Szabadügynökök - erőcsatárok

A liga nagy részének már véget ért az idény - most az erőcsatár poszton idén nyáron elérhető szabadügynököket vizsgáljuk meg.

Az irányítókkal és a kiscsatárokkal ellentétben a két magas poszton borzasztóan jó lesz a felhozatal, csapatok sorsát megváltoztató játékosokat és nagyon hasznos kiegészítőket is lehet majd igazolni az erőcsatároknál és a centereknél is. Lássuk, miből, kikből válogathatnak a csapatok!
 

LaMarcus Aldridge, Portland TrailBlazers (UFA): Nagyon nagy a bizonytalanság Aldridge körül - szól indok a maradása mellett is, de talán még több a San Antonio Spurs oldalán, ráadásul legalább 4 másik csapat is rá fog mozdulni még. A fizetése nem kérdés, gyakorlatilag válogathat, mit szeretne - maradhat a portlandi franchise történetének egyik legjobb játékosa, hazamehet Texasba, a gyűrűre valamivel jobb esélyekkel, vagy mehet újjáépülő együtteshez is, nagy piacra (Lakers, Knicks). Várható fizetés: maximum.

Draymond Green, Golden State Warriors (RFA): Év elején még nagyon sok kérdés volt azzal kapcsolatban, hova lehet belőni az új árát, mostanra ezt a dolgot letisztázta játékával, hiszen az év egyik legjobb védője és egyik legtöbbet fejlődött játékosa volt, egy olyan karakterrel, amelyre minden csapatban óriási szükség van. A liga legsokoldalúbb játékosa(i közé tartozik), úgyhogy nagy lesz iránta a kereslet, de szinte semmi esély nincs rá, hogy a Warriors elengedje, hiszen korlátozott szabadügynök. Várható fizetés: maximum.

Kevin Love, Cleveland Cavaliers (PO): Aldridge-hoz hasonlóan nagy a bizonytalanság Love körül is. Az el is dőlt idén, hogy komoly csapat első számú embere nem lehet, viszont úgy tűnt, a harmadik opció szerepét pedig ő nem fogadja el. Jó kinti dobó és pattanózó, de az is megmutatkozott, hogy jól védekező center nélkül kis túlzással több kárt csinál összességében, mint hasznot. A Cavsnek prioritás lenne megtartani, mert pótolni nem tudják - nem lesz sapka alatti helyük erre -, de nincs beleszólásuk abba, mint csinál Love, így jöhet a képbe akár a Boston, akár a Lakers. Várható fizetés: maximum.

Greg Monroe, Detroit Pistons (UFA): Nem futott rossz évet Monroe, főleg miután Josh Smith elkerült a csapattól. Nemcsak PF, de center poszton is bevethető, kisebb probléma viszont, hogy a védekezése nem jó, így egy jó védő kell mellé, támadásban viszont olyas valaki, aki megnyitja neki a pályát, hogy legyen helye kihasználni képzettségét. Jól védekező, jó kinti dobó magasember nem sok van azonban a ligában. A Knickset elég sokat emlegetik vele kapcsolatban, de arra is van esély, hogy marad a Pistonsnál, abban nincs különbség viszont, hogy mennyiért. Várható fizetés: maximum.

Paul Millsap, Atlanta Hawks (UFA): Egészen pazar két évet tudhat maga mögött az Atlantával, és ugye ennek az idénynek még nincs vége. Egy jól működő rendszerben tud hatékonyan pontokat szerezni, elég stabil kinti dobása is van már, és védekezésben sincsenek gondjai. Az Atlanta rendszere miatt nem tudni, ki mennyit lát bele egy másik, nem ennyire szervezett támadójátékban, de valószínűleg jóval többet fog kapni, mint a jelenlegi 9.5 millió dollárja - szinte ingyen játszik teljesítményéhez képest. Maximumot talán nem ér, de lehetnek hoppon maradó csapatok költőpénzzel, ők nagyon könnyen hozzá fordulhatnak B-tervként. Várható fizetés: évi 11 millió dollár - maximum.

Tristan Thompson, Cleveland Cavaliers (RFA): A hírek szerint egy évi 12 millió dolláros hosszabbítási ajánlatot dobott vissza még októberben - nem biztos, hogy megérte ezt megtenni. Borzasztóan jó pattanózó, főleg a támadó palánk alatt, és egészen jó védő is, így azért lehet értéke bőven, keresett tulajdonságok ezek a mai ligában is, viszont támadásban a pattanókon kívül nem sok minden tud. A Cavsnél túlfizethetik, mert elengedniük nincs értelme - ahogy Love-ot, úgy őt sem tudnák pótolni. Várható fizetés: évi 9-13 millió dollár.

Josh Smith, Houston Rockets (UFA): Gyakorlatilag a pokolból sikerült felszínre kapaszkodnia Houstonban, pedig a detroiti időszaka után nem sok reményt fűztek hozzá. Houstonban egészen jól védekezik, valamivel jobban hullanak a triplái - bár a hatékonysága így is borzasztó -, és kezd kiütközni, mennyire jól passzol, mennyire sokoldalú tudna lenni. Nagy kérdés, hogy ezt csak a barátja, Dwight Howard mellett tudja-e megtenni, vagy van arra esély, hogy komoly kosárlabdázó lehet még belőle máshol is - ennek megfelelően nagyon sok minden elképzelhető vele kapcsolatban a szabadügynökpiacon. Várható fizetés: évi 4-8 millió dollár.

David West, Indiana Pacers (PO): Nagy a ködösítés West körül is, senki nem tudja, hogy mit fog csinálni a veterán erőcsatár, pedig 12.6 milliós játékosopciója van a következő idényre, ennek pedig valószínűleg már a közelében nem tud majd keresni. A 34 éves veterán sokat esett vissza pontszerzésben (átlagban és hatékonyságban is), de még nagy pluszt tudna adni egy rájátszásért vagy bajnoki címért küzdő csapatnak, bizonyos határig gyakorlatilag mindenki bejelentkezhet érte, ha amellett dönt, nem hívja le opcióját. Várható fizetés: 5-7 millió dollár.

Thaddeus Young, Brooklyn Nets (PO): Ugyancsak nem tudni még, mit csinál játékosopciójával Young, mert 9.7 millió dollárt nem biztos, hogy kapna a piacon azért, mert folyamatosan nagy energiákkal játszik - nagy erőssége ezen kívül egy sincs, igaz, kifejezetten komoly gyenge pontja sem. A minap nyilatkozta le a Brooklyn GM-je, Billy King, hogy köré és Lopez köré tervezik felépíteni a jövő Netsét, így szinte biztosan túl fogják fizetni és maradni fog - ez lehet az ok, ha kilép jelenlegi kontraktusából. Várható fizetés: 7-10 millió dollár.

Amir Johnson, Toronto Raptors (UFA): Younghoz hasonló közönségkedvenc, 0-24-ben robotoló erőcsatár Johnson is, kisebb probléma, hogy a bokái rottyon vannak, jó ideje folyamatosan sérült velük - meccseket nem nagyon hagy ki, de a 100%-os formától nagyon messze van. Elég jó középtávolról is, de túl sokszor szeret bele tempójába, így nagyon meggondolandó komolyabb csapatok számára, hogy mennyi pénzt érhet meg. Várható fizetés: 4-6 millió dollár.

Enes Kanter, Oklahoma City Thunder (RFA): Egy újabb játékos, akit valószínűleg túl fognak fizetni, hiszen a Thundernek semmi értelme őt elengedni, kereslet pedig lehet rá. A clevelandi duó, Thompson és Love keveréke, hiszen a liga egyik legjobb támadópattanózója volt, főleg Oklahoma Cityben, ő gyakorlatilag ebből is meg tud élni - amellett, hogy elég képzett magasember -, viszont talán a liga legrosszabb védője a magasemberek között. Csak védőzsenik mellé van értelme leigazolni, így a piac azért kisebb lehet számára, de jó esély van arra, hogy megtömik zsebeit. Várható fizetés: 8-11 millió dollár.

Ed Davis, Los Angeles Lakers (PO): Talán az egyetlen a Los Angeles Lakersből, akinek igazán bejött ez a tankolós év (Jordan Clarksont leszámítva, aki viszont biztosan maradni is fog az aranysárga-liláknál). Nem sokat vállal, azt viszont jól, jó védő és jól is pattanózik. Ő már lenyilatkozta, hogy kilép szerződésének utolsó évéből, teszteli a piacot, és valószínűleg meg is fogják kínálni csapatok, 4. számú magasembernek tökéletes lehet bárhova. Várható fizetés: 3-5.5 millió dollár.

Brandon Bass, Boston Celtics (UFA): Betonbiztosan hozza évek óta azt, amit tud, de ennél egy dekával sem többet - középtávolról az egyik legtöbbet vállaló magasember, aki minden egyes meccsen a maximumot adja ki magából, de az egyértelmű erősségek sora itt be is fejeződik. Olyan csapatoknak, akiknek nincs esélyük tripladobó négyest igazolni, mégis szeretnének kicsit több helyet a palánk alatt, jó lehet, de egy komolyabb csapatban maximum csere. Várható fizetés: 4-5 millió dollár.


És a többiek:

Mirza Teletovic (UFA, még MLE-ért hozták át, de kizárt, hogy a tripladobása miatt még egyszer ennyit kapjon, 2-3 millió dollárt talán megér valakinek), Amare Stoudemire (UFA, nulla lábak hosszútávon, de 10-15 percre még be lehet vetni, pick-and-roll ellen használhatatlan védő, úgyhogy vet.minnél többet nem kap szerintem), Andrea Bargnani (UFA, az év végi jó meccsei ellenére is megbukott az utóbbi években, sérülékeny is, veterán minimum a maximum, amit kaphat), Tyler Hansbrough (UFA, lelőhetetlen energiabomba, de ennyiben ki is merül a kosárlabdatudása) Luis Scola (UFA, még mindig képzett magasember, de fénykorában se volt túl gyors és jó védő, mára ez a helyzet tovább romlott, maximum vet. min.)

Anthony Tolliver (TO, mivel jól illik Drummond mellé, ezért szinte biztosan megtartják), Jonas Jerebko (UFA, szinte kizárt, hogy 1-2 millió dollárnál többet kapjon, de Bostonban elvileg visszavárják), Derrick Williams (RFA, szerintem a QO-t sem kapja meg, az sem lepne meg, ha kibukna a ligából), Thomas Robinson (UFA, a Phillynél nagyon jól játszott kevés idő alatt, de komoly csapatban még semmit nem mutatott, tehát a Sixers valószínűleg olcsón tudja megtartani) Reggie Evans (UFA, kissé érthetetlen módon nem használták a Kingsnél, pedig védekezésre és pattanózásra be lehet küldeni a pályára, igaz, semmi másra), Michael Beasley (UFA, a karrierjéért küzd, nem volt rossz éve a Heatnél, és van rá esély, hogy visszaigazolják, de a minimumnál nem sokkal többért)

Carlos Boozer (UFA, akinek kell egy nem hatékony pontszerző, az le fogja igazolni, de sok kereslet nem hiszem, hogy lesz rá), Hedo Türkoglu (UFA, benne gyakorlatilag  csak Doc Rivers bízik már, vagy marad a Clippersnél a minimumért vagy Európába hazamegy), Glen Davis (UFA, nincs rossz éve, de most is minimért játszik, ezután is ennyiért fog minden bizonnyal), Marreese Speights (TO, szinte biztosan lehívja rá csapatopcióját a Warriors, David Lee elcserélése után szükségük lesz a magasemberre), Kevin Garnett (UFA, vagy visszavonul vagy minimumért marad a Minnesotánál, de sok vizet sajnos már nem zavar, akármit csinál), Matt Bonner (UFA, a visszavonuláson gondolkodik, de minimumért a Spursnél szerintem maradhat, máshova szinte kizárt, hogy kell)

Pero Antic (UFA, kemény, ráadásul kintről egészen jól dobó magasember, ilyenre több helyen is szükség lehet, nem is feltétlenül minimumért), Trevor Booker (TO, elég magas a fizetése, 4.775 millió dollár, de valószínűleg akkor engedi el a Jazz, ha igazolni is akarnak a helyére valakit, mert nincs elég helyük a sapka alatt egy nagy dobásra)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus