Playoff-percek: hot találsz fogást ezen a Warriors-on?

Lillard nem tud kiszabadulni - a második félidőben hátul is bedőlt a Portland - "van mááásik" magasember a GSW-nél - Curry és Green történelmi számai.

Lillard nem tud kiszabadulni

Az első két mérkőzésen folyamatosan duplázta a pick-and-rolloknál Damian Lillardöt a GSW, a második összecsapáson például 19 ilyen eset történt, ami a legmagasabb szám az irányító karrierjében és az idei rájátszásban minden játékost tekintve is - ezzel a Warriors könnyedén elérte, hogy kikerüljön a labda Lillard kezéből, aki szinte mindig a röviden leváló magasembert találta meg. Azonban mivel ez nagyrészt Enes Kanter volt, ott véget is ért a játék, ő nem tud úgy passzolni, vagy befejezni innen, hogy az komoly veszélyt jelentsen a Golden State-re és Terry Stottsnak másfél meccsbe telt, mire rájött, hogy olyan embernek kellene zárást adni, aki képes kreálni utána - a második mérkőzés vége felé Evan Turner lett ez az ember, nyolcszor jött ő kettő-kettőzni Lillarddel azok után, hogy az egész rájátszásban összesen öt ilyen játékot hívtak korábban.

A harmadik meccsre ezen már finomított Stotts, a kezdőbe kerülő Meyers Leonard nagyon szépen passzolta meg a helyzeteket az első félidőben, lett is négy asszisztja a 16 pontja mellett, de ahogy gyorsított a játékán a GSW, már az ő képességei sem bizonyultak elégnek, ahogy őt is fizikálisabban felvették Draymond Greenék, már limitálni is tudták a játékot. 

Lillard pedig egyszerűen nem tud eljutni a gyűrűig, annyira jól terelik őt kifelé Klay Thompsonék, hogy bár az alapszakaszban 11 pont felett átlagolt meccsenként a kétpontos dobásaiból, eddig a három mérkőzés során összesen (!) tíz egységet hozott össze duplákból - ma hajnalban is 2/9-et erőlködött ki magából kétpontos helyzetekből és ahogy eddig, úgy most is főleg a távoli dobásaiban bízott. A ma hajnali mérkőzésen mind az öt dobását elrontotta a festékből Green és Looney őrizetében, az egész szériát tekintve 5/20 dobása esett be a triplavonalon belülről és bár a playoff első két körében 7,4 pontot átlagolt a betörései után, eddig ebben a párharcban pontosan két egységet hoz eddig ilyen helyzetekből, 22%-os mezőnymutatóval. A triplákat nem dobja rosszul, de ezzel nem fog párharcot, sőt, könnyen lehet, hogy meccset sem nyerni a Portland, ráadásul a volumen sem az igazi, hiszen az első meccsen hozott 12 mezőnykísérlete negatív rekord a teljes playoff-karrierjét tekintve és a második mérkőzésen elért 16, illetve a most elért 18 kísérlete is a szezonátlaga alatt van - nem tud ritmusba jönni, nincsenek meg a kellő helyzetei és a játékszervezés sem a legnagyobb erőssége jelenleg.

Ez is mutatja, hogy az alapvetően mindent váltó Warriors hogyan alkalmazkodik azonnal, már a párharcok első meccseire az ellenfelekhez, hiszen az első két körben négyszer csapdázták átlagosan a pick-and-rollokat Iguodaláék, ehhez képest most az első perctől kezdve ez a fő fegyverük - illetve arra is rávilágít, hogy Stottsnak meccsekbe került, mire elöl-hátul (jaj, az az első meccses védekezés...) reagálni tudott bármire, ez pedig egy nyugati döntőben, főleg a GSW ellen egyszerűen nem férhet bele. 

Lillard ráadásul a hírek szerint a harmadik meccsen már sérült bordával játszott, ami kifejezetten fájdalmas probléma, illetve ilyen sérüléssel kétszer is meggondolja az ember, hogy bevállalja-e a palánk alatti darálót...

A Portland védekezésével is komoly gondok vannak

Különösen a második félidőben, amikor a Warriors teljesen átállt a small-ballra Bell-lel és Looneyval, a Portland védekezése időnként atomjaira hullott. Ebben komoly szerepe volt annak, hogy amíg Steph Curry helyét parádésan megtalálta Steve Kerr, és nem hogy nem kell bújtatni, de effektív hasznot hajt védekezésben, addig Damian Lillard hátul is felörlődik abban, hogy Curry továbbra is jól olvassa az elzárásokat, alapvetően érzi, mikor kell triplát dobnia, mikor kell passzolnia, és mikor kell betörnie, ebben a Portland sztárja még csak lassítani sem tudja. Terry Stotts hátul is próbált matekozni, Leonard az első félidőben védekezésben is nagyszerűen helytállt, és ezúttal a Kanter-Collins duó jött a padról "ikertornyokként". 

Ez az első félidőben jól is működött, de amint elkezdett alacsonyabb szerkezetben, de palánk alatt hasznos játékosokkal (Looney, Bell) operálni a Warriors és elkezdtek ráérezni erre a játékra, és az elzárások után nagyon gyorsan és agresszívan váltak le, kijött az, hogy a Portlandnek csak "klasszikus" vagy ahhoz hasonló magasemberei vannak. Leonard, Kanter és Collins nem igazi ötös, de nem is small-ball ötös, a GSW ellen nagyon "kellős" small-ball négyesektől pedig már igencsak messze állnak. Nyilván ez a sebességkülönbség az egész párharcban gondot okoz, de most ilyen szempontból nagyon látványosan vágta félbe a nagyszünet a meccset. 

Jones és Bogut ezt nem tudja megoldani, de van, aki igen

Szép ez a GSW-s múltidézés Andrew Boguttal, de úgy fest, hogy komolyabb szinten már nem lehet számítani a rutinos, a korábbi bajnokcsapat egyik alapkövének számító centerre. A Clippers ellen még úgy tűnt, hogy vissza tud rázódni korábbi szerepébe, volt 9-10-14 lepattanós, 4-5 gólpasszos, 20+ játékperces meccse is DeMarcus Cousins kiesését követően, de már ott is csökkent a játékideje a széria végére, a Houston ellen már csak a hatodik, utolsó meccsen kapott érdemi (öt percnél több) időt, a Portland ellen pedig ugyan kezdőként nyitotta a szériát, de mostanra kitette onnan Steve Kerr, nyolc, négy, majd három percet adott neki - a lepattanókba bele-bele tud kapaszkodni, de már túl lassú ahhoz, hogy huzamosabb ideig pályán lehessen tartani, még akár a Blazers magasai ellen is.

Damian Jones sem tudta megugrani a lécet ma hajnalban, az alapszakaszban is keveset játszó, majd sérülés miatt közel fél évet kihagyó center nagy meglepetésre, teljesen váratlanul került elő a Blazers ellen széria első meccsén, most már Kerr őt nevezte a kezdőbe Bogut helyett, de három perc alatt beütött három faultot, a Portland pedig meglépett, amíg fent volt, úgyhogy a tréner lecserélte és már nem is küldte vissza.

Persze ez nem akkora gond akkor, amikor elő lehet húzni a ma hajnalban is +12-t hozó Kevon Looney-t, aki ebben a szériában 9,3 pontot és 4 lepattanót átlagol kiváló védekezéssel és aki már a Houston elleni széria végén is élt a lehetőséggel, vagy éppen azt a Jordan Bellt, aki szűk hét ponttal, három lepattanóval és szintén nagyon energikus védekezéssel hálálja meg eddig 13 játékpercét - a ma hajnalban éppen kilenc lepattanót letépő, +24-et csináló másodéves Alfonzo McKinne-ről nem is beszélve...

Draymond Green és Steph Curry számairól

Az erőcsatár-mindenes karrierje hetedik playoff tripla-dupláját szállította, ráadásul elérte a 20 pontot, 12 lepattanót, 12 gólpasszt és négy szerzett labdát, ilyenre korábban csak Fat Lever (1989) és idén Russell Westbrook volt képes. Curry 35 pont felett dobott (36-ig jutott), ez volt a Warriors idei (!) rájátszásában a harmadik ilyen kombináció (tripla-dupla és 35+ pont csapattársaktól), mindez új NBA-csúcs. 

Curry a párharc első három meccsén elérte a 35 pontot, erre GSW-játékos még nem volt képes, míg Green hét tripla-dupláját annak fényében értékeljük, hogy a gárda igen gazdag playoff-történelmében ezen kívül találunk összesen hat ilyen statisztikai bravúrt. 

Hol találsz fogást a Warriors-on?

Zsinórban 22. playoff-párharcában tudott idegenben győzni a Golden State, tovább javítva ezzel az NBA-rekordot, ráadásul sorozatban kilencedik alkalommal verte meg a Portlandet a playoffban, a széria a 2016-os rájátszás óta él. Mondhatni, hogy a történelem sokszorosan nincs a Blazers mellett (soha egyetlen csapat sem tudott még fordítani 0-3-ról), de tegyük hozzá, hogy a jelen sem: ez volt a GSW 15. meccse az idei playoffban, és már a hatodik különböző kezdőötösükkel álltak fel. Ez az álmoskönyvek szerint nem jelent túl sok jót az összeszokottság szempontjából, de a Golden State ismét bizonyítja, hogy ez náluk nem faktor - amikor nagyon kell, összeáll a rendszer, amiben mindenki megtalálja a helyét, és ez teszi igazán nehezen legyőzhetővé a címvédőt egy négy győzelemig tartó párharcban. 

Durant kidőlt, Cousins még nem bevethető, ma Andre Iguodala sántikált le a harmadik negyedben, de kisebb döccenők után mindig sikerül újrarakosgatni a puzzle-öket. Hetek, hónapok óta szinte semmit nem mutató játékosok lépnek elő, veteránok táltosodnak meg, 10-15 pontok esnek ki korábban teljesen kihűltnek látszó kezekből, Draymond Green előkap egy tripla-duplát - "ezerszer" látott Warriors-pillanatok ezek. Úgy tűnik, hogy nem idén és nem a Portland lesz az, amely "visszafejti a kódot". 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus