbin) is képes hasznos játékra. Őt sem a számok fogják meghatározni - kétszer dobott 10 pont fölött összesen -, hanem inkább csapata játéka, ha nincs a pályán: így többet kell melóznia védekezésben DeMarcus Cousins-nak, amit megsínylenek számai: 8/33-at hozott mezőnyből legutóbbi két meccsén a center. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus