Volt egyszer egy Linsanity

Két éve már, hogy az NBA-s videójátékok MyPlayer üzemmódja kilépett a virtuális térből, és kézzelfogható valósággá vált nemcsak kosaras berkekben, de az egész világon. A Linsanity különös egyvelege volt a bevándorlók által kergetett amerikai álom megvalósulásának, a 15 perc hírnévnek és a hollywoodi happy endnek - egy hamisítatlan amerikai történet, amit az élet írt. 

2012 elején a New York Knicks hátvédgondokkal küzdött (sok egyéb más gond mellett, kezdve azzal, hogy ők a New York Knicks). A vezetőség a (csonka)szezon előtt amnesztiával kivásárolta Chauncey Billupsot, és vártak karmesterük, Baron Davis visszatérésére.

Ez a visszatérés azonban elhúzódott, a Davis cseréjének szánt Toney Douglas borzalmas produkciót nyújtott kezdő irányítóként. Mike D'Antoni edzőnek lépnie kellett valamit, mert a csapat komoly hullámvölgyben volt, 8 győzelem mellett 15 vereséget számlált - ráadásul utolsó 13 meccséből 11-et elveszített. A Knicks szurkolói pedig nem a türelmükről híresek. 

2012. február 4-én a New Jersey Nets elleni derbi első negyedét követően a Knicks máris 10 pontos hátrányban találta magát. Kellett valami, akármi, ami felrázza a társaságot. A pad végén ücsörgött egy, a szezonban addig mindössze 55 percnyi játéklehetőséget kapó srác...


Jeremy Shu-How Linnek hívták az illetőt. 1988. 08. 23-án született a Los Angelesben, és a San Francisco-hoz közeli Palo Alto-ban nőtt fel. Szülei, Lin Gie-Ming és Shirley Lin Tajvanból emigráltak az Államokba a 70-es évek közepén, és három gyermeküket keresztény szellemiségben nevelték. A kis Jeremy a kosárlabda alapjaival is a helyi YMCA-ben ismerkedett meg, és a szülők támogatták fiaik sportszeretetét.

Középiskolai tanulmányait a helyi Palo Alto suliban végezte, ahol utolsó évében 15 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó és 5 labdaszerzés voltak az átlagai, csapata pedig megnyerte a helyi iskolák közti versengést.

Miután egyetlen általa favorizált egyetemtől sem kapott sportolói ösztöndíjat, Lin a Harvard felé vette az irányt, amely nem kiemelkedő sportolóiról, sokkal inkább elit tanulóiról ismert. Bár eleinte nem tűnt ki a többiek közül, végül sikeres egyetemi karriert zárt, több helyi vonatkozású rekordot megdöntve csapatával, főként az elért győzelmek terén. Nem volt tehát rossz kosaras, de szokásos történet: mivel sikereit kisebb kosárhagyományokkal bíró iskolákban érte el, ezért országos szinten semmilyen érdeklődés nem övezte.

Ilyen előélettel jelentkezett a 2010-es NBA draftra, ahol addig a Harvard diákjainak nem sok babér termett: összesen három harvardi játékos került be az egyetemről a profi kosarasok közé, de egyikük sem húzta egy szezonnál tovább, ráadásul mindez még a '40-es, '50-es években történt. Nem mondható tehát kosárlabda nagyhatalomnak az iskola, és ezt a drafton is figyelembe vették a csapatok: Jeremy Lin szolgálataira nem tartottak igényt az újoncbörzén.

A 2010/11-es idényben a Golden State Warriors részben garantált szerződést kínált a környékről származó Linnek, aki természetesen elfogadta az ajánlatot. A Monta Ellis-Stephen Curry hátvédsor mögött esélye sem volt komolyabb szerepre, de mégiscsak bemutatkozhatott az NBA-ben, ami nagy szó, pláne egy draftolatlan játékosnak. 29 mérkőzésen lépett pályára a Warriors színeiben, ezeken 2.6 pontot szerzett átlagban. Az idény végén nem hosszabbítottak vele, szabadügynök lett.

2011 végén került a New York Knicks kötelékébe, szintén egy nem garantált szerződés keretében. 2012. 02. 10. előtt mindenféle további anyagi vonzat nélkül szabadulhatott volna meg tőle James Dolan, így tehát bő egy hónapja maradt a bizonyításra. Első kilenc, Knicks mezben lejátszott mérkőzésén 33 pontot és 17 gólpasszt jegyzett - összesen. A tizedik meccs a városi rivális New Jersey Nets ellen volt esedékes.

... ezen a derbin is, csakúgy mint az összes többin, Jeremy Lin csereként kapott lehetőséget. A félidőben 6 pontot és 4 gólpasszt jegyeztek fel a neve mellé, és a Nets 48-46-ra vezetett. A harmadik negyedet követően 13 ponttal és 5 assziszttal állt, ami már önmagában is karrierje addigi legjobb teljesítménye volt.

A negyedik negyedben jött a robbanás. A Knicks 29 egységet termelt be a záró játékrészben, ebből 12-t Jeremy Lin szerzett. Övé volt csapata utolsó 8 pontjából 6, ezzel eldöntötte a városi derbit. A végeredmény 99-92 lett, Linnek pedig 25 pont, 7 gólpassz és 5 lepattanó állt a neve mellett, mindez 36 perc játékidő alatt. 



Élete meccse - írták le a helyi szakértők a mérkőzésen történteket, nem tudván, hogy ez csak a bemelegítés volt...

Két nappal később a Utah Jazz érkezett a városba, Jeremy Lin pedig életében először NBA-kezdőötösben találta magát. Carmelo Anthony 6 perc játék után megsérült, és mint később kiderült, két hétre kiesett. Az együttes másik sztárja, Amar'e Stoudemire szintén maródi volt. Lin élt a lehetőséggel: 45 perc alatt 28 pontot és 8 gólpasszt jegyzett, a Knicks pedig zsinórban második győzelmét könyvelhette el (99-88).

Erre már a média is kezdte felkapni a fejét.

Egy nap pihenés után a fővárosba látogatott a gárda, és Lin karrierjének első dupla-duplájával (23 pont, 10 gólpassz) ismét győzelmet ünnepelhettek. Ekkorra már "hivatalos" volt a Linsanity, a liga legforróbb témája lett az addig csak vergődő New York.

A hangulatot tetézte, hogy a következő mérkőzésen Kobe Bryant és a Los Angeles Lakers várt Linékre. Ha addig bárkinek is kétsége lett volna afelől, hogy itt valami egészen különleges dolog zajlik, a Lakers elleni meccs eloszlatta a kételyeket. 

Kobe Bryant hozta a kötelezőt: 34 pontja mellé odatett 10 pattanót is. Jeremy Lin pedig megnyerte a meccset a Knicksnek.



38 pont, 7 gólpassz - mindez hárommal kevesebb játékperc alatt, mint Kobe. A vége 92-85. A Linsanity az egész világ fülébe eljutott.

Két idegenbeli derbi következett havas tájakon. Az ötös nyerőszériában lévő New York előbb a Timberwolvest fektette két vállra (Lin: 20 pont, 8 zsuga, 6 pattanó), majd átruccantak Kanadába a Raptorshoz.

Itt született meg talán a leginkább szimbolikus Linsanity mozzanat: a negyedik negyednek 66-75-ös hátránnyal nekivágó Knicks a meccs végére egalizált, pár másodperc volt még hátra:

Másnap a Sacramento ellen megszületett az egymást követő hetedik győzelem is (100-85), hősünktől ezúttal egy szolidabb, 10 pontos, 13 gólpasszos dupla-dupla jött. 

A Linsanity "aranykora" ezzel a derbivel lezárult, mivel a következő meccsen a New Orleans Hornets legyőzte D'Antoni mester fiait. Lin lendülete azonban kitartott, és további gyöngyszemekkel (28 pont, 14 assziszt, 5 labdaszerzés a Dallas, 19-13 a Cavs, 20-13 a Bucks ellen) szórakoztatta a kosártársadalmat. Eközben megalapozta saját anyagi jólétét is egy későbbi zsíros houstoni szerződéssel - nem kellett már egyetlen csapattársa kanapéján sem aludnia. 

A New York Knicks 2012. 02. 04. és 02. 19. között zsinórban aratott hét győzelme alkalmával Jeremy Lin 24.4 pontot és 9.1 gólpasszt átlagolt. Az első öt alkalommal, amikor a kezdőötösben kapott helyet, 114 pontot szórt, ennyit előtte soha senki nem dobott friss kezdőként. Egyetlen new yorki szezonját 14.6-os pont- és 6.2-es gólpassz átlaggal zárta, ezeket a számokat többé-kevésbé tartja azóta is a Rocketsben. 

Azonban a puszta számoknál jóval többről volt szó a Linsanity esetében. Az esélytelen percember szerepébe bele nem törődő kosaras előtt adódott egy lehetőség, a körülmények kedveztek neki. Két hét leforgása alatt örökre beírta magát az NBA nagykönyvébe. Film készült róla, és sok fiatal sportoló tekinthet rá példaként, miért nem szabad feladni, még ha az esélyek nem is mellettünk szólnak.

Utószó

Jeremy Lin a második szezonját tapossa Houstonban. James Harden és Dwight Howard érkezésével némileg háttérbe szorult, ráadásul a szívós Patrick Beverley ellenében a kezdő pozícióját is elveszítette a Rocketsnél. A Linsanity viszont örökre megmarad neki - nekünk.

Mike D'Antoni azóta a Lakers edzője. A csapat jelenleg komoly hullámvölgyben van, 16 győzelem mellett 30 vereséget számlál, ráadásul utolsó 13 meccséből 11-et elveszített. A Lakers szurkolói nem a türelmükről híresek. 

A szezon közben igazolt szabadügynök irányító, Kendall Marshall szép csendben legutóbbi 14 meccséből 8 alkalommal dupla-duplát szállított. Közeledik február 4....

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus