Playoff-percek: elég lesz Kevin Durant Steph Curryék megmentésére?

Durant már a top10-ben, miatta az ez a GSW, ami - számokban is kifejezhető a Splash Brothers szenvedése - most minden működött a Houstonnál, ez jó, vagy kissé aggasztó?

Kevin Durant már a Top10-ben

A mérkőzés előtt 25 pont kellett a Warriors klasszisának, hogy megelőzze Dwyane Wade-et és fellépjen a playoff pont-örökranglista 10. helyére - ezt simán abszolválta is. Jelenleg 3976 ponttal áll, a következő célpont a 9. helyen álló Tony Parker 4045 egységgel. A listát egyébként James vezeti, 6911 ponttal....

A bedobott triplák tekintetében Kobe Bryantet (292) előzte meg és már hetedik 297 hárompontossal - itt egyébként Klay Thompson a 4. (326), Steph Curry pedig már vezet (410). Harden is előzött egyet, immár ő a 13. 263 beszórt triplával, a 261-nél megálló Robert Horryt hagyta le. 

A következő összecsapáson egyébként jubilálhat is KD, mivel a mai 12 értékesített büntetőjével együtt 999-nél jár - ezzel egyébként az örökranglista 11. helyezettje és Kareem Abdul-Jabbar áll előtte 1050-nel. Ebben a kategóriában James Harden is egy büntetőre van a Top20-tól, jelenleg 769-et értékesített, a 20. helyen álló Reggie Miller 770-et. 

Mélyen van a Splash Brothers

Úgy vezet 2-1-re ebben a párharcban a Warriors, hogy Steph Curry és Klay Thompson borzasztóan alulteljesít eddig, ez pedig ezen a harmadik mérkőzésen még inkább kidomborodott. A sérüléssel bajlódó Curry rengeteget hibázott a végjátékban és 0 pontot szerzett a negyedik negyedben, vagy a hosszabbításban, miközben Klay Thompsonnak ugyan volt egy 10 pontos "rohama" a rendes játékidő utolsó felvonásában, de a túlórában már ő is néma maradt, csak egy elrontott könnyű helyzete marad emlékezetes.

A Splash Brothers 37%-kal dob eddig mezőnyből és 27%-kal triplázik a széria folyamán, ma hajnalban 13/39-et dobtak mezőnyből, közte 4/15 triplával, ezek nem azok a számok, amelyekre szükségük van, ráadásul a Clippers elleni utolsó meccsel együtt most már sorozatban negyedszer fordult velük elő, hogy a távoli kísérleteik legalább kétharmadát elrontották - ilyen még soha (!) nem fordult elő velük a rájátszásban.

Thompson teljesítménye egyébként még kevésbé fájó, az igazi problémát Curry formája jelenti számukra. Az egyértelmű, hogy az irányító közel sem egészséges, de a Rockets amúgy is nagyszerűen védekezik rajta, elveszi a benti helyzeteit, nem engedi kreálni, azt pedig egyelőre nem tudja megbüntetni Curry, hogy kintről viszonylag szabadabban dobhat, az eddigi három meccsen egyszerűen nem volt még olyan "megőrülése", amit tőle igazából elvárhatunk. Ma hajnalban 2/9-et dobott a festékből, ez a hét benti hiba negatív playoff-karriercsúcs számára, ráadásul védekezésben is nagyon komoly bajban van.

Az egyértelmű, hogy a Houston őt támadja a váltásoknál és a GSW természetesen szeretné ezeket mindig visszaváltani, amikor lehetséges, de nyilvánvalóan ezt nem mindig lehet megoldani és bár Curry akaratára nem lehet panasz, a frusztráció egyértelmű: mind a három meccsen öt-öt faultot ütött be, Steve Kerrnek emiatt variálnia kellett a rotációval és bár sok személyije az elváltások után, magasember ellen jön, több olyan is volt, amikor "megunta" a helyzetet és odacsapott, nem túl okosan. Ma hajnalban már egyéb figyelmetlenségei is voltak hátul, Austin Rivers például dobhatott róla egy töküres triplát, úgyhogy ha fejben és fizikálisan nem szedi össze magát, komoly bajban lehet még a címvédő.

Kevin Durant miatt az ez a GSW, ami

Ahogy fentebb részleteztük, nagyon mélyen van jelenleg a Curry-Thompson páros és azért ha visszatekerjük az emlékezetünket az utóbbi évek igazán éles playoff-párharcaira, nem egyszer és nem kétszer láttuk, hogy akár éppen a Houston, akár mondjuk a Cleveland előállt egy működő recepttel a két félelmetes dobó ellen. Borzasztó fizikálisak velük, Eric Gordonék most is áthajszolják őket minden záráson, minden egyes dobóhelyzetét ki kell dolgozniuk a tüdejüket, a váltások után is nagyon agresszíven támadják őket és folyamatosan kaparniuk kell azért, hogy kreálhassanak valamit, ezt pedig már anno a Smith-Shumpert-Thompson trióval operáló Cavs ellen sem bírták végig. 

Itt van viszont nekik Kevin Durant, akire egyszerűen nem találni embert, PJ Tucker ugyan valamelyest megnehezíti a dolgát és nem véletlenül dicsérte őt Chris Paul, Mike D'Antoni, sőt, még Steve Kerr is, de a limitálás annyit jelent, hogy csak 43,4%-os mezőnymutatóval hozza össze eddigi 36,7 átlagpontját - neki sincs sok könnyű dobása, de őt egyszerűen nem lehet komolyabban levédekezni, Tucker így is emberfelettit hajt ellene. Most is KD hozta vissza a meccsbe csapatát, a harmadik negyed végén-negyedik negyed elején sorozatban tíz pontot szórt, amikor Tucker ült, ezzel egyenlítettek ki, de a végjátékban Curryék kicsit "westbrookosra" vették a figurát: volt egy "forró" csapattársuk, akire szemlátomást akkor már nem volt komoly ellenszere a Houstonnak, de ők inkább eldobálták előle a labdát - sorozatban háromszor hagyták ki érthetetlenül, ezzel kicsit le is hűtötték, ami végül a meccsbe került számukra.

Halkan, apró betűvel, zárójelben azért feltennénk egy kérdést: mi lesz ezzel a csapattal az igazán nagy párharcokban, ha Durant jövőre már máshol fog pattogtatni?

Minden összeállt a Houstonnál - ez most jó, vagy kevésbé jó?

A védekezés továbbra is kiválóan működött a Rocketsnél, a Splash Bros limitálásáról már szóltunk, sokszor olyan helyzeteket vállaltak a vendégek (Iguodala, vagy Green például), amilyeneket a hazaiak akartak és most a túloldalon is minden úgy működött, ahogy azt D'Antoni látni szeretné. James Harden agresszíven és jól játszott, clutch helyzetben is megvillant, igazi vezérként, az alapszakaszban látott formáját erősen közelítve kosarazott, Eric Gordon playoff-karriercsúcsot hintett, Chris Paul is jól játszott, az első félidőben Clint Capela is dominált, PJ Tucker elöl-hátul meghatározó szereplő volt, a hosszabbításban hozott 2+1-e különösen fájt a Warriorsnak, ráadásul ezúttal a kispadról is érkeztek olyan extra, váratlan segítségek, mint Iman Shumpert három triplája, vagy Austin Rivers fontos dobásai és nagyszerű védekezése. Ez az a Rockets, amelyet vártunk az első meccstől kezdve, ráadásul most a lepattanózás is nagyon rendben volt, 17-7-re nyerték a támadók csatáját, győztek a festékből, jó százalékkal bevertek 18 triplát - na de akkor mi értelme van a kis címben feltett kérdésnek?

Az, hogy egy ha nem is tökéletes, de ahhoz erősen közelítő meccsen a GSW clutch hibáira és egy hosszabbításra volt szükségük ahhoz, hogy otthon nyerni tudjanak, ráadásul a hosszabbításban Duranték egy Harden-támadófaultot még akár számon is kérhetnek a játékvezetőn, ha úgy állnak hozzá, mint Paulék az első mérkőzés után. Tudnak ők még háromszor így játszani és jól kijönni az ilyen végjátékokból?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus