Playoff-percek: mézesmadzag-rájátszás

Mit tehet a Bucks Giannis nélkül? Holiday és Middleton ideje jöhet el, különben bajba kerülhetnek - Nate McMillan húzza elő a nyulakat a kalapból - Bogdan Bogdanovics felébredt a nyári álomból - keserédes rájátszást látunk, melynek végén a győztesnek is észnél kell lenni.

Mit tehet a Bucks Giannis nélkül?

Egyelőre nem tudni, hogy mennyit kell kihagynia a Milwaukee görög sztárjának, de azt azért meg merjük kockáztatni, hogy a következő meccsen nem fog játszani, így pedig Mike Budenholzernek munkába kell állnia és átterveznie a gépezetet. Giannis kiesése védekezésben is erősen fájni fog, mert ez a Bucks meglehetősen rövid rotációval rendelkezik már és mondjuk a Portis-Lopez párost együtt elég nehéz lesz pályán tartani, a cserepad végéről sem igazán tudnak magasembert előhúzni, úgyhogy könnyen lehet, hogy PJ Tuckertől 40-42 percek kellenek majd és az eddigi magas szerkezet borul. Ez alapvetően nem gond, Connaughton és Forbes is jöhet a kezdőbe, alacsonyabb ötössel, nagyobb spacinggel operálhatnak, de ahhoz nagyon sürgősen át kell gondolni, hogy mit is szeretnének csinálni.

A védekezés egy dolog, azért a Holiday-Middleton-Connaughton sor a periméteren így is nagyon ütős, Tucker is elizmozhat Collinson, aztán hogy Lopez és Portis hogyan tömi a lyukakat középen, az egy más kérdés, de ezen most sem nagyon gondolkodott Budenholzer, simán kijöttek egy betömörülős védekezéssel a triplákra építő Hawks ellen, Portisszal pedig simán zónáznak az első meccs megégése óta, ezen nem fognak variálni. Támadásban viszont a Holiday-Middleton páros ideje jött el: előbbinek pick-and-rolloznia kell orrba-szájba, mert ebben amúgy ligaelit játékosnak számít, míg Middletontól egyszerűen az az önmaga kell, akit az előző meccsen és néha a PO egyéb részein is láttunk. Ez az a helyzet, ahol bizonyítaniuk kell az értéküket, ehhez viszont Holidaynek óriásit kell javulnia: a remek kezdés után az előző két meccsen 8/28-at dobott mezőnyből és 2/10-et távolról, szép a 21 gólpassz és az öt eladott labda, de most a pontok is "kötelezőek" tőle. Alapvetően jól tud kreálni a kettő-kettőkből, viszont simán lehet, hogy a Hawks-védők alulról kerülik majd a zárásokat, hogy Holiday dobáljon csak kintről, azt egyelőre nem látni, hogy ezzel hogyan tud nyerni a Bucks, de azért az irányítóban benne lehet egy-két nagy meccs még így is. Middleton részéről pedig nincs más út, kellenek tőle a nehéz középtávolik, az elrontott figurák kosárral való befejezése, neki is kell labdázni és dobatni a társakat, úgyhogy a feladat adott.

Alapvetően egyáltalán nem kell leírni a Bucks játékát GIannis nélkül, tény, hogy a keret és a rendszer a görög köré épült, de van két megfelelő ball-handlerük, akikben pont és gólpassz is lehet elég a rendszer működtetéséhez, ha Tuckerék, Forbesék bedobálják a hármasokat és esetleg Lopeztől kapnak néhány post-up kosarat, akkor elöl meglehetnek, míg hátul nem is Giannis posztja a kérdés, hanem hogy a feljebb lépő Tucker helyét hogyan tudják 48 percig betölteni. Az aktív rotációjuk eddig is hét, esetleg hét és fél ember volt, nyúlni nem nagyon lehet sehova emberanyagban, a maradék hat-héttel (ha Connaughton kezd, akkor Forbes, Portis és maximum Teague a kispad) kell lemenedzselniük a dolgot. Budenholzernek dolgozni kell...

 

Bogdanovics felébredt

Nagyjából két hete szenvedett térdsérülést Bogdan Bogdanovics, aki azóta 6,2 pontot átlagolt 25,5%-os mezőnymutatóval, 5/26 triplával, erre ma hajnalban mintha el is felejtette volna mindezt és dobott 20 pontot 6/14 hármassal, négy labdaszerzéssel, támadásban leütötte a labdát, kereste a társakat, volt betörése, mintha egy másik játékost láttunk volna. Ez elengedhetlen a csapat számára Trae Young nélkül, mert egyszerűen nincs elég kreatív, labdázni képes ember, aki képes betörni, kiosztani, vagy befejezni egy pick-and-rollt - neki és Lou Williamsnek kell ezt kezelnie és az utóbbi meccsek Bogdanovicsával borítékolható lenne az Atlanta kiesése.

Bónusz: ebben a PO-ban 3-0-ra áll a Hawks akkor, ha Bogdanovics legalább húsz pontot dobott.

 

Új arcok jönnek elő az atlantai kispadról

Említettük már feljebb, hogy a Bucks-kispadon nincs nagyon kihez nyúlni,  a túloldalon Nate McMillan viszont húzza elő a nyulakat a kalapból és újabb friss lábakkal próbálja szétfutni ellenfelét. Williams előléptetése telitalálat volt, mondjuk itt sok mást nem is tehetett, de hogy a veterán hátvéddel a VÉDEKEZÉS nézett ki jobban, mint eddig, az parádé, közben pedig ultra hatékony meccset hozott le a vele szemben látszólag teljesen vakon lévő Bucks-védekezéssel szemben. A mágia nem is ez, hanem hogy Cam Reddish február után először lépett pályára NBA-meccsen legutóbb, most pedig konkrétan hatodik ember lett belőle a semmiből, játszott 23 percet, óriásit védekezett Middletonon, dobott 12 pontot 5 lepattanóval és pluszban voltak vele ezen az estén. Azt, hogy egy Onyeka Okongwu hasznos kiegészítő tud lenni, már lassan meg is szokhatjuk, de Kris Dunnra így sem számítottunk: az irányító összesen négy meccset játszott az alapszakaszban (!), a PO-ban pedig a Knicks ellen került pályára egyszer három percig, a Bucks ellen a második, kiütéses vereséggel végződő meccsen láttuk kicsit, most pedig kapott 11 percet és nem csak a végén, éles rotációba dobta be az edzője. Az látszik, hogy Solomon Hill most pihen, nemrég még kezdett, de ezúttal egy ilyen korán megnyert meccsen sem került pályára, ő eljátszotta McMillan bizalmát, de így is olyan friss erők kerülnek elő a pad végéről, amik döntőek lehetnek egy ilyen, sérülésekkel tűzdelt PO-ban.

 

Legendás playoff lehetne, de így inkább csillagos lesz

Elképesztő csapatok, elképesztő párharcok, elképesztő egyéni teljesítmények, nagy fordítások, hetedik meccsek, óriási taktikai háború - szólhatna erről is a rájátszás, mert alapvetően erről is szól, de az egészet beárnyékolja az a félelmetes sérüléshullám, ami átír minden forgatókönyvet. Gondoljunk bele abba, hogy jelenleg talán a Suns a legnagyobb esélyes, de lehet, hogy Anthony Davis sérülésének elkerülésére voltunk attól, hogy Chris Paulék mondjuk 4-1-gyel kizúgjanak a Lakers ellen, hiszen a címvédő ott már 2-1-re vezetett és minden szempontból megfordította a párharcot. Ez a Bucks könnyen nagydöntős, vagy akár bajnok is lehetne Giannisszal azért, mert a Netsnél mindenki kidőlt, akinek nem kellett volna, aztán a Milwaukee lehet, hogy mégsem lesz döntős, mert a maga legjobbját is elveszítette - vagy mégis, mert az Atlanta vezére is megsérült...

Nem szeretem a csillagozást, nem szabad senkitől elvenni semmilyen sikert, de tény, hogy ez a playoff elhúzta előttünk a mézesmadzagot - mindig elhisszük, hogy micsoda extra párharcokat látunk, majd a végén mindig rá kell jönni, hogy úgyis az nyer, aki aktuálisan, jól időzítve egészséges tud lenni, ez a rájátszás erről szól. Még egyszer: csillagozni nem kell, de az biztos, hogy bárki is lesz az idei bajnok, a jövőre nézve nem szabad belőle nagy következtetéseket levonni az érintett csapat erejét tekintve - most nem ez számít...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus