Playoff-percek: a Raptorsnak van Durantje, a GSW-nek is kell a sajátja

Siakam teljesítményének miértjei és történelmi vonatkozásai - most azért minden bejött a Torontónak - mennyire kell aggódnia a Golden State-nek? - tippek az eredmény értékeléséhez.

Itt már szükség van Kevin Durantre

A Houston ellen kicsit talán a meglepetés ereje, a lelki plusz, illetve a hatodik meccsen a Rockets túlreagálása miatt tudott jól kijönni Kevin Durant sérüléséből a Warriors, egy-egy mérkőzésre azért bármikor bárkit képes szétkapni a "maradék" csapat Steph Curry vezetésével, a Portland pedig óriási kihívás elé nem állította a címvédő támadójátékát - a Curry-Green páros úgy szervezett és adott ritmust, ahogy akart, amikor ők felpörgették a gárdát, akkor rögtön át is vették az irányítást. A Toronto ellen azonban már nem ez a helyzet és amiről az első meccs előtt csak feltételezésként beszélhettünk, azt most megvalósulni is láthattuk: a Raptors fizikális, mindenhova odaérő védekezése ezekkel az egyénileg is extra védőkkel bizony képes lebontani a GSW játékát.

A Curry-Green pick-and-rollokból alig-alig származott komoly előnye a bajnoknak, igazából Curry kiharcolt faultjai és betörései okoztak gondot a Torontónak, Green tíz gólpassza szép, de jutott rá hat eladott labda is és kevés igazán jó dobóhelyzet alakult ki azoknak, akiknek szerették volna ezeket kialakítani. Egyszerűen ahogy az említett két ember kezéből kikerült a labda, ott meg is állt a tudomány, Iguodalának voltak még szép játékai, de ő is 0/4-et dobott kintről - bárkihez került a játékszer, vagy triplázni, vagy passzolni, vagy kreálni nem tudott, márpedig a Raptors olyan jól védekezett, hogy ez nem igazán fért bele.

Itt jön be, hogy nincs ott Kevin Durant, aki az ilyen helyzetekből mosolyogva szedné szét a védekezés "állva maradt" részét, akár dobnia, akár betörnie, akár szerveznie kell, az semmiképp sem jó üzlet a Raptors számára - az elmúlt hetekben sokat beszéltünk arról, hogy milyen jó volt nézni a GSW-t Durant előtt, most visszatérhetünk oda, hogy miért is volt rá mégis óriási szükségük. Persze az ő érkezését megelőzően azért csak volt egy Harrison Barnes a helyén, aki többé-kevésbé megoldotta a fentebb vázolt problémákat, most viszont egyszerűen nincs ilyen játékos a keretben - a négy alapember (Curry-Thompson-Green-Iguodala) mellett mindig egy olyan játékos az ötödik, aki az említett kritériumoknak nem felel meg, ráadásul most sem Iguodala, sem Green nem dobott jól. A múltidézés után azért mindenki visszatérhet a földre, a Raptors feltárta a GSW-keret gyenge pontját...

Siakam feléledt és visszaverte a Warriors harmadik negyedét

Híresen extra a mérkőzések harmadik negyedeiben a Golden State, ez folyamatosan jellemző a csapatra a Steve Kerr-érában és most is megpróbálta ekkor ledolgozni félidei tízpontos hátrányát a társaság - Steph Curry egymaga 13 egységet termelt ebben az időszakban és fel is zárkóztak három pontnyira. Hogy miért nem tudtak fordítani? Nos, elsősorban Pascal Siakam miatt, aki parádés mérkőzését különösen itt hangsúlyozta ki, mert 6/6-ot dobott mezőnyből és 2/2-t büntetőből ebben az időszakban, így 14 pontot szórt a harmadik negyedben - itt már Kawhi Leonard is feljebb kapcsolt, de elsősorban Siakam volt az, aki visszaverte a GSW rohamát és nem engedte, hogy átbillenjen az összecsapás.

De hogy miért is volt ennyire jó Siakam? Két dolog miatt. Egyrészt a GSW egyáltalán nem törődött vele, folyamatosan lesegített róla, dobhatott üres középtávolit, üres triplát és a festékben is sokkal szabadabban dolgozhatott - ezt egészítette ki a leindításból szerzett kosaraival, amikor "elfeledkezett" róla a Warriors, így már az első negyedben megjött az önbizalma, ritmusba került. Másrészt pedig Siakam akkor is jóval kedvezőbb matchupokkal találkozott, amikor volt rajta védő: a korábban több hangos meccset hozó, de a playoff során folyamatosan "halkuló" erőcsatár életét a Philly ellen a hosszabb, magasabb és parádésan védekező Joel Embiid keserítette, a Bucks ellen pedig a szintén hosszabb, magasabb, ráadásul nagyon betömörülő komplett frontcourt limitálta. Most viszont más a helyzet, Draymond Green kiváló védő, de egyrészt a figyelmét nem Siakam mozgása kötötte le, másrészt egyébként sem Embiid, vagy Giannis a fizikai paramétereit (magasság, karhossz, stb.) tekintve - mivel a GSW védekezése egyébként is arra koncentrált, hogy a periméteren kivegye a labdát Leonard és Lowry kezéből, így a festékben sokkal-sokkal több helye maradt Siakamnak, akinek ráadásul attól sem kellett nagyon tartania, hogy Green majd betakarja, vagy "összetöri". Lenne erre a problémára egy jó megoldása a Golden State-nek, 35-ös mezben szokott lenni, csak ugye...

Siakam teljesítménye történelmi távlatokban

Élete első NBA-döntő mérkőzésén rögtön 32 ponttal, 8 lepattanóval és 5 gólpasszal jelentkezett a Raptors erőcsatára, amit könnyen helyezhetünk szélesebb látószögbe: utoljára Kevin Durant (2012) debütált hasonló pontszámmal a fináléban és Michael Jordan (1991) óta csak Allen Iverson (2001) volt képes rögtön az első döntős meccsén legalább 30-5-5-ös statisztikai mutatót hozni. A 14/17-es mezőnymutatója sem akármi: döntő-debütálóként, legalább tíz mezőnykísérlettel csak egy valaki dobott jobban az NBA történetében, Adrian Dantley 1988-ban, Siakam most Kareem Abdul-Jabbar 13/16-ját utasította maga mögé. Most egyébként 11/11 dobást süllyesztett el egy időszakban, ilyen hosszú szériára az elmúlt húsz év NBA-döntőiben nem volt példa...

Most azért minden összejött a Torontónak

Végig parádésan védekeztek a hazaiak és ez tekinthető a legnagyobb érdemüknek, hiszen az elejétől kezdve ráerőltették akaratukat a Warriorsra és ami legalább ekkora szó, az az, hogy a GSW nem tudott komolyabb futást vezetni, nem voltak olyan perceik Curryéknek, amikor igazán "bedobták" magukat. Ezzel együtt azért lássunk tisztán: Leonard és Lowry ha nem is termelt sok pontot, de tökéletesen olvasta a Warriors védekezését, átadta a terepet a társaknak és remek döntéseket hozott, Siakam betette a közösbe a történelmi extráját, Gasol kihasználta fizikai fölényét ötös poszton és még a triplákat is beverte, Danny Green előhúzta korábbi önmagát, Fred VanVleet pedig elöl-hátul remekelt - gyakorlatilag csak Serge Ibaka nem játszott különösebben jól az aktív rotációból. Mindezt tetézte, hogy kulcspillanatban McCaw beemelt egy hármast, hogy Green és Leonard a legjobbkor köszönt be a negyedik negyedben és hogy VanVleetnek például beesett egy olyan dobása szintén nagyon fontos pillanatban, ami a bravúr bravúrja. Akárhogy is szépítjük: a Raptors ennél jobb első meccset aligha kívánhatott volna, gyakorlatilag minden összejött, amit Nurse szeretett volna, kíváncsian várjuk, hogy ez kitart-e a folytatásban, vagy hogy hányszor fordul még elő - az ilyen szintű védekezésnek és a kiegészítők fontos dobásainak mindenképp az alapot kell jelenteniük ezt követően is.

Mennyire kell aggódnia a Golden State-nek?

Alapvetően azért nem történt nagy dolog, a párharc első meccsét hazai pályán megnyerte a Raptors, a Warriorsnak még a következő derbin is van esélye elvenni a pályaelőnyt és kézbe vennie a széria irányítását, ráadásul beszélhetnek arról is Steve Kerrék, hogy a másfél hét szünet után elsőre még kicsit rozsdás volt a gépezet. Ezzel együtt problémák azért akadtak és ezeket meg kell oldaniuk a második mérkőzésre, ha nem akarnak 0-2-vel hazautazni.

Egyrészt a fentebb (Durant hiányánál) taglalt támadásbeli problémákra reagálnia kell Kerrnek, egy gyorsabb, "folyékonyabb" ötöst kell találnia, amihez valószínűleg többet kell small-balloznia - Looney nem nézett ki rosszul, de amíg Gasol dolgát nem tudják megnehezíteni a sebességükkel, addig a Raptorsnak ez így megfelel. Elő lehet kapni több időre Livingstont, aki legalább kreálni tud, ha triplázni nem is, Greent lehetne többet használni centerként és növelni a tempón, mert amíg ilyen statikus a játék, addig nincs meg benne az igazi átütőerő és addig biztos, hogy Gasol maradhat a pályán a túloldalon - márpedig az ő "lekergetése" kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy nyerni tudjon a Warriors. A small-ball nyilván magában hordozza a gyengébb lepattanózást, valószínűleg ezért sem akarta ezt még erőltetni Kerr, illetve Greennek így is volt öt személyi hibája, a rövid rotáció miatt a faultgondokkal is nagyon vigyázniuk kell. Ezzel együtt Durant nélkül muszáj gyorsítaniuk a játékukon, Currytől többet nem nagyon kérhetnek, végül Thompson számait is el lehet fogadni, de a most lassabb alapjátékukat megoldotta a Raptors még úgy is, hogy a 38,7%-os triplázásra azért Jerebkóéknak sem lehet panaszuk.

Emellett a védekezésükön mindenképpen szükséges igazítani. Egyrészt a leindításból kapott 24 pont szörnyű, ezt Draymond Green is kiemelte, volt, hogy dobott kosár után is átrohant rajtuk a Raptors három másodperc alatt, sima lepattanóból nem tudtak visszarendeződni jó párszor, ez egyszerűen nem férhet bele, ez az első, amint helyre kell tenniük a második meccsre. De a félpályás taktika sem volt az igazi, elsőre az volt a terv, hogy Leonardöt minimum duplázzák, ahogy megkapja a labdát, akkor is, ha nem történik éppen semmi, mindegy, hogy mit csinálnak a többiek, csak nála ne legyen a játékszer - hasonlóan kemények voltak Lowryval is, úgy voltak vele, hogy mindenki más tegye, amit jónak lát. Így viszont nem kell annyira meglepődni Siakam extráján, Gasol 20 pontján, Green tripláin, VanVleet jó játékán, mert ha az nem is igaz, hogy egyáltalán nem védekeztek rajtuk, de azért ha egy-egyben kell megverniük ezeknek az embereknek egy nem is biztos, hogy hozzájuk "illő" védőt, abból képesek ilyen teljesítményekre - persze Siakam 14/17-je mindenképp parádés és ebben azért nehezebb dobások is voltak, de az látszott, hogy ezzel a taktikával ki tud békülni a Toronto.

Nyilván mikor máskor próbálja ezt meg Kerr, mint az idegenbeli párharcnyitón, számukra most volt a legkisebb a tét, éppen ezért várhatjuk kíváncsian, hogy mit lép a bajnok a második találkozóra - hátul a Leonard-Lowry páros megfogásával elégedettek is lehetnek és gondolhatják, hogy legközelebb majd rosszabbul dobnak a többiek, főleg hogy Siakam azért nem a kiegyensúlyozottságáról híres.

Hogyan értékeljük az eredményt?

Néhány alternatívát nyújtunk, mindenki válasszon ízlésének, szurkolói hovatartozásának megfelelően.

Warriors-drukkereknek:

- a GSW megfogta Leonardöt és Lowryt, még egyszer úgyse dobnak így Siakamék
- nem történt semmi, csak megnyerte a hazai, abszolút kötelező első meccsét a Raptors
- a tíz nap pihenő miatt nem ment a játék, a következőn felpörög a gépezet
- elég nyerni a másodikat a pályaelőnyhöz, Durant pedig úgyis visszatér majd
- "lefogott" támadójátékkal is jött 109 pont Curryéktől

Raptors-drukkereknek:

- úgy is sikerült nyerni, hogy Leonard maximum átlagos volt, Lowry pontszerzésben az se, ellenben a túloldalon Curry most is parádézott, ezek fordulhatnak a következőn
- kiderült, hogy a torontói védekezés a Durant nélküli GSW-t képes megfogni, amíg nincs KD, addig jó lehet a Raps
- a Toronto eddig minden párharcában "tanult" és fejlődött, most viszont megvan a kulcsfontosságú első siker - egyébként is csak 4-15-re állnak ezzel az első meccseken, a GSW pedig sorozatban 12 első meccses siker után kapott ki
- továbbra is jó formában van Gasol és VanVleet, Green is megérkezett, mindenki éles, a két vezérben pedig még maradt tartalék

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus