Vízválasztó szezon jön a Sixersnél

Lassan, de nagyon biztosan közeledik a 2017/18-as NBA-szezon kezdete, így végignézzük a csapatokat, kitől mit várhatunk az új idényben - elsőként a Philadelphia Sixers kerül terítékre, ahol a rengeteg ismeretlen tényező ellenére is a rájátszás a cél most már.

A Sixers nyaráról ezen a linken olvashattatok már. Az az akkori felállásból is látszódott, hogy nagy átalakulkáson mentek keresztül a nyár folyamán, úgyhogy az előző évek alapján a pályán szinte teljesen sikertelen csapatot el is felejthetjük, ez egy merőben más gárda lesz, hiába hívják ezt is Philadelphia Sixersnek meg hívták azt is. Hogy mennyit tudnak előrelépni, az már egy másik kérdés.
 

Jelenlegi keret:
Fultz - Redick - Covington (TO) - Simmons - Embiid
McConnell (TO) - Bayless - Korkmaz - Saric - Johnson
Stauskas - Anderson - Luwawu - Holmes (TO) - Okafor
McAdoo (tw)


A Sixers alapvető elképzelése világos, és nem is nagyon titkolják - jó védekezés után Ben Simmons irányításával akarnak majd egy rohanó, modern kosárlabdát játszó csapatot. Ez ideális esetben működhet is, mert Joel Embiiddel és Robert Covingtonnal össze lehet rakni egy használható védekezést, Brett Brownnak kevesebből is ment már, ezután pedig a posztjához képest kiemelkedő labdakezelési képességekkel, sebességgel és passzolási készséggel megáldott Simmons vezetésével szétrohanhatnak bárkit, erre a Markelle Fultz, JJ Redick, Covington külső sor több mint alkalmas.

A legjobb forgatókönyv szerint felállt védelem ellen sem lehetnek nagy gondjaik, mert Simmons védelemmegbontásai után Fultz borzasztóan jó opció lehet akár shooterként, akár második szándékból történő betörésre, Redick kiváló tripladobó, Covington pedig használható lehet, ha visszatér az első három évében látott szintre, 35-38% környékére - nem mellesleg Embiid a kettő-kettők után kifelé és befelé is le tud válni, újabb nagy fegyver lehet ez lényegében bárki ellen.

A paddal sincs semmi gond, hiszen van olyan irányítójuk, aki a társak kiszolgálásában jár élen (TJ McConnell), vannak jó külső dobóik (Jerryd Bayless, Nik Stauskas, utóbbi az előző idényben hozott 37%-ával legalább bizonyította, hogy több van benne, mint az első két év alapján), van egy mindenes négyesük (Dario Saric), illetve a hasznos magasembereik (Amir Johnson, Richaun Holmes) - a török Furkan Korkmaz egy kifejezetten jó mindenesnek tűnik, de hogy NBA-szinten mire lesz jó, azt még csak találgatni lehet, mint ahogy azt is, mennyit tud fejlődni esetleg Justin Anderson és Timothé Luwawu-Cabarrot. Ez gyakorlatilag tökéletes elegy, hiszen a padról érkezőknek nem a játék formálása lesz a feladatuk, azt megoldja a kezdő úgy, hogy a Fultz, Simmons, Embiid hármasból legalább egy mindig a pályán lesz, körülöttük viszont egyrészt el tudják végezni a piszkos munkát a többiek (főleg a palánk alatt), a hátvédekkel pedig a spacing nem esik össze - ha ennyit megtesznek, az már elég lehet a sikerre (PO-ra) a Sixersnek.

Jahlil Okafor 1/3-asból két év alatt abszolút lényegtelen tényező lett - ha összekapta a védekezését, ami azért továbbra is leginkább akarat kérdése, akkor rotációtag lehet és lesz is, ha azonban nem, akkor nagyon gyorsan ki fog hullani a rotációból akkor is, ha esetleg ott kezdi a szezont.

Az idilli kép mellett azért vannak bőven kérdőjelek velük kapcsolatban, az egyik pedig az, hogy mit is tud pontosan Ben Simmons jelenleg. A 2016-os 1/1-es ugyanis leginkább a gyorsindítások levezénylésében volt elit az LSU-n, az, hogy felállt védelem ellen ő az NBA-ben tud-e irányító lenni, védelmeket hatékonyan bontani, és a kiosztásokat pontosan megcsinálni, az erősen kérdéses - nyári ligás statisztikákra nem igazán lehet véleményt építeni, de azt elfelejteni sem lehet, hogy egészen elképesztő mennyiségben szórta el a labdákat tavaly Simmons, több TO-ja volt az SL-ben, mint gólpassza. Most mások lesznek a körülmények, sokkal begyakoroltabb figurákat játszhat végig sokkal jobb játékosok mellett, viszont sokkal jobb védelmek ellen, úgyhogy azt, hogy Simmons biztosan meg fog felelni az NBA-ben, mint irányító, előre nem lehet kijelenteni.

Márpedig ha nem tudja hatékonyan kiszolgálni a társait, akkor felmerül a kérdés, hogy mire lesz használható, fejlődött vagy fejlődik-e a hatalmas hiányosságaiban, ami a védekezés és a dobás. Mindkettőben előre lehet lépni, de a tavalyi nyári liga vége felé például teljesen feladták az ellenfelek a periméteren, ez az NBA-ben még inkább így lesz - úgy pedig sem a védelemmegbontás nem lesz egyszerű, sem olyan szerepkört találni neki, amiben elöl hasznos lehet, mert így csak csökkenti a másik két potenciális első számú helyzetkreáló, Embiid és Fultz helyét a post up mozdulatsorokra és a betörésekre. Védekezésben nagyon sokszor volt teljes homály az egyetemen is, ez pedig az alaptézist áshatja alá, mert ha nem tud jó védekezés után rohanni a Philly, akkor a leghatékonyabb játékának annyi is - itt jön a felállt védelem elleni játék, ahol pedig az előbbi kérdőjelek adódnak rögtön...

Ezek a kérdések egy valami miatt nem tűnnek perdöntőnek a Sixers szempontjából: vannak több mint megfelelő B-tervek a tarsolyban, Fultz és Saric. Előbbi egy az egyben át tudja venni Simmonstól az első számú játékmester szerepkörét - az is biztos, hogy ha Simmons beválik, akkor is lesznek olyan időszakok, amikor Fultz kezébe adják a labdát, de ha az ausztrál nem tanult meg dobni, akkor ezek azok az időszakok lesznek, amikor Simmons ül. Az idei 1/1-es ilyen szempontból Jolly Joker Brett Brownéknak, mert labda nélkül is tud majd játszani, azzal együtt is, így lényegében csak az egoján múlik, elfogadja-e, hogy itt osztozkodni kell a labdán, a játékán nem. Saric pedig négyes poszton egy hasznosabb megoldás lehet, ha Simmons esetleg (az első évben) megbukik - simán el tud játszani kezdőként, és a Phillynek ebben az esetben sem kell lemondania a PO-ról.

A másik érdekes kérdés viszont Damoklész kardjaként lebeg az egész csapat fölött: a sérülékenységen nemcsak a szezon, de az egész "Process" elmehet, és itt Simmonstól Embiiden át Fultzig mindenki veszélyeztetett. Simmons rögtön egyéves kihagyással kezdte a profi karrierjét - hogy ebből mennyi volt az óvatosság, azt innen nehéz megmondani, de egy lábközépcsonttörés sosem gyerekjáték... Fultznak "csak" egy bokasérülése volt, amivel majdnem az egész Las Vegas-i nyári ligát kiülte, de ezt a Phillynél jó előjelnek már nem lehet tekinteni, Embiid három év alatt lejátszott 31 mérkőzése viszont egészen megdöbbentő kategória.

Ha hármuk közül az egyik esik ki, és nem sül be a két újonc közül egyik sem, azt még kibírhatják. Simmons helyettesének ott van posztra Saric, szerepkörre pedig Fultz, ahogyan azt az előbb is írtuk már. Embiidet elöl nem nagyon tudja pótolni senki (Okafor komoly együttesnél pályára küldhetetlen azzal a védekezéssel, amit eddig mutatott), viszont a védekezését, ami a legfontosabb lesz, részben pótolhatja Johnson és Holmes. Fultz helyett pedig ott van McConnell, ha irányítani kell, ha pedig Simmonsból a jobbik eset jön ki, akkor elég lesz Stauskas vagy Bayless is, hiszen spacing kell majd leginkább az ausztál köré - már persze amennyiben Bayless bevethető lesz, mert az előző szezonban ő is 3 meccset bírt csak egy csuklósérülés miatt. Ha viszont a háromból két ember dől ki, akkor az már a keret mélységére nagyon komoly negatív befolyással lesz, főleg ha Embiid és Simmons egyszerre mondják be az unalmast - és bár a sérülés minden csapat minden játékosánál benne van, ők az eddigi kórlapjukkal kifejezetten veszélyeztetett státuszban vannak.

A három franchise playernek gondolt játékos között is van sorrend: Embiid egészségi állapota eldöntheti az egész klub következő éveit, és borzasztóan nehéz helyzetbe kerülhet a Sixers, hiszen jövő nyáron korlátozott szabadügynök lesz a center. Ha nagyon keveset bír megint, akkor akármekkora tehetség, egész egyszerűen nem tarthatnak meg egy fél szezont se bíró játékost - ebben az esetben talán olcsón tudnak vele hosszabbítani. Ha kibírja végre az egész idényt, akkor jó eséllyel kifizetik neki a nagy pénzt, és lehet imádkozni, hogy a további éveket is bírja. Ha viszont megáll 50-60 mérkőzésnél, akkor gyakorlatilag tippelhet csak a Sixers, hogy ez volt-e a maximum, vagy esetleg ezt már fejlődésnek lehet felfogni a 0, 0, 31 után...

Embiid szerződésért játszik idén, nem nagyon gondolnám, hogy pihenni fog, ha nem muszáj neki, amiből akár feszültség is lehet közte és az együttes között, ha nem tudnak kiegyezni abban, mikor kellene ülnie. Az alapkérdés azonban továbbra is az marad, hogy tudnak-e rá számítani hosszútávon, szezononként mondjuk legalább 70 mérkőzés erejéig. Ha nem, az óriási érvágás a Phillynek, mert a játéka alapján sokkal komoly impactje van például a mérkőzésekre, mint Simmonsnak lesz (az alapján, amit korábban mutatott), miután elöl és hátul egyaránt kiemelkedő teljesítményre képes - jól védekező és támadásban félelmetesen képzett centerként az egész ligát uralhatná... amennyiben a pályán tudna maradni.

Azt, hogy Embiid sorsa milyen irányba dől el, legalább olyan fontos kérdésnek tartom, mint azt, hogy a Sixers bejut-e a PO-ba - egy egészséges Embiidre pont ugyanakkora szüksége van a Phillynek, mint arra, hogy eredményeket érjenek el, hogy a fiatalok megtapasztalják a siker ízét vagy azt, hogy milyen a rájátszásban lenni. Ha például bekerülnek a PO-ba, de Embiid megint kidől a fél szezonra, és lényegében rá lesznek kényszerítve arra, hogy elengedjék, az összességében hatalmas veszteség lesz számukra - más kérdés, hogy erre jobb, ha most jönnek rá, és nem azután, miután 4-5 évre nagy pénzért hosszabbítottak vele. Alapvetően a center nélkül is van kakaó ebben a társaságban hosszútávon (is), de a lehetőségeik összehasonlíthatatlanok ebben és abban az esetben, ha Embiid őrzi a festéket és terrorizálja elöl az ellenfél centereit a következő években. Ezért is lesz ez vízválasztó szezon a Sixersnek, nem csak azért, mert a rájátszást kell megcélozniuk most már, nem a minél jobb drafthelyet, mint az elmúlt négy évben.

Tipp: Kelet 6-9. hely

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus